Tudi vozniki, ki vozijo z dovoljeno količino alkohola v krvi, so pogosto povzročitelji prometnih nesreč. / Foto: Tina Dokl

Strožje do vinjenih voznikov

Agencija za varnost prometa predlaga znižanje dopustne meje alkohola pri voznikih na 0,2 promila in strožjo obravnavo močno vinjenih voznikov.

Kranj – Pred kratkim predstavljen predlog Agencije za varnost prometa (AVP) za znižanje dovoljene meje alkohola za voznike s sedanjih 0,5 na 0,2 promila alkohola v krvi in za strožjo obravnavo voznikov, ki imajo v krvi več kot 1,1 promila alkohola, je naletel na različne odzive. V organizacijah, ki se ukvarjajo s prometno preventivo, ga pozdravljajo, predvsem gostinci pa mu (glede znižanja dopustne meje alkohola) nasprotujejo.

»Kot družba moramo postati netolerantni do alkohola. V manjšem kraju vsi vemo, kdo gre po službi na nekaj piv in pelje pijan domov. Vsi gledajo stran,« pravi Igor Velov, direktor AVP, ki poleg znižanja dovoljene meje alkohola na 0,2 promila alkohola v krvi oziroma 0,1 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka predlaga tudi, da policija vse, ki jim bodo namerili več kot 1,1 promila, pridrži in že njihovo udeležbo v prometu obravnava kot kaznivo dejanje. O predlaganih spremembah se sicer z ministrstvom za infrastrukturo še dogovarjajo. Med ključnimi spremembami zakona o varnosti prometa so tudi ostrejše sankcije za uporabo telefona med vožnjo ter prilagoditev sekcijskega umirjanja hitrosti.

Tudi vozniki, ki vozijo z dovoljeno količino alkohola v krvi, so pogosto povzročitelji nesreč. Med letoma 2011 in 2017 so na primer povzročili vsako peto smrtno nesrečo v Sloveniji, medtem ko vozniki z več kot 1,1 promila alkohola v krvi povzročijo kar šest od desetih smrtnih prometnih nesreč. Ob tem je pomemben tudi podatek Nacionalnega inštituta za javno zdravje, da ima vsak deseti prebivalec Slovenije težave z alkoholom. Ker se to odraža tudi na naših cestah, moramo do alkohola v prometu postati netolerantni, poudarja Velov, ki se zavzema za več pravičnega nadzora in kazni, ki bodo vzgojne.

Gostinci proti

V koaliciji nevladnih organizacij s področja javnega zdravja predlagane ukrepe podpirajo, ob tem pa si želijo, da bi v Sloveniji sčasoma dosegli ničelno toleranco do alkohola v prometu. »Z vidika, da bi posredovali jasno sporočilo, da nikoli ne smemo voziti pod vplivom alkohola, bi bila omejitev na 0,0 promila vsekakor najboljša rešitev. Če je meja 0,0 promila, potem je vsakomur jasno, da je celo najmanjša količina alkohola v krvi prepovedana za vse voznike. Če je meja nad nič, pa mora voznik vedno razmišljati, ali naj spije tisti kozarec vina oziroma piva ali kakšne druge alkoholne pijače ali ne,« pravi Matej Košir z Inštituta Utrip in vodja Mreže Preventivna platforma.

Gostinci, združeni v sekciji za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, na drugi strani opozarjajo, da bi bilo znižanje dovoljene meje alkohola le še eden od nerazumnih predpisov, ki zavirajo njihovo delovanje. »Če je v večini evropskih držav sprejemljiva meja 0,5 ali višje, potem ne vidimo razloga, da bi naši gostje v slovenskih lokalih morali s strahom naročati kozarec vina, ki sodi k dobri hrani. Sprašujemo se, ali bomo gostinci ob dobrem zrezku po novem priporočali breskov sok,« tako opozarja Blaž Cvar, predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS. Ob tem še poudarja, da nesreče dokazano povzročajo vozniki, ki imajo v krvi več alkohola, kot je sedaj dovoljena meja.

Oddajte svoj komentar

Kranj 18°

pretežno oblačno
vlažnost: 96 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

15/16

sreda

6/19

četrtek

3/17

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 18. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 18. september 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 18. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 18. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

RAZSTAVE / Jesenice, 18. september 2019

Razstava Stara Sava

PRIREDITVE / Gorenjska, 19. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

OBVESTILA / Kranj, 19. september 2019

Naj te zapelje zelena mobilnost

IZLETI / Kranj, 19. september 2019

Pohodniški izlet: Jeruzalem

 

 
 

 

 
 
 

Balade in srednjeveška glasba / 18:03, 17. september

Škofja Loka je obsedena s srednjim vekom.
To je dejstvo.
Ne vem, a je to biznis ali samo črpanje proraračuna.
Bojim pa se, da bi šli predaleč in kakšno zažgal.

Spoznajte ponudnike urbane kulture Kranja / 15:12, 17. september

Kmetje prvič v mestu!?
Hudoooo!

Pri podiranju drevesa se je smrtno ponesrečil Davo Karničar / 10:18, 17. september

Neverjetno kakšnim izzivom je bil kos Davo in na koncu ga ubije domače drevo..
Naj počiva v miru !!

Nočne more nekega zapuščenega otroka / 18:11, 15. september

..in si jo špricala okoli obeh ritnih odprtin...

Haha, 2 ritni odprtini :)

Pozitivne vrednote dobrih vzornikov / 16:06, 15. september

" Cilj izzivov je spodbuda otrok in mladostnikov k samoiniciativnemu vključevanju v družbeno koristne aktivnosti in jim omogočiti izkušnjo, ...

V kovčku tihotapil heroin / 16:13, 14. september

Dvojna stena v kovčku, ker amater.

Novi faktor na TV3 / 16:11, 14. september

Naj takoj na začetku poudarim, da ta ne bo kuhala.

 

 

/* GRAWE */ /* END grawe */