Sedanji Hotel Brdo je premajhen, stavba je dotrajana, energetsko potratna in ekološko vprašljiva. / Foto: Tina Dokl

Hotel Brdo bodo prenovili in povečali

Minulo soboto so iz Hotela Brdo odšli še zadnji gostje, saj se bo začela temeljita prenova, ki bo predvidoma trajala leto in pol. Preostali del Posestva Brdo bo vseskozi odprt za obiskovalce, poroke, protokolarne dogodke, poslovne kongrese in druga srečanja.

Brdo pri Kranju – »Hotel Brdo zapiramo za daljše obdobje, predvidoma do januarja leta 2021. To pa ne pomeni, da zapiramo Posestvo Brdo, ki bo v tem času normalno obratovalo. Kongresni center bo deloval nemoteno in gostil protokolarne dogodke, poslovne kongrese in druga srečanja. Prav tako bodo potekale poroke, tako kot sedaj pa so dobrodošli obiskovalci parka, golfisti in jahači. Zanje in za kongresne goste bo vsak dan odprta Kavarna Zois, saj bo sedanja priljubljena kavarna v hotelu zaradi prenove zaprta,« je ob predstavitvi del najprej poudarila direktorica Javnega gospodarskega zavoda (JGZ) Brdo Špela Munih Stanič in pojasnila, da bo za zaposlene tudi v času prenove dovolj dela, saj poleg Brda skrbijo še za ostale protokolarne objekte.

»Stavba hotela je bila zgrajena med letoma 1973 in 1975, namenjena pa je bila namestitvi spremljevalnega osebja predsednika – od policije, vojske in vseh drugih. Brdo so za javnost odprli leta 1991 in takrat se je zgradba začela uporabljati kot hotel. Prvi gradbeni posegi so bili nato narejeni leta 1997, zad­nja prenova pa je trajala od leta 2002 do leta 2005. Takrat so uredili sobe, kuhinjo in dodatna parkirišča. Od takrat so potekala zgolj vzdrževalna dela. Sedaj je čas, da se lotimo temeljite obnove, saj je stavba res dotrajana, prav tako ne ustrezajo niti kapacitete hotela niti ni zagotovljena ustrezna varnost,« je pojasnila Munih Staničeva.

Direktorica Špela Munih Stanič je dodala, da hotel ne zadostuje več logističnim potrebam kongresnega centra, prav tako je ekološko vprašljiv, saj ima še vedno azbestno streho. Hotel tudi ni primeren za invalide, dotrajana je električna napeljava, marsikje tudi zamaka.

Lani se je na Brdu, kjer so ob prvem predsedovanju Slovenije leta 2008 zgradili kongresni center, zvrstilo več kot tisoč dogodkov s skoraj sedemdeset tisoč obiskovalci, kot je tudi pojasnila Munih Staričeva pa so imeli lani odlične poslovne rezultate, dobili so nekaj pomembnih priznanj in se uvrstili med sto najhitreje rastočih podjetij v Sloveniji.

Sicer pa je v zadnjih štirih letih Brdo podvojilo število nočitev. Samo lani so prodali več kot enajst tisoč sob. Razširjeni hotel pa bo imel še bistveno večjo zmogljivost. Namesto 78 sob, kolikor jih je na voljo sedaj, bo v hotelu 136 namestitvenih enot, od tega dva predsedniška apartmaja. Prav tako bodo prenovili velnes, nov pa bo tudi bazen.

»Aktivnosti za prenovo so se začele v letu 2017, leta 2018 smo objavili natečaj, na katerega smo dobili sedem natečajnih rešitev. Strokovna komisija je izbrala idejno rešitev Arhitekture Krušec iz Ljubljane. V začetku leta smo za hotel pridobili gradbeno dovoljenje, pripravljena je projektna dokumentacija, ki je bila predana investitorju, pripravlja pa se še dokumentacija za notranjo opremo hotela, ki bo zaključena do poletja. Trenutno se izvaja recenzija projekta, do konca prvomajskih praznikov oziroma do 10. maja pa naj bi se pregledali popisi iz projektne dokumentacije, objavljen pa naj bi bil tudi razpis za gradbeno-obrtniška dela. Gradbena dela naj bi se začela letošnje poletje,« je še povedala direktorica in pojasnila, da bodo hotel, ki so ga začeli prazniti minulo soboto popoldne, ko so odšli še zadnji gostje, izpraznili do začetka gradnje.

