Pogovorni večer Ivke Sodnik z zanimivo sogovornico, uspešno podjetnico Izo Login / Foto: Tina Dokl

Vsak človek je lahko v življenju uspešen

Uspeh je v življenju mogoče doseči, če imaš jasen cilj, namen in strast. O tem je prepričana Iza Login, znana in uspešna Slovenka, ki je z možem Samom pred leti ustanovila podjetje za zabavne mobilne aplikacije Outfit7 in z znamenitim virtualnim likom Govorečim Tomom dosegla mednarodni uspeh. Pred prazniki jo je v Preddvor k pogovoru na temo Vsak človek je lahko v življenju uspešen povabila Ivka Sodnik.

Tudi poslovno uspešni ljudje se na svoji poti srečajo z neuspehom. V naši mentaliteti neuspeh pogosto povezujemo z nesposobnostjo, v svetu pa je normalno, da se srečuješ tako z uspehom kot neuspehom. Ko padeš, se pobereš in začneš znova. Pri nas pa nas pogosto ohromi strah pred neuspehom, ki nas blokira in potem res »prikličemo« neuspeh. Ali ne bi bilo bolje razmišljati pozitivno in delati z vero v uspeh, razmišlja Iza Login.

Iza Login ocenjuje Preddvor kot eno najlepših vasi na svetu, ki je s svojim jezerom, vencem gora in prelepo naravo tudi velik potencial za turizem. Navedla je primer zapuščene vasi v goratem predelu Cipra, kjer izpraznjene hišice kupuje uspešen poslovnež iz Dubaja in jih spreminja v hotelske sobe. Vas je znova oživela, prihajajo turisti, tudi Iza in Samo jo občasno obiščeta in uživata v njeni ljubki in cenovno dostopni ponudbi.

Izo Login poznamo po virtualnem liku Govorečem Tomu in njegovih prijateljih, ki so osvojili otroške in odrasle uporabnike mobilnih aplikacij po vsem svetu. Njo in moža Sama (pogovor z Izo je spremljal iz občinstva) poznamo tudi kot osebi z vrha lestvice najbogatejših Slovencev, ki sta svoje podjetje Outfit7 po nekaj letih, ko je iz zagonskega podjetja preraslo v uspešno mednarodno podjetje, prodala in se zdaj ukvarjata z drugimi projekti. Pogovorni večer v Preddvoru, ki je v tamkajšnjo dvorano privabil veliko domačega in občinstva od drugod, pa je Izo odkril tudi v drugi luči. Ivka Sodnik je sogovornico uvodoma opisala s citatom iz slovenske ženske revije, ki med drugim pravi, da jo odlikujejo pogum, trdo delo, motiviranost in osredotočenost na cilj ter vztrajanje, dokler ga ne doseže. In Iza je opisanim lastnostim kar pritrdila, češ da ni polovičarska in da če se že odloči za dosego nekega cilja, svojega dela in energije ni pripravljena trošiti kar tako. Iza je zaradi svoje poslovne dejavnosti veliko na poti. Kako hitro je pripravljena spakirati kovčke, je zanimalo voditeljico večera. V največji časovni naglici se je to zgodilo v sedmih minutah, lepo udobno pa to traja pol ure, pa naj gre za nekajdnevno potovanje ali pa to traja ves mesec.

Dom na Cipru

Izin in Samov dom je na Cipru. »Že nekaj let je to naš dom, tu živim kot v vakuumskem balončku, kjer imam svoj mir,« je dejala Loginova in priznala, da ji srce vselej zaigra, ko prihaja pod Zaplato in Storžič. »Ko je Govoreči Tom postal slaven in je naše podjetje začelo rasti, se je izkazalo, da Slovenija za hitro rastoča podjetja ni najbolj stimulativna, težava je bila v zaposlovanju tujcev in še nekaterih ovirah. Tako je naša družina svoje delovno okolje in svoj dom našla na Cipru, ker je znotraj Evropske unije in ker nam je bil tudi sicer všeč. Vedno sem zelo srečna, če vidim morje v bližini, ker se počutim kot na dopustu, čeprav ga gledam s kotičkom očesa s svojega delovnega mesta,« je povedala sogovornica. Tisti, ki so Loginove obiskali na Cipru in pričakovali, da živijo v palači, pa so močno presenečeni, ko vidijo njihovo hišo, manjšo, kot so naše v Sloveniji. Tudi vozijo se ne prav razkošno: imajo majhen tovornjaček (»pick-up«), s katerim je mogoče doseči najlepše plače, Iza pa vozi Renaultov model Capture. Na Cipru so se nastanili tudi takratni sodelavci iz podjetja Outfit7 in tako je tam zrasla nekakšna mala slovenska kolonija.

