Temelji mestne hiše, izkopani na mestu današnjega Glavnega trga v Kamniku / Foto: Barbara Brezigar

Novi podatki o starem Kamniku

V kamniškem muzeju so predstavili najdbe, ki so jih arheologi lansko poletje izkopali ob prenovi komunalne infrastrukture mestnega središča. Našli so ostanke lesenih objektov iz trinajstega stoletja, pričakovanih ostankov mestnega obzidja pa ne.

Kamnik – Arheološke najdbe z Glavnega trga in dela Maistrove ulice je v Medobčinskem muzeju Kamnik predstavil mladi arheolog Gregor Gruden iz Nevelj pri Kamniku, ki je bil lansko poletje del arheološke ekipe, ki je globoko pod zemljo iskala pričevanja starega Kamnika.

Kot je povedal, so arheologi izkopavanja na Glavnem trgu izvedli vse do geološke podlage, kar je ponekod naneslo tudi tri metre globoko. Že leta 2017 (v prvi fazi prenove komunalnih vodov v središču mesta) so na delu Glavnega trga odkrili temelje starejših stavb, lani pa odkrili še preostanek tlorisa stavb, ki so bile na tem mestu že mnogo pred tem, ko je ta del mesta postal trg. »Na podlagi zgodovinskih virov smo ugotovili, da so temelji ostanki nekdanje mestne hiše oz. rotovža in pa Lambergove hiše. Mestna hiša je bila najverjetneje uničena leta 1805 v požaru, ko so jo tudi porušili in na tem mestu uredili trg,« je med drugim ob bogatem slikovnem gradivu povedal Gregor Gruden.

Poleg temeljev stavb so izkopali tudi ostanke starega zbiralnika za vodo, ki je bil globok zgolj dva metra in je imel leseno dno. Zaradi vlage so se deske ohranile vse do današnjih dni, zato jih bodo poslali na nadaljnje analize starosti.

Pod ostanki teh omenjenih kamnitih stavb pa so odkrili ostanke še mnogo starejših, še lesenih objektov, kar je po besedah Grudna tisto, kar jih je najbolj navdušilo. Ti leseni objekti segajo v 13. in 14. stoletje, torej v čas, ko tam sploh še ni bilo mesto. Središče Kamnika je bilo do 15. stoletja namreč na današnjem Trgu svobode oziroma tik pod Malim gradom in se je šele kasneje širilo proti severu.

Poleg temeljev stavb so našli tudi več predmetov. Med njimi dvanajst novcev, pri čemer jih večina sega v obdobje Marije Terezije in Franca Jožefa, našli pa so tudi dva mnogo starejša, še iz rimskih časov. Izkopali so ju v peščeni plasti, ki je bila namenjena nasutju tal v hiši in je bila prinesena iz reke Kamniške Bistrice. Našli so tudi tri kamnite krogle iz katapulta, puščične konice za samostrel in svinčeno kroglo za malokalibrski top iz 15. stoletja, več predmetov iz vsakdanje rabe – okrašen krožnik iz kositra, zlat prstan z zelenim kamenčkom, železen ključ, koščeno šivanko več lojenk, dve keramični figurici, keramično pipo ter predvsem veliko črepinj kuhinjske posode.

Veliko so si arheologi obetali tudi od izkopavanj na delu Maistrove ulice. Domnevali so namreč, da bi v bližini hotela lahko našli ostanke mestnega obzidja in mestnih vrat, a tega med izkopavanju niso prepoznali, zato domnevajo, da mestno obzidje leži nekoliko bolj vzhodno.

Arheologi so temelje starih stavb na Glavnem trgu zasuli nazaj, predmete pa bodo v trajno last prepeljali v Medobčinski muzej Kamnik.

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

oblačno
vlažnost: 95 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

8/20

nedelja

8/23

ponedeljek

6/23

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

IZLETI / Žiri, 20. oktober 2019

Pohod okoli Žirov

PRIREDITVE / Tržič, 20. oktober 2019

Neuničljiva melodija

PRIREDITVE / Preddvor, 20. oktober 2019

Podelitev priznanj za najboljše ljubezensko pismo

PRIREDITVE / Breznica, 20. oktober 2019

Škratovanje

PRIREDITVE / Breznica, 20. oktober 2019

Predstava o življenju in delu Antona Janše

PRIREDITVE / Visoko, 20. oktober 2019

Pod okence pridem

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. oktober 2019

Medgeneracijske dejavnosti

PREDAVANJA / Žirovnica, 21. oktober 2019

Za lepši partnerski odnos

 

 
 

 

 
 
 

Swiss Airlines vzpostavil povezavo s Zürichom / 17:57, 19. oktober

Iz Požarja:"Najbolj pa se Počivalškova "vizija" uresničuje na primeru Adrie Airways. Počivalšek je bil namreč gospodarski minister v vladi M...

Od Jenkove smrti do rojstva / 08:09, 19. oktober

Poglejte fotografijo.

Še bedenje ob mrliču je bolj življensko.

Sova vložila ovadbo / 07:08, 19. oktober

Marjana so ujeli s prstom v marmeladi. Sedaj nam razlaga, da ga ni namočil v marmelado, ampak....

Podjetje Kobla ŽTG v stečaju / 07:06, 19. oktober

Naprave odstraniti in prodati za staro železo, ki je zelo iskana surovina. Na sidrišča stolpov pa namontirati klopce, da bodo turisti užival...

Mladost v primežu vojne / 20:36, 18. oktober

Sprejemljiv in umirjen komentar, čeprav iz "nasprotne strani". Znano je tudi, da bi se Tito s soglasjem Stalina povezal s Hitlerjem, da bi...

Sova vložila ovadbo / 16:55, 18. oktober

"Javno obračunavanje ustavnih sodnikov"----------------------Ta naslov zavaja. Zamegluje bistvo.Nobenega obračunavanja ni!Ustavno sodišče je...

Skupaj so še močnejši / 15:45, 18. oktober

Če sem prav razumel članek, vaja sploh ni pomembna.
Pomemno je kako se po vaji govori.