Temelji mestne hiše, izkopani na mestu današnjega Glavnega trga v Kamniku / Foto: Barbara Brezigar

Novi podatki o starem Kamniku

V kamniškem muzeju so predstavili najdbe, ki so jih arheologi lansko poletje izkopali ob prenovi komunalne infrastrukture mestnega središča. Našli so ostanke lesenih objektov iz trinajstega stoletja, pričakovanih ostankov mestnega obzidja pa ne.

Kamnik – Arheološke najdbe z Glavnega trga in dela Maistrove ulice je v Medobčinskem muzeju Kamnik predstavil mladi arheolog Gregor Gruden iz Nevelj pri Kamniku, ki je bil lansko poletje del arheološke ekipe, ki je globoko pod zemljo iskala pričevanja starega Kamnika.

Kot je povedal, so arheologi izkopavanja na Glavnem trgu izvedli vse do geološke podlage, kar je ponekod naneslo tudi tri metre globoko. Že leta 2017 (v prvi fazi prenove komunalnih vodov v središču mesta) so na delu Glavnega trga odkrili temelje starejših stavb, lani pa odkrili še preostanek tlorisa stavb, ki so bile na tem mestu že mnogo pred tem, ko je ta del mesta postal trg. »Na podlagi zgodovinskih virov smo ugotovili, da so temelji ostanki nekdanje mestne hiše oz. rotovža in pa Lambergove hiše. Mestna hiša je bila najverjetneje uničena leta 1805 v požaru, ko so jo tudi porušili in na tem mestu uredili trg,« je med drugim ob bogatem slikovnem gradivu povedal Gregor Gruden.

Poleg temeljev stavb so izkopali tudi ostanke starega zbiralnika za vodo, ki je bil globok zgolj dva metra in je imel leseno dno. Zaradi vlage so se deske ohranile vse do današnjih dni, zato jih bodo poslali na nadaljnje analize starosti.

Pod ostanki teh omenjenih kamnitih stavb pa so odkrili ostanke še mnogo starejših, še lesenih objektov, kar je po besedah Grudna tisto, kar jih je najbolj navdušilo. Ti leseni objekti segajo v 13. in 14. stoletje, torej v čas, ko tam sploh še ni bilo mesto. Središče Kamnika je bilo do 15. stoletja namreč na današnjem Trgu svobode oziroma tik pod Malim gradom in se je šele kasneje širilo proti severu.

Poleg temeljev stavb so našli tudi več predmetov. Med njimi dvanajst novcev, pri čemer jih večina sega v obdobje Marije Terezije in Franca Jožefa, našli pa so tudi dva mnogo starejša, še iz rimskih časov. Izkopali so ju v peščeni plasti, ki je bila namenjena nasutju tal v hiši in je bila prinesena iz reke Kamniške Bistrice. Našli so tudi tri kamnite krogle iz katapulta, puščične konice za samostrel in svinčeno kroglo za malokalibrski top iz 15. stoletja, več predmetov iz vsakdanje rabe – okrašen krožnik iz kositra, zlat prstan z zelenim kamenčkom, železen ključ, koščeno šivanko več lojenk, dve keramični figurici, keramično pipo ter predvsem veliko črepinj kuhinjske posode.

Veliko so si arheologi obetali tudi od izkopavanj na delu Maistrove ulice. Domnevali so namreč, da bi v bližini hotela lahko našli ostanke mestnega obzidja in mestnih vrat, a tega med izkopavanju niso prepoznali, zato domnevajo, da mestno obzidje leži nekoliko bolj vzhodno.

Arheologi so temelje starih stavb na Glavnem trgu zasuli nazaj, predmete pa bodo v trajno last prepeljali v Medobčinski muzej Kamnik.

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

jasno
vlažnost: 98 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

12/29

sreda

15/26

četrtek

14/27

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 18. julij 2019

Pohod do slapov v Spodnji Bohinjski dolini

IZLETI / Kranj, 18. julij 2019

Kopalni izlet v Izolo

IZLETI / Kranj, 20. julij 2019

Na Porze

IZLETI / Šenčur, 20. julij 2019

Čez Luknjo v Zadnjico

PRIREDITVE / Kranj, 20. julij 2019

Slovesnost na Šmarjetni gori

PRIREDITVE / Preddvor, 20. julij 2019

Spominska slovesnost v Kokri

IZLETI / Tržič, 5. avgust 2019

Romanje na Jezersko

 

 
 

 

 
 
 

Ohranjanje spomina / 22:59, 16. julij

Primožek, ne da mi miru. Za vas bi pa lahko rekel potomec vermahtovca.Pika! Saj je bil vaš dedek tam. Pika!Res bi bilo dobro, da bi že 1x ne...

Ohranjanje spomina / 22:29, 16. julij

Johann,
Na varnem so bili vaši, po švabskih kasarnah, svirali qurcu svojemu gospodarju..

Ohranjanje spomina / 22:17, 16. julij

Na Triglavu so bili heroji na varnem.

Podaljšan rok za oddajo ponudb za Karavanke / 22:16, 16. julij

Tale naš premier bo Avstrijce malce prinesel naokrog. Avstrijci bodo zgradili svojo polovico tunela, ki ne bo peljal nikamor. Tako se jim bo...

Ohranjanje spomina / 11:16, 16. julij

Partizani ? Kako, da niso bili to domobranci? Veliki domoljubi pa to..
Aja, drekači niso bili sposobni gat zamenjat brez ukaza iz Berlina hahahaa..

Najbolj iskani Slovenec spet prost / 17:19, 15. julij

Dragi Django! Morebitni tvoj dolg za par centov pa ne bo nikoli zastaral. Usedli se bodo na dediščino in nabili obresti. Vse zastara, tudi...

Najbolj iskani Slovenec spet prost / 20:26, 14. julij

Kako lahko nekaj takega zastara? To je možno samo v Sloveniji, vsak dan gledam poročila na Slo1,saj v Nemčiji drugega nedobim,pa še es je ma...