Letošnji regres, ki ga bodo zaposleni prejeli najkasneje do konca junija, v višini do povprečne bruto plače ne bo obdavčen s prispevki in dohodnino. / Foto: Gorazd Kavčič

Kdaj in koliko regresa za zaposlene

Kako visok regres za letni dopust bodo prejeli zaposleni, smo povprašali v vodstvih nekaterih večjih podjetij na Gorenjskem.

Kranj – Potem ko je Državni zbor na aprilski izredni seji potrdil noveli zakona o dohodnini ter zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, se zaposleni upravičeno lahko nadejajo višjega neto regresa za letni dopust. Že izplačilo letošnjega regresa v višini do povprečne bruto plače namreč ne bo obdavčeno s prispevki in dohodnino.

Še lani je veljala oprostitev plačila prispevkov do višine sedemdesetih odstotkov povprečne plače, dohodnina pa je bila plačana v celoti. Po novem pa bo tako bruto znesek regresa v razponu od minimalne plače, ki znaša 887 evrov, do 1723 evrov, kolikor znaša povprečna slovenska bruto plača, enak neto znesku. Tako delodajalci kot delojemalci, ki so letošnji regres prejeli že pred uveljavitvijo sprememb, pa bodo preplačane prispevke kmalu dobili povrnjene.

Tako bodo denimo v podjetju Goodyear Dunlop Sava Tires zaposleni dobili vračilo akontacije dohodnine, saj so regres prejeli že aprila, torej pred spremembo zakonodaje. V podjetju so izplačali regres v višini sedemdeset odstotkov januarske bruto povprečne plače, kar znaša 1210 evrov na zaposlenega. Spremembo v vodstvu Good­yeara pozdrav­ljajo, saj se, kot pravijo, s tak­šnimi premiki krepi konkurenčnost Slovenije, podjetja pa imajo v primerjavi z drugimi evropskimi državami nekoliko boljše izhodišče pri nagrajevanju zaposlenih.

Na sprejem nove zakonodaje pa so čakali v Gorenjski banki, kjer novosti pozdrav­ljajo, spremembe pa bodo upoštevali pri izplačilu regresa, ki ga bodo zaposleni prejeli v tem mesecu. Kako visok bo regres, v Gorenjski banki niso razkrili, kot dodajajo, pa kolektivna pogodba dejavnosti bančništva določa regres najmanj v višini osemdeset odstotkov povprečne slovenske plače v predpreteklem mesecu.

V nekaterih podjetjih višine in datuma izplačila regresa še niso določili. Denimo v kranjskem Iskratelu, kjer sicer pozdravljajo razbremenitev prejemkov zaposlenih, ki jih prinaša novelacija zakonodaje, kot dodajajo, pa bodo spremembe seveda upoštevali tudi pri regresu, ki ga bodo izplačali najkasneje do 30. junija, ki je tudi zakonsko določen rok, do katerega morajo delodajalci regres izplačati.

V podjetju Niko Železniki bodo zaposleni do 21. junija prejeli 1300 evrov regresa, medtem ko so lani prejeli maksimalen regres, ki še ni bil obdavčen s prispevki, torej 1160 evrov bruto, kar znaša okoli 975 evrov neto. »Država bo denar pač morala dobiti kje drugje, z ohranitvijo visokega DDV-ja, nezniževanjem obdavčitve plač, ne nazadnje z dodatnim zadolževanjem države. Kolikor spremljam makroekonomsko politiko, se Slovenija ne razdolžuje kljub močni gospodarski konjunkturi, ki traja že pet let,« pa spremembe zakonodaje glede obdavčitve regresa komentira Rado Čulibrk, direktor uspešnega kovinarskega podjetja iz Selške doline.

V podjetju Iskra Mehanizmi bodo regres kot vedno izplačali konec junija, višine pa še niso določili. Direktor Marjan Pogačnik novo zakonodajo ocenjuje kot pozitivno, a opozarja, da gre za le en manjši segment razbremenitve obdavčenja plač. »Treba bi bilo zmanjšati obdavčitve plač in sprostiti delovno zakonodajo na splošno, da tisti, ki želijo delati, lahko tudi več zaslužijo, in tako zagotoviti višje prejemke zaposlenim, če želimo biti konkurenčni državam, s katerimi konkuriramo na trgih, vključno z Avstrijo in Nemčijo,« meni Pogačnik.

