Odpuščeni voznik Nenad Dakić je septembra 2017 vodil stavko voznikov v kranjskem Alpetourju. / Foto: Gorazd Kavčič (arhiv)

Na sodišču sklenili poravnavo

Odpuščeni voznik in sindikalist Nenad Dakić je z nekdanjim delodajalcem Arrivo Alpetourjem na delovnem sodišču dosegel poravnavo. Njena vsebina ostaja skrivnost.

Kranj – Kranjski Arriva Alpetour in nekdanji voznik in sindikalist v družbi Nenad Dakić sta pred kratkim na delovnem sodišču v Kranju sklenila poravnavo. Dakić, ki je v začetku septembra 2017 vodil stavko voznikov v Alpetourju, je nekdanjega delodajalca tožil, potem ko ga so ga septembra lani odpustili. Vsebina sodne poravnave ni znana, saj sta se obe strani zavezali k tajnosti, je za Gorenjski glas razložil Dakić. »O vsebini poravnave ne smem govoriti, lahko pa povem, da so morali seči v žep globlje kot v drugih podobnih primerih. Z razpletom sicer nisem ravno zadovoljen, a drugega izhoda pravzaprav niti ni bilo. Ostalo pa mi je zadoščenje, da so v podjetju priznali krivdo. Če gredo v poravnavo, je to namreč znak, da jo priznajo,« je povedal Dakić, ki je po lastnih besedah že vse od septembra lani nezaposlen.

Arriva Alpetour je sindikalnega zaupnika Nenada Dakića lani jeseni odpustil iz krivdnih razlogov. Kot razlog so tedaj za Gorenjski glas navedli »grobo kršitev delovnih obveznosti in družbeno nesprejemljivo ravnanje zaposlenega, ko je grozil drugemu zaposlenemu«. Očitali so mu, da je lani poleti napadel sodelavca zaradi nepravilno parkiranega avtobusa in mu grozil. »V skupini Arriva je tako ravnanje nesprejemljivo, kot so nesprejemljive grožnje s fizičnim napadom tudi sicer,« so pojasnili. Dakić je očitke zavrnil, saj da je sodelavca le pozval, naj lepše parkira avtobus, pri čemer pa mu ni grozil.

V Sindikatu voznikov avtobusov Slovenije (SVAS) pa so bili tedaj mnenja, da je bila krivdna odpoved povezana z Dakićevim sindikalnim delovanjem in so na ta način v Arrivi le želeli »utišati predstavnika sindikata, ki zahteva od svojega delodajalca varne in zdrave razmere dela ter spoštovanje poklica«. V sindikatu so ob tem opozorili še na drug, podoben primer v skupini Arriva, ko je pred začetkom stavke v septembru 2017 zaradi izjav za medije odpoved prejel predsednik SVAS-a Endre Mesaroš. Delovno sodišče je kasneje sprejelo stališče, da je svoboda izražanja ustavna pravica, ki spada med temeljne človekove svoboščine, in da ima varstvo sindikalnega predstavnika pred izgubo zaposlitve prednost pred interesom delodajalca. Sodišče je zato družbi naložilo, da mora Mesaroša spet sprejeti na delovno mesto.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

zmerno oblačno
vlažnost: 98 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

11/24

nedelja

14/19

ponedeljek

13/22

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

PRIREDITVE / Kranj, 26. maj 2019

Praznovanje na Sv. Joštu nad Kranjem

PRIREDITVE / Gorje, 26. maj 2019

Srečanje gorenjskih planincev

OBVESTILA / Škofja Loka, 26. maj 2019

Srečanje bolnih, starejših, osamljenih in invalidov

OBVESTILA / Kranj, 27. maj 2019

Mesečno srečanje in predavanje Prerojenih

PRIREDITVE / Gorenjska, 28. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 29. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 30. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Kranj, 30. maj 2019

Po naravoslovni učni poti Pusti grad

 

 
 

 

 
 
 

Štiristo let bisera na Sorškem polju / 16:12, 23. maj

400 let, kar precej se je dogajalo v zakristiji vsa ta leta..

Beluši / 13:18, 23. maj

Tole oboje mi pa ni apetitlih ! Bljak !

Avtomobil direktorja AVP poškodovan, nepravilnosti ni bilo / 19:01, 22. maj

Na predlog AVP je bilo dano v medije za zakonsko znižanje vsebnosti alkohola v krvi med vožnjo! Predlog za znižanje na 0,2 oziroma celo na 0...

Nov parkirni režim pred občino in na Stari Savi / 16:09, 21. maj

Opažam, da je parkirni prostor prevečkrat polno zaseden. Na njem je sicer še veliko neurejenega prostora...

Poziv k zmanjšanju hrupa letal / 10:27, 21. maj

Povsod, kjer so letališča, tam je hrup letal. Večji bo promet, več bo hrupa. Vprašanje se poraja samo, imeti letališče ali ne? Podobno kot odlagališča odpadkov. Vsi so za, samo ne na svojem dvorišču.

Nadškof Anton Vovk in atentat »spontane« množice / 22:57, 19. maj

Groza. Primitivnost Slovenskega človeka se pokaže v vsej veličini v tragični zgodbi škofa Vovka. Vermiki rdeče zvezde so največje zlo, kar je rodila Slovenska mati.

So tudi vam ukradli orodje? / 21:38, 19. maj

In gdo so lopovi? Zakaj vedno skrivate njijova imena? A so slovenski Državljani? Ali so Slovenci