Nadomestilu se ne morejo izogniti

Tudi v občini Železniki bodo začeli zaračunavati nadomestilo za uporabo nezazidanih stavbnih zemljišč.

Za nezazidana stavbna zemljišča predvidevajo 50-odstotno olajšavo, po mnenju nekaterih svetnikov pa bodo še vedno previsoko obdavčena.

Železniki – Občinski svet v Železnikih je na zadnji seji v prvi obravnavi sprejel predlog odloka o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča (NUSZ), ki uvaja tudi odmero nadomestila za nezazidana stavbna zemljišča. Letos bodo NUSZ sicer odmerili še po starem, nov odlok, ki ga morajo občinski svetniki potrditi še v drugi obravnavi, pa bodo prvič upoštevali prihodnje leto, je napovedala direktorica občinske uprave Jolanda Pintar.

Trenutni odlok je bil sprejet leta 1999 in dopolnjen 2004. Po besedah Pintarjeve so upali, da ga bodo lahko uporabljali do uvedbe davka na nepremičnine, ki pa se odmika. Obenem je ministrstvo za okolje in prostor Železnike lani uvrstilo med občine, v katerih izvajajo postopek nadzora zakonitosti odloka o NUSZ. Predlog novega odloka so tako pripravili skladno z navodili ministrstva.

Kot je razložila Pintarjeva, je bila večja sprememba pri odmerah sicer že predlani, ko so prvič uporabili podatke iz registra nepremičnin in je bil zajem zavezancev večji. »Kljub temu je določene stvari treba uskladiti z veljavno zakonodajo,« je dejala. V nov odlok so skušali čim bolj prenesti obstoječo ureditev, medtem ko bodo morali lastnikom nezazidanih stavbnih zemljišč začeti zaračunavati NUSZ. »Teh zemljišč je kar nekaj, je pa res, da se nadomestilu za njihovo uporabo ne moremo več izogniti, ker jih moramo zakonsko obdavčiti,« je pojasnila Pintarjeva. Novost se nanaša predvsem na fizične osebe, sicer pa za nezazidana stavbna zemljišča predvidevajo 50-odstotno olajšavo. Po mnenju nekaterih svetnikov bodo še vedno previsoko obdavčena. V razpravi je bilo slišati tudi, da ni nujno, da bo zaradi uvedbe nadomestila na trgu več stavbnih zemljišč, pač pa se zna zgoditi, da bodo lastniki raje predlagali njihov izvzem.

Z nadomestili za nezazidana stavbna zemljišča naj bi se v občinski proračun nateklo dodatnih 35 tisoč evrov, sicer pa po podatkih Pintarjeve letno poberejo 365 tisoč evrov NUSZ: 200 tisoč evrov od pravnih in 165 tisoč evrov od fizičnih oseb.

Odlok prinaša še nekaj novosti. Dodatno so morali vanj vključiti novo namembnost: stavbna zemljišča, ki se uporabljajo za izvajanje kmetijske poslovne dejavnosti. Slednje se nanaša na tiste, ki imajo na Ajpesu registrirano kmetijsko dejavnost, hlevi in dopolnilne dejavnosti pa ne bodo zajeti. Počitniški objekti bodo obravnavani enako kot stanovanjski. Novost je tudi, da naselja iz četrtega območja (podratitovške vasi) ne bodo več oproščena plačila NUSZ, saj za oprostitev ni zakonske podlage, pač pa bodo po besedah Pintarjeve sedaj minimalno obdavčena.

Oddajte svoj komentar

Kranj 26°

delno oblačno
vlažnost: 30 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

8/26

sreda

13/21

četrtek

15/21

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 29. junij 2020

Na letovanje v Izolo

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Glavni cilj Dirka po Franciji / 12:31, 3. junij

Srečno na Tour-u. Prepričan sem, da boš med top 10.

Zahvalili so se iz zraka / 09:21, 3. junij

Dragi zdravstveni delavci! Za hip se vam je na nebu prikazal krizni dodatek.
Priletel in odletel. :)))))

Tovornjaki polnijo počivališča na gorenjski avtocesti / 15:16, 1. junij

A zdaj bojo pa osebni avtomobili morali v kolonah čakati? Zaradi tovornjakov čeprav večjo da nemorejo če mejo do ponoči?

Opolnoči v Sloveniji epidemije formalno konec / 14:08, 1. junij

In zmage proslavljamo s preletom vojaških letal ! Ko v stari Jugi.. Vrhunsko, še vojaško parado prosim!

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 11:42, 31. maj

Cel svet stoji oziroma se vrti počasneje zaradi malce močnejše gripe. Nateg stoletja.

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 09:39, 31. maj

Zdravniška stroka pravi maske niso več smiselne, so samo še priporočljive za starejšo populacijo, govorec Jelko pravi, maske so še naprej obvezne !!
Komu verjeti? Stroki ali politiki?

Žalost onkraj sanj / 09:32, 31. maj

Še dandanes je klerikalcem ideal Slovenija v letih pred drugo svetovno vojno, nazadnjaštvo, velik vpliv RKC v kateri ženska igra podrejeno i...