Lili Gantar Žura in Jože Veternik sta predstavila organizacijo dela v ZD Kranj v maju. / Foto: Tina Dokl

Pripravljajo se na izredne razmere

Po sestanku z župani občin, ki so vezane na Zdravstveni dom (ZD) Kranj, so v Osnovnem zdravstvu Gorenjske (OZG) predstavili organizacijo dela v maju, ko bo večina družinskih zdravnikov, ki so podali odpovedi, koristila lanski dopust.

Kranj – V ZD Kranj se ta čas pripravljajo na črni scenarij, ki jih čaka v maju zaradi koriščenja dopustov zdravnikov, ki so s prvim aprilom dali odpovedi. Tistim 23, ki so podali odpovedi 1. aprila, se je po besedah direktorja OZG Jožeta Veternika pridružil še en zdravnik, torej jih je zdaj kar 24 od skupaj 34 zaposlenih v ZD Kranj. Večina teh zdravnikov naj bi v maju koristila od enega do treh tednov dopusta, v tem času pa bodo njihove ambulante zaprte, saj nadomeščanja ne bo. V posameznih dnevih naj bi bilo tako zaprtih od pet do 18 ambulant.

V maju bodo zato po besedah direktorice ZD Kranj Lili Gantar Žura veljale izredne razmere, ki se jim bodo prilagodili z odprtjem tako imenovane akutne ambulante, ta pa bo od 9. do 17. ure okrepljena s še eno ambulanto. Obenem bo delovala še dodatna ambulanta, ki se bo ukvarjala samo z administrativnimi zadevami, je pojasnila Lili Gantar Žura. »V ambulantah zdravnikov na dopustu bodo le medicinske sestre, ki bodo paciente seznanjale, kje lahko uredijo svoje težave,« je dodal Veternik. Lili Gantar Žura pričakuje, da bodo pristojni v maju vendarle resno pristopili k reševanju tega problema. »Časa ni več veliko, zdravniki pa ne verjamejo, da bodo ugodili njihovim zahtevam,« opozarja Lili Gantar Žura, Veternik pa dodaja, da zdravniki kratkoročno pričakujejo vsaj rešitev zahteve glede opredeljevanja pacientov. Zdravniki družinske medicine v ZD Kranj so namreč dlje časa opozarjali, da imajo preveč opredeljenih pacientov ter da zaradi preobremenjenosti svojega dela ne morejo več opravljati kakovostno in varno.

Dodatno se je zapletlo, ker je upravni odbor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije v sredo zavrnil aneks k splošnemu dogovoru o obremenitvah družinskih zdravnikov, kot ga je predlagalo ministrstvo za zdravje. Po pojasnilu Veternika bo verjetno v maju sledil arbitražni postopek, o uspehu katerega pa dvomi. »Končni arbiter bo vlada, zato jo pozivamo, da pospeši sprejemanje aneksa.« Poziv, ki so ga naslovili na predsednika vlade, ministra za zdravje, direktorja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, predsednika državnega zbora in poslance, so podpisali tudi župani vseh občin, vezanih na ZD Kranj, ko so jih v sredo seznanili z razmerami. »Župani se zavedajo resnosti razmer,« je poudaril Veternik in dodal, da si nihče ne želi niti pomisliti na najbolj črn scenarij, ki bi sledil, če se zdravniki, ki že imajo izdane sklepe o odpovedih in jim 31. maja poteče odpovedni rok, ne vrnejo v ZD Kranj. Brez osebnega zdravnika bi tako ostalo kar 50 tisoč ljudi, je opozorila Lili Gantar Žura in dodala, da bi v tem primeru delo še naprej potekalo v podobni obliki kot maja. »Bolnike z akutnimi stanji bi oskrbeli, kronični bolniki pa bi morali počakati, kar bi potem povzročilo težave na daljši rok.«

Oddajte svoj komentar

Kranj 16°

oblačno
vlažnost: 94 %
veter: JV, hitrost: 29 km/h

15/16

sreda

6/19

četrtek

3/17

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 18. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 18. september 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 18. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 18. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

RAZSTAVE / Jesenice, 18. september 2019

Razstava Stara Sava

PRIREDITVE / Gorenjska, 19. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

OBVESTILA / Kranj, 19. september 2019

Naj te zapelje zelena mobilnost

IZLETI / Kranj, 19. september 2019

Pohodniški izlet: Jeruzalem

 

 
 

 

 
 
 

Ostal brez tretjine črede / 07:46, 18. september

Ni problema. Civilna iniciativa ali država mu naj izplačata tržno vrednost poklanih ovc in bo kmet zadovoljen in ovca mrtva. Temu se reče sobivanje.

Balade in srednjeveška glasba / 18:03, 17. september

Škofja Loka je obsedena s srednjim vekom.
To je dejstvo.
Ne vem, a je to biznis ali samo črpanje proraračuna.
Bojim pa se, da bi šli predaleč in kakšno zažgal.

Spoznajte ponudnike urbane kulture Kranja / 15:12, 17. september

Kmetje prvič v mestu!?
Hudoooo!

Pri podiranju drevesa se je smrtno ponesrečil Davo Karničar / 10:18, 17. september

Neverjetno kakšnim izzivom je bil kos Davo in na koncu ga ubije domače drevo..
Naj počiva v miru !!

Nočne more nekega zapuščenega otroka / 18:11, 15. september

..in si jo špricala okoli obeh ritnih odprtin...

Haha, 2 ritni odprtini :)

Pozitivne vrednote dobrih vzornikov / 16:06, 15. september

" Cilj izzivov je spodbuda otrok in mladostnikov k samoiniciativnemu vključevanju v družbeno koristne aktivnosti in jim omogočiti izkušnjo, ...

V kovčku tihotapil heroin / 16:13, 14. september

Dvojna stena v kovčku, ker amater.

 

 

/* GRAWE */ /* END grawe */