Temelji mestne hiše, izkopani na mestu današnjega Glavnega trga v Kamniku / Foto: Barbara Brezigar

Novi podatki o starem Kamniku

V kamniškem muzeju so predstavili najdbe, ki so jih arheologi lansko poletje izkopali ob prenovi komunalne infrastrukture mestnega središča. Našli so ostanke lesenih objektov iz trinajstega stoletja, pričakovanih ostankov mestnega obzidja pa ne.

Kamnik – Arheološke najdbe z Glavnega trga in dela Maistrove ulice je v Medobčinskem muzeju Kamnik predstavil mladi arheolog Gregor Gruden iz Nevelj pri Kamniku, ki je bil lansko poletje del arheološke ekipe, ki je globoko pod zemljo iskala pričevanja starega Kamnika.

Kot je povedal, so arheologi izkopavanja na Glavnem trgu izvedli vse do geološke podlage, kar je ponekod naneslo tudi tri metre globoko. Že leta 2017 (v prvi fazi prenove komunalnih vodov v središču mesta) so na delu Glavnega trga odkrili temelje starejših stavb, lani pa odkrili še preostanek tlorisa stavb, ki so bile na tem mestu že mnogo pred tem, ko je ta del mesta postal trg. »Na podlagi zgodovinskih virov smo ugotovili, da so temelji ostanki nekdanje mestne hiše oz. rotovža in pa Lambergove hiše. Mestna hiša je bila najverjetneje uničena leta 1805 v požaru, ko so jo tudi porušili in na tem mestu uredili trg,« je med drugim ob bogatem slikovnem gradivu povedal Gregor Gruden.

Poleg temeljev stavb so izkopali tudi ostanke starega zbiralnika za vodo, ki je bil globok zgolj dva metra in je imel leseno dno. Zaradi vlage so se deske ohranile vse do današnjih dni, zato jih bodo poslali na nadaljnje analize starosti.

Pod ostanki teh omenjenih kamnitih stavb pa so odkrili ostanke še mnogo starejših, še lesenih objektov, kar je po besedah Grudna tisto, kar jih je najbolj navdušilo. Ti leseni objekti segajo v 13. in 14. stoletje, torej v čas, ko tam sploh še ni bilo mesto. Središče Kamnika je bilo do 15. stoletja namreč na današnjem Trgu svobode oziroma tik pod Malim gradom in se je šele kasneje širilo proti severu.

Poleg temeljev stavb so našli tudi več predmetov. Med njimi dvanajst novcev, pri čemer jih večina sega v obdobje Marije Terezije in Franca Jožefa, našli pa so tudi dva mnogo starejša, še iz rimskih časov. Izkopali so ju v peščeni plasti, ki je bila namenjena nasutju tal v hiši in je bila prinesena iz reke Kamniške Bistrice. Našli so tudi tri kamnite krogle iz katapulta, puščične konice za samostrel in svinčeno kroglo za malokalibrski top iz 15. stoletja, več predmetov iz vsakdanje rabe – okrašen krožnik iz kositra, zlat prstan z zelenim kamenčkom, železen ključ, koščeno šivanko več lojenk, dve keramični figurici, keramično pipo ter predvsem veliko črepinj kuhinjske posode.

Veliko so si arheologi obetali tudi od izkopavanj na delu Maistrove ulice. Domnevali so namreč, da bi v bližini hotela lahko našli ostanke mestnega obzidja in mestnih vrat, a tega med izkopavanju niso prepoznali, zato domnevajo, da mestno obzidje leži nekoliko bolj vzhodno.

Arheologi so temelje starih stavb na Glavnem trgu zasuli nazaj, predmete pa bodo v trajno last prepeljali v Medobčinski muzej Kamnik.

Oddajte svoj komentar

Kranj °


vlažnost: %
veter: -

8/21

četrtek

9/23

petek

10/24

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

PRIREDITVE / Tržič, 23. maj 2019

Neverjetne gore v Tržiškem muzeju

PRIREDITVE / Bled, 23. maj 2019

Predstavitev romana Nine Kosmač Utvare

PRIREDITVE / Naklo, 23. maj 2019

Zmenki

OBVESTILA / Kranj, 23. maj 2019

Dnevi odprtih vrat hortikulturnega društva

OBVESTILA / Žiri, 23. maj 2019

Krvodajalska akcija

PRIREDITVE / Jesenice, 23. maj 2019

Za otroke

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. maj 2019

Medgeneracijske dejavnosti

 

 
 

 

 
 
 

Avtomobil direktorja AVP poškodovan, nepravilnosti ni bilo / 19:01, 22. maj

Na predlog AVP je bilo dano v medije za zakonsko znižanje vsebnosti alkohola v krvi med vožnjo! Predlog za znižanje na 0,2 oziroma celo na 0...

Nov parkirni režim pred občino in na Stari Savi / 16:09, 21. maj

Opažam, da je parkirni prostor prevečkrat polno zaseden. Na njem je sicer še veliko neurejenega prostora...

Poziv k zmanjšanju hrupa letal / 10:27, 21. maj

Povsod, kjer so letališča, tam je hrup letal. Večji bo promet, več bo hrupa. Vprašanje se poraja samo, imeti letališče ali ne? Podobno kot odlagališča odpadkov. Vsi so za, samo ne na svojem dvorišču.

Nadškof Anton Vovk in atentat »spontane« množice / 22:57, 19. maj

Groza. Primitivnost Slovenskega človeka se pokaže v vsej veličini v tragični zgodbi škofa Vovka. Vermiki rdeče zvezde so največje zlo, kar je rodila Slovenska mati.

So tudi vam ukradli orodje? / 21:38, 19. maj

In gdo so lopovi? Zakaj vedno skrivate njijova imena? A so slovenski Državljani? Ali so Slovenci

Cesta na Ljubelj je odprta / 21:36, 19. maj

Nevem kaj mencajo toliko čssa? Mogoče iščejo poceni izvajalca ?

Sodišče prič ne bo zasliševalo / 21:33, 19. maj

Prav je da jim klinika ne dovoli upravljsti parkirišča njkm sd gre samo za zaslużek.