Tudi vozniki, ki vozijo z dovoljeno količino alkohola v krvi, so pogosto povzročitelji prometnih nesreč. / Foto: Tina Dokl

Strožje do vinjenih voznikov

Agencija za varnost prometa predlaga znižanje dopustne meje alkohola pri voznikih na 0,2 promila in strožjo obravnavo močno vinjenih voznikov.

Kranj – Pred kratkim predstavljen predlog Agencije za varnost prometa (AVP) za znižanje dovoljene meje alkohola za voznike s sedanjih 0,5 na 0,2 promila alkohola v krvi in za strožjo obravnavo voznikov, ki imajo v krvi več kot 1,1 promila alkohola, je naletel na različne odzive. V organizacijah, ki se ukvarjajo s prometno preventivo, ga pozdravljajo, predvsem gostinci pa mu (glede znižanja dopustne meje alkohola) nasprotujejo.

»Kot družba moramo postati netolerantni do alkohola. V manjšem kraju vsi vemo, kdo gre po službi na nekaj piv in pelje pijan domov. Vsi gledajo stran,« pravi Igor Velov, direktor AVP, ki poleg znižanja dovoljene meje alkohola na 0,2 promila alkohola v krvi oziroma 0,1 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka predlaga tudi, da policija vse, ki jim bodo namerili več kot 1,1 promila, pridrži in že njihovo udeležbo v prometu obravnava kot kaznivo dejanje. O predlaganih spremembah se sicer z ministrstvom za infrastrukturo še dogovarjajo. Med ključnimi spremembami zakona o varnosti prometa so tudi ostrejše sankcije za uporabo telefona med vožnjo ter prilagoditev sekcijskega umirjanja hitrosti.

Tudi vozniki, ki vozijo z dovoljeno količino alkohola v krvi, so pogosto povzročitelji nesreč. Med letoma 2011 in 2017 so na primer povzročili vsako peto smrtno nesrečo v Sloveniji, medtem ko vozniki z več kot 1,1 promila alkohola v krvi povzročijo kar šest od desetih smrtnih prometnih nesreč. Ob tem je pomemben tudi podatek Nacionalnega inštituta za javno zdravje, da ima vsak deseti prebivalec Slovenije težave z alkoholom. Ker se to odraža tudi na naših cestah, moramo do alkohola v prometu postati netolerantni, poudarja Velov, ki se zavzema za več pravičnega nadzora in kazni, ki bodo vzgojne.

Gostinci proti

V koaliciji nevladnih organizacij s področja javnega zdravja predlagane ukrepe podpirajo, ob tem pa si želijo, da bi v Sloveniji sčasoma dosegli ničelno toleranco do alkohola v prometu. »Z vidika, da bi posredovali jasno sporočilo, da nikoli ne smemo voziti pod vplivom alkohola, bi bila omejitev na 0,0 promila vsekakor najboljša rešitev. Če je meja 0,0 promila, potem je vsakomur jasno, da je celo najmanjša količina alkohola v krvi prepovedana za vse voznike. Če je meja nad nič, pa mora voznik vedno razmišljati, ali naj spije tisti kozarec vina oziroma piva ali kakšne druge alkoholne pijače ali ne,« pravi Matej Košir z Inštituta Utrip in vodja Mreže Preventivna platforma.

Gostinci, združeni v sekciji za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, na drugi strani opozarjajo, da bi bilo znižanje dovoljene meje alkohola le še eden od nerazumnih predpisov, ki zavirajo njihovo delovanje. »Če je v večini evropskih držav sprejemljiva meja 0,5 ali višje, potem ne vidimo razloga, da bi naši gostje v slovenskih lokalih morali s strahom naročati kozarec vina, ki sodi k dobri hrani. Sprašujemo se, ali bomo gostinci ob dobrem zrezku po novem priporočali breskov sok,« tako opozarja Blaž Cvar, predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS. Ob tem še poudarja, da nesreče dokazano povzročajo vozniki, ki imajo v krvi več alkohola, kot je sedaj dovoljena meja.

Oddajte svoj komentar

Kranj 17°

delno oblačno
vlažnost: 77 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

11/24

nedelja

14/17

ponedeljek

13/20

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

PRIREDITVE / Kranj, 26. maj 2019

Praznovanje na Sv. Joštu nad Kranjem

PRIREDITVE / Gorje, 26. maj 2019

Srečanje gorenjskih planincev

OBVESTILA / Škofja Loka, 26. maj 2019

Srečanje bolnih, starejših, osamljenih in invalidov

OBVESTILA / Kranj, 27. maj 2019

Mesečno srečanje in predavanje Prerojenih

PRIREDITVE / Gorenjska, 28. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 29. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 30. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Kranj, 30. maj 2019

Po naravoslovni učni poti Pusti grad

 

 
 

 

 
 
 

Cerkev varen prostor za vse / 08:46, 26. maj

Policija preiskuje in bo preiskovala, vrana pa vrani ne izkljuje oči, itak se ščitiji med sabo te svinje farške...

Štiristo let bisera na Sorškem polju / 16:12, 23. maj

400 let, kar precej se je dogajalo v zakristiji vsa ta leta..

Beluši / 13:18, 23. maj

Tole oboje mi pa ni apetitlih ! Bljak !

Avtomobil direktorja AVP poškodovan, nepravilnosti ni bilo / 19:01, 22. maj

Na predlog AVP je bilo dano v medije za zakonsko znižanje vsebnosti alkohola v krvi med vožnjo! Predlog za znižanje na 0,2 oziroma celo na 0...

Nov parkirni režim pred občino in na Stari Savi / 16:09, 21. maj

Opažam, da je parkirni prostor prevečkrat polno zaseden. Na njem je sicer še veliko neurejenega prostora...

Poziv k zmanjšanju hrupa letal / 10:27, 21. maj

Povsod, kjer so letališča, tam je hrup letal. Večji bo promet, več bo hrupa. Vprašanje se poraja samo, imeti letališče ali ne? Podobno kot odlagališča odpadkov. Vsi so za, samo ne na svojem dvorišču.

Nadškof Anton Vovk in atentat »spontane« množice / 22:57, 19. maj

Groza. Primitivnost Slovenskega človeka se pokaže v vsej veličini v tragični zgodbi škofa Vovka. Vermiki rdeče zvezde so največje zlo, kar je rodila Slovenska mati.