Na javnih kresovanjih morajo organizatorji poskrbeti za varno kurjenje kresov, obiskovalci pa naj se zavedajo, da se v množici lahko skrivajo tudi tatovi. / Foto: Tina Dokl (arhiv)

Na kaj bodite pozorni med prazniki

V prometu bodite previdni in strpni. Pred odhodom od doma se zavarujte pred vlomi, svojih odhodov pa ne oglašujte na družbenih omrežjih. Na javnih krajih pazite na svoje stvari.

Kranj – Pred nami so prvomajski prazniki. Mnogi se bodo odpravili na nekajdnevni oddih na morju, v gorah ali v turističnih krajih, številni se bodo udeležili kresovanj in prvomajskih srečanj, ki jih pripravljajo sindikati. Vsem je namenjeno napotilo policije, da naj primerno poskrbijo za lastno varnost in zavarovanje svojega premoženja pred lopovi vseh vrst. Bojan Kos s Policijske uprave Kranj je tako na kratko strnil nasvete policije: »Strpno in previdno v prometu! Med prazniki je promet običajno veliko gostejši, predvsem pa so zelo obremenjeni turistični kraji. V primeru lepega vremena se na cestah pričakuje več motoristov in kolesarjev. Uporabite manj obremenjene mejne prehode. Potovalne dokumente morate imeti pri sebi tudi na slovensko-avstrijski meji. Pred odhodom od doma se zavarujte pred vlomi. Svojih odhodov ne oglašujte na družbenih omrežjih. Na javnih krajih pazite na svoje stvari.«

Na cestah proti turističnim središčem in na mejnih prehodih lahko na začetku in ob koncu prvomajskih praznikov pričakujete povečan promet in zastoje, zato na policiji pozivajo k strpnosti in previdnosti v prometu. Na pot se odpravite spočiti, z ustrezno opremljenimi vozili ter bodite pozorni na pešce, kolesarje in motoriste. Poskrbite tudi, da alkohol in hitrost med prazniki ne bosta ogrožala vašega in življenja drugih udeležencev prometa.

Na mejnih prehodih z Avstrijo velja režim ponovne vzpostavitve mejne kontrole, zato morate tudi tam imeti potovalne dokumente pri sebi. Policisti potnikom tudi svetujejo, da uporabljajo manj obremenjene mejne prehode. Državljani držav članic Evropske unije lahko sicer s potnim listom ali osebno izkaznico mejo prestopijo tudi na mejnih prehodih za obmejni promet. Policija tudi svetuje, da pred potjo v tujino preverite veljavnost svojih potovalnih dokumentov (osebne izkaznice, potnega lista).

Pred odhodom od doma ustrezno zavarujete svojo lastnino, saj vlomilci ne počivajo. Sosede in znance poprosite, naj med vašo odsotnostjo popazijo na vaše stanovanje in redno praznijo vaš poštni nabiralnik.

Če boste praznik dela preživeli na tradicionalnih prireditvah s kresovanjem ali pa boste kurišče uredili kar doma, poskrbite za vse varnostne ukrepe. Organizatorji kresovanj morajo ustrezno urediti in zavarovati kurišče, ogenj pa nadzorovati ves čas kurjenja. Za kurjenje kresov je sicer treba pridobiti tudi dovoljenje pristojne upravne enote. Če tega niste storili, je že prepozno, ker bi morali vlogo za dovoljenje podati najmanj sedem dni pred prireditvijo. Previdno tudi pri ravnanju s pirotehničnimi izdelki ter pri pokanju z možnarji ali karbidom.

Med prazniki, ko so banke zaprte, bodite še bolj previdni pri dvigu denarja na bankomatih. Bodite pozorni, ali vas pri dvigovanju denarja kdo opazuje, prav tako pa ne štejte in ne kažite denarja na ulici ter se izogibajte neosvetljenih, samotnih krajev. Na svoje torbice in denarnice bodite pozorni tudi, če se boste udeležili javnih prireditev. V množici obiskovalcev se namreč hitro najdejo tudi taki, ki znajo gnečo izkoristiti v nepoštene namene.

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

zmerno oblačno
vlažnost: 99 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

11/24

nedelja

14/19

ponedeljek

13/22

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

PRIREDITVE / Kranj, 26. maj 2019

Praznovanje na Sv. Joštu nad Kranjem

PRIREDITVE / Gorje, 26. maj 2019

Srečanje gorenjskih planincev

OBVESTILA / Škofja Loka, 26. maj 2019

Srečanje bolnih, starejših, osamljenih in invalidov

OBVESTILA / Kranj, 27. maj 2019

Mesečno srečanje in predavanje Prerojenih

PRIREDITVE / Gorenjska, 28. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 29. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 30. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Kranj, 30. maj 2019

Po naravoslovni učni poti Pusti grad

 

 
 

 

 
 
 

Štiristo let bisera na Sorškem polju / 16:12, 23. maj

400 let, kar precej se je dogajalo v zakristiji vsa ta leta..

Beluši / 13:18, 23. maj

Tole oboje mi pa ni apetitlih ! Bljak !

Avtomobil direktorja AVP poškodovan, nepravilnosti ni bilo / 19:01, 22. maj

Na predlog AVP je bilo dano v medije za zakonsko znižanje vsebnosti alkohola v krvi med vožnjo! Predlog za znižanje na 0,2 oziroma celo na 0...

Nov parkirni režim pred občino in na Stari Savi / 16:09, 21. maj

Opažam, da je parkirni prostor prevečkrat polno zaseden. Na njem je sicer še veliko neurejenega prostora...

Poziv k zmanjšanju hrupa letal / 10:27, 21. maj

Povsod, kjer so letališča, tam je hrup letal. Večji bo promet, več bo hrupa. Vprašanje se poraja samo, imeti letališče ali ne? Podobno kot odlagališča odpadkov. Vsi so za, samo ne na svojem dvorišču.

Nadškof Anton Vovk in atentat »spontane« množice / 22:57, 19. maj

Groza. Primitivnost Slovenskega človeka se pokaže v vsej veličini v tragični zgodbi škofa Vovka. Vermiki rdeče zvezde so največje zlo, kar je rodila Slovenska mati.

So tudi vam ukradli orodje? / 21:38, 19. maj

In gdo so lopovi? Zakaj vedno skrivate njijova imena? A so slovenski Državljani? Ali so Slovenci