Po ocenah gasilcev je zagorelo okoli tisoč petsto kubičnih metrov odpadkov. / Foto: PGD Moste pri Komendi

Zagoreli odpadki v Suhadolah

Vzrok včerajšnjega požara v zbirnem centru za odpadke v Suhadolah bo znan po preiskavi. Po trditvah pristojnih vodni viri niso ogroženi, večje nevarnosti za prebivalstvo ni niti zaradi dima.

Suhadole – Včeraj nekaj minut čez polnoč so bili gasilci obveščeni o večjem požaru v Publikusovi deponiji odpadkov v Suhadolah. Zagoreli so odpadki v hali velikosti 25 krat 50 metrov. Po besedah lastnika podjetja Slavka Hrženjaka je zagorel del odpadkov, ki so ga v podjetju pripravljali na izvoz. »Gre za preostanek odpadkov, ki ostane po sortiranju odpadkov mešane odpadne embalaže, torej tiste, ki jih zbiramo v rumenih zabojnikih,« je pojasnil Hrženjak.

Kot je povedal vodja intervencije Roman Koncilija, so moščanski gasilci, ki so bili prvi na kraju dogodka, naleteli na že razvit požar, ki pa jim ga je po približno dveh urah uspelo lokalizirati. V intervenciji so sodelovali 103 gasilci in 24 gasilskih vozil.

»Gre za podtalni požar, katerega jedro je kakšnih šest do sedem metrov pod površjem, zato bo treba premetati in pogasiti približno 1500 kubičnih metrov odpadkov, zato se bo intervencija skoraj zagotovo zavlekla še pozno v noč, nato pa bo potrebna še požarna straža,« je včeraj stanje komentiral Koncilija.

Preiskava poteka, zato ocena škode še ni znana. Zagotovo pa bo precej večja kot pred dvema letoma, ko je na deponiji že gorelo, a je bil obseg požara manjši. »Na srečo nam je požar uspelo omejiti, tako da ni zagorela upravna stavba in se ogenj ni razširil na južni del deponije, kjer so večje količine baliranih odpadkov. V tem primeru bi bila škoda še precej večja,« je še dodal Koncilija.

O požaru je bil obveščen tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje. »Toksične snovi so zagotovo šle v zrak, a kolikor je za zdaj znano, posebne nevarnosti za okoliško prebivalstvo ni, saj so bile koncentracije manjše, mesto požara pa je odmaknjeno od naselij,« je povedala predstavnica NIJZ Simona Perčič, ki je dodala, da bodo po potrebi analizirali tudi vzorce. Po zagotovilih pristojnih v požaru niso bili ogroženi niti viri pitne vode, saj se je požar zgodil na asfaltiranem delu z vgrajenimi lovilniki odpadnih voda, ki so prestregli tudi požarno vodo gasilcev.

»Za nas je požar presenečenje, saj smo izpolnili vse zahteve iz okoljevarstvenega dovoljenja,« je dogodek komentiral Hrženjak, ki je poudaril, da so zagoreli odpadki, za katere si država že dlje neuspešno prizadeva poiskati možnosti odvoza. Zato Hrženjak še ne ve, kdaj bodo odpadke, ki jih skladiščijo, lahko odpeljali. Na težave pristojne opozarjajo tudi v komendski občinski upravi, a po besedah župana Stanislava Poglajna, ki je kot gasilec sodeloval tudi v intervenciji, brez uspeha.

Oddajte svoj komentar

Kranj 17°

oblačno
vlažnost: 99 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

17/25

sobota

16/29

nedelja

15/28

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

GLEDALIŠČE / Križe, 24. avgust 2019

Vikend gledališkega smeha

PRIREDITVE / Tržič, 24. avgust 2019

Festival Paradiž

IZLETI / Preddvor, 24. avgust 2019

Družinski pohod k partizanski bolnici Košuta

PRIREDITVE / Draga pri Igu, 24. avgust 2019

Koliščarski dan – Po sledeh Jalnovih Bobrov

PRIREDITVE / Soriška planina, 24. avgust 2019

Spust z gorskimi kolesi

GLEDALIŠČE / Križe, 25. avgust 2019

Vikend gledališkega smeha

GLASBA / Lom pod Storžičem, 25. avgust 2019

Koncert mladih glasbenikov

OBVESTILA / Predoslje, Struževo, 25. avgust 2019

Prikaza oživljanja

 

 
 

 

 
 
 

V hribe osemkrat poletela tudi dežurna ekipa z Brnika / 23:06, 22. avgust

Vsa čast GRS - vsem, ki poznajo kozje stezice v skalah, da rešujejo ljudi. Ponoči, v mrazu, popoldan v nedeljo, kadarkoli. Nad previsi, vse...

Še enkrat bi bila mlada / 21:17, 22. avgust

Ja obisk sorodnikov...……. da se bodo stepli za dediščino. Pa KS, RK in župan pa še kakšen iz RKC. Bolj si star, več se ti jih nalima čestit...

Trikrat preverjali hitrost / 20:58, 22. avgust

Če so ugotovili samo toliko kršitev, potem so fer. Ker za XY km nad dovoljeno hitrostjo (na hinavskih točkah) nekoga lahko olupiš, da bo č...

Volk in kmet (sodobna basen) / 20:07, 22. avgust

Rdeča kapica je vprašala babico, zakaj ima tako velke oči.
Je rekla babica, a ne vidiš, da serjem.

Volk in kmet (sodobna basen) / 18:47, 22. avgust

Medvedja toleranca V Gorjah zvoni, da se turn maje,a medved boji se ga ne.Na Revovci (100 m od hiš v Spodnjih Gorjah) razdre čebelnjak,da po...

Trikrat preverjali hitrost / 17:17, 22. avgust

PREVOD ZGORNJEGA ČLANKA v eni povedi:


polnili so občinski proračun.

Gorenjski bi dodali tudi Vrhniko / 12:38, 22. avgust

Na Vrhniki nočejo biti Gorenjci ?! :)
haha