Župan Janez Hrovat (desno) meni, da gre pri vsej zadevi za poskus njegove diskreditacije. / Foto: Simon Šubic

Nazadnje pred padcem videl župana

Včeraj je na kranjskem sodišču steklo sojenje kranjskogorskemu županu Janezu Hrovatu, ker naj bi na ozki stezi v dolino Male Pišnice odrinil naravovarstvenega nadzornika Radka Legata, ki je padel po strmi brežini. Župan trdi, da se Legata ni dotaknil, ko je šel mimo njega.

Kranj – Na kranjskem okrožnem sodišču so včeraj začeli soditi kranjskogorskemu županu Janezu Hrovatu, ki ga tožilstvo obtožuje preprečitve uradnega dejanja uradni osebi. S silo naj bi namreč poskusil preprečiti uradno dejanje naravovarstvenemu nadzorniku Triglavskega narodnega parka (TNP) Radku Legatu in z njim grdo ravnal, s tem ko ga naj bi 12. aprila 2017 popoldne na ozki lovski stezi v dolino Male Pišnice, kjer je Legat skupaj z drugimi nadzorniki TNP opravljal neposredni nadzor nad kršitvami zakona o TNP, nepričakovano in sunkovito zadel z bokom in zadnjico. Legat naj bi zaradi tega izgubil ravnotežje in padel po strmi brežini v ruševje, kjer se je po približno šestih metrih zaustavil, pri tem pa si je poškodoval desno zapestje in desno ramo, je navedla okrajna državna tožilka Lea Martinjak. Za očitano kaznivo dejanje je zagrožena kazen do pet let zapora.

Župan Hrovat, ki se je pred dobrima dvema letoma z drugimi prostovoljci udeležil delovne akcije ureditve zaprte poti v dolino Male Pišnice, za kar po mnenju TNP niso imeli potrebnih soglasij, je obtožbe tožilstva vnovič zavrnil. »Med nama ni prišlo do kontakta, pri srečanju na nevarnem delu steze sem se umaknil toliko desno v breg, da sem se mu ognil. Ko pa sem nadaljeval pot, sem zaslišal padec v ruševje. Zagledal sem Legata, ki je ležal na hrbtu v ruševju s prekrižanimi rokami na prsih. Zasmejal sem se, češ kaj je zdaj to, tedaj pa je on naredil še dva prevala nazaj in vmes vpil: 'Župan me je porinil, Jani me je porinil! Ubiti me hoče!'« je pojasnil sodnici Marjeti Dvornik. Pri tem je poudaril, da Legat v tistem trenutku ni opravljal naloge nadzornika, ničesar mu ni preprečeval ali ga legitimiral.

Hrovat je razložil, da so delovno akcijo pred dvema letoma organizirali v dogovoru s Turističnim društvom Kranjska Gora, da bi pot v Malo Pišnico lahko spet odprli za obiskovalce. Na vabilo, ki ga je objavil tudi na svoji Facebook strani, se je odzvalo okoli petdeset ljudi. Na občini je dan pred izvedbo akcije potekal sestanek s TNP, na katerem sam ni bil prisoten, na njem pa je Legat opozoril, da nimajo vseh soglasij. S tem se predstavniki občine niso strinjali, ker so imeli soglasje ljubljanske nadškofije kot lastnika zemljišč, ker so se planinske poti vedno tako čistile in ker niso načrtovali velikih posegov. »Opozorjeno je tudi bilo, naj jaz ne hodim gor, da se ne bo kaj zgodilo,« je dejal župan. Prav na slednje opozorilo se je tudi spomnil, ko je videl Legata v ruševju, kako vpije, da ga je porinil župan. »Da bi jaz kaj takega naredil pred toliko ljudmi, sem politično mrtev. Bil sem šokiran. Ne, ker je padel, ampak ker so mi šle skozi glavo besede občinske pravnice: ne hodi. Izgubil sem moč v nogah, usedel sem se zraven snemalca in ga vprašal, ali je posnel dogodek, vendar ga ni,« je povedal in poudaril, da je gorski reševalec, planinski vodnik, alpinist in zdravstveni tehnik.

