France Malešič s svojo novo knjigo

Gora ni nora, mi pa tudi ne

Kamničan France Malešič – priznani zdravnik, gorski reševalec, publicist in urednik – je pred dnevi predstavil svojo novo knjigo, ki pa je povsem drugačna od vseh, ki smo jih od njega vajeni. Zbral in uredil je namreč kopico planinskih izrekov in misli, ki jih zbira že od malega.

Ljudje gredo do 1500 metrov visoko, krave do 2000, koze do 2500, še višje pa norci. (švicarska modrost)

Če ne bi stremeli za nedosegljivimi cilji, še dosegljivih ne bi dosegli. (Marko Dular)

Na milijone ljudi je, ki hrepenijo po nesmrtnosti, pa ne vedo, kaj bi počeli ob deževnem nedeljskem popoldnevu. (Maurice Chevalier)

Cilj je sonce, pot je megla. (Matjaž Kmecl)

France Malešič je bil v domačem mestu in mnogo širše naokoli doslej znan kot zelo velik ljubitelj gora in vesten pisec kronike nesreč v gorah, pred dnevi pa je v Knjižnici Franceta Balantiča Kamnik predstavil knjigo z naslovom Gora ni nora, ki je prvi del našega najbolj znanega, jedrnatega, verjetno pa tudi starega pregovora, ki se sicer nadaljuje z besedami »nor je tisti, ki gre gor«, a avtor ga je, tako kot večina planincev, hudomušno prikrojil po svoje in samozavestno dodal: mi pa tudi ne. Knjiga ni ne priročnik ne roman ali zgodovinsko branje, pač pa skrbno urejena zbirka misli in izrekov o gorah.

Tako predstavitev knjige kot listanje po 136 straneh, ki so izšle pri založbi Celjska Mohorjeva družba in so obogatene s fotografijami gora Franceta Steleta, je bila ena sama igra besed. »Vsi modri pregovori vsebujejo zrno resnice in kilogram pretiravanja. In globoke misli so tako preproste, da se nam zdi, kot da so naše. Vsak izrek lahko obrneš tako in drugače, sebi v prid ali pač ne. Vsak ima svoj prav in tako je tudi prav,« je uvodoma začel Malešič, nato pa poslušalcem zaupal, kdaj se je začelo njegovo veselje do zbiranja. Sprva vsega mogočega, v nadaljevanju pa še posebej skrbno misli, izrekov, pregovorov in citatov o alpinizmu, planinstvu in gorah. »Zgodilo se je, da sem še v šolskih letih po zbiranju znamk, okamnin in vsega mogočega na domači podstrehi našel majhen listič in na njem zanimivo misel, ki se je končala takole: ''… kdor pa se malo uči, ta tudi malo pozabi, kdor pa malo pozabi, ta zelo veliko zna; zato se bomo malo učili, ker kdor malo pozabi, ta zelo veliko zna.'' Od takrat sem si sem in tja iz kakšne knjige prepisal drobno zanimivost, izrek ali kaj podobnega. Za taborništvom so na vrsto prišle gore in alpinizem, s tem pa tudi vse, kar je vsaj malo dišalo po gorah,« je povedal Malešič in nadaljeval, da je kratke misli, izreke in rečenice sprva zbiral bolj po naključju, kasneje pa s čisto meglenim namenom, katerega rezultat je zdaj knjiga, ki jo bo z veseljem prelistal vsak ljubitelj gora.

Da je knjiga bolj pregledna, je avtor številne misli – koliko jih je zbranih v knjigi, niti sam ne ve – uredil po pojmih, te pa po abecedi. V vsebini so zajeti nekateri splošni citati znanih pesnikov in pisateljev, ki so že dolga desetletja izredno priljubljeni med planinci in se zato stalno pojavljajo v gorniški literaturi. Najdemo tudi planinske pregovore različnih narodov (baskovski pregovor: Gori ni potrebna gora, človeku je potreben človek.) in misli nekaterih naših znanih planincev in alpinistov, kot je denimo Nejc Zaplotnik in njegova Pot (»Kdor išče cilj, bo ostal prazen, ko ga bo dosegel; kdor pa najde pot, bo cilj vedno nosil v sebi.«). Avtor priznava, da je številne misli objavil tudi v želji po tem, da bi bralci v roke vzeli cele knjige omenjenih avtorjev, saj je v njih še kopica lepih misli. Nekatere misli je prepisal na nenavadnih mestih, denimo z nahrbtnika planinca, z avta ali kakšne planinske koče (Tu so spali tisti, ki niso mogli spati.) ali vrha, spet druge so se porodile na številnih planinskih izletih in niti nimajo znanega avtorja. »Vsega planinskega doživetja se sicer ne da ujeti v besede, a vse te drobne misli vseeno povedo veliko,« je prepričan avtor.

Prebiranje izrekov ni le poučno in zanimivo, ampak tudi zabavno, kakor je pač vedno ob obisku gora.


Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

pretežno oblačno
vlažnost: 100 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

12/22

četrtek

15/21

petek

10/14

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

IZLETI / Šenčur, 24. september 2020

Kraška trgatev

IZLETI / Kranj, 24. september 2020

Krajinski park Zgornja Idrijca

OBVESTILA / Cerklje, 24. september 2020

Pohod na Ratitovec prestavljen

PRIREDITVE / Tržič, 24. september 2020

Ura pravljic

IZLETI / Naklo, 24. september 2020

S kolesom do Medvod

DELAVNICE / Škofja Loka, 26. september 2020

Rokodelska doživetja

IZLETI / Kranj, 26. september 2020

V osrčje Kamniško-Savinjskih Alp

IZLETI / Šenčur, 26. september 2020

Juliana trail Kranjska Gora–Mojstrana

 

 
 

 

 
 
 

Drugi val nas je prehitel / 12:54, 23. september

Za še en uspešen klon, zdej res ne vem več kdo je kdo.. :)

Drugi val nas je prehitel / 12:52, 23. september

Tako je, bravo vojči&ela !

Drugi val nas je prehitel / 11:41, 23. september

Ela, hvala za vzpodbudo.
Prvič, da na argument Primož ne flanca.

Drugi val nas je prehitel / 09:33, 23. september

Bravo Ela !!

Drugi val nas je prehitel / 23:40, 22. september

bravo vojči !!

Drugi val nas je prehitel / 20:13, 22. september

Opozicija je napadla Simono Kustec, ker ni imela maske na eni prireditvi.Da mora odstopit pravijo.Zanimivo je pa tole:" Celotna opozicija, ...

Politzgodovina / 17:24, 22. september

V naši preljubi domovini še ni nič novega. Še vedno so po 75 letih nasproti na okopih novodobni partizani in domobranci.