Prehod mladih na trg dela

Sredi maja bo v Kranju posvet o prehodu mladih s posebnimi potrebami na trg dela, ki ga organizirajo v okviru projekta Prehod mladih. Posvete organizirajo še v treh slovenskih krajih.

Kranj – Položaj mladih na trgu dela se poslabšuje, še težje pa se je znajti mladim s posebnimi potrebami. Mladi s posebnimi potrebami so pogosto dolgotrajno brezposelni (brez delovne dobe do 30. ali celo 35. leta). »S projektom Prehod mladih s posebnimi potrebami na trg dela skušamo sooblikovati njihovo večjo socialno vključenost ter prispevati k oblikovanju enotnega podpornega okolja kot vmesnika med šolo in trgom dela za opolnomočen vstop ciljne skupine na trg dela,« pojasnjujejo vključeni v projekt Prehod mladih. »Z vključenostjo v projekt mladi dobijo strokovno podporo in informacije pri prehodu na trg dela oziroma v nadaljnjo stopnjo šolanja. Informiramo jih o vseh možnostih, ki jih imajo na trgu dela. Imajo se možnost preizkusiti na realnih delovnih mestih (šolska oz. študijska praksa, delovni preizkus, usposabljanje), ki so v skladu z njihovo izobrazbo, motivi in željami ter tudi morebitnimi omejitvami. S tem dobijo bolj realen uvid v določene poklice in lastne zmožnosti za opravljanje le-teh. Prav tako vse mlade aktivno spremljamo tudi po izhodu iz projekta in jim tudi po pridobitvi zaposlitve ali pa pri spremembi ravni izobraževanja pomagamo vse do uspešne stabilizacije v novem okolju.«

Projekt izvaja nacionalno projektno partnerstvo, ki ga sestavljajo Združenje izvajalcev zaposlitvene rehabilitacije v Republiki Sloveniji kot koordinator ter 14 izvajalcev z multidisciplinarnimi strokovnimi timi programa zaposlitvene rehabilitacije. »Na Gorenjskem sta to družba CenterKontura in Zavod Jelša. V letu 2018 se je vključilo v Prehod mladih 570 otrok in mladostnikov iz cele Slovenije, na Gorenjskem 36. Večina trenutno obiskuje osnovno šolo, le manjšina je študentov ali mladih, ki niso vključeni v formalno izobraževanje,« pojasni Darja Potočnik Kodrun iz partnerske družbe CenterKontura.

Na okrogli mizi, ki so jo naslovili Sistemska napaka, pogovor o prehodu mladih s posebnimi potrebami na trg dela, želijo podati iztočnice trenutnega stanja »sistemske napake«, ponuditi nekatere rešitve in podpreti medresorsko sodelovanje in povezovanje za njeno preseganje. Mladi s posebnimi potrebami so namreč pri prehodu iz izobraževanja na trg dela še posebej ranljivi. Posvet bo 15. maja ob 14. uri na zavodu za zaposlovanje v Kranju, sodelovali pa bodo predstavniki s področij vzgoje in izobraževanja, zdravstva, zaposlovanja, socialne sfere in tudi predstavnika delodajalcev. Projekt Prehod mladih poleg države sofinancira tudi Evropski socialni sklad.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

pretežno oblačno
vlažnost: 95 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

11/24

nedelja

14/17

ponedeljek

13/20

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

PRIREDITVE / Kranj, 26. maj 2019

Praznovanje na Sv. Joštu nad Kranjem

PRIREDITVE / Gorje, 26. maj 2019

Srečanje gorenjskih planincev

OBVESTILA / Škofja Loka, 26. maj 2019

Srečanje bolnih, starejših, osamljenih in invalidov

OBVESTILA / Kranj, 27. maj 2019

Mesečno srečanje in predavanje Prerojenih

PRIREDITVE / Gorenjska, 28. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 29. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 30. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Kranj, 30. maj 2019

Po naravoslovni učni poti Pusti grad

 

 
 

 

 
 
 

Štiristo let bisera na Sorškem polju / 16:12, 23. maj

400 let, kar precej se je dogajalo v zakristiji vsa ta leta..

Beluši / 13:18, 23. maj

Tole oboje mi pa ni apetitlih ! Bljak !

Avtomobil direktorja AVP poškodovan, nepravilnosti ni bilo / 19:01, 22. maj

Na predlog AVP je bilo dano v medije za zakonsko znižanje vsebnosti alkohola v krvi med vožnjo! Predlog za znižanje na 0,2 oziroma celo na 0...

Nov parkirni režim pred občino in na Stari Savi / 16:09, 21. maj

Opažam, da je parkirni prostor prevečkrat polno zaseden. Na njem je sicer še veliko neurejenega prostora...

Poziv k zmanjšanju hrupa letal / 10:27, 21. maj

Povsod, kjer so letališča, tam je hrup letal. Večji bo promet, več bo hrupa. Vprašanje se poraja samo, imeti letališče ali ne? Podobno kot odlagališča odpadkov. Vsi so za, samo ne na svojem dvorišču.

Nadškof Anton Vovk in atentat »spontane« množice / 22:57, 19. maj

Groza. Primitivnost Slovenskega človeka se pokaže v vsej veličini v tragični zgodbi škofa Vovka. Vermiki rdeče zvezde so največje zlo, kar je rodila Slovenska mati.

So tudi vam ukradli orodje? / 21:38, 19. maj

In gdo so lopovi? Zakaj vedno skrivate njijova imena? A so slovenski Državljani? Ali so Slovenci