Alenka Košir, direktorica leške Gorenjke / Foto: Gorazd Kavčič

V Lescah čokolado izdelujejo že skoraj sto let

Leška Gorenjka je še vedno ena najbolj priljubljenih čokolad na slovenskem tržišču. Mlečne čokolade z lešniki prodajo dvesto ton na leto, vse bolj priljubljena je temna čokolada.

Slovenci imamo radi čokolado, pojemo je okoli štiri kilograme na prebivalca letno, kar je precej, a še vedno zaostajamo za Švicarji, ki letno pojedo kar osem kilogramov čokolade na prebivalca.

Lesce – Leška Gorenjka se je na nedavnem Festivalu čokolade v Radovljici predstavila s 97-kilogramsko čokolado z lešniki. Teža festivalske čokolade narašča skladno s številom let obratovanja tega najbolj prepoznavnega slovenskega proizvajalca čokolade in rulad, ki od konca šestdesetih let prejšnjega stoletja deluje v okviru družbe Žito.

V Lescah zdaj na leto proizvedejo okoli 1.600 ton čokolade in od petsto do šeststo ton rulad. Za proizvodnjo čokolade porabijo 250 ton kakavove mase, dvesto ton kakavovega masla in devetdeset ton celih lešnikov. Čokolado izdelajo iz surovin, ki jih dobijo iz Afrike, druge sestavine, kot sta sladkor in mleko v prahu, pa večinoma dobijo iz Evrope, je povedala direktorica Alenka Košir.

Podjetje še vedno najbolj slovi po okusu mlečne čokolade z velikim deležem lešnikov, ki jo letno prodajo okoli dvesto ton, vseeno pa vedno bolj priljubljeni postajata temna čokolada in riževa čokolada. Smernice se namreč gibljejo v smeri razvoja temne čokolade s funkcionalnimi dodatki, kot so na primer antioksidanti. »Ljudje želijo jesti malo manj sladko čokolado z dodatki,« je razložila Alenka Košir.

V tujino, predvsem v sosednje države, prodajo okoli dvajset odstotkov vse proizvedene čokolade, izvažajo pa tudi na Slovaško, Češko, Madžarsko, Norveško, v Kanado, Nemčijo, Italijo, Makedonijo, Bosno, na Hrvaško in Švedsko. Doma ima Gorenjka med čokoladami okoli 12-odstotni tržni delež, so pa, se pohvali Alenka Košir, prvi v tržnem deležu rulad (25 odstotkov) in temne čokolade. Slovenci imamo radi čokolado, pojemo je okoli štiri kilograme na prebivalca letno, kar je precej, a še vedno zaostajamo za Švicarji, ki letno pojedo kar osem kilogramov čokolade na prebivalca.

V Lescah je poleg proizvodnje čokolad in rulad že dolgo uveljavljena tudi proizvodnja kruha. V programu pekarstva, je povedala Alenka Košir, na mesec spečejo okoli dvesto ton kruha, s katerim oskrbujejo okoli 350 okoliških strank od Rateč do Kranja.

Čokolado so v Lescah začeli izdelovati leta 1922. V družinskem podjetju so že po slabih dvajsetih letih obstoja proizvedli petdeset ton čokolade na leto – toliko jo danes v Gorenjki proizvedejo v desetih dneh. »Srce blagovne znamke gorenjske tovarne čokolade je predstavljala podoba Bleda, takrat prestižnega evropskega letovišča,« pravijo v Gorenjki. »V trgovino v Lescah so se med letovanjem na Bledu radi prihajali sladkat celo člani kraljeve družine Karađorđević.«

Po drugi svetovni vojni je bila tovarna v Lescah nacionalizirana in preimenovana v Gorenjsko tovarno čokolade, ime Gorenjka, tovarna čokolade Lesce, je dobila leta 1958. Leta 1953 je Gorenjka prvič v povojni zgodovini začela čokolado izvažati. V London so takrat izvozili dva tisoč kilogramov mlečne čokolade. Leta 1964 se je priključila Tovarni bonbonov in peciva Šumi, v drugi polovici šestdesetih let, ko so Gorenjkino proizvodnjo začeli posodabljati, pa je postala del Žita. Leta 1968 so prvi v takratni Jugoslaviji uvedli industrijsko peko peciva in biskvitnega testa pod znamko Pecivo Triglav, kar štejejo za rojstvo danes še vedno priljubljenih Gorenjkinih mini rolad in rezin. Žito je skupaj z Gorenjko od leta 2016 del skupine Podravka, ki je tudi stoodstotni lastnik podjetja.

Oddajte svoj komentar

Kranj 29°

pretežno jasno
vlažnost: 49 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

13/31

ponedeljek

16/34

torek

16/26

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

IZLETI / Kranj, 20. avgust 2019

Turistično-kopalni izlet v Izolo

PRIREDITVE / Kranj, 20. avgust 2019

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Kranj, 20. avgust 2019

Kolesarski izlet

IZLETI / Sebenje, Tržič, Kovor, 20. avgust 2019

Z rednim avtobusom in kolesi po doživetja narave, zgodovine in podeželja

FILM / Jesenice, 20. avgust 2019

Torkova kinoteka

IZLETI / Kranj, 22. avgust 2019

V sotesko Hvadnik

IZLETI / Kranj, 22. avgust 2019

Na Podgorski vrh

PRIREDITVE / Kranj, 22. avgust 2019

Medgeneracijske prireditve

 

 
 

 

 
 
 

Po stopinjah pastirjev / 14:37, 19. avgust

No, še tole mi je prišlo na misel.
Malo za hec in malo šalo:
na dvanajsti tabli bi jest dau napisat, da kdor je prebral vseh enajst tabel, je navadna ovca!

Ob kolesarski stezi protihrupna ograja / 12:12, 19. avgust

Tu pri teh dveh ograjah se natančno vidi kako nas lupijo! Delal so npr. maj/junij ! Šli na dopust, dolg dopust, poj bodo pa konc jeseni zakl...

Po stopinjah pastirjev / 11:37, 19. avgust

57.000 € ???
Za ta gnar, bi pomojih izračunih lahko bilo lahko 12 tabl, pa še kakšna lesena gostilnca.

Ob kolesarski stezi protihrupna ograja / 09:47, 19. avgust

1530€ za meter ograje. Pošteno. Ker pa bodo delali od junija do decembra, pa je strošek kar razumljiv. Si pa bo gradbišče ogledalo vsaj milijon turistov. To pa tudi šteje.

Umrl je Ivan Oman, eden ključnih osamosvojiteljev Slovenije / 18:45, 18. avgust

Spoštovanje g.Omanu ! Počivajte v miru !

Ob kolesarski stezi protihrupna ograja / 18:40, 18. avgust

Tale nova protihrupna ograja in pa na Bledu obstoječa, pol metra povišana, skoraj vse narejeno, sedaj pa vse stoji že dva meseca. Ne vem, a ...

Lovci zavračajo očitke, da ne lovijo volka / 21:18, 17. avgust

Če bi bila naša politika sposobna do tega sploh nebi prišlo.