Gorazd Gorišek, Gorniška potepanja z otroki, Mladinska knjiga, Ljubljana, 2019, 256 strani

Gorniška potepanja z otroki

»Ko se parom, ki so vajeni zahajati na vršace brez nadobudne mladeži, pridružijo otroci in želijo starši stik z gorami ohraniti tudi z njimi, se gorniške ture zagotovo spremenijo. Cilji postanejo lažji, ture krajše, priprave nanje pa dopolnjene z mnogimi stvarmi, na katere prej ni bilo treba misliti. V uvodnem delu bom skušal na podlagi lastnih izkušenj razložiti, kako sva se z ženo prilagodila novemu načinu obiskovanja in doživljanja gora, ki je že skoraj desetletje obogateno z vedoželjnostjo otrok. Ne bi bilo res, če bi napisal, da ob načrtovanju družine nisva razmišljala tudi o tem, kako bomo odtlej zahajali v gore. Vedela sva, da bo drugače kot prej, da bo zahtevnost tur manjša, da ne bova več zaspala tam, kjer naju bo ujela noč, da ne bova več – v hribih in sicer v življenju – odgovorna le sama zase, da bo treba misliti tudi na otroke, skratka, da tistega 'ah, bo že nekako' ne bo več. Pohodništvo je pač taka 'disciplina' gorniškega udejstvovanja, da je treba otroke, vsaj dokler ne shodijo in še nekaj časa za tem, prenesti od izhodišča do vrha gore, koče ali planine in nazaj. Drugače, morda malo na trdo povedano, da so ves čas starševskih dejavnosti bolj ali manj 'prisiljeni v sodelovanje'. Pozneje, pri kakšnem letu in pol, ko njihov korak postane zanesljivejši in se vse bolj zavedajo sveta okoli sebe, pa jim, take vsaj so najine izkušnje, narava postane zelo zanimiva. Čedalje bolj so radovedni, obrnili bi vsak list, sprašujejo, kaj je to in ono, vidijo stvari, ki jih odrasli z meter 'višjimi' očmi navadno sploh ne opazimo in s tem tudi oni nam pokažejo kaj novega. So pa tudi zelo dovzetni in hitro učljivi. Kmalu razumejo, da je treba smeti pospraviti za seboj in jih v nahrbtniku odnesti do smetnjaka v dolini. Naučeno v hribih bodo zelo verjetno upoštevali tudi v dolini, med sprehodi po vasi, parku ali ob morju. Da pozneje morda ne bi pozabil, bom že kar takoj zapisal: kdor bi izgovor, zakaj (še) nima otrok, želel najti v besedah 'ja, saj bi jih imel, pa potem precej let ne bi mogel v hribe', bo moral najti boljši in tehtnejši razlog …« (Str. 9–10)

Avtorju prav rad in iz lastnih izkušenj pritrdim v ugotovitvah iz uvoda v to zelo uporabno in prijazno knjigo. Vsebuje opise 55 izletov s podatki o dolžini, zahtevnosti, višinski razliki, zanimivostih ob poti in v bližini, pa GPS- in QR-kode izhodišč, zemljevide izletov, bogato fotografsko gradivo s poti in celo osem ilustriranih ljudskih pripovedk, povezanih z izleti … Se vidimo na potepih.

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

zmerno oblačno
vlažnost: 99 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

11/24

nedelja

14/19

ponedeljek

13/22

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

PRIREDITVE / Kranj, 26. maj 2019

Praznovanje na Sv. Joštu nad Kranjem

PRIREDITVE / Gorje, 26. maj 2019

Srečanje gorenjskih planincev

OBVESTILA / Škofja Loka, 26. maj 2019

Srečanje bolnih, starejših, osamljenih in invalidov

OBVESTILA / Kranj, 27. maj 2019

Mesečno srečanje in predavanje Prerojenih

PRIREDITVE / Gorenjska, 28. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 29. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 30. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Kranj, 30. maj 2019

Po naravoslovni učni poti Pusti grad

 

 
 

 

 
 
 

Štiristo let bisera na Sorškem polju / 16:12, 23. maj

400 let, kar precej se je dogajalo v zakristiji vsa ta leta..

Beluši / 13:18, 23. maj

Tole oboje mi pa ni apetitlih ! Bljak !

Avtomobil direktorja AVP poškodovan, nepravilnosti ni bilo / 19:01, 22. maj

Na predlog AVP je bilo dano v medije za zakonsko znižanje vsebnosti alkohola v krvi med vožnjo! Predlog za znižanje na 0,2 oziroma celo na 0...

Nov parkirni režim pred občino in na Stari Savi / 16:09, 21. maj

Opažam, da je parkirni prostor prevečkrat polno zaseden. Na njem je sicer še veliko neurejenega prostora...

Poziv k zmanjšanju hrupa letal / 10:27, 21. maj

Povsod, kjer so letališča, tam je hrup letal. Večji bo promet, več bo hrupa. Vprašanje se poraja samo, imeti letališče ali ne? Podobno kot odlagališča odpadkov. Vsi so za, samo ne na svojem dvorišču.

Nadškof Anton Vovk in atentat »spontane« množice / 22:57, 19. maj

Groza. Primitivnost Slovenskega človeka se pokaže v vsej veličini v tragični zgodbi škofa Vovka. Vermiki rdeče zvezde so največje zlo, kar je rodila Slovenska mati.

So tudi vam ukradli orodje? / 21:38, 19. maj

In gdo so lopovi? Zakaj vedno skrivate njijova imena? A so slovenski Državljani? Ali so Slovenci