Obiskovalci so se nadvse zabavali ob domislicah stand up komika Klemna Bučana.

Ni konca za delavski boj

Na Sv. Joštu nad Kranjem je Svet gorenjskih sindikatov ob prvem maju, prazniku dela, pripravil tradicionalno prvomajsko srečanje, letos že 45. leto po vrsti.

Kranj – »Združeni imamo neustavljivo moč, lahko zahtevamo karkoli. Najmanj, kar lahko zahtevamo, pa je dostojno plačilo za delo in dostojne delovne pogoje,« je zbrane na Sv. Joštu nagovorila predsednice Sveta gorenjskih sindikatov Nežka Bozovičar. Spomnila je, da ima delavski praznik pomembno zgodovino in še pomembnejšo vsebino. »Delavci so se skozi stoletja vedno morali boriti za svoj položaj in svoje pravice. Vedno so bili izkoriščani in vedno zadnji v vrsti, ko je bilo treba razdeliti pošteno plačilo in ustvarjeni dobiček,« je poudarila in dodala, da so si morali svoje pravice vedno izboriti na silo. Tudi danes se po prepričanju podžupana Mestne občine Kranj vedno bolj vračamo k prvotnemu pomenu praznika dela, to je zavzemanju za delavske pravice in dostojno plačano delo.

Po besedah Nežke Bozovičar so prav delavci tisti, ki s svojim delom polnijo bančne račune lastnikov in kapitala, zaradi delavcev podjetja poslujejo uspešno, prav tako so delavci tisti, zaradi katerih se polni državni proračun in zaradi katerih se dviga bruto družbeni proizvod. »Podjetij brez delavcev ni, taka podjetja ne obstajajo in še lep čas ne bodo obstajala,« je poudarila in dodala, da je uspeh podjetja odvisen od delavcev – od njihovega zadovoljstva in poštenega plačila, za katero pa ni nujno, da so ga deležni. Zato sindikati po njenih besedah neprestano opozarjajo na številne krivice, ki se dogajajo delavcem, od prenizkih plačil za opravljeno delo do preobremenjenosti in kršitev delovnega časa. Sindikati obenem opozarjajo na nezavidljiv položaj mladih, ki prevečkrat delajo v prekarnih oblikah dela, pa tudi na premnoge upokojence, ki živijo pod pragom revščine. »Ne smemo dovoliti, da so delavci še vedno samo sredstvo za doseganje dobička, enako kot pred sto in več leti. Danes smo razvitejša družba, socialna in s čutom za sočloveka.« Zato je prepričana, da za delavski boj nikoli ni konca. Delavce je pozvala, da se združijo in strnejo sindikalne vrste, da pridobijo moč za boj za lepšo prihodnost. »Zahtevati moramo pošteno plačilo za pošteno delo. Ne le dvig minimalne plače za najnižje plačane delavce, to ni dovolj. Zahtevamo dvig plač vseh delavcev,« je še poudarila Nežka Bozovičar, ki si je ob koncu zaželela, da bi bilo delo vrednota ter da bi vsak s ponosom povedal, kaj in za kakšen denar dela. »Naj spet začutimo veselje do dela ter dostojanstvo delavca in človeka,« je svoj govor sklenila Nežka Bozovičar.

Po mnenju Janeza Černeta so delavske pravice in dostojno plačano delo osnova, ki pa ni dovolj. »Sodobni čas od delavcev vseh generacij zahteva vse hitrejše prilagajanje in stalno učenje, zato so pred nami izzivi, kako mladim zagotoviti obliko dela, ki daje varnost in stabilnost na dolgi rok, obenem pa so nujne rešitve tudi za starejšo populacijo delavcev, ki še ne dosega pogojev za upokojitev, ob reorganizacijah pa prvi izgubijo delo.« Za uresničitev tega si bodo v Mestni občini Kranj po njegovih besedah prizadevali s pravo izobraževalno, stanovanjsko in zaposlitveno politiko, s katero bodo mladim omogočili življenje in delo v Kranju, obenem pa ustvarjali pogoje za delo vseh generacij, tudi starejših.

Prvomajsko srečanje na Sv. Joštu je po podatkih organizatorja privabilo okrog tisoč obiskovalcev, prve so na vrhu pričakali z rdečimi nageljni. Za uvod v praznovanje je poskrbel pihalni orkester kranjske občine, zbrane pa je ob povezovanju programa zabaval tudi stand up komik Klemen Bučan. Za dobro voljo je v nadaljevanju skrbela še skupina Gino & band.

Oddajte svoj komentar

Kranj 9°

delno oblačno
vlažnost: 100 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

8/21

četrtek

9/23

petek

10/24

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

PRIREDITVE / Tržič, 23. maj 2019

Neverjetne gore v Tržiškem muzeju

PRIREDITVE / Bled, 23. maj 2019

Predstavitev romana Nine Kosmač Utvare

PRIREDITVE / Naklo, 23. maj 2019

Zmenki

OBVESTILA / Kranj, 23. maj 2019

Dnevi odprtih vrat hortikulturnega društva

OBVESTILA / Žiri, 23. maj 2019

Krvodajalska akcija

PRIREDITVE / Jesenice, 23. maj 2019

Za otroke

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. maj 2019

Medgeneracijske dejavnosti

 

 
 

 

 
 
 

Avtomobil direktorja AVP poškodovan, nepravilnosti ni bilo / 19:01, 22. maj

Na predlog AVP je bilo dano v medije za zakonsko znižanje vsebnosti alkohola v krvi med vožnjo! Predlog za znižanje na 0,2 oziroma celo na 0...

Nov parkirni režim pred občino in na Stari Savi / 16:09, 21. maj

Opažam, da je parkirni prostor prevečkrat polno zaseden. Na njem je sicer še veliko neurejenega prostora...

Poziv k zmanjšanju hrupa letal / 10:27, 21. maj

Povsod, kjer so letališča, tam je hrup letal. Večji bo promet, več bo hrupa. Vprašanje se poraja samo, imeti letališče ali ne? Podobno kot odlagališča odpadkov. Vsi so za, samo ne na svojem dvorišču.

Nadškof Anton Vovk in atentat »spontane« množice / 22:57, 19. maj

Groza. Primitivnost Slovenskega človeka se pokaže v vsej veličini v tragični zgodbi škofa Vovka. Vermiki rdeče zvezde so največje zlo, kar je rodila Slovenska mati.

So tudi vam ukradli orodje? / 21:38, 19. maj

In gdo so lopovi? Zakaj vedno skrivate njijova imena? A so slovenski Državljani? Ali so Slovenci

Cesta na Ljubelj je odprta / 21:36, 19. maj

Nevem kaj mencajo toliko čssa? Mogoče iščejo poceni izvajalca ?

Sodišče prič ne bo zasliševalo / 21:33, 19. maj

Prav je da jim klinika ne dovoli upravljsti parkirišča njkm sd gre samo za zaslużek.