Nadomestilu se ne morejo izogniti

Tudi v občini Železniki bodo začeli zaračunavati nadomestilo za uporabo nezazidanih stavbnih zemljišč.

Za nezazidana stavbna zemljišča predvidevajo 50-odstotno olajšavo, po mnenju nekaterih svetnikov pa bodo še vedno previsoko obdavčena.

Železniki – Občinski svet v Železnikih je na zadnji seji v prvi obravnavi sprejel predlog odloka o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča (NUSZ), ki uvaja tudi odmero nadomestila za nezazidana stavbna zemljišča. Letos bodo NUSZ sicer odmerili še po starem, nov odlok, ki ga morajo občinski svetniki potrditi še v drugi obravnavi, pa bodo prvič upoštevali prihodnje leto, je napovedala direktorica občinske uprave Jolanda Pintar.

Trenutni odlok je bil sprejet leta 1999 in dopolnjen 2004. Po besedah Pintarjeve so upali, da ga bodo lahko uporabljali do uvedbe davka na nepremičnine, ki pa se odmika. Obenem je ministrstvo za okolje in prostor Železnike lani uvrstilo med občine, v katerih izvajajo postopek nadzora zakonitosti odloka o NUSZ. Predlog novega odloka so tako pripravili skladno z navodili ministrstva.

Kot je razložila Pintarjeva, je bila večja sprememba pri odmerah sicer že predlani, ko so prvič uporabili podatke iz registra nepremičnin in je bil zajem zavezancev večji. »Kljub temu je določene stvari treba uskladiti z veljavno zakonodajo,« je dejala. V nov odlok so skušali čim bolj prenesti obstoječo ureditev, medtem ko bodo morali lastnikom nezazidanih stavbnih zemljišč začeti zaračunavati NUSZ. »Teh zemljišč je kar nekaj, je pa res, da se nadomestilu za njihovo uporabo ne moremo več izogniti, ker jih moramo zakonsko obdavčiti,« je pojasnila Pintarjeva. Novost se nanaša predvsem na fizične osebe, sicer pa za nezazidana stavbna zemljišča predvidevajo 50-odstotno olajšavo. Po mnenju nekaterih svetnikov bodo še vedno previsoko obdavčena. V razpravi je bilo slišati tudi, da ni nujno, da bo zaradi uvedbe nadomestila na trgu več stavbnih zemljišč, pač pa se zna zgoditi, da bodo lastniki raje predlagali njihov izvzem.

Z nadomestili za nezazidana stavbna zemljišča naj bi se v občinski proračun nateklo dodatnih 35 tisoč evrov, sicer pa po podatkih Pintarjeve letno poberejo 365 tisoč evrov NUSZ: 200 tisoč evrov od pravnih in 165 tisoč evrov od fizičnih oseb.

Odlok prinaša še nekaj novosti. Dodatno so morali vanj vključiti novo namembnost: stavbna zemljišča, ki se uporabljajo za izvajanje kmetijske poslovne dejavnosti. Slednje se nanaša na tiste, ki imajo na Ajpesu registrirano kmetijsko dejavnost, hlevi in dopolnilne dejavnosti pa ne bodo zajeti. Počitniški objekti bodo obravnavani enako kot stanovanjski. Novost je tudi, da naselja iz četrtega območja (podratitovške vasi) ne bodo več oproščena plačila NUSZ, saj za oprostitev ni zakonske podlage, pač pa bodo po besedah Pintarjeve sedaj minimalno obdavčena.

Oddajte svoj komentar

Kranj 20°

oblačno
vlažnost: 60 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

11/24

nedelja

14/17

ponedeljek

13/20

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

PRIREDITVE / Kranj, 26. maj 2019

Praznovanje na Sv. Joštu nad Kranjem

PRIREDITVE / Gorje, 26. maj 2019

Srečanje gorenjskih planincev

OBVESTILA / Škofja Loka, 26. maj 2019

Srečanje bolnih, starejših, osamljenih in invalidov

OBVESTILA / Kranj, 27. maj 2019

Mesečno srečanje in predavanje Prerojenih

PRIREDITVE / Gorenjska, 28. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 29. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 30. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Kranj, 30. maj 2019

Po naravoslovni učni poti Pusti grad

 

 
 

 

 
 
 

Cerkev varen prostor za vse / 08:46, 26. maj

Policija preiskuje in bo preiskovala, vrana pa vrani ne izkljuje oči, itak se ščitiji med sabo te svinje farške...

Štiristo let bisera na Sorškem polju / 16:12, 23. maj

400 let, kar precej se je dogajalo v zakristiji vsa ta leta..

Beluši / 13:18, 23. maj

Tole oboje mi pa ni apetitlih ! Bljak !

Avtomobil direktorja AVP poškodovan, nepravilnosti ni bilo / 19:01, 22. maj

Na predlog AVP je bilo dano v medije za zakonsko znižanje vsebnosti alkohola v krvi med vožnjo! Predlog za znižanje na 0,2 oziroma celo na 0...

Nov parkirni režim pred občino in na Stari Savi / 16:09, 21. maj

Opažam, da je parkirni prostor prevečkrat polno zaseden. Na njem je sicer še veliko neurejenega prostora...

Poziv k zmanjšanju hrupa letal / 10:27, 21. maj

Povsod, kjer so letališča, tam je hrup letal. Večji bo promet, več bo hrupa. Vprašanje se poraja samo, imeti letališče ali ne? Podobno kot odlagališča odpadkov. Vsi so za, samo ne na svojem dvorišču.

Nadškof Anton Vovk in atentat »spontane« množice / 22:57, 19. maj

Groza. Primitivnost Slovenskega človeka se pokaže v vsej veličini v tragični zgodbi škofa Vovka. Vermiki rdeče zvezde so največje zlo, kar je rodila Slovenska mati.