Nacionalno odprtje Tedna vseživljenjskega učenja je bilo v petek v Letnem gledališču Khislstein. / Foto: Gorazd Kavčič

Izobilje priložnosti za učenje

Začel se je nacionalni Teden vseživljenjskega učenja, ki bo z različnimi prireditvami in predstavitvami možnosti za učenje trajal več kot petdeset dni. Jutri v Kranju Parada učenja.

Kranj – Slovenija je med prvimi desetimi državami v Evropski uniji glede udeležbe izobraževanja odraslih, s številnimi dogodki, ki vse leto potekajo tako v mestih kot v manjših krajih in vaseh, pa se v Andragoškem centru Slovenije trudijo, da bi učenje doseglo čim več ljudi. Vrhunec tega dogajanja je zadnja leta Teden vseživljenjskega učenja, ki bo letos potekal vse do 30. junija. »Teden vseživljenjskega učenja je že zdavnaj prerasel meje nacionalnega projekta na področju promocije in ozaveščanja odraslih v Sloveniji o pomenu vključevanja v izobraževanje in učenje. Razširil se je v nacionalni festival, gibanje za udejanjanje kulture vseživljenjskosti učenja,« je ob nacionalnem odprtju letošnjega, že 24. Tedna vseživljenjskega učenja poudaril direktor Andragoškega centra Slovenije Andrej Sotošek.

Andragoški center Slovenije je namreč nacionalni koordinator Tedna vseživljenjskega učenja, pri čemer mu vsa leta ob strani stoji tudi ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. Kot je povedala Elvira Šušmelj, ki na ministrstvu skrbi tudi za izobraževanje odraslih, so za projekt letos namenili okoli 178 tisoč evrov. »Dogodek, ki ga začenjamo danes, je prav zagotovo praznik izobraževanja odraslih in vse življenjskega učenja. Veliko več besed in pozornosti je v javnosti ves čas namenjene izobraževanju in vzgoji mladih, vendar pa je to znanje vsako leto bolj treba nadgrajevati in dopolnjevati,« je opozorila Šušmeljeva.

O pomenu učenja in podpori zanj je na uvodni slovesnosti spregovorila tudi državna sekretarka na ministrstvu za šolstvo in šport Martina Vuk, ob pestrem kulturnem dogajanju na odru Letnega gledališča Khislstein pa so podelili tudi priznanja za promocijo učenja in znanja odraslih. V kategoriji učeči se posamezniki sta bili nagrajeni Mirjana Debelak iz Kranja in Nataša Horvat iz Lendave, v kategoriji učeča se skupina študijski krožek Lipovci, v kategoriji podjetij in ustanov pa Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica in Iskraemeco, d. d., Kranj.

Območni koordinator Tedna vseživljenjskega učenja je Ljudska univerza Kranj, direktorica Mateja Šmid pa je poudarila velik pomen sodelovanja. »Brez sodelovanja pri pripravi različnih dogodkov tudi Tedna vseživljenjskega učenja ne bi bilo. Letos je število partnerjev v mreži sodelujočih krepko naraslo, tako da jih je že 61, česar smo veseli in hkrati na to tudi ponosni, saj to pomeni, da smo vsa dosedanja leta dobro delali in hkrati dobro promovirali vseživljenjsko učenje in tudi izobraževanje,« je povedala Mateja Šmid in pojasnila, da bo letos v času do konca junija potekalo kar sto osemdeset različnih dogodkov. »V tem času bo veliko priložnosti za brezplačno izobraževanje in učenje, tudi za tiste, ki si novih znanj in spretnosti ne morejo plačati,« je tudi pojasnila Šmidova in dodala, da bo to tudi priložnost za praznovanje šestdesetletnice Ljudske univerze Kranj. Prav tako je povabila, da si v brošuri in na spletni strani ogledate, kdaj bodo različni dogodki potekali, pa tudi, da se jutri, v sredo, udeležite Parade učenja, ki bo potekala na Slovenskem trgu v Kranju.

Oddajte svoj komentar

Kranj 9°

delno oblačno
vlažnost: 100 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

8/21

četrtek

9/23

petek

10/24

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

PRIREDITVE / Tržič, 23. maj 2019

Neverjetne gore v Tržiškem muzeju

PRIREDITVE / Bled, 23. maj 2019

Predstavitev romana Nine Kosmač Utvare

PRIREDITVE / Naklo, 23. maj 2019

Zmenki

OBVESTILA / Kranj, 23. maj 2019

Dnevi odprtih vrat hortikulturnega društva

OBVESTILA / Žiri, 23. maj 2019

Krvodajalska akcija

PRIREDITVE / Jesenice, 23. maj 2019

Za otroke

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. maj 2019

Medgeneracijske dejavnosti

 

 
 

 

 
 
 

Avtomobil direktorja AVP poškodovan, nepravilnosti ni bilo / 19:01, 22. maj

Na predlog AVP je bilo dano v medije za zakonsko znižanje vsebnosti alkohola v krvi med vožnjo! Predlog za znižanje na 0,2 oziroma celo na 0...

Nov parkirni režim pred občino in na Stari Savi / 16:09, 21. maj

Opažam, da je parkirni prostor prevečkrat polno zaseden. Na njem je sicer še veliko neurejenega prostora...

Poziv k zmanjšanju hrupa letal / 10:27, 21. maj

Povsod, kjer so letališča, tam je hrup letal. Večji bo promet, več bo hrupa. Vprašanje se poraja samo, imeti letališče ali ne? Podobno kot odlagališča odpadkov. Vsi so za, samo ne na svojem dvorišču.

Nadškof Anton Vovk in atentat »spontane« množice / 22:57, 19. maj

Groza. Primitivnost Slovenskega človeka se pokaže v vsej veličini v tragični zgodbi škofa Vovka. Vermiki rdeče zvezde so največje zlo, kar je rodila Slovenska mati.

So tudi vam ukradli orodje? / 21:38, 19. maj

In gdo so lopovi? Zakaj vedno skrivate njijova imena? A so slovenski Državljani? Ali so Slovenci

Cesta na Ljubelj je odprta / 21:36, 19. maj

Nevem kaj mencajo toliko čssa? Mogoče iščejo poceni izvajalca ?

Sodišče prič ne bo zasliševalo / 21:33, 19. maj

Prav je da jim klinika ne dovoli upravljsti parkirišča njkm sd gre samo za zaslużek.