Boris Uzar /Foto: Tina Dokl

Najhuje je bilo, ko sem slišal streljanje talcev

Borisa Uzarja iz Sebenj so v gestapovski zapor v Begunje zaprli leta 1941, ko je imel petnajst let. Kot partizan je bil večkrat izdan in zaprt v več kot dvajsetih različnih zaporih in taboriščih doma in po svetu. Star je 93 let in je še edini živeči dachauski interniranec na Gorenjskem. V koncentracijskem taborišču Dachau je imel taboriščno številko 59.703.

Boris Uzar med pripovedovanjem večkrat obmolkne ... »Najbolj pa me je skrbelo, da bom v taborišču umrl in nihče ne bo vedel za to, ker tudi nihče ni vedel, kje sem.«

Tržiški dom starejših, ki ima ime po Petru Uzarju, je bil dograjen pred štiridesetimi leti. Peter Uzar, rojen v Sebenjah, po poklicu čevljar, je bil revolucionar, prvoborec, udeleženec oktobrske revolucije. Vseskozi si je prizadeval, da bi v Tržiču zgradili dom za starejše. Res so ga, s samoprispevki občanov in državno pomočjo. V domu od leta 2016 stanuje njegov sin Boris, zdaj ima 93 let. Pred nedavnim se je v spremstvu tržiškega kronista Lada Srečnika udeležil srečanja taboriščnikov koncentracijskih taborišč druge svetovne vojne z dijaki nekaterih šol pri predsedniku Republike Slovenije Borutu Pahorju. Z mladimi so nekdanji taboriščniki delili svoje življenjske zgodbe, razgovorili so se o grozodejstvih, ki so jih preživeli v taboriščih. Kasneje so povedali, da so mladi zgodbe poslušali tudi s solzami v očeh, vsi z upanjem, da se kaj takega ne ponovi nikoli več. Boris Uzar je še edini preživeli dachauski interniranec na Gorenjskem.

»Ti ven, ti ven ...« Čez pol ure so jih postrelili

Boris Uzar je obiskoval kriško osnovno šolo, nadaljeval v meščanski v Tržiču, potem pa se je začela vojna in šolanja je bilo konec. Med drugo svetovno vojno je bil večkrat izdan, prvič, ko je očetu partizanu naskrivaj nosil hrano. Petnajst let je imel, ko so ga za nekaj tednov zaprli v gestapovski zapor v Begunje. Bil je najmlajši zapornik. A spominja se, kot bi bilo včeraj: »Najhuje je bilo, ko sem poslušal streljanje talcev. Gestapovec je šel po celicah, spisek je imel pri sebi. Govoril je: ''Ti ven, ti ven, ti ven ...'' Čez pol ure so jih postrelili. Tako je bilo iz dneva v dan.« Ko so ga izpustili iz zapora, doma ni mogel ostati, kajti družino je okupator iz domače hiše pregnal. Snidenje Uzarjevih, a žal ne več vseh družinskih članov, je bilo šele po vojni.

Borisova brata Stanko in Viktor sta že leta 1943 padla v partizanih. Skupaj s Petrom so bili ustanovni člani Kokrškega bataljona 4. avgusta leta 1941 pod Storžičem.

Lakota ... Trave ni bilo več, ker so vso pojedli

Boris Uzar je bil zaprt v več kot dvajsetih zaporih in taboriščih doma in po svetu. V koncentracijskem taborišču Dachau je imel taboriščno številko 59.703. Je tudi nosilec številke 11.510 iz taborišča Gonars. »To je bila taka lakota, da v taborišču ni bilo nobene trave več, vso so pojedli,« se spomini trpljenja vračajo po drobcih. Če taboriščnik ni ubogal, je dobil 25 udarcev po »živi« koži. Pa klofute, ne da se jih prešteti. Veliko njegovih prijateljev je padlo. Boris Uzar med pripovedovanjem večkrat obmolkne ... »Najbolj pa me je skrbelo, da bom v taborišču umrl in nihče ne bo vedel za to, ker tudi nihče ni vedel, kje sem.«

V partizane je šel v najstniških letih. Kaj je razmišljal, za kaj se bori? »Razmišljal sem samo o tem, da se borim proti sovražniku,« je odločno dejal pred nekaj dnevi, ko smo ga obiskali v Domu Petra Uzarja. Nekaj njegovih spominov je pomagal zbrati tudi Lado Srečnik. Njemu je zaupal, da je Dom Petra Uzarja sprejel kot svoj novi dom, čeprav malo z grenkim priokusom, da ostaja vedno bolj sam. Njegovi bližnji odhajajo, ravno tako prijatelji. Zadovoljen pa je s toplino in ureditvijo doma.

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

oblačno
vlažnost: 84 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

15/16

sreda

7/18

četrtek

2/18

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 18. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 18. september 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 18. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 18. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

RAZSTAVE / Jesenice, 18. september 2019

Razstava Stara Sava

PRIREDITVE / Gorenjska, 19. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

OBVESTILA / Kranj, 19. september 2019

Naj te zapelje zelena mobilnost

IZLETI / Kranj, 19. september 2019

Pohodniški izlet: Jeruzalem

 

 
 

 

 
 
 

Ostal brez tretjine črede / 07:46, 18. september

Ni problema. Civilna iniciativa ali država mu naj izplačata tržno vrednost poklanih ovc in bo kmet zadovoljen in ovca mrtva. Temu se reče sobivanje.

Balade in srednjeveška glasba / 18:03, 17. september

Škofja Loka je obsedena s srednjim vekom.
To je dejstvo.
Ne vem, a je to biznis ali samo črpanje proraračuna.
Bojim pa se, da bi šli predaleč in kakšno zažgal.

Spoznajte ponudnike urbane kulture Kranja / 15:12, 17. september

Kmetje prvič v mestu!?
Hudoooo!

Pri podiranju drevesa se je smrtno ponesrečil Davo Karničar / 10:18, 17. september

Neverjetno kakšnim izzivom je bil kos Davo in na koncu ga ubije domače drevo..
Naj počiva v miru !!

Nočne more nekega zapuščenega otroka / 18:11, 15. september

..in si jo špricala okoli obeh ritnih odprtin...

Haha, 2 ritni odprtini :)

Pozitivne vrednote dobrih vzornikov / 16:06, 15. september

" Cilj izzivov je spodbuda otrok in mladostnikov k samoiniciativnemu vključevanju v družbeno koristne aktivnosti in jim omogočiti izkušnjo, ...

V kovčku tihotapil heroin / 16:13, 14. september

Dvojna stena v kovčku, ker amater.

 

 

/* GRAWE */ /* END grawe */