Letošnji regres, ki ga bodo zaposleni prejeli najkasneje do konca junija, v višini do povprečne bruto plače ne bo obdavčen s prispevki in dohodnino. / Foto: Gorazd Kavčič

Kdaj in koliko regresa za zaposlene

Kako visok regres za letni dopust bodo prejeli zaposleni, smo povprašali v vodstvih nekaterih večjih podjetij na Gorenjskem.

Kranj – Potem ko je Državni zbor na aprilski izredni seji potrdil noveli zakona o dohodnini ter zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, se zaposleni upravičeno lahko nadejajo višjega neto regresa za letni dopust. Že izplačilo letošnjega regresa v višini do povprečne bruto plače namreč ne bo obdavčeno s prispevki in dohodnino.

Še lani je veljala oprostitev plačila prispevkov do višine sedemdesetih odstotkov povprečne plače, dohodnina pa je bila plačana v celoti. Po novem pa bo tako bruto znesek regresa v razponu od minimalne plače, ki znaša 887 evrov, do 1723 evrov, kolikor znaša povprečna slovenska bruto plača, enak neto znesku. Tako delodajalci kot delojemalci, ki so letošnji regres prejeli že pred uveljavitvijo sprememb, pa bodo preplačane prispevke kmalu dobili povrnjene.

Tako bodo denimo v podjetju Goodyear Dunlop Sava Tires zaposleni dobili vračilo akontacije dohodnine, saj so regres prejeli že aprila, torej pred spremembo zakonodaje. V podjetju so izplačali regres v višini sedemdeset odstotkov januarske bruto povprečne plače, kar znaša 1210 evrov na zaposlenega. Spremembo v vodstvu Good­yeara pozdrav­ljajo, saj se, kot pravijo, s tak­šnimi premiki krepi konkurenčnost Slovenije, podjetja pa imajo v primerjavi z drugimi evropskimi državami nekoliko boljše izhodišče pri nagrajevanju zaposlenih.

Na sprejem nove zakonodaje pa so čakali v Gorenjski banki, kjer novosti pozdrav­ljajo, spremembe pa bodo upoštevali pri izplačilu regresa, ki ga bodo zaposleni prejeli v tem mesecu. Kako visok bo regres, v Gorenjski banki niso razkrili, kot dodajajo, pa kolektivna pogodba dejavnosti bančništva določa regres najmanj v višini osemdeset odstotkov povprečne slovenske plače v predpreteklem mesecu.

V nekaterih podjetjih višine in datuma izplačila regresa še niso določili. Denimo v kranjskem Iskratelu, kjer sicer pozdravljajo razbremenitev prejemkov zaposlenih, ki jih prinaša novelacija zakonodaje, kot dodajajo, pa bodo spremembe seveda upoštevali tudi pri regresu, ki ga bodo izplačali najkasneje do 30. junija, ki je tudi zakonsko določen rok, do katerega morajo delodajalci regres izplačati.

V podjetju Niko Železniki bodo zaposleni do 21. junija prejeli 1300 evrov regresa, medtem ko so lani prejeli maksimalen regres, ki še ni bil obdavčen s prispevki, torej 1160 evrov bruto, kar znaša okoli 975 evrov neto. »Država bo denar pač morala dobiti kje drugje, z ohranitvijo visokega DDV-ja, nezniževanjem obdavčitve plač, ne nazadnje z dodatnim zadolževanjem države. Kolikor spremljam makroekonomsko politiko, se Slovenija ne razdolžuje kljub močni gospodarski konjunkturi, ki traja že pet let,« pa spremembe zakonodaje glede obdavčitve regresa komentira Rado Čulibrk, direktor uspešnega kovinarskega podjetja iz Selške doline.

V podjetju Iskra Mehanizmi bodo regres kot vedno izplačali konec junija, višine pa še niso določili. Direktor Marjan Pogačnik novo zakonodajo ocenjuje kot pozitivno, a opozarja, da gre za le en manjši segment razbremenitve obdavčenja plač. »Treba bi bilo zmanjšati obdavčitve plač in sprostiti delovno zakonodajo na splošno, da tisti, ki želijo delati, lahko tudi več zaslužijo, in tako zagotoviti višje prejemke zaposlenim, če želimo biti konkurenčni državam, s katerimi konkuriramo na trgih, vključno z Avstrijo in Nemčijo,« meni Pogačnik.

