Predsednika vlad Slovenije in Luksemburga Marjan Šarec in Xavier Bettel, slavnostna govornika na Brdu / Foto: Gorazd Kavčič

Evropska unija je naš dom

S prireditvijo Mozaik prihodnosti je Slovenija na Brdu zaznamovala petnajstletnico članstva v Evropski uniji. Slavnostna govornika predsednika vlad Slovenije Marjan Šarec in Luksemburga Xavier Bettel.

Brdo pri Kranju – Evropska unija je naš dom, na katerega smo ponosni in vanj verjamemo, v dobrem in slabem, je na slovesnosti dejal premier Marjan Šarec in zagotovil, da Slovenija še naprej ostaja trden in odločen gradnik evropskega mozaika in da zagovarjamo močno, stabilno in enotno Evropo, v kateri vladata zaupanje in spoštovanje. V svojem govoru se je dotaknil danes pogosto izrečenega vprašanja, kaj nam je Evropa sploh prinesla in ali so bila naša pričakovanja pred petnajstimi leti prevelika. Toda odločitev za Evropsko unijo je bila pravilna, je dejal in naštel številne prednosti od širokega tržišča do izmenjave in nemotenih potovanj mladih. Zaradi članstva v EU smo boljši, močnejši in samozavestnejši.

»V Evropski uniji ni vse idealno, zato sta nujna iskrena ocena stanja in kritičen pogled. A ne s ciljem rušenja naše skupne hiše, temveč s ciljem izboljšanja pogojev bivanja v njej. Pred nami so volitve v Evropski parlament, novo petletno obdobje pa bo tako nova priložnost za Evropsko unijo, da postane učinkovitejša pri reševanju nekaterih vprašanj. Ta bo morala tako razumeti izzive prihodnosti, odstraniti obstoječe notranje ovire, povezati usodno prepletenost človeka, gospodarstva in narave ter se bolje posvetiti področjem, kot so znanje, inovacije, trajnostni razvoj, umetna inteligenca, kibernetska varnost in staranje prebivalstva, morala bo razumeti pomen ekonomske in socialne kohezije v Uniji ter stabilnosti in razvoja njene soseščine. Spodbujati bo morala ključne spremembe, potrebne za večjo odpornost in konkurenčnost naših gospodarstev, ter predvsem čistejše in boljše okolje prihodnjih rodov. Vse to je pomembno, da ob snovanju strateške agende za obdobje naslednjih petih let čim prej dosežemo tudi dogovor o naslednji finančni perspektivi unije,« je poudaril premier Šarec in sklenil z mislijo, da je Evropska unija simbol svobode, stabilnosti in napredka, mozaik prihodnosti, v katerem je celota mnogo več od vsote posameznih elementov, vsak od njih nenehno dodaja svojo vrednost.

Predsednik vlade Luksemburga, predsedujoče članice držav Beneluksa, Xavier Bettel, je Sloveniji čestital za petnajstletnico članstva v EU, za njene dosežke v tem obdobju in za prispevek h krepitvi Evropske unije. Slovenija se je uveljavila kot država s trdnim gospodarstvom in čudovita počitniška destinacija in tudi kot pomembna partnerica in glas razuma, ko gre za vprašanja skupne evropske prihodnosti. Članstvo v EU je okrepilo suverenost in mednarodni položaj Slovenije, je dejal Bettel in omenil tudi dobro sodelovanje Slovenije z državami Beneluxa in pričakovanje o nadaljnjem sodelovanju, saj morajo majhne države združiti moči in tesneje sodelovati, da lahko uspešno branijo skupne interese. Družijo nas tudi skupne vrednote, je dejal gost prireditve na Brdu, ki je zelo čustveno govoril o Evropski uniji kot skupnosti na temelju miru, svobode in človekovih pravic. Izrazil je tudi prepričanje, da bo predsedovanje Slovenije Evropski uniji v letu 2021 priložnost, da pokaže svoje potenciale in okrepi svoj položaj v evropski družini.

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

zmerno oblačno
vlažnost: 100 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

8/21

četrtek

9/23

petek

10/24

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

PRIREDITVE / Tržič, 23. maj 2019

Neverjetne gore v Tržiškem muzeju

PRIREDITVE / Bled, 23. maj 2019

Predstavitev romana Nine Kosmač Utvare

PRIREDITVE / Naklo, 23. maj 2019

Zmenki

OBVESTILA / Kranj, 23. maj 2019

Dnevi odprtih vrat hortikulturnega društva

OBVESTILA / Žiri, 23. maj 2019

Krvodajalska akcija

PRIREDITVE / Jesenice, 23. maj 2019

Za otroke

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. maj 2019

Medgeneracijske dejavnosti

 

 
 

 

 
 
 

Avtomobil direktorja AVP poškodovan, nepravilnosti ni bilo / 19:01, 22. maj

Na predlog AVP je bilo dano v medije za zakonsko znižanje vsebnosti alkohola v krvi med vožnjo! Predlog za znižanje na 0,2 oziroma celo na 0...

Nov parkirni režim pred občino in na Stari Savi / 16:09, 21. maj

Opažam, da je parkirni prostor prevečkrat polno zaseden. Na njem je sicer še veliko neurejenega prostora...

Poziv k zmanjšanju hrupa letal / 10:27, 21. maj

Povsod, kjer so letališča, tam je hrup letal. Večji bo promet, več bo hrupa. Vprašanje se poraja samo, imeti letališče ali ne? Podobno kot odlagališča odpadkov. Vsi so za, samo ne na svojem dvorišču.

Nadškof Anton Vovk in atentat »spontane« množice / 22:57, 19. maj

Groza. Primitivnost Slovenskega človeka se pokaže v vsej veličini v tragični zgodbi škofa Vovka. Vermiki rdeče zvezde so največje zlo, kar je rodila Slovenska mati.

So tudi vam ukradli orodje? / 21:38, 19. maj

In gdo so lopovi? Zakaj vedno skrivate njijova imena? A so slovenski Državljani? Ali so Slovenci

Cesta na Ljubelj je odprta / 21:36, 19. maj

Nevem kaj mencajo toliko čssa? Mogoče iščejo poceni izvajalca ?

Sodišče prič ne bo zasliševalo / 21:33, 19. maj

Prav je da jim klinika ne dovoli upravljsti parkirišča njkm sd gre samo za zaslużek.