Ob lepem vremenu se je v Kamniški Bistrici zbralo precej obiskovalcev.

Tradicije ni lahko ohranjati

Ob prazniku dela je bilo na proslavi v Kamniški Bistrici slišati pozive k ohranjanju delavskih pravic ter tudi tradicije zbiranja in druženja delavcev.

Kamnik – Potem ko v Kamniku letos niso organizirali proslave na Starem gradu, je vlogo osrednje občinske slovesnosti ob prazniku dela znova prevzela prireditev v Kamniški Bistrici, ki jo člani Delavsko-kulturnega društva Solidarnost pripravljajo že častitljivih 96 let.

»Morda praznovanja 1. maja na tem prostoru nikoli ne bi bilo brez poguma naših prednikov, ki so leta 1923 prvič, in to v času, ki takim proslavam ni bil naklonjen, organizirali proslavo,« je spomnil predsednik društva Martin Gorenc, ki je opravljal tudi vlogo povezovalca prireditve pri planinskem domu v Kamniški Bistrici in na kratko orisal glavne zgodovinske mejnike boja za delavske pravice, ki tudi danes niso zagotovljene.

Proslavo, ki so jo vsebinsko zaokrožili člani Mestne godbe Kamnik in pevskega zbora DKD Solidarnost, je ob lepem vremenu obiskalo precejšnje število ljudi. A obisk je bil kljub temu daleč od tistega izpred nekaj desetletij, ko je v Kamniško Bistrico ob prvomajskem praznovanju prišlo tudi več tisoč ljudi, delavcev kamniških tovarn. Obiskovalci v zadnjih letih so predvsem upokojenci in delavci starejše generacije, mladih pa je na proslavah malo. A kot je povedal Gorenc, tradicije prvomajskih praznovanj ni lahko vzdrževati, njihovo izročilo pa je namenjeno tudi prihodnjim generacijam.

O pomenu vsakoletnega zbiranja delavcev v Kamniški Bistrici je spregovoril tudi kamniški župan Matej Slapar: »Srečevanje v Bistrici poleg opozarjanja pomeni tudi druženje, ki iz leta v leto na žalost izginja. Zato sem vesel in ponosen, da se Kamničani še znamo zbrati skupaj,« je dejal Slapar in dodal, da so na dolgi rok najuspešnejša podjetja tista, ki vlagajo v dobre delovne pogoje in delavce. »Prepričan sem, da takšna podjetja obstajajo tudi v Kamniku in da lahko pozitivno zremo v prihodnost,« je dodal Slapar.

Bistvo praznika pa je morda najbolje povzel Marjan Bajde, ki se proslav v Kamniški Bistrici udeležuje že več kot trideset let: »Prvi maj bi moral biti praznik vseh Slovencev in delavcev. Včasih je bil to zares delavski praznik, mislim pa, da danes ni več tako. Včasih smo bili bolj enotni, danes pa nas je morda tudi politika razdvojila.«

Oddajte svoj komentar

Kranj °


vlažnost: %
veter: -

8/21

četrtek

9/23

petek

10/24

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

PRIREDITVE / Tržič, 23. maj 2019

Neverjetne gore v Tržiškem muzeju

PRIREDITVE / Bled, 23. maj 2019

Predstavitev romana Nine Kosmač Utvare

PRIREDITVE / Naklo, 23. maj 2019

Zmenki

OBVESTILA / Kranj, 23. maj 2019

Dnevi odprtih vrat hortikulturnega društva

OBVESTILA / Žiri, 23. maj 2019

Krvodajalska akcija

PRIREDITVE / Jesenice, 23. maj 2019

Za otroke

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. maj 2019

Medgeneracijske dejavnosti

 

 
 

 

 
 
 

Avtomobil direktorja AVP poškodovan, nepravilnosti ni bilo / 19:01, 22. maj

Na predlog AVP je bilo dano v medije za zakonsko znižanje vsebnosti alkohola v krvi med vožnjo! Predlog za znižanje na 0,2 oziroma celo na 0...

Nov parkirni režim pred občino in na Stari Savi / 16:09, 21. maj

Opažam, da je parkirni prostor prevečkrat polno zaseden. Na njem je sicer še veliko neurejenega prostora...

Poziv k zmanjšanju hrupa letal / 10:27, 21. maj

Povsod, kjer so letališča, tam je hrup letal. Večji bo promet, več bo hrupa. Vprašanje se poraja samo, imeti letališče ali ne? Podobno kot odlagališča odpadkov. Vsi so za, samo ne na svojem dvorišču.

Nadškof Anton Vovk in atentat »spontane« množice / 22:57, 19. maj

Groza. Primitivnost Slovenskega človeka se pokaže v vsej veličini v tragični zgodbi škofa Vovka. Vermiki rdeče zvezde so največje zlo, kar je rodila Slovenska mati.

So tudi vam ukradli orodje? / 21:38, 19. maj

In gdo so lopovi? Zakaj vedno skrivate njijova imena? A so slovenski Državljani? Ali so Slovenci

Cesta na Ljubelj je odprta / 21:36, 19. maj

Nevem kaj mencajo toliko čssa? Mogoče iščejo poceni izvajalca ?

Sodišče prič ne bo zasliševalo / 21:33, 19. maj

Prav je da jim klinika ne dovoli upravljsti parkirišča njkm sd gre samo za zaslużek.