Letni dodatek tudi upokojencem in invalidom

Poleg zaposlenih bodo letni dodatek dobili tudi upokojenci, in sicer skupaj s pokojninami 31. julija. Tisti s pokojninami v višini do 470 evrov bodo prejeli 437 evrov letnega dodatka, upokojenci s pokojninami do višine 570 evrov, bodo prejeli 297 evrov, 237 evrov pa tisti s pokojninami do 670 evrov; 187 evrov letnega dodatka bodo prejeli upokojenci s pokojninami od 670 do 810 evrov, tisti s pokojninami nad 810 evrov pa bodo prejeli 127 evrov.

Letni dodatek pripada tudi tistim, ki prejemajo invalidsko nadomestilo. Invalidi, ki prejemajo do 670 evrov mesečnega invalidskega nadomestila, pripada znesek letnega dodatka v višini 237 evrov, tistim, ki prejemajo od 670 do 810 evrov, pripada 187 evrov letnega dodatka, osebam, ki prejemajo nad 810 evrov, pa bo izplačanih 127 evrov mesečnega dodatka.

Regres v javnem sektorju še predmet pogajanj

Vlada in predstavniki sindikatov se še niso uskladili glede višine letošnjega regresa za zaposlene v javnem sektorju. Vlada predlaga regres v višini minimalne plače, torej slabih 887 evrov, medtem ko sindikati želijo, da je višina regresa odvisna od plačnega razreda, pri čemer bi tisti z minimalnimi plačami dobili regres v višini 1200 evrov, zaposleni, ki se uvrščajo med 18. in 26. plačni razred, 1150 evrov, vsi drugi pa tisoč evrov. Pogajanja bodo nadaljevali v teh dneh.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

zmerno oblačno
vlažnost: 98 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

11/24

nedelja

14/19

ponedeljek

13/22

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

PRIREDITVE / Kranj, 26. maj 2019

Praznovanje na Sv. Joštu nad Kranjem

PRIREDITVE / Gorje, 26. maj 2019

Srečanje gorenjskih planincev

OBVESTILA / Škofja Loka, 26. maj 2019

Srečanje bolnih, starejših, osamljenih in invalidov

OBVESTILA / Kranj, 27. maj 2019

Mesečno srečanje in predavanje Prerojenih

PRIREDITVE / Gorenjska, 28. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 29. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 30. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Kranj, 30. maj 2019

Po naravoslovni učni poti Pusti grad

 

 
 

 

 
 
 

Štiristo let bisera na Sorškem polju / 16:12, 23. maj

400 let, kar precej se je dogajalo v zakristiji vsa ta leta..

Beluši / 13:18, 23. maj

Tole oboje mi pa ni apetitlih ! Bljak !

Avtomobil direktorja AVP poškodovan, nepravilnosti ni bilo / 19:01, 22. maj

Na predlog AVP je bilo dano v medije za zakonsko znižanje vsebnosti alkohola v krvi med vožnjo! Predlog za znižanje na 0,2 oziroma celo na 0...

Nov parkirni režim pred občino in na Stari Savi / 16:09, 21. maj

Opažam, da je parkirni prostor prevečkrat polno zaseden. Na njem je sicer še veliko neurejenega prostora...

Poziv k zmanjšanju hrupa letal / 10:27, 21. maj

Povsod, kjer so letališča, tam je hrup letal. Večji bo promet, več bo hrupa. Vprašanje se poraja samo, imeti letališče ali ne? Podobno kot odlagališča odpadkov. Vsi so za, samo ne na svojem dvorišču.

Nadškof Anton Vovk in atentat »spontane« množice / 22:57, 19. maj

Groza. Primitivnost Slovenskega človeka se pokaže v vsej veličini v tragični zgodbi škofa Vovka. Vermiki rdeče zvezde so največje zlo, kar je rodila Slovenska mati.

So tudi vam ukradli orodje? / 21:38, 19. maj

In gdo so lopovi? Zakaj vedno skrivate njijova imena? A so slovenski Državljani? Ali so Slovenci