Letošnji regres, ki ga bodo zaposleni prejeli najkasneje do konca junija, v višini do povprečne bruto plače ne bo obdavčen s prispevki in dohodnino. / Foto: Gorazd Kavčič

Kdaj in koliko regresa za zaposlene

Kako visok regres za letni dopust bodo prejeli zaposleni, smo povprašali v vodstvih nekaterih večjih podjetij na Gorenjskem.

Kranj – Potem ko je Državni zbor na aprilski izredni seji potrdil noveli zakona o dohodnini ter zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, se zaposleni upravičeno lahko nadejajo višjega neto regresa za letni dopust. Že izplačilo letošnjega regresa v višini do povprečne bruto plače namreč ne bo obdavčeno s prispevki in dohodnino.

Še lani je veljala oprostitev plačila prispevkov do višine sedemdesetih odstotkov povprečne plače, dohodnina pa je bila plačana v celoti. Po novem pa bo tako bruto znesek regresa v razponu od minimalne plače, ki znaša 887 evrov, do 1723 evrov, kolikor znaša povprečna slovenska bruto plača, enak neto znesku. Tako delodajalci kot delojemalci, ki so letošnji regres prejeli že pred uveljavitvijo sprememb, pa bodo preplačane prispevke kmalu dobili povrnjene.

Tako bodo denimo v podjetju Goodyear Dunlop Sava Tires zaposleni dobili vračilo akontacije dohodnine, saj so regres prejeli že aprila, torej pred spremembo zakonodaje. V podjetju so izplačali regres v višini sedemdeset odstotkov januarske bruto povprečne plače, kar znaša 1210 evrov na zaposlenega. Spremembo v vodstvu Good­yeara pozdrav­ljajo, saj se, kot pravijo, s tak­šnimi premiki krepi konkurenčnost Slovenije, podjetja pa imajo v primerjavi z drugimi evropskimi državami nekoliko boljše izhodišče pri nagrajevanju zaposlenih.

Na sprejem nove zakonodaje pa so čakali v Gorenjski banki, kjer novosti pozdrav­ljajo, spremembe pa bodo upoštevali pri izplačilu regresa, ki ga bodo zaposleni prejeli v tem mesecu. Kako visok bo regres, v Gorenjski banki niso razkrili, kot dodajajo, pa kolektivna pogodba dejavnosti bančništva določa regres najmanj v višini osemdeset odstotkov povprečne slovenske plače v predpreteklem mesecu.

V nekaterih podjetjih višine in datuma izplačila regresa še niso določili. Denimo v kranjskem Iskratelu, kjer sicer pozdravljajo razbremenitev prejemkov zaposlenih, ki jih prinaša novelacija zakonodaje, kot dodajajo, pa bodo spremembe seveda upoštevali tudi pri regresu, ki ga bodo izplačali najkasneje do 30. junija, ki je tudi zakonsko določen rok, do katerega morajo delodajalci regres izplačati.

V podjetju Niko Železniki bodo zaposleni do 21. junija prejeli 1300 evrov regresa, medtem ko so lani prejeli maksimalen regres, ki še ni bil obdavčen s prispevki, torej 1160 evrov bruto, kar znaša okoli 975 evrov neto. »Država bo denar pač morala dobiti kje drugje, z ohranitvijo visokega DDV-ja, nezniževanjem obdavčitve plač, ne nazadnje z dodatnim zadolževanjem države. Kolikor spremljam makroekonomsko politiko, se Slovenija ne razdolžuje kljub močni gospodarski konjunkturi, ki traja že pet let,« pa spremembe zakonodaje glede obdavčitve regresa komentira Rado Čulibrk, direktor uspešnega kovinarskega podjetja iz Selške doline.

V podjetju Iskra Mehanizmi bodo regres kot vedno izplačali konec junija, višine pa še niso določili. Direktor Marjan Pogačnik novo zakonodajo ocenjuje kot pozitivno, a opozarja, da gre za le en manjši segment razbremenitve obdavčenja plač. »Treba bi bilo zmanjšati obdavčitve plač in sprostiti delovno zakonodajo na splošno, da tisti, ki želijo delati, lahko tudi več zaslužijo, in tako zagotoviti višje prejemke zaposlenim, če želimo biti konkurenčni državam, s katerimi konkuriramo na trgih, vključno z Avstrijo in Nemčijo,« meni Pogačnik.

