Ko se sonce začne spuščati nad mesto ...

Poporodne težave

Ponovno Carigrad (3)

Včasih slika pove več kot tisoč besed. In Carigrad me vsakič znova prevzame. In sedaj ima novo letališče, ta pa kup poporodnih težav – kot lahko razberemo iz komentarjev s spleta in namigov Slovencev, ki so z njim že imeli izkušnjo. Kot pozitivno navajajo večinoma le odprtost in to, da je novo. Do njega še ne vozi metro, tako da je do centra Carigrada priporočljivo vzeti avtobus ali taksi. Morda je celo najbolje, da se s hotelom dogovorite za prevoz. Obstajajo možnosti, ko kombi pobere več ljudi na letališču, jih razvozi do hotelov, dogovorite pa se lahko tudi, da vas na letališče pripelje še ob odhodu. Cene na začetku niti niso bile tako visoke, a kot kaže, sta jih začetna zmeda in povpraševanje dvignila. Imam pa občutek, da se s tem vsak potnik na svoj način sooča na licu mesta. Namreč, novo letališče je bolj oddaljeno od središča mesta kot prejšnje – ne glede na to, ali ste namenjeni v smeri trga Taksim ali Sultanahmeta, starega dela mesta, kjer so vse največje in najbolj opevane znamenitosti Carigrada, kot sta to recimo Modra mošeja in Hagia Sofija. Če na cestah ni gneče, je še vedno skoraj ura vožnje z avtom do Taksima.

Na spletu so sicer objavljeni vozni redi avtobusov, ki vozijo do ene od glavnih postaj metroja ali do končne postaje, kamor želite. Vendar ne vozijo 24 ur na dan, tako da se prej pozanimajte o posameznem voznem redu in ali so plačljivi le v domači valuti ali potrebujte Istanbulkart – kartico, na kateri je naložen denar in jo uporabljate v primeru vožnje z javnimi prevoznimi sredstvi po Carigradu. Med spletnimi komentatorji namreč zasledimo jezne turiste, ki pravijo, da velja le omenjena kartica, a jim tega prej nihče ni povedal. V obeh primerih pa že takoj potrebujte nekaj turških lir.

Zberite čim več informacij in na koncu naredite primerjavo vseh možnih prevozov ter se odločite za način, ki je za vas ugodnejši, vam bolj ustreza. Eni imajo raje manj stresa, drugim je pomembna le najnižja cena. Na spletni strani AirMundo na primer dobite neko začetno podobo, vpogled v funkcioniranje letališča, a tudi komentarjev na temo funkcionalnosti novega letališča na spletu ne manjka. Letališče namreč obratuje od začetka letošnjega aprila in tudi v tem primeru velja, da vsaka novost zahteva določen čas, vsake novosti se morajo ljudje navaditi – z dobrimi in slabimi lastnostmi. Nekaj časa bo minilo, da se bo tudi letališče samo »prilagodilo« željam in potrebam potnikov. Potrpežljivost je dobrodošla. Tako pač je. Ali pa »božja mast« – kakor vam je ljubše.

A na koncu sončni zahod, sproščeni ribiči, pogled na trumo turistov, vonj začimb, turške kave in okusni bureki, turške sladice, sladke baklave ... odtehtajo tudi poporodne težave novega letališča.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

oblačno
vlažnost: 95 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

11/15

torek

10/22

sreda

9/21

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

IZLETI / Bled, 21. maj 2019

Ekskurzija po Avstriji in Italiji

IZLETI / Kranj, 21. maj 2019

V Strunjan

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. maj 2019

Medgeneracijske dejavnosti

IZLETI / Kranj, 21. maj 2019

Kolesarski izlet

OBVESTILA / Kranj, 21. maj 2019

Dnevi odprtih vrat hortikulturnega društva

OBVESTILA / Preddvor, 21. maj 2019

Izmenjava sadik avtohtonih slovenskih rastlin

RAZSTAVE / Mengeš, 21. maj 2019

Verigarji

PRIREDITVE / Jesenice, 21. maj 2019

Za otroke

 

 
 

 

 
 
 

Nadškof Anton Vovk in atentat »spontane« množice / 22:57, 19. maj

Groza. Primitivnost Slovenskega človeka se pokaže v vsej veličini v tragični zgodbi škofa Vovka. Vermiki rdeče zvezde so največje zlo, kar je rodila Slovenska mati.

So tudi vam ukradli orodje? / 21:38, 19. maj

In gdo so lopovi? Zakaj vedno skrivate njijova imena? A so slovenski Državljani? Ali so Slovenci

Cesta na Ljubelj je odprta / 21:36, 19. maj

Nevem kaj mencajo toliko čssa? Mogoče iščejo poceni izvajalca ?

Sodišče prič ne bo zasliševalo / 21:33, 19. maj

Prav je da jim klinika ne dovoli upravljsti parkirišča njkm sd gre samo za zaslużek.

Južna razbremenilna cesta na Bledu / 21:29, 19. maj

Če nebi bili lastniki toliko lakomni? Bi bila obvoznica že zdavnaj narejena, tako vsi bi prodali za nevem kakšne visoke cene, Jaz mislim da je tu Država naredila pravilno ,ko vas je razlastila,

Zdaj urejajo še okolico gradu / 19:59, 18. maj

Samo tole! Dvigalo, ki bo omogočalo dostop vsem, je župan Janez Fajfar obljubljal že med prvo predvolilno kampanjo, torej daljnega leta 2006...

Ko bom velik, bom pilot / 16:01, 17. maj

Tole zadnje pa nisem jest zapisal!hmm???