Letni dodatek tudi upokojencem in invalidom

Poleg zaposlenih bodo letni dodatek dobili tudi upokojenci, in sicer skupaj s pokojninami 31. julija. Tisti s pokojninami v višini do 470 evrov bodo prejeli 437 evrov letnega dodatka, upokojenci s pokojninami do višine 570 evrov, bodo prejeli 297 evrov, 237 evrov pa tisti s pokojninami do 670 evrov; 187 evrov letnega dodatka bodo prejeli upokojenci s pokojninami od 670 do 810 evrov, tisti s pokojninami nad 810 evrov pa bodo prejeli 127 evrov.

Letni dodatek pripada tudi tistim, ki prejemajo invalidsko nadomestilo. Invalidi, ki prejemajo do 670 evrov mesečnega invalidskega nadomestila, pripada znesek letnega dodatka v višini 237 evrov, tistim, ki prejemajo od 670 do 810 evrov, pripada 187 evrov letnega dodatka, osebam, ki prejemajo nad 810 evrov, pa bo izplačanih 127 evrov mesečnega dodatka.

Regres v javnem sektorju še predmet pogajanj

Vlada in predstavniki sindikatov se še niso uskladili glede višine letošnjega regresa za zaposlene v javnem sektorju. Vlada predlaga regres v višini minimalne plače, torej slabih 887 evrov, medtem ko sindikati želijo, da je višina regresa odvisna od plačnega razreda, pri čemer bi tisti z minimalnimi plačami dobili regres v višini 1200 evrov, zaposleni, ki se uvrščajo med 18. in 26. plačni razred, 1150 evrov, vsi drugi pa tisoč evrov. Pogajanja bodo nadaljevali v teh dneh.

Oddajte svoj komentar

Kranj 21°

jasno
vlažnost: 70 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

11/30

nedelja

13/32

ponedeljek

16/32

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

PRIREDITVE / Sv. Jošt nad Kranjem, 18. avgust 2019

Praznovanje žegnanjske nedelje

PRIREDITVE / Gozd, 18. avgust 2019

Srečanje harmonikarjev, pevcev in godcev

PRIREDITVE / Senično, 18. avgust 2019

Vaški semenj

PRIREDITVE / Cerklje, 18. avgust 2019

Sveta maša na Krvavcu

IZLETI / Kranj, 20. avgust 2019

Turistično-kopalni izlet v Izolo

PRIREDITVE / Kranj, 20. avgust 2019

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Kranj, 20. avgust 2019

Kolesarski izlet

IZLETI / Sebenje, Tržič, Kovor, 20. avgust 2019

Z rednim avtobusom in kolesi po doživetja narave, zgodovine in podeželja

 

 
 

 

 
 
 

Lovci zavračajo očitke, da ne lovijo volka / 21:18, 17. avgust

Če bi bila naša politika sposobna do tega sploh nebi prišlo.

Gorenjski župani na dopustu / 21:15, 17. avgust

Zakaj naši politiki tako radi hodijo v Srbijo?
No nas je 1991 leta napadel? Srbska Vodka.

Nova civilna družba / 19:18, 17. avgust

V šali bi rekel:

grem stavit, da je Kavčič dal Nagliču za pir, da ta dela na GG reklamo zanj.

Vrednote moramo živeti / 19:14, 17. avgust

"V naši družbi velikokrat rečemo, da nimamo več vrednot. Ni res, vrednote so, samo premalo jih živimo."____________Bolj nesmiselnega stavka ...

Nova civilna družba / 20:00, 16. avgust

V Sloveniji ni enga, da ne bi bil koruptiven.
Zato pa smo tam kjer smo bli, oziroma bomo, tam kjer smo bli.

Tabla kot okno v širni svet / 16:08, 16. avgust

To v času interneta spoh ni zanimivo.
Dolgčas, stara fora.
Zanimivo bi pa bilo, če bi v Manili stala tabla:
ROVTE 10097 km.
Samo tega filma ne boste vidl.

Na robu Lesc prostor za še en kamp / 23:23, 15. avgust

No, novi kamp bo pa vsekakor konkurenca tako Radolci, Šobcu in Zaki ! Zaka je poleti polna do vrat, nisem pa še slišal, da bi bil Šobec pohn...