Po ocenah gasilcev je zagorelo okoli tisoč petsto kubičnih metrov odpadkov. / Foto: PGD Moste pri Komendi

Zagoreli odpadki v Suhadolah

Vzrok včerajšnjega požara v zbirnem centru za odpadke v Suhadolah bo znan po preiskavi. Po trditvah pristojnih vodni viri niso ogroženi, večje nevarnosti za prebivalstvo ni niti zaradi dima.

Suhadole – Včeraj nekaj minut čez polnoč so bili gasilci obveščeni o večjem požaru v Publikusovi deponiji odpadkov v Suhadolah. Zagoreli so odpadki v hali velikosti 25 krat 50 metrov. Po besedah lastnika podjetja Slavka Hrženjaka je zagorel del odpadkov, ki so ga v podjetju pripravljali na izvoz. »Gre za preostanek odpadkov, ki ostane po sortiranju odpadkov mešane odpadne embalaže, torej tiste, ki jih zbiramo v rumenih zabojnikih,« je pojasnil Hrženjak.

Kot je povedal vodja intervencije Roman Koncilija, so moščanski gasilci, ki so bili prvi na kraju dogodka, naleteli na že razvit požar, ki pa jim ga je po približno dveh urah uspelo lokalizirati. V intervenciji so sodelovali 103 gasilci in 24 gasilskih vozil.

»Gre za podtalni požar, katerega jedro je kakšnih šest do sedem metrov pod površjem, zato bo treba premetati in pogasiti približno 1500 kubičnih metrov odpadkov, zato se bo intervencija skoraj zagotovo zavlekla še pozno v noč, nato pa bo potrebna še požarna straža,« je včeraj stanje komentiral Koncilija.

Preiskava poteka, zato ocena škode še ni znana. Zagotovo pa bo precej večja kot pred dvema letoma, ko je na deponiji že gorelo, a je bil obseg požara manjši. »Na srečo nam je požar uspelo omejiti, tako da ni zagorela upravna stavba in se ogenj ni razširil na južni del deponije, kjer so večje količine baliranih odpadkov. V tem primeru bi bila škoda še precej večja,« je še dodal Koncilija.

O požaru je bil obveščen tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje. »Toksične snovi so zagotovo šle v zrak, a kolikor je za zdaj znano, posebne nevarnosti za okoliško prebivalstvo ni, saj so bile koncentracije manjše, mesto požara pa je odmaknjeno od naselij,« je povedala predstavnica NIJZ Simona Perčič, ki je dodala, da bodo po potrebi analizirali tudi vzorce. Po zagotovilih pristojnih v požaru niso bili ogroženi niti viri pitne vode, saj se je požar zgodil na asfaltiranem delu z vgrajenimi lovilniki odpadnih voda, ki so prestregli tudi požarno vodo gasilcev.

»Za nas je požar presenečenje, saj smo izpolnili vse zahteve iz okoljevarstvenega dovoljenja,« je dogodek komentiral Hrženjak, ki je poudaril, da so zagoreli odpadki, za katere si država že dlje neuspešno prizadeva poiskati možnosti odvoza. Zato Hrženjak še ne ve, kdaj bodo odpadke, ki jih skladiščijo, lahko odpeljali. Na težave pristojne opozarjajo tudi v komendski občinski upravi, a po besedah župana Stanislava Poglajna, ki je kot gasilec sodeloval tudi v intervenciji, brez uspeha.

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

pretežno oblačno
vlažnost: 99 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

10/16

ponedeljek

11/18

torek

9/22

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Kranj, 20. maj 2019

Dnevi odprtih vrat hortikulturnega društva

PRIREDITVE / Radovljica, 20. maj 2019

Kranjska čebela – naša naravna dediščina

IZLETI / Bled, 20. maj 2019

Ekskurzija po Avstriji in Italiji

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. maj 2019

Medgeneracijske dejavnosti

IZLETI / Kranj, 21. maj 2019

Kolesarski izlet

OBVESTILA / Kranj, 21. maj 2019

Dnevi odprtih vrat hortikulturnega društva

OBVESTILA / Preddvor, 21. maj 2019

Izmenjava sadik avtohtonih slovenskih rastlin

RAZSTAVE / Mengeš, 21. maj 2019

Verigarji

 

 
 

 

 
 
 

Nadškof Anton Vovk in atentat »spontane« množice / 22:57, 19. maj

Groza. Primitivnost Slovenskega človeka se pokaže v vsej veličini v tragični zgodbi škofa Vovka. Vermiki rdeče zvezde so največje zlo, kar je rodila Slovenska mati.

So tudi vam ukradli orodje? / 21:38, 19. maj

In gdo so lopovi? Zakaj vedno skrivate njijova imena? A so slovenski Državljani? Ali so Slovenci

Cesta na Ljubelj je odprta / 21:36, 19. maj

Nevem kaj mencajo toliko čssa? Mogoče iščejo poceni izvajalca ?

Sodišče prič ne bo zasliševalo / 21:33, 19. maj

Prav je da jim klinika ne dovoli upravljsti parkirišča njkm sd gre samo za zaslużek.

Južna razbremenilna cesta na Bledu / 21:29, 19. maj

Če nebi bili lastniki toliko lakomni? Bi bila obvoznica že zdavnaj narejena, tako vsi bi prodali za nevem kakšne visoke cene, Jaz mislim da je tu Država naredila pravilno ,ko vas je razlastila,

Zdaj urejajo še okolico gradu / 19:59, 18. maj

Samo tole! Dvigalo, ki bo omogočalo dostop vsem, je župan Janez Fajfar obljubljal že med prvo predvolilno kampanjo, torej daljnega leta 2006...

Ko bom velik, bom pilot / 16:01, 17. maj

Tole zadnje pa nisem jest zapisal!hmm???