Vanda Jenko je ena od trinajstih upokojenk, ki trenutno opravljajo vlogo »nadomestnih« babic. / Foto: arhiv projekta

Halo, Babi servis ...?

»Če imaš premalo stika z drugimi generacijami, jih ne poznaš, ne razumeš in imaš zaradi tega lahko tudi strah pred njimi. To velja tako za mlade kot za starejše,« pravi Viktorija Drolec, projektna vodja v Zavodu Medgeneracijsko središče Komenda, ki odnose med generacijami krepi tudi s pomočjo programa Babi servis, v okviru katerega trinajst mlajših upokojenk ponuja varstvo otrok, ki je za starše brezplačno.

Babi servis deluje od konca lanskega leta in je namenjen družinam, ki potrebujejo nekajurno varstvo na domu v popoldanskih ali večernih urah med tednom ali ob koncih tedna. Storitev je za starše brezplačna, medtem ko so upokojenke za svoje delo plačane. Babi servis je namreč eden od programov projekta Krekovo središče Inštituta Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje in Zavoda Medgeneracijsko središče Komenda in ga prek Lokalne akcijske skupine (LAS) Za mesto in vas financirata država in Evropski sklad za regionalni razvoj.

»Ko sem se pred leti začela ukvarjati z medgeneracijskim sodelovanjem, sem prebrala knjigo profesorja dr. Jožeta Ramovša, v kateri opisuje tudi možnosti tovrstnega varstva, od katerega imajo koristi tako otroci kot upokojenci. Sprva smo razmišljali o plačljivem varstvu, ko pa se je pokazala možnost financiranja preko projektov LAS, smo takoj zagrabili priložnost,« o edinstveni ideji pravi Viktorija Drolec, koordinatorica projekta. Za zdaj je Babi servis na voljo le v Komendi, Mengšu, Vodicah in Trzinu, po poletnem premoru pa bodo že septembra z novo finančno spodbudo storitev razširili še na področje Medvod in Domžal. V prihodnje pa bi mrežo radi razširili na vso Slovenijo. »Posamezne klice prejemamo od vsepovsod, tako da interes gotovo je tudi v drugih občinah, kar je razumljivo. Storitev je brezplačna, izvaja se na domu, s tem pa se krepi medgeneracijsko sožitje, tako da bi morali biti programi, kakršen je Babi servis, v interesu tako občin kot države,« pravi Drolčeva.

Babi servis trenutno izvaja 13 mlajših upokojenk, ki pomoč pri varstvu otrok nudi več kot dvajsetim družinam. Ena od njih je tudi Vanda Jenko ali babi Vanda, kot jo kličejo otroci iz treh družin, v katerih »izvaja« babi servis. »Ali babica potrebuje posebno znanje, da varuje vnučke? Odpreš vrata, se nasmeješ in jim daš sebe. Otroci to začutijo,« na vprašanje, ali za varstvo potrebuješ kakšna posebna znanja, odgovarja Vanda Jenko, ki sicer prizna, da je sprva imela tremo: »Preden sem prvič prišla k družini, sem imela cmok v grlu. Sprašuješ se, kako te bodo otroci sprejeli, ali boš staršem všeč … Opazila sem, da je tudi mamica nervozna, saj tudi ona še ni imela izkušnje z varuškami. A ko vidiš otroke in se začneš ukvarjati z njimi, trema hitro mine.«

Da se splača premagati pomisleke, je prepričana tudi Klavdija Kralj, mati štirih otrok, ki jih občasno zaupa v varstvo prav babi Vandi. »Nekaj poguma je treba, da v hišo sprejmeš nekoga, ki ga ne poznaš, a vendarle gre za domačinke, ki tukaj živijo že dolgo ali celo vse življenje. ''Naša'' babi pozna veliko zgodb, krajevnih anekdot in tudi domačine, ki jih mi, ki smo se na Klanec priselili pred slabimi štirimi leti, še ne poznamo tako dobro. Odkar čas z otroki preživlja tudi babi Vanda, se mi zdi, da nas pozna več domačinov, otroci pa se v vasi počutijo še bolj domače in so dobili občutek pripadnosti kraju,« pravi Klavdija Kralj, ki ji babi Vanda priskoči na pomoč, ko gre po opravkih ali ko si z možem želita privoščiti kakšno uro zase.

