V ponedeljek so v dveh akutnih ambulantah in eni administrativni obravnavali skupaj sto štirideset pacientov. Pacienti so na pregled čakali tudi po tri ure. V sredo so bile čakalne vrste krajše, v povprečju so čakali eno uro in pol do dve uri. / Foto: Tina Dokl

Noben pacient ne bo ostal pred vrati

Ali sistem javnega zdravstva v Kranju še deluje? »Seveda,« je zagotovil minister za zdravje Aleš Šabeder po sredinem sestanku v Kranju. Delovanje ambulant družinske medicine Zdravstvenega doma Kranj je bilo zaradi odpovedi zdravnikov in koriščenja dopustov v začetku tedna močno okrnjeno.

Kranj – Na temo razmer na področju družinske medicine v Zdravstvenem domu (ZD) Kranj so se v prostorih kranjske občine v sredo sestali predsednik državnega zbora Dejan Židan, minister za zdravje Aleš Šabeder, kranjski župan Matjaž Rakovec, direktor Osnovnega zdravstva Gorenjske Jože Veternik in direktorica ZD Kranj Lili Gantar Žura. Njihovo skupno sporočilo je bilo, da se razmere vendarle umirjajo. Vodstvo ZD Kranj je namreč za maj izdalo obvestilo za paciente o delovanju ambulant družinske medicine v izrednih razmerah. V tem mesecu je 24 zdravnikov od skupaj 34 začelo koristiti dopust pred odpovedjo delovnega razmerja, za kar so se odločili, ker so preobremenjeni in pacientom ne morejo več zagotavljati kakovostne varne oskrbe, delovni pogoji pa se jim kljub opozorilom pristojnim v državi niso izboljšali. Delo v družinskih ambulantah je močno okrnjeno, 16 je zaprtih. »Paciente prosimo, naj še najprej kontaktirajo ambulanto izbranega osebnega zdravnika, kjer je praviloma prisotna medicinska sestra, ki jim bo podala nadaljnja navodila,« je povedala direktorica ZD Kranj. Če zdravnika v ambulanti ni, sestra paciente preusmeri v ambulanto za nujno medicinsko pomoč oziroma v eno od dveh začasnih ambulant za obravnavo akutnih zdravstvenih stanj ali v administrativno ambulanto, kjer pacientom med drugim uredijo bolniški dopust.

V ponedeljek čakali tri ure, v sredo že manj

V ponedeljek so v vseh treh omenjenih ambulantah obravnavali skupaj 140 pacientov. Pacienti so na pregled čakali tudi po tri ure, saj v teh treh ambulantah ni sistema naročanja. Kot je v sredo po sestanku pojasnila Gantar Žurova, so delo v minulih dneh sprotno organizirali, največji naval pacientov je bil dejansko v ponedeljek, delno zaradi tega, ker je dan po praznikih običajno več obiska, delno tudi zaradi skrbi pacientov, ali bodo v teh razmerah vsi prišli na vrsto. »Nihče ni ostal brez oskrbe. V sredo so bile čakalne vrste že krajše, v povprečju so čakali eno uro in pol do dve uri; vmes se je celo zgodilo, da je bila akutna ambulanta prazna. Danes se bomo s sodelavci ponovno sestali, saj je organizacija dela živa stvar,« je sklenila direktorica ZD Kranj. Jože Veternik je potrdil, da skupaj z vodstvom ZD Kranj poskušajo zagotoviti čim boljšo in čim bolj nemoteno oskrbo pacientov.

Na spletni strani ZD Kranj je objavljeno celotno obvestilo za paciente o delovanju ambulant družinske medicine v maju, prav tako je objavljena informacija, katere ambulante delujejo oziroma so zaprte, v katerih je nadomeščanje ...

Županovo javno pismo

Župan Matjaž Rakovec je v torek napisal javno pismo, v katerem je poudaril, da podpira zdravnike v njihovih prizadevanjih za razbremenitev s številom pacientov in administrativnih opravil, a da je hudo tudi za najbolj ranljive, paciente, in zato zdravnike pozval, naj se vrnejo na delo. Dan zatem, po že omenjenem skupnem sestanku na občini, pa je župan ocenil, da se razmere v ZD Kranj vendarle umirjajo in dodal: »Današnji skupni sestanek je zagotovo dokaz, da vse vključene strani stremimo k istemu cilju, in sicer da v Kranju v najhitrejšem času vzpostavimo pogoje in dostopnost storitev družinske medicine, kot je bila doslej.« Prepričan je, da vlada z Aneksom 1, ki naj bi ga sprejela prihodnji teden, uresničuje zavezo, da želi prisluhniti zahtevam zdravnikov. Minister za zdravje Aleš Šabeder je potrdil, da naj bi Aneks 1 rešil nekaj ključnih problemov in da bodo s tem pridobili zaupanje stroke in preklic odpovedi delovnih razmerij. Takoj zatem, obljublja minister, bodo skupaj pristopili k Aneksu 2, ki bo vseboval tudi finančni del.

Ministrovo (ne)zaupanje vodstvu ZD Kranj?

