Domača zelenica in tribune stadiona kluba Galatasaray

Ko o nogometu ne veš nič …

Ponovno Carigrad (1)

Ob obisku Carigrada oziroma Istanbula, kot ga večinoma imenujemo, primarno načrtujem nakupovanje, obisk znamenite tržnice z začimbami in razvajanje brbončic z njihovo hrano. Če pa dan začnem z baklavo, z dvema majhnima kosoma različnih okusov in ob pravi turški kavi, skoraj bolje že ne gre.

Tokrat pa sem takoj po pristanku še na starem letališču v Carigradu, zastavila vzhičenemu sopotniku vprašanja: »Kaj bi si rad ogledal? Bešiktaš? Kaj je to?« Namreč, kar naprej je bilo Bešiktaš levo in Bešiktaš desno ... Na hitro mi je razložil, da govori o nogometnem klubu. Postalo mi je jasno, da bom tokrat verjetno spoznala še nogometno plat velikega mesta in kaj hitro sem tudi ugotovila, da je ta pri turistih izjemno priljubljena.

Najprej sva si tako ogledala areno oziroma stadion enega najstarejših turških nogometnih klubov – Bešiktaša (Beşiktaş Jimnastik Kulübü; na kratko: Beşiktaş J.K., BJK ali Beşiktaş) in potem še dom nogometnega moštva Galatasaray (Galatasaray Spor Kulübü). Arena prvega kluba naj bi bila tehnološko izjemno napredna, vendar je bila v času najinega obiska zaprta, medtem ko sva »delavno polje« Galatasaraya doživela med krajšim ogledom, ki obiskovalca popelje skozi hodnike znotraj stadiona oziroma arene, ko si lahko ogleda prostore za druženje, sproščanje, prostor, namenjen medijem, slačilnico, veliki izhod na igralno površino, igrišče, tribune ... Usede se lahko na oblazinjene sedeže, sicer namenjene igralcem – nekateri v svetu nogometa predstavljajo prave zvezde; obiskovalec se lahko sprehodi do vrhnje vrste sedežev na tribuni, do VIP-prostora in se ozre nazaj na zelenico ter – če je pravi navijač – posname na tisoče selfijev ...

Ogled oziroma vodenje je potekalo v turščini, saj sva bila med turisti pač le dva, ki je nisva razumela, in verjetno bi morala vodnika vsaj dvakrat ali trikrat krepko pocukati za rokav, češ fant, kaj se je zgodilo z angleškim prevodom … Je pa res, da sem za Galatasaray v preteklosti vsaj že slišala.

In če vas zamika turistični obisk obeh aren, potem najprej na spletu preverite, kdaj sta odprti za obiskovalce, kolikšne so vstopnine ... Do Bešiktaševe se s trga Taksim lahko odpravite kar peš: po klancu navzdol v smeri znamenite stolpne ure in palače Dolmabahče (Dolmabahçe). Za obisk Galatasarayeve arene pa lahko uporabite metro ali taksi, ki v končnem niti ni bil tako drag, pripeljal pa naju je naravnost pred vhodna vrata muzejskega oziroma galerijskega dela arene. Kar sva po sprehodu po notranjosti potem izrazila še željo po obisku trgovine z navijaškimi rekviziti in oblačili, so naju tja peljali brezplačno.

In ker so bila oblačila modna in sploh ne draga, je ženska (s tem mislim sebe) v trenutku pozabila, da komaj kaj ve o nogometu ...

Oddajte svoj komentar

Kranj 1°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

1/8

sreda

-5/10

četrtek

-1/12

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

GLEDALIŠČE / Kamnik, 29. januar 2020

Verine zvezdice

PREDAVANJA / Kokrica, 29. januar 2020

Ptičji svet Kokrice in okolice

PRIREDITVE / Jesenice, Hrušica, Slovenski Javornik, 29. januar 2020

Za otroke

RAZSTAVE / Škofja Loka, 29. januar 2020

Zajtrk na jutranjem vlaku II.

IZLETI / Kranj, 30. januar 2020

Pohod na Rudnico

PREDAVANJA / Radovljica, 30. januar 2020

O pomenu predelave in uporabe lokalnega lesa

PREDAVANJA / Kranj, 30. januar 2020

Miti in resnice o sladkorni bolezni

RAZSTAVE / Tržič, 30. januar 2020

Dolomiti – mesta gradov

 

 
 

 

 
 
 

Premier Marjan Šarec odstopil / 11:11, 28. januar

Ne vem, če so kruhoborcem predčasne volitve všeč.kruhob?rec -rca m (??) slabš. kdor se bori, si prizadeva (samo) za materialne dobrine: kru...

Premier Šarec odstopil / 09:22, 28. januar

Kakorkoli, upam, da se za vedno znebimo politikantov Erjavca, Židana, Bratuškove, Jelinčiča !
Za Janeza upanja seveda ni..

Naborništvo ni potrebno / 07:50, 28. januar

Vsaka sekunda v vojski je stran vržen čas. Posebej v SLO vojski; če ji še lahko rečemo vojska.

Naborništvo ni potrebno / 07:33, 28. januar

Gospoda oz. verniki velikega vodja:
Seveda je vprašanje, ali imate slab spomin ali pa ne razmišljate s svojo glavo, najverjetneje kar oboje...

Naborništvo ni potrebno / 21:51, 27. januar

Se strinjam g. Deželan. Včasih je kot fant odšel služit vojsko, vrnil pa se je kot mož.

Kam s komunalnim blatom / 20:41, 27. januar

To morate pa vprašati ministrico, ki je odgnala Madžare od sofinanciranja 2TDK. Madžarska je odšla z denarjem in poslom v Trst, nam pa je pustila komunalno blato.

Premier Šarec odstopil / 12:44, 27. januar

AntiJanša koalicija je mrtva. Živela nova AntiJanša koalicija.