Letni dodatek tudi upokojencem in invalidom

Poleg zaposlenih bodo letni dodatek dobili tudi upokojenci, in sicer skupaj s pokojninami 31. julija. Tisti s pokojninami v višini do 470 evrov bodo prejeli 437 evrov letnega dodatka, upokojenci s pokojninami do višine 570 evrov, bodo prejeli 297 evrov, 237 evrov pa tisti s pokojninami do 670 evrov; 187 evrov letnega dodatka bodo prejeli upokojenci s pokojninami od 670 do 810 evrov, tisti s pokojninami nad 810 evrov pa bodo prejeli 127 evrov.

Letni dodatek pripada tudi tistim, ki prejemajo invalidsko nadomestilo. Invalidi, ki prejemajo do 670 evrov mesečnega invalidskega nadomestila, pripada znesek letnega dodatka v višini 237 evrov, tistim, ki prejemajo od 670 do 810 evrov, pripada 187 evrov letnega dodatka, osebam, ki prejemajo nad 810 evrov, pa bo izplačanih 127 evrov mesečnega dodatka.

Regres v javnem sektorju še predmet pogajanj

Vlada in predstavniki sindikatov se še niso uskladili glede višine letošnjega regresa za zaposlene v javnem sektorju. Vlada predlaga regres v višini minimalne plače, torej slabih 887 evrov, medtem ko sindikati želijo, da je višina regresa odvisna od plačnega razreda, pri čemer bi tisti z minimalnimi plačami dobili regres v višini 1200 evrov, zaposleni, ki se uvrščajo med 18. in 26. plačni razred, 1150 evrov, vsi drugi pa tisoč evrov. Pogajanja bodo nadaljevali v teh dneh.

Oddajte svoj komentar

Kranj 23°

zmerno oblačno
vlažnost: 69 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

16/30

četrtek

18/23

petek

16/27

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

IZLETI / Kranj, 2. julij 2020

Planinsko-pohodniški izlet: Sivka

RAZSTAVE / Tržič, 2. julij 2020

Ljudska glasbila sveta

IZLETI / Naklo, 2. julij 2020

S kolesom na Bled

DELAVNICE / Tržič, Jezersko, 2. julij 2020

Praktično turistično izobraževanje

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

Planinski tabor na planšariji Dolga njiva

DELAVNICE / Kropa, 3. julij 2020

Delavnica graviranja in cizeliranja

RAZSTAVE / Kamnik, 3. julij 2020

Več kot pogled

 

 
 

 

 
 
 

V sredo v Sloveniji potrjenih 21 okužb z novim koronavirusom / 14:56, 2. julij

Pa naj še kdo reče, da je človek inteligentno bitje.

V sredo v Sloveniji potrjenih 21 okužb z novim koronavirusom / 14:56, 2. julij

Ker te toliko skrbi usoda celega sveta, ti priporočam :

............. BODI PREVIDEN, DA TI KAKŠEN KOMET NE PADE NA GLAVO

Spomin in opomin: nikoli več / 14:05, 2. julij

Komunisti so bili na čelu revolucije, ki je spremenila podobo območja, ki mu danes rečemo Slovenija. Pred letom 45 Slovenija sploh ni obstaj...

V sredo v Sloveniji potrjenih 21 okužb z novim koronavirusom / 13:55, 2. julij

Tale gripa je nova realnost s katero se bomo morali naučiti. Upam, da se cel svet čimprej začne zavedat, da karantena ni rešitev za obvarova...

Gradnja skorajda zaključena / 07:30, 2. julij

A elektriko že imajo, a kdo ve?

Petnajst okužb na dan bi bil znak za alarm / 07:25, 2. julij

Če nimaš več babice, verjetno tudi dedija nimaš.
Ja, potem pa vprašaj prvega ki pride mimo.
hhehehe

Petnajst okužb na dan bi bil znak za alarm / 22:00, 1. julij

In nimam babice.. več,
Branko, ti povej kako in kaj?