Varno na kolo

Včeraj se je začela akcija za večjo varnost kolesarjev, v okviru katere bodo policisti nadzirali tako kolesarje kot tudi druge udeležence v prometu. Akcija bo trajala do konca maja.

Kranj – Od 6. do 31. maja poteka vseslovenska akcija za večjo varnost kolesarjev, katere cilji so omogočiti varno kolesarjenje na javnih cestnih površinah, zmanjšati število umrlih in hudo telesno poškodovanih kolesarjev ter povečati uporabo čelade.

V času akcije bodo policisti poostreno nadzirali, ali kolesarji spoštujejo cestnoprometne predpise. Predvsem bodo pozorni na pravo stran vožnje in vožnjo skozi rdečo luč ter tudi na upoštevanje preostalih pravil vožnje, vožnjo po površinah, ki niso namenjene kolesarjem, uporabo zaščitnih sredstev, kot so kolesarske čelade, izsiljevanje prednosti ter uporabo mobilnega telefona med kolesarjenjem, ki je prav tako zelo nevarna. Policisti bodo pozorni tudi na odnos preostalih udeležencev v prometu do kolesarjev, saj vozniki motornih vozil marsikdaj s prehitro vožnjo, izsiljevanjem prednosti in tesnim prehitevanjem ogrožajo varnost kolesarjev.

Kolesarji so sicer v najhujših prometnih nesrečah v več kot polovici primerov povzročitelji nesreče. Prometne nesreče najpogosteje povzročijo zaradi nepravilne strani in smeri vožnje, vožnje pod vplivom alkohola, neupoštevanja pravil o prednosti, pogosto pa tudi hitrosti ne prilagodijo cesti, še posebno na odsekih z večjim naklonom. Na Gorenjskem je v zadnjih petih letih (2014–2019) v prometnih nesrečah sicer umrlo osem kolesarjev, udeleženi pa so bili v 687 prometnih nesrečah, ki so se večinoma zgodile v naseljih. Letos je bilo nesreč z udeležbo kolesarjev 19, umrl pa je en kolesar.

Policisti zato opozarjajo, naj kolesarji skrbijo za svojo varnost. Med drugim morajo poskrbeti, da so v prometu vidni, ponoči oziroma ob zmanjšani vidljivosti morajo voziti s prižganimi lučmi, kolo pa mora biti opremljeno z odsevniki. V nevarnost pa naj se ne spravljajo z vožnjo po dva ali celo trije vzporedno ali v daljši koloni brez presledka. Čelada je obvezna za kolesarje do dopolnjenega 18. leta starosti, priporočljiva pa je tudi za vse odrasle kolesarje.

Zagrožena kazen za vožnjo brez čelade je 120 evrov, če kolesar ne uporablja ustreznih žarometov, globa znaša štirideset evrov, osemdeset evrov pa, če vzporedno vozita dva ali več kolesarjev.

Oddajte svoj komentar

Kranj 9°

zmerno oblačno
vlažnost: 86 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

8/20

ponedeljek

8/19

torek

7/22

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Škofja Loka, 27. maj 2020

Vpis učencev v glasbeno šolo

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 21:55, 21. maj

Partizanska bolnica? Jaz bi vam svetoval, da vsi ki so bili v vojni, priznajo svoje zločine, potem pa lahko govorimo o spravi, največ Sloven...

Zakaj so inšpektorji in redarji brskali po smeteh / 21:39, 21. maj

Drugače takim ljudem ne boste prišli do živela.

Zakaj so inšpektorji in redarji brskali po smeteh / 21:37, 21. maj

A ste že gdaj slišal za Video nadzor,obstajajo Video kamere ki reagirali na premik in snemajo tudi v temi, mislim da bi se izplačalo że v einem tedna.

Bo zdaj spet vse po starem? / 13:36, 20. maj

Res, to da se otroci ne smejo igrati na igralih (tudi v vrtcih) je bedarija. Nekateri ukrepi NIJZ-ja so res birokratska neumnost, ki s strok...

Umrla je dr. Aleksandra Kornhauser Frazer / 11:51, 20. maj

To so Slovenci(ke), na katere smo lahko iskreno ponosni! Počivajte v miru, cenjena Gospa!

Bo zdaj spet vse po starem? / 11:46, 20. maj

Septembra prihaja nova verzija Covid-20 in Covid-20 Pro!

Ena oseba pozitivna, znova brez umrlih / 08:15, 20. maj

Hmm, poročilo NIJZ -ja pravi, da je bilo stanje včeraj : 21 aktivno okuženih od tega 24 v bolnišnici !??
Torej so 3 je preveč al kako?