Utopični socializem

Pred komunizmom naj bi bil socializem. Pred socializmom pa – utopični socializem. Štirinajstega maja leta 1771 se je rodil eden najbolj znanih utopičnih socialistov Anglež Robert Owen.

Izraz utopija izhaja iz grščine in pomeni deželo ali državo oziroma skupnost, ki je ni. Grško pomeni »ou« ne in »topos« pa kraj, torej v dobesednem prevodu »nekraj«. Gre za domišljijsko snovanje idealnega, neresničnega ali neuresničljivega stanja družbenosti.

Utopični socializem je socializem prvih socialističnih reformatorjev v drugi polovici 18. stoletja, ki so verjeli, da je mogoče odpraviti vsa zla z organizacijo načrtnih prostovoljnih združenj vseh delovnih ljudi.

Eden najbolj znanih utopičnih socialistov Robert Owen se je povzpel od rokodelčevega sina do podjetnika, potem pa je propadel zaradi različnih akcij v pomoč delavcem. Kritiziral je kapitalistični sistem izkoriščanja in uvajal svojevrstno komunistično miselnost. V New Lanarku na Škotskem je poskušal ustanoviti delavsko kolonijo. V svojih tovarnah je odpravil delo otrok in ustanovil prve zadruge proizvajalcev in porabnikov, bolniške blagajne, čitalnice in knjižnice.

Življenjsko sposobnost svojih idej je poskušal dokazati tudi v ZDA. Leta 1825 je tam ustanovil komuno Nova harmonija, toda samo za kratek čas. Ko je propadla, se je vrnil v domovino, vendar ni odnehal. Ustanavljal je posebne trgovine za gospodarsko izmenjavo, v katerih so delavci lahko kupovali z boni, in zadruge za pomoč delavcem.

Ko so vsi poskusi spodleteli, je organiziral sindikat Velika narodna strokovna zveza in se zavzemal za uvedbo deseturnega delavnika ter omejitev izkoriščanja žensk in otrok. Umrl je obubožan leta 1858. Danes imenujemo njegov nauk, ki ga ni nikoli objavil v knjigi, ampak samo v časopisih, owenizem, in je ena najpomembnejših teorij utopičnega socializma.

Pregovori in reki

Za dobra dela ni nikoli prepozno. (ruski pregovor)

Prižgi tujo svečo, vendar ne ugašaj svoje. (angleški pregovor)

Dober konj ohromi ali oslepi. (hrvaški pregovor)

Bedaku se ne da nič dokazati. (kitajski pregovor)

Kjer manjka dokazov, jih nadomeščajo prisege. (nemški pregovor)

Smeh ni greh

Ko je mama vprašala Janezka, kaj bi si želel za rojstni dan, je odločno odgovoril, da tampon. Mama ga je želela prepričati, da si izbere kaj bolj smiselnega: »Zaželi si kaj drugega. Le kaj ti bo tampon?« Janezek: »Na televiziji sem slišal, da je mogoče z njim teči, plavati, plesati, smučati, telovaditi ...«

Ribič prinese domov velikansko postrv, vendar je zaradi njegove majave hoje povsem očitno, da je prišel iz gostilne. Žena: »Tudi naslednjič pojdi lovit na isto mesto, ker so tam ribe že očiščene.«

Oddaj svoj komentar

Kranj 10°

oblačno
vlažnost: 98 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

11/15

torek

10/23

sreda

9/22

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

IZLETI / Bled, 21. maj 2019

Ekskurzija po Avstriji in Italiji

IZLETI / Kranj, 21. maj 2019

V Strunjan

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. maj 2019

Medgeneracijske dejavnosti

IZLETI / Kranj, 21. maj 2019

Kolesarski izlet

OBVESTILA / Kranj, 21. maj 2019

Dnevi odprtih vrat hortikulturnega društva

OBVESTILA / Preddvor, 21. maj 2019

Izmenjava sadik avtohtonih slovenskih rastlin

RAZSTAVE / Mengeš, 21. maj 2019

Verigarji

PRIREDITVE / Jesenice, 21. maj 2019

Za otroke

 

 
 

 

 
 
 

Nadškof Anton Vovk in atentat »spontane« množice / 22:57, 19. maj

Groza. Primitivnost Slovenskega človeka se pokaže v vsej veličini v tragični zgodbi škofa Vovka. Vermiki rdeče zvezde so največje zlo, kar je rodila Slovenska mati.

So tudi vam ukradli orodje? / 21:38, 19. maj

In gdo so lopovi? Zakaj vedno skrivate njijova imena? A so slovenski Državljani? Ali so Slovenci

Cesta na Ljubelj je odprta / 21:36, 19. maj

Nevem kaj mencajo toliko čssa? Mogoče iščejo poceni izvajalca ?

Sodišče prič ne bo zasliševalo / 21:33, 19. maj

Prav je da jim klinika ne dovoli upravljsti parkirišča njkm sd gre samo za zaslużek.

Južna razbremenilna cesta na Bledu / 21:29, 19. maj

Če nebi bili lastniki toliko lakomni? Bi bila obvoznica že zdavnaj narejena, tako vsi bi prodali za nevem kakšne visoke cene, Jaz mislim da je tu Država naredila pravilno ,ko vas je razlastila,

Zdaj urejajo še okolico gradu / 19:59, 18. maj

Samo tole! Dvigalo, ki bo omogočalo dostop vsem, je župan Janez Fajfar obljubljal že med prvo predvolilno kampanjo, torej daljnega leta 2006...

Ko bom velik, bom pilot / 16:01, 17. maj

Tole zadnje pa nisem jest zapisal!hmm???