Zdravje nas vse najbolj boli

Solidarnostni sistem so nam obveznim zdravstvenim zavarovancem že zapravili oziroma vzeli na področju javnega zobozdravstva, saj z zdravstveno kartico (ta ni zastonj!) za svoje zobe opravimo samo še nekaj manj kot nič. Prav sramotno za našo baje bogato družbo je, da dopušča, da se posameznikov socialni status lahko pokaže že, ko odpremo usta (so seveda izjeme, ko jih je zobozdravnikov na smrt strah, a to je druga zgodba). Potihoma so se nam odvzemale pravice do zobozdravstvenih storitev, v javnem sistemu jih doplačujemo vse več. Zato toliko bolj skrbijo nakopičeni problemi na področju družinske medicine, ki področje zdravja ljudi zajema mnogo širše kot zobozdravstvo – izbrani osebni družinski zdravnik je prvi stik na poti do postavitve prve prave diagnoze; ta lahko reši življenje. Brez dobrih temeljev hiša ne stoji tako, kot mora, družinski zdravnik je ta temelj. Da so temelji vse bolj krhki, sem pisala že pred več leti in ničkolikokrat; o tem, da je družinskih zdravnikov (in tudi pediatrov) na Gorenjskem premalo, ker kadra sistem ne zagotavlja, da je nekdanja zdravstvena ministrica pred štirimi leti (morda že kdo prej) napovedala razbremenitev obstoječih zdravnikov in z ukrepi pridobitev več novih zdravnikov v nekaj letih. Rezultata ni bilo oziroma je tak, da je zdaj prekipelo še družinskim zdravnikom in jih je večina v kranjskem zdravstvenem domu zaradi domnevne izgorelosti dala odpoved, nazaj v javni zavod pa pridejo le, če se jim delovni pogoji izboljšajo. Za nobenega pacienta ne vem, da bi bil ravnodušen do tega. Zdravje nas vse najbolj boli.

Podpiram ohranitev javnega zdravstva, model zdravstvenih domov in zdravnike, ki se zavzemajo zanj (in za razbremenitev), ne podpiram pa izhoda zdravnikov iz enotnega javnega plačnega sistema. Se nam pa solidarnostni sistem, s katerim naj bi z javnim servisom omogočali vsem enako dostopnost zdravstvenih storitev, očitno vse bolj izmika. Kdaj in zakaj smo nekdaj vzdržno stanje v javnem sistemu začeli izgubljati? Trenutno obljubljena volja političnih odločevalcev je, da se bodo stvari v kratkem v družinski medicini začele obračati na bolje. Tudi kar običajna je postala floskula, da bomo za svoje zdravje že plačali kaj več, ko pa toliko zapravimo za druge manj pomembne reči. Saj vplačujemo, a več od tega nekateri niti ne zmorejo. Solidarnostni sistem je v naši družbi dobro deloval, so se pa očitno apetiti spremenili. Več privatizacije zdravstva? Vprašanje v slogu televizijskega Milijonarja: bi raje zamenjali to vprašanje ali naj raje odloči glas ljudstva?

Oddaj svoj komentar

Kranj 11°

oblačno
vlažnost: 99 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

11/15

torek

10/23

sreda

9/22

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

IZLETI / Bled, 21. maj 2019

Ekskurzija po Avstriji in Italiji

IZLETI / Kranj, 21. maj 2019

V Strunjan

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. maj 2019

Medgeneracijske dejavnosti

IZLETI / Kranj, 21. maj 2019

Kolesarski izlet

OBVESTILA / Kranj, 21. maj 2019

Dnevi odprtih vrat hortikulturnega društva

OBVESTILA / Preddvor, 21. maj 2019

Izmenjava sadik avtohtonih slovenskih rastlin

RAZSTAVE / Mengeš, 21. maj 2019

Verigarji

PRIREDITVE / Jesenice, 21. maj 2019

Za otroke

 

 
 

 

 
 
 

Nadškof Anton Vovk in atentat »spontane« množice / 22:57, 19. maj

Groza. Primitivnost Slovenskega človeka se pokaže v vsej veličini v tragični zgodbi škofa Vovka. Vermiki rdeče zvezde so največje zlo, kar je rodila Slovenska mati.

So tudi vam ukradli orodje? / 21:38, 19. maj

In gdo so lopovi? Zakaj vedno skrivate njijova imena? A so slovenski Državljani? Ali so Slovenci

Cesta na Ljubelj je odprta / 21:36, 19. maj

Nevem kaj mencajo toliko čssa? Mogoče iščejo poceni izvajalca ?

Sodišče prič ne bo zasliševalo / 21:33, 19. maj

Prav je da jim klinika ne dovoli upravljsti parkirišča njkm sd gre samo za zaslużek.

Južna razbremenilna cesta na Bledu / 21:29, 19. maj

Če nebi bili lastniki toliko lakomni? Bi bila obvoznica že zdavnaj narejena, tako vsi bi prodali za nevem kakšne visoke cene, Jaz mislim da je tu Država naredila pravilno ,ko vas je razlastila,

Zdaj urejajo še okolico gradu / 19:59, 18. maj

Samo tole! Dvigalo, ki bo omogočalo dostop vsem, je župan Janez Fajfar obljubljal že med prvo predvolilno kampanjo, torej daljnega leta 2006...

Ko bom velik, bom pilot / 16:01, 17. maj

Tole zadnje pa nisem jest zapisal!hmm???