»Danes otroci redko še odraščajo skupaj s pravimi starimi starši, kar še posebej velja za otroke iz priseljenih družin. Zato Babi servis zagotavlja nekakšno ''nadomestno'' babico in ni v pomoč le staršem, temveč je koristen tako za otroke kot za starejše, saj se na ta način spoznavajo različne generacije. Če imaš premalo stika z drugimi generacijami, jih ne poznaš, ne razumeš in imaš zaradi tega lahko tudi strah pred njimi. To velja tako za mlade kot za starejše,« je prepričana Viktorija Drolec, njenim besedam pa pritrjuje tudi Vanda Jenko: »Otroci te napolnijo z energijo, zato je varstvo koristno tudi zame. Čeprav nisem njihova prava babica, se spletejo vezi – in ko jih nekaj časa ne pazim, jih že kar pogrešam.«

»Odkar je z nami babi Vanda, otroci bolje razumejo starejše. Najmlajši, ki je star dve leti, tudi lažje ''preklopi'', ko pride na obisk njegova prava babica, na splošno pa so otroci preko babi Vande večkrat v stiku s starejšo generacijo, kar ima nanje zelo pozitiven vpliv,« pa dodaja Kraljeva, ki se ji ob vseh pozitivnih učinkih zdi skoraj neverjetno, da je storitev za starše brezplačna in jo priporoča vsem, ki potrebujejo občasno varstvo svojih otrok.

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

zmerno oblačno
vlažnost: 99 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

11/24

nedelja

14/19

ponedeljek

13/22

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

PRIREDITVE / Kranj, 26. maj 2019

Praznovanje na Sv. Joštu nad Kranjem

PRIREDITVE / Gorje, 26. maj 2019

Srečanje gorenjskih planincev

OBVESTILA / Škofja Loka, 26. maj 2019

Srečanje bolnih, starejših, osamljenih in invalidov

OBVESTILA / Kranj, 27. maj 2019

Mesečno srečanje in predavanje Prerojenih

PRIREDITVE / Gorenjska, 28. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 29. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 30. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Kranj, 30. maj 2019

Po naravoslovni učni poti Pusti grad

 

 
 

 

 
 
 

Štiristo let bisera na Sorškem polju / 16:12, 23. maj

400 let, kar precej se je dogajalo v zakristiji vsa ta leta..

Beluši / 13:18, 23. maj

Tole oboje mi pa ni apetitlih ! Bljak !

Avtomobil direktorja AVP poškodovan, nepravilnosti ni bilo / 19:01, 22. maj

Na predlog AVP je bilo dano v medije za zakonsko znižanje vsebnosti alkohola v krvi med vožnjo! Predlog za znižanje na 0,2 oziroma celo na 0...

Nov parkirni režim pred občino in na Stari Savi / 16:09, 21. maj

Opažam, da je parkirni prostor prevečkrat polno zaseden. Na njem je sicer še veliko neurejenega prostora...

Poziv k zmanjšanju hrupa letal / 10:27, 21. maj

Povsod, kjer so letališča, tam je hrup letal. Večji bo promet, več bo hrupa. Vprašanje se poraja samo, imeti letališče ali ne? Podobno kot odlagališča odpadkov. Vsi so za, samo ne na svojem dvorišču.

Nadškof Anton Vovk in atentat »spontane« množice / 22:57, 19. maj

Groza. Primitivnost Slovenskega človeka se pokaže v vsej veličini v tragični zgodbi škofa Vovka. Vermiki rdeče zvezde so največje zlo, kar je rodila Slovenska mati.

So tudi vam ukradli orodje? / 21:38, 19. maj

In gdo so lopovi? Zakaj vedno skrivate njijova imena? A so slovenski Državljani? Ali so Slovenci