V razstavnem prostoru kranjske območne enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije so se s svojimi risbami predstavili otroci iz Vrtca Škofja Loka. / Foto: arhiv zavoda

Kranj skozi oči otrok

V razstavnem prostoru kranjske območne enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije so se s svojimi risbami predstavili otroci iz Vrtca Škofja Loka.

V kranjskem zavodu za varstvo kulturne dediščine so v sodelovanju z Vrtcem Škofja Loka ob kulturnem dnevu v februarju za otroke pripravili ogled mestnega jedra Kranja. Otroke so ob tem opozarjali na posebnosti, značilne za stara mestna jedra. Svoja opažanja so otroci izrazili na risbah, ki so jih aprila razstavili v prostorih zavoda.

»Otrokom smo želeli predstaviti, da je kultura zelo širok pojem,« je poudarila konservatorka z omenjenega zavoda Saša Lavrinc, v družbi katere so se otroci odpravili na sprehod po Kranju. Ker je po izobrazbi arhitektka, so se osredotočili zlasti na arhitekturne podrobnosti posameznih stavb in drugih objektov v središču Kranja. Najprej so si ogledali Prešernovo hišo, nato pa Glavni trg in hiše, ki ga obkrožajo. V Pavšlarjevi hiši so na dvorišču občudovali tamkajšnje arkade, na Škrlovcu so si ogledali obrambni stolp, nato pa so se mimo Prešernovega gledališča odpravili še na Pungert. »Med drugim smo bili pozorni na freske, ki so jih včasih risali na hišna pročelja, opozorila pa sem jih tudi na okna, sestavljena iz majhnih stekel in zato prepredena z lesenimi okvirji,« je razložila Saša Lavrinc.

Na obisku v Kranju sta bili dve vrtčevski skupini oziroma skupaj štirideset otrok, starih od tri in pol do šest let. Po vrnitvi v vrtec so si na fotografijah znova ogledali vse stavbe in se nato lotili njihovega upodabljanja na risbah. Ena skupina je risala mestno arhitekturo, druga pa predele Kranja, je razložila Saša Lavrinc in dodala, da ji ob postavljanju razstave ni bilo čisto jasno, kaj so otroci risali na fasade. »Izkazalo se je, da so to freske, ki so jim bile še posebno všeč,« z nasmeškom pojasni Saša Lavrinc, ki je priznala, da je bila prijetno presenečena nad tem, kako lepi izdelki so nastali. Motiv so si otroci izbrali sami, in sicer glede na to, kar jih je najbolj navdušilo. »Na risbah tako izstopa zlasti sekvoja ob gimnaziji, saj povsem 'objema' gimnazijsko poslopje,« je nad ustvarjalnostjo otrok navdušena Saša Lavrinc, ki si zato želi, da bi ta dogodek prerasel v redno sodelovanje z mladimi, da bi znali ceniti arhitekturno dediščino.

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

pretežno jasno
vlažnost: 92 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

7/24

sreda

4/24

četrtek

3/22

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

PRIREDITVE / Žiri, 23. oktober 2019

Energija bosanskih piramid

RAZSTAVE / Jesenice, 23. oktober 2019

Dobro jutro, Slovenija

PRIREDITVE / Škofja Loka, 23. oktober 2019

Pripovedke za odrasle

PRIREDITVE / Jesenice, Hrušica, 23. oktober 2019

Za otroke

IZLETI / Kranj, 24. oktober 2019

Planinski izlet: Veliki Javornik (Bohor)

RAZSTAVE / Mengeš, 24. oktober 2019

Hodil po zemlji sem naši ...

PRIREDITVE / Tržič, 24. oktober 2019

Predstavitev knjige Tržič na razglednicah

PRIREDITVE / Jesenice, Hrušica, 24. oktober 2019

Za otroke

 

 
 

 

 
 
 

Robert Klinar novi direktor / 19:42, 22. oktober

Gorenjke, Gorenjci, pozor! Sezone je konec, občinsko redarstvo bo spet merilo hitrost na raznih koncih po blejskih vaseh. Denar mora tečt, ne kapljat.

Robert Klinar novi direktor / 18:43, 22. oktober

Bled je res lep. Žal pa naši občinski uslužbenci, na čelu z županom, skrbijo za vse kaj drugega kot pa za dobrobit občanov. Nekateri uradnik...

Dnevi Jenkove poezije / 16:55, 22. oktober

Kar se teh obletnic pesnikov tiče opažam leto za letom enak, ponavljajoč vzorec.
Pač, ker denar je, nekaj moramo naredit.
ISTA PESEM VSAKO LETO!

Dogčas za crknt.

Državna pomoč čebelarjem / 16:45, 22. oktober

Spet smo mi, ki imamo po eno čebelo, zvisel.

Dars zavrnil pritožbo Gorenjske gradbene družbe / 10:02, 22. oktober

DARS naj se še pozanima pri firmi, ki vrta na avstrijski strani. Grem stavt, da bi to bilo najboljše in najcenejše.

Razstava Po sili vojak 2 / 21:25, 21. oktober

Kar nekaj mobilizirancev so "heroji" potamanili na pragu doma; v Brniški gmajni. Osvoboditev naroda.

Potep po vojvodini (2) / 12:31, 21. oktober

Jedan klub na svetu volim ja za njega iz sveg glasa navijam Vojvodina jedna jedina pola bela pola crvena Novi Sad to je nas grad koji nikad ...