Pacienti v dveh začasno vzpostavljenih akutnih ambulantah na pregled čakajo tudi tri ure. / Foto: Tina Dokl

Na pregled čakajo tudi več ur

Delovanje ambulant družinske medicine Zdravstvenega doma Kranj je zaradi odpovedi zdravnikov in koriščenja dopustov močno okrnjeno. Pacienti v dveh začasno vzpostavljenih akutnih ambulantah na pregled čakajo tudi tri ure. Do organizacije dela je kritičen minister za zdravje Aleš Šabeder.

Kranj – Zdravstveni dom (ZD) Kranj je izdal obvestilo za paciente o delovanju ambulant družinske medicine v maju v izrednih razmerah. V tem mesecu je namreč 24 zdravnikov od skupaj 34 začelo koristiti dopust pred odpovedjo delovnega razmerja, za kar so se odločili, ker so preobremenjeni in pacientom ne morejo več zagotavljati kakovostne in varne oskrbe, delovni pogoji pa se jim kljub opozorilom pristojnim v državi niso izboljšali. Delo v družinskih ambulantah je močno okrnjeno, šestnajst je celo zaprtih. »Paciente prosimo, naj še naprej najprej kontaktirajo z ambulanto izbranega osebnega zdravnika, kjer je praviloma prisotna medicinska sestra, ki jim bo podala nadaljnja navodila,« je sporočila direktorica ZD Kranj Lili Gantar Žura. Če zdravnika v ambulanti ni, medicinska sestra paciente preusmeri v ambulanto za nujno medicinsko pomoč oziroma v eno od dveh začasnih ambulant za obravnavo akutnih zdravstvenih stanj (kot so viroze, angine, neobvladane lažje bolečine ...) ali v administrativno ambulanto, kjer pacientom uredijo bolniški dopust, jim predpišejo medicinsko-tehnične pripomočke, jih pregledajo zaradi predoperativne priprave. Določene administrativne zadeve, kot sta predpisovanje stalne terapije ali izdaja napotnice za obravnavo kroničnih stanj, pa še naprej urejajo v ambulantah izbranega zdravnika; zbirajo jih medicinske sestre in jih posredujejo razporejenemu zdravniku. Izjemoma je v maju dovoljeno naročanje zdravil in napotnic tudi preko elektronske pošte.

Varnostnik pred ambulanto

Akutni ambulanti sta v pritličju ZD Kranj, administrativna je v drugem nadstropju. V ponedeljek so po navedbah direktorice ZD Kranj v vseh treh ambulantah obravnavali skupaj 140 pacientov. Pacienti so na pregled čakali tudi po tri ure, saj v teh treh ambulantah ni sistema naročanja, kot smo ga vajeni pri izbranih osebnih zdravnikih. Malce presenetljivo ali pa tudi ne, saj pacientom zmanjkuje potrpežljivosti, je, da so pred administrativno ambulanto namestili varnostnika.

»Pacienti smo namazani z mastjo za potrpežljivost«

»Moja osebna zdravnica je trenutno na bolniškem dopustu, za zamenjavo zdravnikov ni, ker jih je premalo. Tako moram zdaj čakati v akutni ambulanti za injekcijo vitamina B12, ki mi je medicinska sestra v moji ambulanti zdaj ne sme dati, čeprav mi jo je prej vedno dajala,« je v torek dopoldne povedala pacientka Miša iz Kranja, ki je bila v čakalni vrsti takrat približno pol ure in v negotovosti, kdaj bo na vrsti. Sicer podpira družinske zdravnike, da jih razbremenijo. Pacient Jože, doma iz okolice Kranja, ki je bil v vrsti v administrativni ambulanti že približno eno uro, je poudaril: »Pacienti smo namazani z mastjo za potrpežljivost. A je vse preveč pacientov, ki se mažejo s to mastjo.« O tem, ali podpira družinske zdravnike, pa je dejal: »Ne poznam dobro ozadja. Če gre za izsiljevanje, ni v redu ... Je pa stvari na vsak način treba urediti in pri tem me ne zanima, kakšno obliko zdravstva bomo imeli, pomembno je samo, da to funkcionira.«

Pacientka Vesna iz okolice Kranja je povedala, da mora zaradi zdravstvenih težav pogosto obiskati izbrano zdravico, da je ta dejansko preobremenjena, sama pa ima z njo samo dobre izkušnje. Tudi ko je morala naročiti recept, se je v ponedeljek popoldne medicinska sestra na telefon takoj odzvala, razporejeni zdravnik pa recept podpisal.

Dve zdravnici se zagotovo ne bosta vrnili

Paciente zanima, kateri družinski zdravniki v ZD Kranj so dali odpovedi, predvsem iz razloga, da se tudi sami lahko pripravijo, začnejo pravočasno iskati zdravnika drugje. Te informacije nam ni uspelo pridobiti, od vodstva ZD Kranj smo izvedeli samo, da sta dve družinski zdravnici, Nana Fartek in Vesna Nikšič, odpoved delovnega razmerja dali nepreklicno in se po izteku odpovednega roka po prvem juniju ne bosta vrnili. Ostali so se pripravljeni vrniti, če se jim bodo delovni pogoji izboljšali, naj bi zdravniki zagotovili direktorici zdravstvenega doma. Ta je še poudarila, da kaotične razmere za delo zdravnikov niso od danes, ampak nanje pristojne v državi opozarjajo že več let.

