Ko se sonce začne spuščati nad mesto ...

Poporodne težave

Ponovno Carigrad (3)

Včasih slika pove več kot tisoč besed. In Carigrad me vsakič znova prevzame. In sedaj ima novo letališče, ta pa kup poporodnih težav – kot lahko razberemo iz komentarjev s spleta in namigov Slovencev, ki so z njim že imeli izkušnjo. Kot pozitivno navajajo večinoma le odprtost in to, da je novo. Do njega še ne vozi metro, tako da je do centra Carigrada priporočljivo vzeti avtobus ali taksi. Morda je celo najbolje, da se s hotelom dogovorite za prevoz. Obstajajo možnosti, ko kombi pobere več ljudi na letališču, jih razvozi do hotelov, dogovorite pa se lahko tudi, da vas na letališče pripelje še ob odhodu. Cene na začetku niti niso bile tako visoke, a kot kaže, sta jih začetna zmeda in povpraševanje dvignila. Imam pa občutek, da se s tem vsak potnik na svoj način sooča na licu mesta. Namreč, novo letališče je bolj oddaljeno od središča mesta kot prejšnje – ne glede na to, ali ste namenjeni v smeri trga Taksim ali Sultanahmeta, starega dela mesta, kjer so vse največje in najbolj opevane znamenitosti Carigrada, kot sta to recimo Modra mošeja in Hagia Sofija. Če na cestah ni gneče, je še vedno skoraj ura vožnje z avtom do Taksima.

Na spletu so sicer objavljeni vozni redi avtobusov, ki vozijo do ene od glavnih postaj metroja ali do končne postaje, kamor želite. Vendar ne vozijo 24 ur na dan, tako da se prej pozanimajte o posameznem voznem redu in ali so plačljivi le v domači valuti ali potrebujte Istanbulkart – kartico, na kateri je naložen denar in jo uporabljate v primeru vožnje z javnimi prevoznimi sredstvi po Carigradu. Med spletnimi komentatorji namreč zasledimo jezne turiste, ki pravijo, da velja le omenjena kartica, a jim tega prej nihče ni povedal. V obeh primerih pa že takoj potrebujte nekaj turških lir.

Zberite čim več informacij in na koncu naredite primerjavo vseh možnih prevozov ter se odločite za način, ki je za vas ugodnejši, vam bolj ustreza. Eni imajo raje manj stresa, drugim je pomembna le najnižja cena. Na spletni strani AirMundo na primer dobite neko začetno podobo, vpogled v funkcioniranje letališča, a tudi komentarjev na temo funkcionalnosti novega letališča na spletu ne manjka. Letališče namreč obratuje od začetka letošnjega aprila in tudi v tem primeru velja, da vsaka novost zahteva določen čas, vsake novosti se morajo ljudje navaditi – z dobrimi in slabimi lastnostmi. Nekaj časa bo minilo, da se bo tudi letališče samo »prilagodilo« željam in potrebam potnikov. Potrpežljivost je dobrodošla. Tako pač je. Ali pa »božja mast« – kakor vam je ljubše.

A na koncu sončni zahod, sproščeni ribiči, pogled na trumo turistov, vonj začimb, turške kave in okusni bureki, turške sladice, sladke baklave ... odtehtajo tudi poporodne težave novega letališča.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

pretežno jasno
vlažnost: 98 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

11/30

nedelja

13/31

ponedeljek

15/32

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

PRIREDITVE / Sv. Jošt nad Kranjem, 18. avgust 2019

Praznovanje žegnanjske nedelje

PRIREDITVE / Gozd, 18. avgust 2019

Srečanje harmonikarjev, pevcev in godcev

PRIREDITVE / Senično, 18. avgust 2019

Vaški semenj

PRIREDITVE / Cerklje, 18. avgust 2019

Sveta maša na Krvavcu

IZLETI / Kranj, 20. avgust 2019

Turistično-kopalni izlet v Izolo

PRIREDITVE / Kranj, 20. avgust 2019

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Kranj, 20. avgust 2019

Kolesarski izlet

IZLETI / Sebenje, Tržič, Kovor, 20. avgust 2019

Z rednim avtobusom in kolesi po doživetja narave, zgodovine in podeželja

 

 
 

 

 
 
 

Lovci zavračajo očitke, da ne lovijo volka / 21:18, 17. avgust

Če bi bila naša politika sposobna do tega sploh nebi prišlo.

Gorenjski župani na dopustu / 21:15, 17. avgust

Zakaj naši politiki tako radi hodijo v Srbijo?
No nas je 1991 leta napadel? Srbska Vodka.

Nova civilna družba / 19:18, 17. avgust

V šali bi rekel:

grem stavit, da je Kavčič dal Nagliču za pir, da ta dela na GG reklamo zanj.

Vrednote moramo živeti / 19:14, 17. avgust

"V naši družbi velikokrat rečemo, da nimamo več vrednot. Ni res, vrednote so, samo premalo jih živimo."____________Bolj nesmiselnega stavka ...

Nova civilna družba / 20:00, 16. avgust

V Sloveniji ni enga, da ne bi bil koruptiven.
Zato pa smo tam kjer smo bli, oziroma bomo, tam kjer smo bli.

Tabla kot okno v širni svet / 16:08, 16. avgust

To v času interneta spoh ni zanimivo.
Dolgčas, stara fora.
Zanimivo bi pa bilo, če bi v Manili stala tabla:
ROVTE 10097 km.
Samo tega filma ne boste vidl.

Na robu Lesc prostor za še en kamp / 23:23, 15. avgust

No, novi kamp bo pa vsekakor konkurenca tako Radolci, Šobcu in Zaki ! Zaka je poleti polna do vrat, nisem pa še slišal, da bi bil Šobec pohn...