Kakšen turizem želimo

Cerkljanske opozicijske svetnike je nedavno razburila odločitev župana Franca Čebulja, da predlaga zamenjavo predstavnikov občine v svetu zavoda za turizem. Tri člane, od katerih sta bila dva predstavnika svetniške opozicije, so tako nadomestili svetniki županu lojalnih list. Uradno sta bila med razlogi za menjavo nestrokovnost in neučinkovitost, a opozicija županu očita, da gre za politično kadrovanje. Odločitev ni presenetljiva, saj je župan potrebo po spremembah javno poudarjal že v prejšnjem mandatu, potem ko si je na zadnjih volitvah zagotovil močno večino v občinskem svetu, pa za takšno potezo ni bilo več nobenih zadržkov. Politika pa ima ne nazadnje vselej možnost, da svoje predstavnike zamenja, če ji niso po godu.

A bolj zanimiva je ugotovitev svetnika Luke Jezerška: s turizmom v Cerkljah ne znamo – in če bomo tako nadaljevali, ne bomo prišli daleč. Trditev ima še toliko večjo težo, ko pride iz ust ključnega moža ene najbolj prepoznavnih gostinskih zgodb ne le v Cerkljah in na Gorenjskem, temveč v državi.

Turizem je »živa stvar«, ki jo je treba premišljeno graditi, v sodelovanju s turističnimi ponudniki in lokalno skupnostjo. Ključna sta sodelovanje in povezovanje, prav tega pa po mnenju marsikoga v Cerkljah manjka. Kot pravi Jezeršek, se doslej niso znali usesti za skupno mizo, ker so sedeli na različnih političnih bregovih. Na Krvavcu je interesov in želja približno toliko kot deležnikov, tudi novo lastništvo krvavških žičnic kakšnih sprememb v tem pogledu ni prineslo. Da odnosi med županom in lastnikom RTC Krvavec Janezom Janšo niso najboljši, je znano že nekaj časa. Na zadnji seji je bilo slišati tudi pomisleke o učinkovitosti delovanja samega zavoda za turizem in celo o tem, ali ga sploh potrebujejo. Postavilo se je tudi vprašanje, ali si občani turizma v občini sploh želijo.

Smučišče, bližina letališča in čudovite naravne danosti v Cerkljah sicer dajejo odlične možnosti za razvoj turizma. Lani so denimo ustvarili rekordnih 87 tisoč nočitev. Letvica se na valu turizma, na katerem jezdi Slovenija, utegne še zvišati, a glede na vse izrečeno povečevanje števila turistov ne bi smel biti cilj razvoja turizma v občini. Namesto lovljenja rekordov bodo morali moči usmeriti v strategijo, ki bo zadovoljila tako tiste, ki živijo od turizma, kot vse druge, ki si morda želijo ohraniti le spokojnost življenja na podeželju in neokrnjeno naravo. Za to pa bo treba najprej premostiti bregove in najti mizo za odkrit pogovor.

Oddaj svoj komentar

Kranj 10°

zmerno oblačno
vlažnost: 99 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

11/24

nedelja

14/19

ponedeljek

13/22

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

PRIREDITVE / Kranj, 26. maj 2019

Praznovanje na Sv. Joštu nad Kranjem

PRIREDITVE / Gorje, 26. maj 2019

Srečanje gorenjskih planincev

OBVESTILA / Škofja Loka, 26. maj 2019

Srečanje bolnih, starejših, osamljenih in invalidov

OBVESTILA / Kranj, 27. maj 2019

Mesečno srečanje in predavanje Prerojenih

PRIREDITVE / Gorenjska, 28. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 29. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 30. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Kranj, 30. maj 2019

Po naravoslovni učni poti Pusti grad

 

 
 

 

 
 
 

Štiristo let bisera na Sorškem polju / 16:12, 23. maj

400 let, kar precej se je dogajalo v zakristiji vsa ta leta..

Beluši / 13:18, 23. maj

Tole oboje mi pa ni apetitlih ! Bljak !

Avtomobil direktorja AVP poškodovan, nepravilnosti ni bilo / 19:01, 22. maj

Na predlog AVP je bilo dano v medije za zakonsko znižanje vsebnosti alkohola v krvi med vožnjo! Predlog za znižanje na 0,2 oziroma celo na 0...

Nov parkirni režim pred občino in na Stari Savi / 16:09, 21. maj

Opažam, da je parkirni prostor prevečkrat polno zaseden. Na njem je sicer še veliko neurejenega prostora...

Poziv k zmanjšanju hrupa letal / 10:27, 21. maj

Povsod, kjer so letališča, tam je hrup letal. Večji bo promet, več bo hrupa. Vprašanje se poraja samo, imeti letališče ali ne? Podobno kot odlagališča odpadkov. Vsi so za, samo ne na svojem dvorišču.

Nadškof Anton Vovk in atentat »spontane« množice / 22:57, 19. maj

Groza. Primitivnost Slovenskega človeka se pokaže v vsej veličini v tragični zgodbi škofa Vovka. Vermiki rdeče zvezde so največje zlo, kar je rodila Slovenska mati.

So tudi vam ukradli orodje? / 21:38, 19. maj

In gdo so lopovi? Zakaj vedno skrivate njijova imena? A so slovenski Državljani? Ali so Slovenci