Marko Dolenc s Hribarjeve kmetije v Predosljah je na ocenjevanju mesnih izdelkov prejel tri zlate, dve srebrni in tri bronaste medalje.

Zlato za Hribarjeve klobase

Marko Dolenc s Hribarjeve kmetije v Predosljah je na ocenjevanju Dobrote slovenskih kmetij prejel za klobase tri zlate medalje.

Kranj – V Minoritskem samostanu na Ptuju bo od 17. do 19. maja jubilejna, že trideseta državna razstava kmečkih prehranskih izdelkov Dobrote slovenskih kmetij. V okviru priprav na razstavo potekajo ocenjevanja izdelkov, zdaj so že znani tudi rezultati za mesne izdelke, konzervirane vrtnine in druge konzervirane pridelke ter za žganja in olja.

Na ocenjevanju mesnih izdelkov se je s širšega gorenjskega območja s svojimi izdelki najbolj izkazal Marko Dolenc s Hribarjeve kmetije v Predosljah, ki je v konkurenci 119 izdelkov s slovenskih in zamejskih kmetij prejel za gorenjsko, Hribarjevo in Boštarjevo klobaso ocene, s katerimi se je uvrstil med osem najbolje ocenjenih izdelkov, s tem pa tudi zlate medalje. Poleg tega je prejel še srebrni priznanji za budjolo iz vratu in za budjolo iz plečeta ter bronasta priznanja za domačo suho klobaso, za domačo suho salamo in za domačo suho klobaso v zaseki. Jože Goličič iz Reteč pri Škofji Loki je dobil srebrno medaljo za domačo pašteto, Dušan Globočnik iz Zagorice pri Rovah srebrni medalji za konjsko pašteto in za konjski pršut ter bronasti medalji za domačo konjsko salamo in za domačo svinjsko salamo, Gregor Zupan z Brega ob Savi pa bronasti medalji za domačo salamo Rožman in za atovo domačo salamo.

Zmagoviti Gvažarjev rušovc

Na ocenjevanju žganj je najvišjo oceno, dvajset točk, in s tem tudi zlato medaljo dobilo sedem vzorcev žganja, med njimi tudi Gvažarjev rušovc, ki sta ga na ocenjevanje dala Ines in Janez Sterle s Koroške Bele. Sterletova sta prejela še zlato medaljo za žganje z zelišči Gvažarjev stoletnik in srebrno za Gvažarjev »jabučn šnops«. Izkazali so se tudi ostali gorenjski sadjarji oziroma žganjarji. Janko Jeglič iz Podbrezij je dobil zlato medaljo za Matijovčev zeliščni napitek, Aleš Jerala iz Podbrezij zlato za zlato žganje (žganje iz jabolk), kmetija Okršlan od Svetega Florijana nad Škofjo Loko zlato za orehov liker in bronasto za žganje tepkovec, Jernej Mencinger z Zgoše srebrno za žganje iz sliv – slivovec, Anton in Bernarda Skok iz Loke pri Mengšu pa srebrni medalji za hruškovo žganje.

Najvišja ocena za Golobove kumarice

Na ocenjevanju konzerviranih vrtnin in drugih konzerviranih pridelkov je najvišjo možno oceno in s tem tudi zlato medaljo dobilo trinajst izdelkov, eden je bil s širšega gorenjskega območja: pasterizirane delikatesne kumarice, ki jih je na ocenjevanje dal Miha Golob z Brezij nad Kamnikom. Golob je poleg zlate medalje prejel še srebrno za filete pasterizirane paprike in bronasto za pasterizirano rezano rdečo peso. Poglejmo še dosežke ostalih gorenjskih kmetij! Marko Kuhar iz Zgornjih Dupelj je dobil zlato medaljo za papriko v kisu in bronasto za pasterizirane kumarice v kisu, Anton Verlič iz Smlednika zlato za narezane kisle kumarice in bronasto za kisle kumarice, Primož Zupan s Prebačevega zlato za kislo repo in bronasto za kislo zelje, Avguštin Verbič iz Grada pri Cerkljah pa bronasto medaljo za kislo repo.

Keržičevo in Koželjevo olje

Na ocenjevanju olj (izvzeta so bučna olja) je najvišjo možno oceno dobilo šest olj, od tega dve s širšega gorenjskega območja – hladno stiskano olje oljne ogrščice, ki ga je na ocenjevanje dal Janez Keržič iz Vodic, in olje oljne ogrščice s kmetije Betke in Blaža Koželja iz Vodic. Poleg njiju je zlato medaljo prejel še Matej Rozman z Jame za premium ričkovo olje, Boris Jenko iz Mavčič pa srebrni medalji za bio sončnično hladno stiskano olje in za bio laneno hladno stiskano olje.

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

zmerno oblačno
vlažnost: 100 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

8/21

četrtek

9/23

petek

10/24

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

PRIREDITVE / Tržič, 23. maj 2019

Neverjetne gore v Tržiškem muzeju

PRIREDITVE / Bled, 23. maj 2019

Predstavitev romana Nine Kosmač Utvare

PRIREDITVE / Naklo, 23. maj 2019

Zmenki

OBVESTILA / Kranj, 23. maj 2019

Dnevi odprtih vrat hortikulturnega društva

OBVESTILA / Žiri, 23. maj 2019

Krvodajalska akcija

PRIREDITVE / Jesenice, 23. maj 2019

Za otroke

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. maj 2019

Medgeneracijske dejavnosti

 

 
 

 

 
 
 

Avtomobil direktorja AVP poškodovan, nepravilnosti ni bilo / 19:01, 22. maj

Na predlog AVP je bilo dano v medije za zakonsko znižanje vsebnosti alkohola v krvi med vožnjo! Predlog za znižanje na 0,2 oziroma celo na 0...

Nov parkirni režim pred občino in na Stari Savi / 16:09, 21. maj

Opažam, da je parkirni prostor prevečkrat polno zaseden. Na njem je sicer še veliko neurejenega prostora...

Poziv k zmanjšanju hrupa letal / 10:27, 21. maj

Povsod, kjer so letališča, tam je hrup letal. Večji bo promet, več bo hrupa. Vprašanje se poraja samo, imeti letališče ali ne? Podobno kot odlagališča odpadkov. Vsi so za, samo ne na svojem dvorišču.

Nadškof Anton Vovk in atentat »spontane« množice / 22:57, 19. maj

Groza. Primitivnost Slovenskega človeka se pokaže v vsej veličini v tragični zgodbi škofa Vovka. Vermiki rdeče zvezde so največje zlo, kar je rodila Slovenska mati.

So tudi vam ukradli orodje? / 21:38, 19. maj

In gdo so lopovi? Zakaj vedno skrivate njijova imena? A so slovenski Državljani? Ali so Slovenci

Cesta na Ljubelj je odprta / 21:36, 19. maj

Nevem kaj mencajo toliko čssa? Mogoče iščejo poceni izvajalca ?

Sodišče prič ne bo zasliševalo / 21:33, 19. maj

Prav je da jim klinika ne dovoli upravljsti parkirišča njkm sd gre samo za zaslużek.