Nadomestilu se ne morejo izogniti

Tudi v občini Železniki bodo začeli zaračunavati nadomestilo za uporabo nezazidanih stavbnih zemljišč.

Za nezazidana stavbna zemljišča predvidevajo 50-odstotno olajšavo, po mnenju nekaterih svetnikov pa bodo še vedno previsoko obdavčena.

Železniki – Občinski svet v Železnikih je na zadnji seji v prvi obravnavi sprejel predlog odloka o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča (NUSZ), ki uvaja tudi odmero nadomestila za nezazidana stavbna zemljišča. Letos bodo NUSZ sicer odmerili še po starem, nov odlok, ki ga morajo občinski svetniki potrditi še v drugi obravnavi, pa bodo prvič upoštevali prihodnje leto, je napovedala direktorica občinske uprave Jolanda Pintar.

Trenutni odlok je bil sprejet leta 1999 in dopolnjen 2004. Po besedah Pintarjeve so upali, da ga bodo lahko uporabljali do uvedbe davka na nepremičnine, ki pa se odmika. Obenem je ministrstvo za okolje in prostor Železnike lani uvrstilo med občine, v katerih izvajajo postopek nadzora zakonitosti odloka o NUSZ. Predlog novega odloka so tako pripravili skladno z navodili ministrstva.

Kot je razložila Pintarjeva, je bila večja sprememba pri odmerah sicer že predlani, ko so prvič uporabili podatke iz registra nepremičnin in je bil zajem zavezancev večji. »Kljub temu je določene stvari treba uskladiti z veljavno zakonodajo,« je dejala. V nov odlok so skušali čim bolj prenesti obstoječo ureditev, medtem ko bodo morali lastnikom nezazidanih stavbnih zemljišč začeti zaračunavati NUSZ. »Teh zemljišč je kar nekaj, je pa res, da se nadomestilu za njihovo uporabo ne moremo več izogniti, ker jih moramo zakonsko obdavčiti,« je pojasnila Pintarjeva. Novost se nanaša predvsem na fizične osebe, sicer pa za nezazidana stavbna zemljišča predvidevajo 50-odstotno olajšavo. Po mnenju nekaterih svetnikov bodo še vedno previsoko obdavčena. V razpravi je bilo slišati tudi, da ni nujno, da bo zaradi uvedbe nadomestila na trgu več stavbnih zemljišč, pač pa se zna zgoditi, da bodo lastniki raje predlagali njihov izvzem.

Z nadomestili za nezazidana stavbna zemljišča naj bi se v občinski proračun nateklo dodatnih 35 tisoč evrov, sicer pa po podatkih Pintarjeve letno poberejo 365 tisoč evrov NUSZ: 200 tisoč evrov od pravnih in 165 tisoč evrov od fizičnih oseb.

Odlok prinaša še nekaj novosti. Dodatno so morali vanj vključiti novo namembnost: stavbna zemljišča, ki se uporabljajo za izvajanje kmetijske poslovne dejavnosti. Slednje se nanaša na tiste, ki imajo na Ajpesu registrirano kmetijsko dejavnost, hlevi in dopolnilne dejavnosti pa ne bodo zajeti. Počitniški objekti bodo obravnavani enako kot stanovanjski. Novost je tudi, da naselja iz četrtega območja (podratitovške vasi) ne bodo več oproščena plačila NUSZ, saj za oprostitev ni zakonske podlage, pač pa bodo po besedah Pintarjeve sedaj minimalno obdavčena.

Oddajte svoj komentar

Kranj 17°

zmerno oblačno
vlažnost: 91 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

11/30

nedelja

13/31

ponedeljek

15/32

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

PRIREDITVE / Sv. Jošt nad Kranjem, 18. avgust 2019

Praznovanje žegnanjske nedelje

PRIREDITVE / Gozd, 18. avgust 2019

Srečanje harmonikarjev, pevcev in godcev

PRIREDITVE / Senično, 18. avgust 2019

Vaški semenj

PRIREDITVE / Cerklje, 18. avgust 2019

Sveta maša na Krvavcu

IZLETI / Kranj, 20. avgust 2019

Turistično-kopalni izlet v Izolo

PRIREDITVE / Kranj, 20. avgust 2019

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Kranj, 20. avgust 2019

Kolesarski izlet

IZLETI / Sebenje, Tržič, Kovor, 20. avgust 2019

Z rednim avtobusom in kolesi po doživetja narave, zgodovine in podeželja

 

 
 

 

 
 
 

Lovci zavračajo očitke, da ne lovijo volka / 21:18, 17. avgust

Če bi bila naša politika sposobna do tega sploh nebi prišlo.

Gorenjski župani na dopustu / 21:15, 17. avgust

Zakaj naši politiki tako radi hodijo v Srbijo?
No nas je 1991 leta napadel? Srbska Vodka.

Nova civilna družba / 19:18, 17. avgust

V šali bi rekel:

grem stavit, da je Kavčič dal Nagliču za pir, da ta dela na GG reklamo zanj.

Vrednote moramo živeti / 19:14, 17. avgust

"V naši družbi velikokrat rečemo, da nimamo več vrednot. Ni res, vrednote so, samo premalo jih živimo."____________Bolj nesmiselnega stavka ...

Nova civilna družba / 20:00, 16. avgust

V Sloveniji ni enga, da ne bi bil koruptiven.
Zato pa smo tam kjer smo bli, oziroma bomo, tam kjer smo bli.

Tabla kot okno v širni svet / 16:08, 16. avgust

To v času interneta spoh ni zanimivo.
Dolgčas, stara fora.
Zanimivo bi pa bilo, če bi v Manili stala tabla:
ROVTE 10097 km.
Samo tega filma ne boste vidl.

Na robu Lesc prostor za še en kamp / 23:23, 15. avgust

No, novi kamp bo pa vsekakor konkurenca tako Radolci, Šobcu in Zaki ! Zaka je poleti polna do vrat, nisem pa še slišal, da bi bil Šobec pohn...