Lili Gantar Žura in Jože Veternik sta predstavila organizacijo dela v ZD Kranj v maju. / Foto: Tina Dokl

Pripravljajo se na izredne razmere

Po sestanku z župani občin, ki so vezane na Zdravstveni dom (ZD) Kranj, so v Osnovnem zdravstvu Gorenjske (OZG) predstavili organizacijo dela v maju, ko bo večina družinskih zdravnikov, ki so podali odpovedi, koristila lanski dopust.

Kranj – V ZD Kranj se ta čas pripravljajo na črni scenarij, ki jih čaka v maju zaradi koriščenja dopustov zdravnikov, ki so s prvim aprilom dali odpovedi. Tistim 23, ki so podali odpovedi 1. aprila, se je po besedah direktorja OZG Jožeta Veternika pridružil še en zdravnik, torej jih je zdaj kar 24 od skupaj 34 zaposlenih v ZD Kranj. Večina teh zdravnikov naj bi v maju koristila od enega do treh tednov dopusta, v tem času pa bodo njihove ambulante zaprte, saj nadomeščanja ne bo. V posameznih dnevih naj bi bilo tako zaprtih od pet do 18 ambulant.

V maju bodo zato po besedah direktorice ZD Kranj Lili Gantar Žura veljale izredne razmere, ki se jim bodo prilagodili z odprtjem tako imenovane akutne ambulante, ta pa bo od 9. do 17. ure okrepljena s še eno ambulanto. Obenem bo delovala še dodatna ambulanta, ki se bo ukvarjala samo z administrativnimi zadevami, je pojasnila Lili Gantar Žura. »V ambulantah zdravnikov na dopustu bodo le medicinske sestre, ki bodo paciente seznanjale, kje lahko uredijo svoje težave,« je dodal Veternik. Lili Gantar Žura pričakuje, da bodo pristojni v maju vendarle resno pristopili k reševanju tega problema. »Časa ni več veliko, zdravniki pa ne verjamejo, da bodo ugodili njihovim zahtevam,« opozarja Lili Gantar Žura, Veternik pa dodaja, da zdravniki kratkoročno pričakujejo vsaj rešitev zahteve glede opredeljevanja pacientov. Zdravniki družinske medicine v ZD Kranj so namreč dlje časa opozarjali, da imajo preveč opredeljenih pacientov ter da zaradi preobremenjenosti svojega dela ne morejo več opravljati kakovostno in varno.

Dodatno se je zapletlo, ker je upravni odbor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije v sredo zavrnil aneks k splošnemu dogovoru o obremenitvah družinskih zdravnikov, kot ga je predlagalo ministrstvo za zdravje. Po pojasnilu Veternika bo verjetno v maju sledil arbitražni postopek, o uspehu katerega pa dvomi. »Končni arbiter bo vlada, zato jo pozivamo, da pospeši sprejemanje aneksa.« Poziv, ki so ga naslovili na predsednika vlade, ministra za zdravje, direktorja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, predsednika državnega zbora in poslance, so podpisali tudi župani vseh občin, vezanih na ZD Kranj, ko so jih v sredo seznanili z razmerami. »Župani se zavedajo resnosti razmer,« je poudaril Veternik in dodal, da si nihče ne želi niti pomisliti na najbolj črn scenarij, ki bi sledil, če se zdravniki, ki že imajo izdane sklepe o odpovedih in jim 31. maja poteče odpovedni rok, ne vrnejo v ZD Kranj. Brez osebnega zdravnika bi tako ostalo kar 50 tisoč ljudi, je opozorila Lili Gantar Žura in dodala, da bi v tem primeru delo še naprej potekalo v podobni obliki kot maja. »Bolnike z akutnimi stanji bi oskrbeli, kronični bolniki pa bi morali počakati, kar bi potem povzročilo težave na daljši rok.«

Oddajte svoj komentar

Kranj 9°

zmerno oblačno
vlažnost: 98 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

11/24

nedelja

14/19

ponedeljek

13/22

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

PRIREDITVE / Kranj, 26. maj 2019

Praznovanje na Sv. Joštu nad Kranjem

PRIREDITVE / Gorje, 26. maj 2019

Srečanje gorenjskih planincev

OBVESTILA / Škofja Loka, 26. maj 2019

Srečanje bolnih, starejših, osamljenih in invalidov

OBVESTILA / Kranj, 27. maj 2019

Mesečno srečanje in predavanje Prerojenih

PRIREDITVE / Gorenjska, 28. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 29. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 30. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Kranj, 30. maj 2019

Po naravoslovni učni poti Pusti grad

 

 
 

 

 
 
 

Štiristo let bisera na Sorškem polju / 16:12, 23. maj

400 let, kar precej se je dogajalo v zakristiji vsa ta leta..

Beluši / 13:18, 23. maj

Tole oboje mi pa ni apetitlih ! Bljak !

Avtomobil direktorja AVP poškodovan, nepravilnosti ni bilo / 19:01, 22. maj

Na predlog AVP je bilo dano v medije za zakonsko znižanje vsebnosti alkohola v krvi med vožnjo! Predlog za znižanje na 0,2 oziroma celo na 0...

Nov parkirni režim pred občino in na Stari Savi / 16:09, 21. maj

Opažam, da je parkirni prostor prevečkrat polno zaseden. Na njem je sicer še veliko neurejenega prostora...

Poziv k zmanjšanju hrupa letal / 10:27, 21. maj

Povsod, kjer so letališča, tam je hrup letal. Večji bo promet, več bo hrupa. Vprašanje se poraja samo, imeti letališče ali ne? Podobno kot odlagališča odpadkov. Vsi so za, samo ne na svojem dvorišču.

Nadškof Anton Vovk in atentat »spontane« množice / 22:57, 19. maj

Groza. Primitivnost Slovenskega človeka se pokaže v vsej veličini v tragični zgodbi škofa Vovka. Vermiki rdeče zvezde so največje zlo, kar je rodila Slovenska mati.

So tudi vam ukradli orodje? / 21:38, 19. maj

In gdo so lopovi? Zakaj vedno skrivate njijova imena? A so slovenski Državljani? Ali so Slovenci