Prva aplikacija v študentskih letih

Kako je Iza Login gradila svojo poslovno kariero? Kot gimnazijka je sicer razmišljala, da bi bila učiteljica, potem pa jo je pritegnilo računalništvo. S Samom sta par že iz srednješolskih let, kot študenta pa sta zasnovala že svojo prvo aplikacijo. Že v drugem letniku sta dobila prvega otroka, Iza pravi, ker sta si ga zelo želela in ker sta dognala, da lahko prav tako študirata. »Po fakulteti sem se zaposlila v manjšem podjetju in po letu dni sem šla direktorja vprašat, kakšna je moja perspektiva naprej. Želela sem si namreč rasti, prevzeti več odgovornosti. Pa mi je odgovoril, da je moja perspektiva v tistem, kar pač delam. Pustila sem to službo in takoj dobila drugo, kar se je zgodilo tako rekoč v pol ure. Ob koncu devetdesetih let je bilo povpraševanje po naši stroki res veliko,« se Iza spominja svojih pogumnih začetkov. Prepričana je, da v vsakem poklicu človek lahko zadosti svojemu notranjemu motivatorju in najde način, da uspe. Nato so jo povabili v veliko farmacevtsko podjetje. »To ni bila moja idealna izbira, saj sama živim zelo naravno in nisem pristašinja zdravil. Sem pa v podjetju ostala pet let, tam vodila velik projekt in se pri tem tudi zelo veliko naučila, blizu pa mi je bila tudi filozofija podjetja, ki je bilo zelo usmerjeno v človeka. Pri mojem naslednjem delodajalcu, velikem računalniškem podjetju, ni bilo tako, čeprav mi je sicer tamkajšnje delo dalo veliko dragocenih izkušenj,« niza svoje poklicne izkušnje. Po osmih mesecih je to podjetje zapustila in ustanovila svoji podjetji, eno je bilo namenjeno svetovanju na področju mehkih veščin (timsko delo, komunikacija, vodenje, reševanje konfliktov), drugi je bil center za kvalitetno življenje. Kmalu sta se z možem Samom lotila skupnega podjetja. Že od študijskih let sta bila idealen tim, pravi Iza: »Na podlagi raznih psiholoških testiranj in profiliranj sva ugotovila, da imava povsem nasprotne lastnosti, toda če jih znaš prav združevati, lahko skupaj zelo dobro delaš. Ob takem spoznanju sva oblikovala tudi svoje delovne time.« Timsko delo se ji zdi zelo pomembno. »Ko zbiraš delovno ekipo, je najpomembneje, da se njihove vrednote ujemajo s tvojimi, šele nato je pomembna tudi strokovnost. Slednjega se da konec koncev naučiti.«

Mačka imamo vsi radi

Zakaj je bila aplikacija s Talking Tomom (Govorečim Tomom) tako uspešna? Iza pojasni, da se ga je domislil Samo in da mu je posodil tudi glas. Virtualni junak se je ljudem priljubil, ker je tako smešen, tako trapast, zabaven, njegov humor je včasih že na robu ... In Iza še dodaja, da je maček dobra izbira tudi zato, ker je karakter, s katerim se ljudje najlažje identificiramo. Mačka imamo vsi radi. Seveda pa na začetku niso mogli vedeti, da bo tako uspešen. »Nikoli zares ne veš, ko greš na trg. Če bi to vedeli, bi vsi delali le zmagovalne produkte,« razmišlja Iza. So pa v uspeh verjeli: »Moralo je uspeti, navsezadnje sva v aplikacijo vložila ves svoj denar.«

Sogovornici sta govorili tudi o uspehu, ki ga po mnenju Ize Login lahko doseže vsak, ki si zastavi cilj (ta je lahko malo višji), ima namen in strast do svojega dela. Treba je tudi veliko delati, nekateri pa morajo pri tem premagati tudi blokade, ki jih pri tem ovirajo. Loginovi in njihova ekipa so imeli cilje, namen in strast, da bodo potem, ko bodo zaslužili dovolj denarja, lahko delali na svojih projektih.

