Ljubljančan Darej Gorjup je več let goljufal in izsiljeval škofjeloškega podjetnika. / Foto: Tina Dokl (arhiv)

Potrdili kazen izsiljevalcu

Ljubljansko višje sodišče je potrdilo šestletno zaporno kazen Ljubljančanu Dareju Gorjupu, ki je od škofjeloškega podjetnika z večletnim izsiljevanjem in goljufijo pridobil približno 600 tisoč evrov.

Kranj – Višje sodišče v Ljubljani je po naših podatkih skoraj v celoti potrdilo sodbo kranjskega okrožnega sodišča, ki je septembra lani Ljubljančana Dareja Gorjupa zaradi goljufije in izsiljevanja škofjeloškega podjetnika za približno 600 tisoč evrov obsodilo na šest let zapora, soobtoženega Gorana Glamočanina iz Ljubljane pa zaradi pomoči pri izsiljevanju na pogojno kazen enega leta zapora s preizkusno dobo treh let. Višji sodniki so izrečeni kazni potrdili, prav tako tudi odločitev kranjskega sodišča, da mora Gorjup oškodovanemu podjetniku vrniti več kot pol milijona evrov, nekoliko pa so popravili višino sodnih stroškov, ki jih morata plačati obtožena. Na kranjskem okrožnem sodišču so prejem sodbe višjega sodišča potrdili, ker pa sodba še ni bila vročena vsem strankam, nam več podatkov niso mogli podati.

Kranjsko tožilstvo je Gorjupu očitalo, da je med oktobrom 2014 in septembrom 2017 škofjeloškega podjetnika ogoljufal, ker naj bi mu obljubljal, da mu bo priskrbel 120 škatel viagre, a se je ves čas nekaj zapletalo, obtoženi pa naj bi od podjetnika zahteval vedno nove zneske. Z goljufijo naj bi tako Gorjup od svoje žrtve protipravno pridobil okoli 460 tisoč evrov, z izsiljevanjem pa še 114 tisoč evrov. Pri tem mu je natvezil tudi različne zgodbe – od pokvarjenega in nasilnega kriminalista, ki da bo Ažmana pretepel in spravil v zapor, če mu ne bo plačal, do tega, da ga bodo ugrabili in ubili. Gorjup je bil zelo prepričljiv, saj mu je podjetnik verjel in mu zato v strahu pred domnevnim zaporom in za svoje življenje nenehno izročal zahtevani denar. Tožilstvo je Ljubljančana tudi obtožilo proizvodnje in prometa z zdravili ali drugimi sredstvi za zdravljenje, ki so zdravju škodljiva, ker je nezakonito prodajal velike količine viagre in njej podobnih tablet.

Gorjup se je na sodišču zagovarjal, da je takšno vsoto od podjetnika prejel kot plačilo za spolne usluge, del pa kot darilo za nakup stanovanja. Oškodovani podjetnik, zgrožen nad takšnim zagovorom, je njegove navedbe odločno zanikal. Sodnica Milena Turuk je ob izreku obsodilne sodbe povedala, da v tej zapleteni zgodbi verjame oškodovanemu podjetniku, ki je ves čas izpovedoval enako, njegove izpovedbe pa so bile potrjene tudi z dokaznim gradivom. »Zagovor prvoobtoženega, da je bila večina prejetega denarja plačilo spolnih uslug, senata ni prepričal. Za to je več razlogov: Gorjup na primer v eni sapi govori, da sta bila ljubimca in sta se imela rada, po drugi strani pa je izpovedoval, da je bilo med njima takšno nezaupanje, da je pri oškodovancu čakal na denar do jutra, ko se je odprla banka,« je pojasnila.

V Gorjupovi izsiljevalski igri sta poleg Glamočanina sodelovala tudi Marko Bitenc iz Ljubljane in Leonard Podgornik iz Lukovice, ki sta krivdo takoj priznala in sta bila tako kot Glamočanin obsojena na pogojni zaporni kazni. Tožilstvo večjo vlogo pri izsiljevanju pripisuje tudi Vladimirju Marinkoviću, ki pa je bil v času sojenja za sodišče nedosegljiv, ker je bil priprt v tujini.

Oddajte svoj komentar

Kranj 14°

oblačno
vlažnost: 76 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

10/15

ponedeljek

10/15

torek

10/23

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Kranj, 20. maj 2019

Dnevi odprtih vrat hortikulturnega društva

PRIREDITVE / Radovljica, 20. maj 2019

Kranjska čebela – naša naravna dediščina

IZLETI / Bled, 20. maj 2019

Ekskurzija po Avstriji in Italiji

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. maj 2019

Medgeneracijske dejavnosti

IZLETI / Kranj, 21. maj 2019

Kolesarski izlet

OBVESTILA / Kranj, 21. maj 2019

Dnevi odprtih vrat hortikulturnega društva

OBVESTILA / Preddvor, 21. maj 2019

Izmenjava sadik avtohtonih slovenskih rastlin

RAZSTAVE / Mengeš, 21. maj 2019

Verigarji

 

 
 

 

 
 
 

Nadškof Anton Vovk in atentat »spontane« množice / 22:57, 19. maj

Groza. Primitivnost Slovenskega človeka se pokaže v vsej veličini v tragični zgodbi škofa Vovka. Vermiki rdeče zvezde so največje zlo, kar je rodila Slovenska mati.

So tudi vam ukradli orodje? / 21:38, 19. maj

In gdo so lopovi? Zakaj vedno skrivate njijova imena? A so slovenski Državljani? Ali so Slovenci

Cesta na Ljubelj je odprta / 21:36, 19. maj

Nevem kaj mencajo toliko čssa? Mogoče iščejo poceni izvajalca ?

Sodišče prič ne bo zasliševalo / 21:33, 19. maj

Prav je da jim klinika ne dovoli upravljsti parkirišča njkm sd gre samo za zaslużek.

Južna razbremenilna cesta na Bledu / 21:29, 19. maj

Če nebi bili lastniki toliko lakomni? Bi bila obvoznica že zdavnaj narejena, tako vsi bi prodali za nevem kakšne visoke cene, Jaz mislim da je tu Država naredila pravilno ,ko vas je razlastila,

Zdaj urejajo še okolico gradu / 19:59, 18. maj

Samo tole! Dvigalo, ki bo omogočalo dostop vsem, je župan Janez Fajfar obljubljal že med prvo predvolilno kampanjo, torej daljnega leta 2006...

Ko bom velik, bom pilot / 16:01, 17. maj

Tole zadnje pa nisem jest zapisal!hmm???