Lucija Odar

Posek narekovale ujme in lubadar

V gozdnogospodarski enoti Notranji Bohinj so že po petih letih izvajanja desetletnega gozdnogospodarskega načrta zaradi naravnih ujm in prekomerne razmnožitve lubadarja presegli načrtovani posek dreves, zato so v blejski območni enoti Zavoda za gozdove Slovenije začeli postopek za spremembo načrta.

Denacionalizacija gozdov v gozdnogospodarski enoti Notranji Bohinj še ni končana. Po podatkih, s katerimi razpolagajo v blejski območni enoti zavoda za gozdove, so skoraj vsi gospodarski gozdovi v enoti v lasti ljubljanske nadškofije, preostali pa v lasti agrarnih skupnosti in države.

Bled – V gozdnogospodarski enoti Notranji Bohinj, ki je ena od treh enot v Bohinju, so za obdobje 2013–2022 načrtovali nekaj več kot 117 tisoč kubičnih metrov poseka dreves. Ker so že po petih letih izvajanja desetletnega načrta posekali skoraj 138 tisoč kubičnih metrov dreves, od tega več kot 93 tisoč »kubikov« v letih 2016 in 2017, so v blejski območni enoti zavoda za gozdove lani dali ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pobudo za spremembo načrta in potlej, ko je ministrstvo za to dalo soglasje, tudi začeli s postopkom za spremembo načrta. Predlagane spremembe so bile javno razgrnjene, za zaključek pa so 12. aprila pripravili še javno obravnavo.

Prevladuje posek lubadark

V gozdnogospodarski enoti so že leta 2013 zaradi postavitve novega daljnovoda med Železniki in Bohinjsko Bistrico posekali 6452 kubičnih metrov dreves, ob tem pa je ob trasi daljnovoda nastal oster gozdni rob, ki ga je v naslednjih letih močno poškodoval vetrolom in ga napadel tudi lubadar. V letu 2014 je gozdove prizadel žled, takrat so se tudi začela težave z lubadarjem, ki so se v naslednjem letu zaradi pomanjkanja izvajalskih ekip za delo, neodprtosti gozdov in neugodnih vremenskih razmer za delo samo še stopnjevale. V gozdovih je nastalo obsedno stanje, v zavodu za gozdove niso mogli več sproti odkazati vsega od lubadarja napadenega drevja. Sanitarna sečnja je v prvih petih letih izvajanja načrta predstavljala skoraj devetdeset odstotkov celotnega poseka, v teh letih je bilo posekanih več kot 14 odstotkov vse lesne zaloge smreke, ki sicer predstavlja glavno drevesno vrsto v enoti.

Želijo si več listavcev

Kot je na javni obravnavi sprememb načrta pojasnila načrtovalka Lucija Odar, s predlagano spremembo načrta ne spreminjajo ciljev gospodarjenja, zvišujejo pa možni posek in dodajajo nekatere usmeritve, ki so posledica obsežne sanitarne sečnje v prvih petih letih izvajanja načrta. V gozdovih, ki jih je močno prizadel lubadar, naj bi postopno povečali lesno zalogo in prirastek, dosledno izvajali gojitvena dela, še posebej tista, ki prispevajo k večji stabilnosti gozdov, v čistih smrekovih sestojih načrtno pospeševali rast listavcev, prednostno načrtovali gozdne prometnice v območja, kjer je veliko tveganje za čezmerno razmnožitev lubadarja, in na ogolelih površinah obnavljali gozd s sadnjo, pri tem pa naj bi posadili vsaj polovico listavcev.

