France Malešič s svojo novo knjigo

Gora ni nora, mi pa tudi ne

Kamničan France Malešič – priznani zdravnik, gorski reševalec, publicist in urednik – je pred dnevi predstavil svojo novo knjigo, ki pa je povsem drugačna od vseh, ki smo jih od njega vajeni. Zbral in uredil je namreč kopico planinskih izrekov in misli, ki jih zbira že od malega.

Ljudje gredo do 1500 metrov visoko, krave do 2000, koze do 2500, še višje pa norci. (švicarska modrost)

Če ne bi stremeli za nedosegljivimi cilji, še dosegljivih ne bi dosegli. (Marko Dular)

Na milijone ljudi je, ki hrepenijo po nesmrtnosti, pa ne vedo, kaj bi počeli ob deževnem nedeljskem popoldnevu. (Maurice Chevalier)

Cilj je sonce, pot je megla. (Matjaž Kmecl)

France Malešič je bil v domačem mestu in mnogo širše naokoli doslej znan kot zelo velik ljubitelj gora in vesten pisec kronike nesreč v gorah, pred dnevi pa je v Knjižnici Franceta Balantiča Kamnik predstavil knjigo z naslovom Gora ni nora, ki je prvi del našega najbolj znanega, jedrnatega, verjetno pa tudi starega pregovora, ki se sicer nadaljuje z besedami »nor je tisti, ki gre gor«, a avtor ga je, tako kot večina planincev, hudomušno prikrojil po svoje in samozavestno dodal: mi pa tudi ne. Knjiga ni ne priročnik ne roman ali zgodovinsko branje, pač pa skrbno urejena zbirka misli in izrekov o gorah.

Tako predstavitev knjige kot listanje po 136 straneh, ki so izšle pri založbi Celjska Mohorjeva družba in so obogatene s fotografijami gora Franceta Steleta, je bila ena sama igra besed. »Vsi modri pregovori vsebujejo zrno resnice in kilogram pretiravanja. In globoke misli so tako preproste, da se nam zdi, kot da so naše. Vsak izrek lahko obrneš tako in drugače, sebi v prid ali pač ne. Vsak ima svoj prav in tako je tudi prav,« je uvodoma začel Malešič, nato pa poslušalcem zaupal, kdaj se je začelo njegovo veselje do zbiranja. Sprva vsega mogočega, v nadaljevanju pa še posebej skrbno misli, izrekov, pregovorov in citatov o alpinizmu, planinstvu in gorah. »Zgodilo se je, da sem še v šolskih letih po zbiranju znamk, okamnin in vsega mogočega na domači podstrehi našel majhen listič in na njem zanimivo misel, ki se je končala takole: ''… kdor pa se malo uči, ta tudi malo pozabi, kdor pa malo pozabi, ta zelo veliko zna; zato se bomo malo učili, ker kdor malo pozabi, ta zelo veliko zna.'' Od takrat sem si sem in tja iz kakšne knjige prepisal drobno zanimivost, izrek ali kaj podobnega. Za taborništvom so na vrsto prišle gore in alpinizem, s tem pa tudi vse, kar je vsaj malo dišalo po gorah,« je povedal Malešič in nadaljeval, da je kratke misli, izreke in rečenice sprva zbiral bolj po naključju, kasneje pa s čisto meglenim namenom, katerega rezultat je zdaj knjiga, ki jo bo z veseljem prelistal vsak ljubitelj gora.

Da je knjiga bolj pregledna, je avtor številne misli – koliko jih je zbranih v knjigi, niti sam ne ve – uredil po pojmih, te pa po abecedi. V vsebini so zajeti nekateri splošni citati znanih pesnikov in pisateljev, ki so že dolga desetletja izredno priljubljeni med planinci in se zato stalno pojavljajo v gorniški literaturi. Najdemo tudi planinske pregovore različnih narodov (baskovski pregovor: Gori ni potrebna gora, človeku je potreben človek.) in misli nekaterih naših znanih planincev in alpinistov, kot je denimo Nejc Zaplotnik in njegova Pot (»Kdor išče cilj, bo ostal prazen, ko ga bo dosegel; kdor pa najde pot, bo cilj vedno nosil v sebi.«). Avtor priznava, da je številne misli objavil tudi v želji po tem, da bi bralci v roke vzeli cele knjige omenjenih avtorjev, saj je v njih še kopica lepih misli. Nekatere misli je prepisal na nenavadnih mestih, denimo z nahrbtnika planinca, z avta ali kakšne planinske koče (Tu so spali tisti, ki niso mogli spati.) ali vrha, spet druge so se porodile na številnih planinskih izletih in niti nimajo znanega avtorja. »Vsega planinskega doživetja se sicer ne da ujeti v besede, a vse te drobne misli vseeno povedo veliko,« je prepričan avtor.

Prebiranje izrekov ni le poučno in zanimivo, ampak tudi zabavno, kakor je pač vedno ob obisku gora.


Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

oblačno
vlažnost: 90 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

15/16

sreda

10/17

četrtek

3/18

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 18. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 18. september 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 18. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 18. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

RAZSTAVE / Jesenice, 18. september 2019

Razstava Stara Sava

PRIREDITVE / Gorenjska, 19. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

OBVESTILA / Kranj, 19. september 2019

Naj te zapelje zelena mobilnost

IZLETI / Kranj, 19. september 2019

Pohodniški izlet: Jeruzalem

 

 
 

 

 
 
 

Ostal brez tretjine črede / 21:02, 18. september

Volke postrelit in bo gmah!

Odpeljali so ga v bolnišnico / 19:17, 18. september

Madona komplicirajo.
Eno vzgojno okrog ušes, problem rešen.

Ostal brez tretjine črede / 19:15, 18. september

Sliko Primoža na vidnem mestu.
Problem rešen.

Ostal brez tretjine črede / 15:11, 18. september

Dva Kraška ali Nemška ovčarja v ogrado pašnika, to je rešitev !

Ostal brez tretjine črede / 07:46, 18. september

Ni problema. Civilna iniciativa ali država mu naj izplačata tržno vrednost poklanih ovc in bo kmet zadovoljen in ovca mrtva. Temu se reče sobivanje.

Balade in srednjeveška glasba / 18:03, 17. september

Škofja Loka je obsedena s srednjim vekom.
To je dejstvo.
Ne vem, a je to biznis ali samo črpanje proraračuna.
Bojim pa se, da bi šli predaleč in kakšno zažgal.

Spoznajte ponudnike urbane kulture Kranja / 15:12, 17. september

Kmetje prvič v mestu!?
Hudoooo!

 

 

/* GRAWE */ /* END grawe */