Ob lepem vremenu se je v Kamniški Bistrici zbralo precej obiskovalcev.

Tradicije ni lahko ohranjati

Ob prazniku dela je bilo na proslavi v Kamniški Bistrici slišati pozive k ohranjanju delavskih pravic ter tudi tradicije zbiranja in druženja delavcev.

Kamnik – Potem ko v Kamniku letos niso organizirali proslave na Starem gradu, je vlogo osrednje občinske slovesnosti ob prazniku dela znova prevzela prireditev v Kamniški Bistrici, ki jo člani Delavsko-kulturnega društva Solidarnost pripravljajo že častitljivih 96 let.

»Morda praznovanja 1. maja na tem prostoru nikoli ne bi bilo brez poguma naših prednikov, ki so leta 1923 prvič, in to v času, ki takim proslavam ni bil naklonjen, organizirali proslavo,« je spomnil predsednik društva Martin Gorenc, ki je opravljal tudi vlogo povezovalca prireditve pri planinskem domu v Kamniški Bistrici in na kratko orisal glavne zgodovinske mejnike boja za delavske pravice, ki tudi danes niso zagotovljene.

Proslavo, ki so jo vsebinsko zaokrožili člani Mestne godbe Kamnik in pevskega zbora DKD Solidarnost, je ob lepem vremenu obiskalo precejšnje število ljudi. A obisk je bil kljub temu daleč od tistega izpred nekaj desetletij, ko je v Kamniško Bistrico ob prvomajskem praznovanju prišlo tudi več tisoč ljudi, delavcev kamniških tovarn. Obiskovalci v zadnjih letih so predvsem upokojenci in delavci starejše generacije, mladih pa je na proslavah malo. A kot je povedal Gorenc, tradicije prvomajskih praznovanj ni lahko vzdrževati, njihovo izročilo pa je namenjeno tudi prihodnjim generacijam.

O pomenu vsakoletnega zbiranja delavcev v Kamniški Bistrici je spregovoril tudi kamniški župan Matej Slapar: »Srečevanje v Bistrici poleg opozarjanja pomeni tudi druženje, ki iz leta v leto na žalost izginja. Zato sem vesel in ponosen, da se Kamničani še znamo zbrati skupaj,« je dejal Slapar in dodal, da so na dolgi rok najuspešnejša podjetja tista, ki vlagajo v dobre delovne pogoje in delavce. »Prepričan sem, da takšna podjetja obstajajo tudi v Kamniku in da lahko pozitivno zremo v prihodnost,« je dodal Slapar.

Bistvo praznika pa je morda najbolje povzel Marjan Bajde, ki se proslav v Kamniški Bistrici udeležuje že več kot trideset let: »Prvi maj bi moral biti praznik vseh Slovencev in delavcev. Včasih je bil to zares delavski praznik, mislim pa, da danes ni več tako. Včasih smo bili bolj enotni, danes pa nas je morda tudi politika razdvojila.«

Oddajte svoj komentar

Kranj 27°

zmerno oblačno
vlažnost: 40 %
veter: SV, hitrost: 0 km/h

12/29

sreda

15/26

četrtek

14/27

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 18. julij 2019

Pohod do slapov v Spodnji Bohinjski dolini

IZLETI / Kranj, 18. julij 2019

Kopalni izlet v Izolo

IZLETI / Kranj, 20. julij 2019

Na Porze

IZLETI / Šenčur, 20. julij 2019

Čez Luknjo v Zadnjico

PRIREDITVE / Kranj, 20. julij 2019

Slovesnost na Šmarjetni gori

PRIREDITVE / Preddvor, 20. julij 2019

Spominska slovesnost v Kokri

IZLETI / Tržič, 5. avgust 2019

Romanje na Jezersko

 

 
 

 

 
 
 

Ohranjanje spomina / 11:58, 17. julij

Deželan,
Zmerjam? Samo pišem dejstva, taka je pač zgodovinska resnica, so heroji in so zarukanci, takle mamo ja..
Ponosen sem, da sem potomec heroja !

Poklukar odhaja v Ljubljano / 11:47, 17. julij

Tako je, bo pa zanimivo videti kako se bo spopadel v Ljubljani z raznoraznimi lobiji, na Jesenicah jim je menda dobro pariral..

Poklukar odhaja v Ljubljano / 11:38, 17. julij

Čestitke za pogum!

Eden bolj sposobnih ljudi, kar jih poznam

Ohranjanje spomina / 22:59, 16. julij

Primožek, ne da mi miru. Za vas bi pa lahko rekel potomec vermahtovca.Pika! Saj je bil vaš dedek tam. Pika!Res bi bilo dobro, da bi že 1x ne...

Ohranjanje spomina / 22:29, 16. julij

Johann,
Na varnem so bili vaši, po švabskih kasarnah, svirali qurcu svojemu gospodarju..

Ohranjanje spomina / 22:17, 16. julij

Na Triglavu so bili heroji na varnem.

Podaljšan rok za oddajo ponudb za Karavanke / 22:16, 16. julij

Tale naš premier bo Avstrijce malce prinesel naokrog. Avstrijci bodo zgradili svojo polovico tunela, ki ne bo peljal nikamor. Tako se jim bo...