Minister je še v torek po sestanku koordinacije županov Zgornje Gorenjske v izjavi okrcal vodstvo ZD Kranj, da je odgovorno za nastale razmere, ker da delo ni ustrezno organizirano, pacienti niso primerno oskrbljeni, čakalne dobe so zelo dolge. Dan zatem je izjavo korigiral; da je vesel, da se vzpostavljajo normalne razmere in da je oskrba občanov boljša, kot je bila v začetku tedna. »V prvih dveh dneh so bile dejansko otežene razmere, bilo je veliko klicev, urgenc s strani pacientov, ki so se obračali na ministrstvo, tudi name osebno. Danes razmere zagotovo niso idealne, zavedamo se težav, jih pa skupaj rešujemo,« je še dejal minister. Na vprašanje, ali direktorica ZD Kranj uživa njegovo zaupanje, je odvrnil: »Moja torkova izjava ni bila mišljena, da komurkoli ne bi zaupal.« Lili Gantar Žura je že večkrat poudarila, da kaotične razmere za delo zdravnikov niso od danes, ampak nanje pristojne v državi opozarjajo že več let.

Pacienti se mažejo z mastjo za potrpežljivost

Pacient Jože, doma iz okolice Kranja, ki je bil v torek v vrsti v administrativni ambulanti približno eno uro, je poudaril: »»Pacienti smo namazani z mastjo za potrpežljivost. A je vse preveč pacientov, ki se mažejo s to mastjo.« O tem, ali podpira družinske zdravnike, pa je dejal: »Ne poznam dobro ozadja. Če gre za izsiljevanje, ni v redu ... Je pa stvari na vsak način treba urediti in pri tem me ne zanima, kakšno obliko zdravstva bomo imeli, pomembno je samo, da to funkcionira.«

Pacientka Vesna iz okolice Kranja je poklicala v redakcijo Gorenjskega glasa in povedala, da mora zaradi zdravstvenih težav pogosto obiskati izbrano zdravico, da je zdravnica dejansko preobremenjena, sama pa ima z njo samo dobre izkušnje. Tudi ko je morala naročiti recept, se je v ponedeljek popoldne medicinska sestra na telefon takoj odzvala, razporejeni zdravnik pa recept podpisal.

Paciente skrbi, kateri zdravniki so dali odpoved

Paciente skrbi, kateri družinski zdravniki v ZD Kranj so dali odpovedi, predvsem zato, da se tudi sami lahko pripravijo, začnejo pravočasno iskati zdravnika drugje, če se razmere do prvega junija, ko se izteče odpovedni rok, ne bodo uredile. Te informacije nam ni uspelo pridobiti, od vodstva ZD Kranj smo izvedeli samo, da sta dve družinski zdravnici, Nana Fartek in Vesna Nikšič, odpoved delovnega razmerja dali nepreklicno. Ostali so se pripravljeni vrniti, če se jim bodo delovni pogoji izboljšali, kot naj bi zdravniki zagotovili direktorici zdravstvenega doma.

Kot je še zagotovila Lili Gantar Žura, pacientov ne bodo odklanjali, nobeden ne bo ostal pred vrati. O tem, zakaj je odobrila dopuste, če pa je takšna stiska, je pojasnila: »Niso vsi zdravniki, ki so dali odpovedi, hkrati na dopustu. Če bo zelo kaotično, bom preklicala dovolilnice za dopuste, čeprav tega ne bi rada naredila, ker bi ustvarila še več slabe volje pri zdravnikih, izgubila njihovo zaupanje in s tem situacije ne bi rešili dolgoročno.« So pa v aktualnih razmerah medicinske sestre še dodatno obremenjene.

Pomembno je, da ohranimo javno zdravstvo

Predsednik državnega zbora Dejan Židan je prepričan, da bo zdravnikom v doglednem času omogočeno, da se bodo lahko še bolj poglobili v svoje delo in s tem pacientom zagotavljali še kvalitetnejše storitve. »Pomembno je, da ohranimo javno zdravstvo tudi za prihodnje rodove, kar pomeni, da je zdravstvena usluga dostopna vsem, ki jo potrebujejo,« je poudaril Židan.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

oblačno
vlažnost: 90 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

15/16

sreda

10/17

četrtek

3/18

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 18. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 18. september 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 18. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 18. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

RAZSTAVE / Jesenice, 18. september 2019

Razstava Stara Sava

PRIREDITVE / Gorenjska, 19. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

OBVESTILA / Kranj, 19. september 2019

Naj te zapelje zelena mobilnost

IZLETI / Kranj, 19. september 2019

Pohodniški izlet: Jeruzalem

 

 
 

 

 
 
 

Ostal brez tretjine črede / 21:02, 18. september

Volke postrelit in bo gmah!

Odpeljali so ga v bolnišnico / 19:17, 18. september

Madona komplicirajo.
Eno vzgojno okrog ušes, problem rešen.

Ostal brez tretjine črede / 19:15, 18. september

Sliko Primoža na vidnem mestu.
Problem rešen.

Ostal brez tretjine črede / 15:11, 18. september

Dva Kraška ali Nemška ovčarja v ogrado pašnika, to je rešitev !

Ostal brez tretjine črede / 07:46, 18. september

Ni problema. Civilna iniciativa ali država mu naj izplačata tržno vrednost poklanih ovc in bo kmet zadovoljen in ovca mrtva. Temu se reče sobivanje.

Balade in srednjeveška glasba / 18:03, 17. september

Škofja Loka je obsedena s srednjim vekom.
To je dejstvo.
Ne vem, a je to biznis ali samo črpanje proraračuna.
Bojim pa se, da bi šli predaleč in kakšno zažgal.

Spoznajte ponudnike urbane kulture Kranja / 15:12, 17. september

Kmetje prvič v mestu!?
Hudoooo!

 

 

/* GRAWE */ /* END grawe */