Ko se sonce začne spuščati nad mesto ...

Poporodne težave

Ponovno Carigrad (3)

Včasih slika pove več kot tisoč besed. In Carigrad me vsakič znova prevzame. In sedaj ima novo letališče, ta pa kup poporodnih težav – kot lahko razberemo iz komentarjev s spleta in namigov Slovencev, ki so z njim že imeli izkušnjo. Kot pozitivno navajajo večinoma le odprtost in to, da je novo. Do njega še ne vozi metro, tako da je do centra Carigrada priporočljivo vzeti avtobus ali taksi. Morda je celo najbolje, da se s hotelom dogovorite za prevoz. Obstajajo možnosti, ko kombi pobere več ljudi na letališču, jih razvozi do hotelov, dogovorite pa se lahko tudi, da vas na letališče pripelje še ob odhodu. Cene na začetku niti niso bile tako visoke, a kot kaže, sta jih začetna zmeda in povpraševanje dvignila. Imam pa občutek, da se s tem vsak potnik na svoj način sooča na licu mesta. Namreč, novo letališče je bolj oddaljeno od središča mesta kot prejšnje – ne glede na to, ali ste namenjeni v smeri trga Taksim ali Sultanahmeta, starega dela mesta, kjer so vse največje in najbolj opevane znamenitosti Carigrada, kot sta to recimo Modra mošeja in Hagia Sofija. Če na cestah ni gneče, je še vedno skoraj ura vožnje z avtom do Taksima.

Na spletu so sicer objavljeni vozni redi avtobusov, ki vozijo do ene od glavnih postaj metroja ali do končne postaje, kamor želite. Vendar ne vozijo 24 ur na dan, tako da se prej pozanimajte o posameznem voznem redu in ali so plačljivi le v domači valuti ali potrebujte Istanbulkart – kartico, na kateri je naložen denar in jo uporabljate v primeru vožnje z javnimi prevoznimi sredstvi po Carigradu. Med spletnimi komentatorji namreč zasledimo jezne turiste, ki pravijo, da velja le omenjena kartica, a jim tega prej nihče ni povedal. V obeh primerih pa že takoj potrebujte nekaj turških lir.

Zberite čim več informacij in na koncu naredite primerjavo vseh možnih prevozov ter se odločite za način, ki je za vas ugodnejši, vam bolj ustreza. Eni imajo raje manj stresa, drugim je pomembna le najnižja cena. Na spletni strani AirMundo na primer dobite neko začetno podobo, vpogled v funkcioniranje letališča, a tudi komentarjev na temo funkcionalnosti novega letališča na spletu ne manjka. Letališče namreč obratuje od začetka letošnjega aprila in tudi v tem primeru velja, da vsaka novost zahteva določen čas, vsake novosti se morajo ljudje navaditi – z dobrimi in slabimi lastnostmi. Nekaj časa bo minilo, da se bo tudi letališče samo »prilagodilo« željam in potrebam potnikov. Potrpežljivost je dobrodošla. Tako pač je. Ali pa »božja mast« – kakor vam je ljubše.

A na koncu sončni zahod, sproščeni ribiči, pogled na trumo turistov, vonj začimb, turške kave in okusni bureki, turške sladice, sladke baklave ... odtehtajo tudi poporodne težave novega letališča.

Oddajte svoj komentar

Kranj 7°

oblačno
vlažnost: 95 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

5/12

torek

4/10

sreda

6/14

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 19. november 2019

Medgeneracijske prireditve

PREDAVANJA / Tržič, 19. november 2019

Po balkanskih hribih

PRIREDITVE / Kranj, 19. november 2019

Zmanjševanje odpadkov in izmenjevalnica oblačil

PRIREDITVE / Škofja Loka, 19. november 2019

Glasbeno-literarni večer

PRIREDITVE / Gorenjska, 19. november 2019

Za otroke

RAZSTAVE / Škofja Loka, 20. november 2019

Štirideset let Združenja umetnikov Škofja Loka

PRIREDITVE / Strahinj, Žiri, 20. november 2019

Dobrodelni večer

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. november 2019

Za otroke

 

 
 

 

 
 
 

Poplava odličnih ocen / 14:51, 18. november

Edino pravilo za kvalitetno šolstvo je enakovredna zastopanost državnih in zasebnih šol.
Brez konkurence je vse skupaj le praskanje po jajcih .

Poštar stavka le dva dneva / 09:23, 18. november

Enako sem mislil jaz, da je ne rabimo! Pa še kako jo rabimo. Reklam sicer ne maram, jih pa pogledam. Eden od družinskih članov ima espe, tor...

Poštar stavka le dva dneva / 14:20, 17. november

Pošta?
Kdo jo še sploh rabi?
Kaj vse prodajajo.!
Samo še salame ne.

Nad Belco se je spet sprožil plaz / 14:18, 17. november

Joj, erozija!

Pasijon finančno samostojnejši / 14:16, 17. november

Mami, mami, glej maškare!

Zavrnjena še četrta pritožba? / 22:07, 16. november

Torej bodo imeli Avstrijci 2 leti časa za kvaliteten dopust, da počakajo balkance.

Najbogatejša Slovenca še vedno zakonca Login / 16:05, 16. november

Največji car je Merlak! Ki vlaga v Bohinj. Pa odselil se je, ker ne bo futral svojati z davki v lastni državi..