Reinhard Rohr, Janko Krištof, Ferdinand Vovk, Meinhard Schoeffmann, Janko Pečnik in Boštjan Noč (od leve) ob spominski plošči, posvečeni Janezu Sumperju v Ločah

Janez Sumper, koroški Anton Janša

Številni popotniki, tudi kolesarji, saj vodi tod znamenita koroška dravska kolesarska pot, se bodo odslej ustavljali ob lipi pod cerkvijo v Ločah / Latschachu pri Šentilju / St. Egydnu na levem bregu Drave, v občini Vrba / Velden. Tu je od sobote naprej postavljen spomenik skoraj pozabljenemu domačinu, vendar znamenitemu duhovniku in čebelarju Janezu Sumperju (1827–1888), ki ga imajo mnogi za koroškega Antona Janšo! Janez Sumper, poznan tudi kot gospodaren dušni pastir, je že leta 1871 napisal in pri Mohorjevi izdal prvi slovenski čebelarski priročnik v slovenščini z naslovom Slovenski bučelarček. Poleg tega je v bližnjem Skočidolu / Gottestalu, kjer je bil župnik, izdelal poseben »skočidolski panj«, za katerega so značilne navadne in polovične naklade ter pregrade zoper divjo gradnjo satovja. Odpreti ga je mogoče z vseh strani. Primerek »skočidolskega panja« hranijo tudi v Čebelarskem muzeju v Radovljici. Lani pa je Mohorjeva iz Celovca na pobudo koroških slovenskih čebelarjev Karla Grila iz Šmihela pri Pliberku, Jozija Hribarja iz Železne Kaple in Janka Pečnika z Muškave / Muschkauva pri Bilčovsu ponatisnila znameniti Sumperjev Slovenski bučelarček.

Sobotno odkritje spominske plošče v Ločah je bil prvovrstni dogodek, ki ga je s svojim obiskom počastil tudi predsednik koroškega deželnega zbora Reinhard Rohr. Slovenske čebelarje pa je na svečanost pripeljal predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč. Pobudo za postavitev plošče, ki jo krasita kelih kot znamenje duhovništva in satje kot znak čebelarstva, so dali slovenski čebelarji na Koroškem in dobili zaveznike v koroški čebelarski zvezi in v županu občine Vrba / Velden Ferdinandu Vovku ter pri drugih odločujočih dejavnikih. Spomin na skoraj pozabljenega čebelarja je izdelal Alojz Krevh iz Prevalj. O Janezu Sumperju, skrbniku duš in čebel, je najprej govoril 94-letni upokojeni ravnatelj ljudske šole v Lipi / Lindu Erwin Pinter, ki je bil tudi sam čebelar več kot šestdeset let. Nagovor je sklenil s stavkom: Ko bo umrla zadnja čebela, bo umrl tudi človek! In z mislijo, ki jo ima za 11. božjo zapoved: Če se želiš približati čebelam, moraš imeti mirno srce. Sicer je dolžnost čebel, da te pičijo! O pomenu Janeza Sumperja je govoril tudi eden od pobudnikov za postavitev spomenika dr. Janko Pečnik, ki je tudi sam izdelal skočidolski panj. Svečanost, na kateri je pel cerkveni pevski zbor iz Šentilja, zbrane pa sta nagovorila tudi predsednik koroškega deželnega zbora Reinhard Rohr in predsednik koroške čebelarske zveze Meinhard Schoeffmann, je z blagoslovom sklenil bilčovski in šentiljski župnik, dekan Janko Krištof.

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

zmerno oblačno
vlažnost: 100 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

8/21

četrtek

9/23

petek

10/24

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

PRIREDITVE / Tržič, 23. maj 2019

Neverjetne gore v Tržiškem muzeju

PRIREDITVE / Bled, 23. maj 2019

Predstavitev romana Nine Kosmač Utvare

PRIREDITVE / Naklo, 23. maj 2019

Zmenki

OBVESTILA / Kranj, 23. maj 2019

Dnevi odprtih vrat hortikulturnega društva

OBVESTILA / Žiri, 23. maj 2019

Krvodajalska akcija

PRIREDITVE / Jesenice, 23. maj 2019

Za otroke

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. maj 2019

Medgeneracijske dejavnosti

 

 
 

 

 
 
 

Avtomobil direktorja AVP poškodovan, nepravilnosti ni bilo / 19:01, 22. maj

Na predlog AVP je bilo dano v medije za zakonsko znižanje vsebnosti alkohola v krvi med vožnjo! Predlog za znižanje na 0,2 oziroma celo na 0...

Nov parkirni režim pred občino in na Stari Savi / 16:09, 21. maj

Opažam, da je parkirni prostor prevečkrat polno zaseden. Na njem je sicer še veliko neurejenega prostora...

Poziv k zmanjšanju hrupa letal / 10:27, 21. maj

Povsod, kjer so letališča, tam je hrup letal. Večji bo promet, več bo hrupa. Vprašanje se poraja samo, imeti letališče ali ne? Podobno kot odlagališča odpadkov. Vsi so za, samo ne na svojem dvorišču.

Nadškof Anton Vovk in atentat »spontane« množice / 22:57, 19. maj

Groza. Primitivnost Slovenskega človeka se pokaže v vsej veličini v tragični zgodbi škofa Vovka. Vermiki rdeče zvezde so največje zlo, kar je rodila Slovenska mati.

So tudi vam ukradli orodje? / 21:38, 19. maj

In gdo so lopovi? Zakaj vedno skrivate njijova imena? A so slovenski Državljani? Ali so Slovenci

Cesta na Ljubelj je odprta / 21:36, 19. maj

Nevem kaj mencajo toliko čssa? Mogoče iščejo poceni izvajalca ?

Sodišče prič ne bo zasliševalo / 21:33, 19. maj

Prav je da jim klinika ne dovoli upravljsti parkirišča njkm sd gre samo za zaslużek.