Vlagajo v trajnostne projekte

Tudi o projektih, s katerimi se ukvarjata Loginova, potem ko sta prodala svoje podjetje, je tekla beseda na pogovornem večeru. Pred več kot desetletjem, ko še ni bilo toliko govora o klimatskih spremembah in uničevanju našega planeta, je Samo že začel razmišljati, da svet ne bo več mogel naprej na zdajšnji način. V Sloveniji je težko dobiti denar za take projekte, pa je Samo dejal: dajmo najprej zaslužiti denar in bomo lahko pozneje sami vlagali v te projekte. »Danes razviti svet živi zelo razkošno, potratno trošimo naravne vire, nerazviti svet nas gleda in (povsem legitimno) želi, da bi tudi oni lahko tako živeli. Če se bo to nadaljevalo, bi potrebovali štiri naše Zemlje, da bi nas preživela. Če bi znali prav živeti in bi bili skromnejši, bi lahko Zemlja v prihodnje preživela 21 milijard ljudi,« razmišlja Iza Login in predstavi projekte, v katere Loginova zdaj vlagata svoj denar. Podpirata raziskave in razvoj za novo generacijo zdrave in trajnostne prehrane ljudi, ki bo zdrava tako za ljudi kot za planet. Na tem področju sodelujeta z univerzo Harvard. V Srbiji pa sta nakupila precej kmetijske zemlje z namenom pridelave zdrave hrane za vse. Danes imamo sicer vsi dostop do zdrave hrane, a je tudi draga in ljudje s slabšimi dohodki si je ne morejo privoščiti. Loginova pa želita dokazati, da se da zdravo hrano pridelovati v velikem obsegu in za vsem dostopno ceno. Ti projekti so podprti s sodobno informacijsko tehnologijo. Na Harvardu podpirajo tudi projekt gradnje trajnostnih mest.

Čista voda, čist zrak, čista zavest

Pri tem početju jih vodi geslo: čista voda, čist zrak, čista zavest. Iza ga opiše z besedami: »Ljudje se moramo zavedati, kaj delamo naravi, kaj prihodnosti naših otrok, kakšen odnos imamo drug do drugega, da imamo ljudje v sebi ljubezen, strast in namen v življenju, da smo ljudje enakopravni in hvaležni za to, da imamo možnost živeti v obilju in da spoštujemo vir življenja.«

Sogovornici sta se v pogovoru dotaknili še številnih drugih tem, od vzgoje otrok, ki v prvih dveh letih življenja najbolj intenzivno sprejemajo dražljaje in gradijo intelekt, do vzgojnih vzorcev iz Izinega in našega otroštva, timskega dela, vodenja, podjetniške miselnosti, odnosa do denarja.

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

oblačno
vlažnost: 94 %
veter: JV, hitrost: 29 km/h

15/16

sreda

7/18

četrtek

2/18

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 18. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 18. september 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 18. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 18. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

RAZSTAVE / Jesenice, 18. september 2019

Razstava Stara Sava

PRIREDITVE / Gorenjska, 19. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

OBVESTILA / Kranj, 19. september 2019

Naj te zapelje zelena mobilnost

IZLETI / Kranj, 19. september 2019

Pohodniški izlet: Jeruzalem

 

 
 

 

 
 
 

Ostal brez tretjine črede / 07:46, 18. september

Ni problema. Civilna iniciativa ali država mu naj izplačata tržno vrednost poklanih ovc in bo kmet zadovoljen in ovca mrtva. Temu se reče sobivanje.

Balade in srednjeveška glasba / 18:03, 17. september

Škofja Loka je obsedena s srednjim vekom.
To je dejstvo.
Ne vem, a je to biznis ali samo črpanje proraračuna.
Bojim pa se, da bi šli predaleč in kakšno zažgal.

Spoznajte ponudnike urbane kulture Kranja / 15:12, 17. september

Kmetje prvič v mestu!?
Hudoooo!

Pri podiranju drevesa se je smrtno ponesrečil Davo Karničar / 10:18, 17. september

Neverjetno kakšnim izzivom je bil kos Davo in na koncu ga ubije domače drevo..
Naj počiva v miru !!

Nočne more nekega zapuščenega otroka / 18:11, 15. september

..in si jo špricala okoli obeh ritnih odprtin...

Haha, 2 ritni odprtini :)

Pozitivne vrednote dobrih vzornikov / 16:06, 15. september

" Cilj izzivov je spodbuda otrok in mladostnikov k samoiniciativnemu vključevanju v družbeno koristne aktivnosti in jim omogočiti izkušnjo, ...

V kovčku tihotapil heroin / 16:13, 14. september

Dvojna stena v kovčku, ker amater.

 

 

/* GRAWE */ /* END grawe */