Cesta čez prelaz Vršič je bila med prazniki zaprta za ves promet. / Foto: Gorazd Kavčič

Vršič odprli šele v torek

Med prvomajskimi prazniki je zasneženo cesto čez Vršič s primorske strani očistil plug, z gorenjske pa sonce. Kljub temu je priljubljena turistična povezava med Kranjsko Goro in Trento ostala zaprta vse do torka.

Kranjska Gora – Cesta čez prelaz Vršič je bila čez prvomajske praznike zaprta, čeprav so sneg, ki je zapadel v zadnjih dneh aprila, s primorske strani odstranili s plugom, na gorenjski pa je skopnel. Turisti so bili zmedeni, domačini pa jezni.

»V zadnjih štirih letih smo že opozarjali na nerazumno pozno odpiranje, ko je bila cesta že sama po sebi kopna, včasih pa tudi na brezglavo odpiranje Vršiča z veliko stroški, kljub temu da se je vnaprej vedelo, da bodo zapadle velike količine snega,« so v protestu, ki so ga naslovili na pristojno ministrstvo za infrastrukturo, zapisali v Krajevni skupnosti Soča Trenta.

Stališču Trentarjev se pridružujejo tudi v Kranjski Gori, je povedal župan Janez Hrovat. »Med prazniki smo tudi na naši strani med prazniki opazili velik kaos – ljudje so vozili proti Vršiču, obračali, cesta pa je bila skoraj kopna. Tudi mi menimo, naj bo cesta, ko so za to izpolnjeni pogoji, odprta. Kadar je zasnežena, pa je seveda ni treba za vsako ceno plužiti.«

Na ministrstvu pojasnjujejo, da je v skladu z uvrstitvijo v tretji prednostni razred cesta vzdrževana tudi v zimskih razmerah, če to omogočajo vremenske in predvsem lavinske razmere. Pred tem je bil v preteklosti prelaz Vršič vso zimo zaprt za promet.

»Cesta se pluži in posipa, dokler višina novozapadlega snega ne preseže 15 centimetrov. Zaradi visoke stopnje ogroženosti zaradi snežnih plazov je bil vzpostavljen sistem, po katerem se po sneženju opravi ogled lavinskih razmer in pripravi oceno tveganja za proženje snežnih plazov, ki je osnova za ponovno odprtje ceste za promet,« navajajo na ministrstvu za infrastrukturo. Kot pojasnjujejo, so tudi med nedavnimi prazniki upoštevali priporočila Agencije RS za okolje, zaradi česar sta oba koncesionarja v nedeljo na podlagi opozorila o sneženju in možnosti plazenja prelaz zaprla za promet. »V ponedeljek, 29. aprila, je bila ugotovljena debelina snežne odeje sedemdeset centimetrov. Zaradi ugodnih razmer se je začela cesta odpirati le na območju, kjer nevarnost plazov ni obstajala. V petek, 3. maja, je bila zaradi napovedi ponovnega sneženja vzpostavljena pripravljenost plužno posipnih enot; poročila službe za sneg in plazove pri agenciji za okolje o varnosti nismo prejeli, zaradi varnosti izvajalcev in uporabnikov pa plužno-posipne enote niso izvozile; Vršič je ostal zaprt.«

Tudi v ponedeljek je pristojna služba opozorila, da se na kranjskogorski strani še lahko sproži kašen plaz, in na osnovi tega mnenja so cesto odprli v torek popoldan, so še zapisali v pojasnilo.

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

oblačno
vlažnost: 94 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

15/16

sreda

7/18

četrtek

2/18

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 18. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 18. september 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 18. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 18. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

RAZSTAVE / Jesenice, 18. september 2019

Razstava Stara Sava

PRIREDITVE / Gorenjska, 19. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

OBVESTILA / Kranj, 19. september 2019

Naj te zapelje zelena mobilnost

IZLETI / Kranj, 19. september 2019

Pohodniški izlet: Jeruzalem

 

 
 

 

 
 
 

Ostal brez tretjine črede / 07:46, 18. september

Ni problema. Civilna iniciativa ali država mu naj izplačata tržno vrednost poklanih ovc in bo kmet zadovoljen in ovca mrtva. Temu se reče sobivanje.

Balade in srednjeveška glasba / 18:03, 17. september

Škofja Loka je obsedena s srednjim vekom.
To je dejstvo.
Ne vem, a je to biznis ali samo črpanje proraračuna.
Bojim pa se, da bi šli predaleč in kakšno zažgal.

Spoznajte ponudnike urbane kulture Kranja / 15:12, 17. september

Kmetje prvič v mestu!?
Hudoooo!

Pri podiranju drevesa se je smrtno ponesrečil Davo Karničar / 10:18, 17. september

Neverjetno kakšnim izzivom je bil kos Davo in na koncu ga ubije domače drevo..
Naj počiva v miru !!

Nočne more nekega zapuščenega otroka / 18:11, 15. september

..in si jo špricala okoli obeh ritnih odprtin...

Haha, 2 ritni odprtini :)

Pozitivne vrednote dobrih vzornikov / 16:06, 15. september

" Cilj izzivov je spodbuda otrok in mladostnikov k samoiniciativnemu vključevanju v družbeno koristne aktivnosti in jim omogočiti izkušnjo, ...

V kovčku tihotapil heroin / 16:13, 14. september

Dvojna stena v kovčku, ker amater.

 

 

/* GRAWE */ /* END grawe */