Na javnih kresovanjih morajo organizatorji poskrbeti za varno kurjenje kresov, obiskovalci pa naj se zavedajo, da se v množici lahko skrivajo tudi tatovi. / Foto: Tina Dokl (arhiv)

Na kaj bodite pozorni med prazniki

V prometu bodite previdni in strpni. Pred odhodom od doma se zavarujte pred vlomi, svojih odhodov pa ne oglašujte na družbenih omrežjih. Na javnih krajih pazite na svoje stvari.

Kranj – Pred nami so prvomajski prazniki. Mnogi se bodo odpravili na nekajdnevni oddih na morju, v gorah ali v turističnih krajih, številni se bodo udeležili kresovanj in prvomajskih srečanj, ki jih pripravljajo sindikati. Vsem je namenjeno napotilo policije, da naj primerno poskrbijo za lastno varnost in zavarovanje svojega premoženja pred lopovi vseh vrst. Bojan Kos s Policijske uprave Kranj je tako na kratko strnil nasvete policije: »Strpno in previdno v prometu! Med prazniki je promet običajno veliko gostejši, predvsem pa so zelo obremenjeni turistični kraji. V primeru lepega vremena se na cestah pričakuje več motoristov in kolesarjev. Uporabite manj obremenjene mejne prehode. Potovalne dokumente morate imeti pri sebi tudi na slovensko-avstrijski meji. Pred odhodom od doma se zavarujte pred vlomi. Svojih odhodov ne oglašujte na družbenih omrežjih. Na javnih krajih pazite na svoje stvari.«

Na cestah proti turističnim središčem in na mejnih prehodih lahko na začetku in ob koncu prvomajskih praznikov pričakujete povečan promet in zastoje, zato na policiji pozivajo k strpnosti in previdnosti v prometu. Na pot se odpravite spočiti, z ustrezno opremljenimi vozili ter bodite pozorni na pešce, kolesarje in motoriste. Poskrbite tudi, da alkohol in hitrost med prazniki ne bosta ogrožala vašega in življenja drugih udeležencev prometa.

Na mejnih prehodih z Avstrijo velja režim ponovne vzpostavitve mejne kontrole, zato morate tudi tam imeti potovalne dokumente pri sebi. Policisti potnikom tudi svetujejo, da uporabljajo manj obremenjene mejne prehode. Državljani držav članic Evropske unije lahko sicer s potnim listom ali osebno izkaznico mejo prestopijo tudi na mejnih prehodih za obmejni promet. Policija tudi svetuje, da pred potjo v tujino preverite veljavnost svojih potovalnih dokumentov (osebne izkaznice, potnega lista).

Pred odhodom od doma ustrezno zavarujete svojo lastnino, saj vlomilci ne počivajo. Sosede in znance poprosite, naj med vašo odsotnostjo popazijo na vaše stanovanje in redno praznijo vaš poštni nabiralnik.

Če boste praznik dela preživeli na tradicionalnih prireditvah s kresovanjem ali pa boste kurišče uredili kar doma, poskrbite za vse varnostne ukrepe. Organizatorji kresovanj morajo ustrezno urediti in zavarovati kurišče, ogenj pa nadzorovati ves čas kurjenja. Za kurjenje kresov je sicer treba pridobiti tudi dovoljenje pristojne upravne enote. Če tega niste storili, je že prepozno, ker bi morali vlogo za dovoljenje podati najmanj sedem dni pred prireditvijo. Previdno tudi pri ravnanju s pirotehničnimi izdelki ter pri pokanju z možnarji ali karbidom.

Med prazniki, ko so banke zaprte, bodite še bolj previdni pri dvigu denarja na bankomatih. Bodite pozorni, ali vas pri dvigovanju denarja kdo opazuje, prav tako pa ne štejte in ne kažite denarja na ulici ter se izogibajte neosvetljenih, samotnih krajev. Na svoje torbice in denarnice bodite pozorni tudi, če se boste udeležili javnih prireditev. V množici obiskovalcev se namreč hitro najdejo tudi taki, ki znajo gnečo izkoristiti v nepoštene namene.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

oblačno
vlažnost: 90 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

15/16

sreda

10/17

četrtek

3/18

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 18. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 18. september 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 18. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 18. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

RAZSTAVE / Jesenice, 18. september 2019

Razstava Stara Sava

PRIREDITVE / Gorenjska, 19. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

OBVESTILA / Kranj, 19. september 2019

Naj te zapelje zelena mobilnost

IZLETI / Kranj, 19. september 2019

Pohodniški izlet: Jeruzalem

 

 
 

 

 
 
 

Ostal brez tretjine črede / 21:02, 18. september

Volke postrelit in bo gmah!

Odpeljali so ga v bolnišnico / 19:17, 18. september

Madona komplicirajo.
Eno vzgojno okrog ušes, problem rešen.

Ostal brez tretjine črede / 19:15, 18. september

Sliko Primoža na vidnem mestu.
Problem rešen.

Ostal brez tretjine črede / 15:11, 18. september

Dva Kraška ali Nemška ovčarja v ogrado pašnika, to je rešitev !

Ostal brez tretjine črede / 07:46, 18. september

Ni problema. Civilna iniciativa ali država mu naj izplačata tržno vrednost poklanih ovc in bo kmet zadovoljen in ovca mrtva. Temu se reče sobivanje.

Balade in srednjeveška glasba / 18:03, 17. september

Škofja Loka je obsedena s srednjim vekom.
To je dejstvo.
Ne vem, a je to biznis ali samo črpanje proraračuna.
Bojim pa se, da bi šli predaleč in kakšno zažgal.

Spoznajte ponudnike urbane kulture Kranja / 15:12, 17. september

Kmetje prvič v mestu!?
Hudoooo!

 

 

/* GRAWE */ /* END grawe */