Kot je še zagotovila Lili Gantar Žura, pacientov ne bodo odklanjali. O tem, zakaj je odobrila dopuste, če pa je takšna stiska, je pojasnila: »Niso vsi zdravniki, ki so dali odpovedi, hkrati na dopustih. Če bo zelo kaotično, bom preklicala dovolilnice za dopuste, čeprav tega ne bi rada naredila, ker bi ustvarila še več slabe volje pri zdravnikih, izgubila njihovo zaupanje in s tem situacije ne bi rešili dolgoročno. Ministrstvo si sicer prizadeva za ureditev zahtev zdravnikov.« So pa v aktualnih razmerah medicinske sestre še dodatno obremenjene.

Na spletni strani ZD Kranj je objavljeno celotno obvestilo za paciente o delovanju ambulant družinske medicine v maju, prav tako je objavljena informacija, katere ambulante delujejo oziroma so zaprte, v katerih je nadomeščanje ...

Paciente pošiljajo na ministrstvo za zdravje?

Minister za zdravje Aleš Šabeder se je v torek udeležil sestanka koordinacije županov Zgornje Gorenjske. Ob vprašanju o trenutnih razmerah v kranjskem zdravstvenem domu je minister povedal: »To je odgovornost vodstva zdravstvenega doma. Vedeti moramo, da ministrstvo za zdravje ni ustanovitelj zdravstvenega doma, niti ga ne upravlja, niti mu ne postavlja vodstva. Kot ministra me skrbi, da vodstvo v preteklem obdobju ni zagotovilo dodatnih timov, saj vemo, da so v Splošnem dogovoru sredstva zanje zagotovljena.« Lili Gantar Žura je povedala, da so z javnimi razpisi neuspešno iskali zdravnike. Minister je še dejal: »Na zadnjem sestanku z zdravniki smo ugotovili, da zdravniki, ki so bili dodatno obremenjeni, niso dobili dodatnega plačila v obliki povečanega obsega dela. Današnja situacija me skrbi, saj delo ni ustrezno organizirano, pacienti niso primerno oskrbljeni, čakalne dobe pa so zelo dolge. Poleg tega pa sem začuden nad tem, da vodstvo pošilja paciente na ministrstvo za zdravje. Danes na ministrstvu že od jutra zvonijo telefoni pacientov, ki želijo od nas rešitve.« Kako je z dodatnimi (iz)plačili, je Gantar Žurova zagotovila, da bodo preverili, zanikala pa je, da paciente usmerjajo na ministrstvo.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

pretežno jasno
vlažnost: 98 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

12/27

sobota

13/30

nedelja

14/31

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

DELAVNICE / Radovljica, 17. avgust 2019

Delavnica mokrega polstenja

PRIREDITVE / Ljubelj, 17. avgust 2019

Ples brez meja

IZLETI / Gozd - Martuljek, 17. avgust 2019

Na Špik

PRIREDITVE / Sv. Jošt nad Kranjem, 18. avgust 2019

Praznovanje žegnanjske nedelje

PRIREDITVE / Gozd, 18. avgust 2019

Srečanje harmonikarjev, pevcev in godcev

PRIREDITVE / Senično, 18. avgust 2019

Vaški semenj

PRIREDITVE / Cerklje, 18. avgust 2019

Sveta maša na Krvavcu

IZLETI / Kranj, 20. avgust 2019

Turistično-kopalni izlet v Izolo

 

 
 

 

 
 
 

Nova civilna družba / 20:00, 16. avgust

V Sloveniji ni enga, da ne bi bil koruptiven.
Zato pa smo tam kjer smo bli, oziroma bomo, tam kjer smo bli.

Tabla kot okno v širni svet / 16:08, 16. avgust

To v času interneta spoh ni zanimivo.
Dolgčas, stara fora.
Zanimivo bi pa bilo, če bi v Manili stala tabla:
ROVTE 10097 km.
Samo tega filma ne boste vidl.

Na robu Lesc prostor za še en kamp / 23:23, 15. avgust

No, novi kamp bo pa vsekakor konkurenca tako Radolci, Šobcu in Zaki ! Zaka je poleti polna do vrat, nisem pa še slišal, da bi bil Šobec pohn...

Na robu Lesc prostor za še en kamp / 23:19, 15. avgust

Umestitev še enega campa pa res ni potrebna. Bi se pa z njo strinjal, samo za avtodome, in če bi na Bled prepovedali z avtodomi. Zdi se mi p...

Enainšestdeseti planšarski pečat jezerske doline / 18:19, 15. avgust

In glej, tu ni volka!!!

Enainšestdeseti planšarski pečat jezerske doline / 15:46, 15. avgust

Če pomislim, da nas država striže na vsakem vogalu , bi reku, da smo večje ovce od ovc.

Tako hudo kot letos še ni bilo / 15:38, 15. avgust

Težave z zvermi?
Ni hujše zveri kot je pa čvouk!