V skladu s projektom, uvrščenim v načrt razvojnih programov, je za izvedbo investicije, ki jo vodi generalni sekretariat vlade, načrtovanih 26,2 milijona evrov, kot je pojasnil generalni sekretar vlade RS Stojan Tramte, pa se bo dejanska cena pokazala po izboru izvajalca del.

Trenutno na območjih, za katera skrbi JGZ Brdo, poteka tudi nekaj drugih investicij, pred kratkim so rešili težave s kanalizacijo.

Ena izmed investicij je prenova Gradu Brdo, ki je potrebna zaradi dotrajanih inštalacij in dviga standarda storitev. Grad je zaprt že leto dni, sedaj pa so restavratorji končali z delom in grad je zaščiten ter pripravljen na obnovo. Kot je pojasnil namestnik direktorice JGZ Brdo Franci Jagodic, je izvajalec izbran, v kratkem pričakujejo tudi sklep o pravnomočnosti odločitve. Nato naj bi stekla dela, ki naj bi bila končana do decembra. Po opremljanju in zaključnih delih restavratorjev naj bi grad ponovno odprli do konca februarja drugo leto.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

zmerno oblačno
vlažnost: 98 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

11/24

nedelja

14/19

ponedeljek

13/22

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

PRIREDITVE / Kranj, 26. maj 2019

Praznovanje na Sv. Joštu nad Kranjem

PRIREDITVE / Gorje, 26. maj 2019

Srečanje gorenjskih planincev

OBVESTILA / Škofja Loka, 26. maj 2019

Srečanje bolnih, starejših, osamljenih in invalidov

OBVESTILA / Kranj, 27. maj 2019

Mesečno srečanje in predavanje Prerojenih

PRIREDITVE / Gorenjska, 28. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 29. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 30. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Kranj, 30. maj 2019

Po naravoslovni učni poti Pusti grad

 

 
 

 

 
 
 

Štiristo let bisera na Sorškem polju / 16:12, 23. maj

400 let, kar precej se je dogajalo v zakristiji vsa ta leta..

Beluši / 13:18, 23. maj

Tole oboje mi pa ni apetitlih ! Bljak !

Avtomobil direktorja AVP poškodovan, nepravilnosti ni bilo / 19:01, 22. maj

Na predlog AVP je bilo dano v medije za zakonsko znižanje vsebnosti alkohola v krvi med vožnjo! Predlog za znižanje na 0,2 oziroma celo na 0...

Nov parkirni režim pred občino in na Stari Savi / 16:09, 21. maj

Opažam, da je parkirni prostor prevečkrat polno zaseden. Na njem je sicer še veliko neurejenega prostora...

Poziv k zmanjšanju hrupa letal / 10:27, 21. maj

Povsod, kjer so letališča, tam je hrup letal. Večji bo promet, več bo hrupa. Vprašanje se poraja samo, imeti letališče ali ne? Podobno kot odlagališča odpadkov. Vsi so za, samo ne na svojem dvorišču.

Nadškof Anton Vovk in atentat »spontane« množice / 22:57, 19. maj

Groza. Primitivnost Slovenskega človeka se pokaže v vsej veličini v tragični zgodbi škofa Vovka. Vermiki rdeče zvezde so največje zlo, kar je rodila Slovenska mati.

So tudi vam ukradli orodje? / 21:38, 19. maj

In gdo so lopovi? Zakaj vedno skrivate njijova imena? A so slovenski Državljani? Ali so Slovenci