Zvišujejo možni posek

V enoti zvišujejo desetletni možni posek s 117 tisoč na 233 tisoč kubičnih metrov dreves, a kot je ob tem dejal Andrej Gartner, vodja odseka za načrtovanje razvoja gozdov v enoti, so že zdaj, po šestih letih in štirih mesecih izvajanja načrta, blizu tej količini. Doslej so namreč v enoti posekali že okrog 220 tisoč »kubikov« dreves, še približno 15 tisoč kubičnih metrov dreves pa je odkazanih za posek. Na vprašanje, kako kaže z lubadarjem za letos, je vodja območne enote Andrej Avsenek odgovoril, da tudi za naprej kaže slabo in da je tu samo vprašanje, kako visoko se bo razširil. Doslej se je na širšem območju »povzpel« do 1250 metrov nadmorske višine, na posameznih območjih pa tudi do 1400 metrov.

Posek presegli še v treh enotah

Gozdnogospodarska enota Notranji Bohinj pa ni edina enota, v kateri so že presegli načrtovani desetletni možni posek. Kot je pojasnil Andrej Gartner, podatki za leto 2018 kažejo, da so ga presegli že tudi v enotah Jelovica, Mežakla in Bled in da so ga na polovici izvajanja desetletnega načrta izpolnili že tudi v enoti Bohinj. Pri iglavcih so lani možni letni posek presegli že kar v osmih enotah, izjema so bile le enote v karavanškem delu blejskega gozdnogospodarskega območja (enote Kranjska Gora, Žirovnica in Radovljica – levi breg Save). V zavodu za gozdove bodo glede na določbe pravilnika o načrtih za gospodarjenje z gozdovi in upravljanje z divjadjo prihodnje leto vložili pobudo za spremembo desetletnega načrta za enoto Mežakla, kjer je posek že presegel dopustna odstopanja. Letos so pripravili analizo desetletnega načrta (2014–2023) za enoto Bohinj, zaključke bodo posredovali ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki bo potlej odločilo, ali bo potrebna sprememba načrta ali ne.

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

oblačno
vlažnost: 99 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

13/18

ponedeljek

13/21

torek

11/16

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Kranj, 27. maj 2019

Mesečno srečanje in predavanje Prerojenih

PRIREDITVE / Gorenjska, 28. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 29. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 30. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Kranj, 30. maj 2019

Po naravoslovni učni poti Pusti grad

IZLETI / Kranj, 1. junij 2019

Lovrenška jezera, Ribniški vrh

IZLETI / Tržič, 2. junij 2019

Na tradicionalno romanje v Glinje na Koroško

IZLETI / Kranj, Šenčur, 6. junij 2019

Srečanje upokojencev Gorenjske

 

 
 

 

 
 
 

Cerkev varen prostor za vse / 08:46, 26. maj

Policija preiskuje in bo preiskovala, vrana pa vrani ne izkljuje oči, itak se ščitiji med sabo te svinje farške...

Štiristo let bisera na Sorškem polju / 16:12, 23. maj

400 let, kar precej se je dogajalo v zakristiji vsa ta leta..

Beluši / 13:18, 23. maj

Tole oboje mi pa ni apetitlih ! Bljak !

Avtomobil direktorja AVP poškodovan, nepravilnosti ni bilo / 19:01, 22. maj

Na predlog AVP je bilo dano v medije za zakonsko znižanje vsebnosti alkohola v krvi med vožnjo! Predlog za znižanje na 0,2 oziroma celo na 0...

Nov parkirni režim pred občino in na Stari Savi / 16:09, 21. maj

Opažam, da je parkirni prostor prevečkrat polno zaseden. Na njem je sicer še veliko neurejenega prostora...

Poziv k zmanjšanju hrupa letal / 10:27, 21. maj

Povsod, kjer so letališča, tam je hrup letal. Večji bo promet, več bo hrupa. Vprašanje se poraja samo, imeti letališče ali ne? Podobno kot odlagališča odpadkov. Vsi so za, samo ne na svojem dvorišču.

Nadškof Anton Vovk in atentat »spontane« množice / 22:57, 19. maj

Groza. Primitivnost Slovenskega človeka se pokaže v vsej veličini v tragični zgodbi škofa Vovka. Vermiki rdeče zvezde so največje zlo, kar je rodila Slovenska mati.