Cesta čez prelaz Vršič je bila med prazniki zaprta za ves promet. / Foto: Gorazd Kavčič

Vršič odprli šele v torek

Med prvomajskimi prazniki je zasneženo cesto čez Vršič s primorske strani očistil plug, z gorenjske pa sonce. Kljub temu je priljubljena turistična povezava med Kranjsko Goro in Trento ostala zaprta vse do torka.

Kranjska Gora – Cesta čez prelaz Vršič je bila čez prvomajske praznike zaprta, čeprav so sneg, ki je zapadel v zadnjih dneh aprila, s primorske strani odstranili s plugom, na gorenjski pa je skopnel. Turisti so bili zmedeni, domačini pa jezni.

»V zadnjih štirih letih smo že opozarjali na nerazumno pozno odpiranje, ko je bila cesta že sama po sebi kopna, včasih pa tudi na brezglavo odpiranje Vršiča z veliko stroški, kljub temu da se je vnaprej vedelo, da bodo zapadle velike količine snega,« so v protestu, ki so ga naslovili na pristojno ministrstvo za infrastrukturo, zapisali v Krajevni skupnosti Soča Trenta.

Stališču Trentarjev se pridružujejo tudi v Kranjski Gori, je povedal župan Janez Hrovat. »Med prazniki smo tudi na naši strani med prazniki opazili velik kaos – ljudje so vozili proti Vršiču, obračali, cesta pa je bila skoraj kopna. Tudi mi menimo, naj bo cesta, ko so za to izpolnjeni pogoji, odprta. Kadar je zasnežena, pa je seveda ni treba za vsako ceno plužiti.«

Na ministrstvu pojasnjujejo, da je v skladu z uvrstitvijo v tretji prednostni razred cesta vzdrževana tudi v zimskih razmerah, če to omogočajo vremenske in predvsem lavinske razmere. Pred tem je bil v preteklosti prelaz Vršič vso zimo zaprt za promet.

»Cesta se pluži in posipa, dokler višina novozapadlega snega ne preseže 15 centimetrov. Zaradi visoke stopnje ogroženosti zaradi snežnih plazov je bil vzpostavljen sistem, po katerem se po sneženju opravi ogled lavinskih razmer in pripravi oceno tveganja za proženje snežnih plazov, ki je osnova za ponovno odprtje ceste za promet,« navajajo na ministrstvu za infrastrukturo. Kot pojasnjujejo, so tudi med nedavnimi prazniki upoštevali priporočila Agencije RS za okolje, zaradi česar sta oba koncesionarja v nedeljo na podlagi opozorila o sneženju in možnosti plazenja prelaz zaprla za promet. »V ponedeljek, 29. aprila, je bila ugotovljena debelina snežne odeje sedemdeset centimetrov. Zaradi ugodnih razmer se je začela cesta odpirati le na območju, kjer nevarnost plazov ni obstajala. V petek, 3. maja, je bila zaradi napovedi ponovnega sneženja vzpostavljena pripravljenost plužno posipnih enot; poročila službe za sneg in plazove pri agenciji za okolje o varnosti nismo prejeli, zaradi varnosti izvajalcev in uporabnikov pa plužno-posipne enote niso izvozile; Vršič je ostal zaprt.«

Tudi v ponedeljek je pristojna služba opozorila, da se na kranjskogorski strani še lahko sproži kašen plaz, in na osnovi tega mnenja so cesto odprli v torek popoldan, so še zapisali v pojasnilo.

Oddajte svoj komentar

Kranj 20°

oblačno
vlažnost: 60 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

11/24

nedelja

14/17

ponedeljek

13/20

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

PRIREDITVE / Kranj, 26. maj 2019

Praznovanje na Sv. Joštu nad Kranjem

PRIREDITVE / Gorje, 26. maj 2019

Srečanje gorenjskih planincev

OBVESTILA / Škofja Loka, 26. maj 2019

Srečanje bolnih, starejših, osamljenih in invalidov

OBVESTILA / Kranj, 27. maj 2019

Mesečno srečanje in predavanje Prerojenih

PRIREDITVE / Gorenjska, 28. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 29. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 30. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Kranj, 30. maj 2019

Po naravoslovni učni poti Pusti grad

 

 
 

 

 
 
 

Cerkev varen prostor za vse / 08:46, 26. maj

Policija preiskuje in bo preiskovala, vrana pa vrani ne izkljuje oči, itak se ščitiji med sabo te svinje farške...

Štiristo let bisera na Sorškem polju / 16:12, 23. maj

400 let, kar precej se je dogajalo v zakristiji vsa ta leta..

Beluši / 13:18, 23. maj

Tole oboje mi pa ni apetitlih ! Bljak !

Avtomobil direktorja AVP poškodovan, nepravilnosti ni bilo / 19:01, 22. maj

Na predlog AVP je bilo dano v medije za zakonsko znižanje vsebnosti alkohola v krvi med vožnjo! Predlog za znižanje na 0,2 oziroma celo na 0...

Nov parkirni režim pred občino in na Stari Savi / 16:09, 21. maj

Opažam, da je parkirni prostor prevečkrat polno zaseden. Na njem je sicer še veliko neurejenega prostora...

Poziv k zmanjšanju hrupa letal / 10:27, 21. maj

Povsod, kjer so letališča, tam je hrup letal. Večji bo promet, več bo hrupa. Vprašanje se poraja samo, imeti letališče ali ne? Podobno kot odlagališča odpadkov. Vsi so za, samo ne na svojem dvorišču.

Nadškof Anton Vovk in atentat »spontane« množice / 22:57, 19. maj

Groza. Primitivnost Slovenskega človeka se pokaže v vsej veličini v tragični zgodbi škofa Vovka. Vermiki rdeče zvezde so največje zlo, kar je rodila Slovenska mati.