Oškodovanec Radko Legat je povedal, da so imeli nadzorniki TNP tisti dan dolžnost preprečiti delovno akcijo, ker zanjo organizatorji niso pridobili naravovarstvenega in kulturnovarstvenega soglasja, na kar je sicer sam že prej opozoril občino. Udeležence akcije so nadzorniki pričakali na začetku lovske steze v Malo Pišnico, kjer se začne prvovarstveno območje TNP. Opozorila, da je akcija protizakonita, niso zalegla, zato so se nadzorniki odločili za uvedbo uradnega postopka, v katerem pa se nihče od udeležencev akcije ni identificiral z osebnim dokumentom, tudi župan je ponudil le vizitko. Ker so nadzorniki pričakovali težave, je Legat tedaj po telefonu tudi zaprosil za intervencijo policije.

Ko je skupina z županom nadaljevala svojo pot, se je umaknil na rob steze nad brežino z ruševjem, se spominja Legat. »Ko je župan šel mimo mene, sem začutil sunek v predel trebuha, zato sem izgubil ravnotežje. Stemnilo se mi je pred očmi, zajel me je strah pred smrtjo, pred hujšo poškodbo. Kako je odreagiralo moje telo, ne vem, vem pa, da sem imel veliko srečo, da sem jo odnesel z lažjimi telesnimi poškodbami. Po dveh prevalih se mi je uspelo ustaviti se v rušju. Sodelavci so mi kasneje povedali, da sem med padanjem vpil, tulil, a jaz se tega nisem zavedal, bil sem v šoku. Pred očmi imam samo župana na stezi, ki je posmehljivo govoril, da sem se sam vrgel,« je oškodovanec predstavil svoje videnje dogodka. Na dodatno vprašanje, ali je prepričan, da ga je odrinil župan, je odgovoril: »Zadnji, ki sem ga videl, preden se mi je stemnilo, je bil on.«

Legat je še pojasnil, da so fizične posledice padca zvodenele v mesecu dni, medtem ko so psihične še vedno prisotne: »Tu mislim predvsem na strah, skoraj odpor do opravljanja svojega dela. Sploh v stikih s kršitelji je prisoten strah, da mi lahko nekdo nekaj stori. Od tedaj naprej se bojim tudi globine, višine, ni več tako kot prej, ko mi ni bila težava zlesti kamorkoli.«

V nadaljevanju sojenja so in še bodo zasliševali priče dogodka, na naslednji obravnavi sredi maja pa bodo zaslišali tudi sodnega izvedenca medicinske stroke.

Oddajte svoj komentar

Kranj 20°

oblačno
vlažnost: 60 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

11/24

nedelja

14/17

ponedeljek

13/20

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

PRIREDITVE / Kranj, 26. maj 2019

Praznovanje na Sv. Joštu nad Kranjem

PRIREDITVE / Gorje, 26. maj 2019

Srečanje gorenjskih planincev

OBVESTILA / Škofja Loka, 26. maj 2019

Srečanje bolnih, starejših, osamljenih in invalidov

OBVESTILA / Kranj, 27. maj 2019

Mesečno srečanje in predavanje Prerojenih

PRIREDITVE / Gorenjska, 28. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 29. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 30. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Kranj, 30. maj 2019

Po naravoslovni učni poti Pusti grad

 

 
 

 

 
 
 

Cerkev varen prostor za vse / 08:46, 26. maj

Policija preiskuje in bo preiskovala, vrana pa vrani ne izkljuje oči, itak se ščitiji med sabo te svinje farške...

Štiristo let bisera na Sorškem polju / 16:12, 23. maj

400 let, kar precej se je dogajalo v zakristiji vsa ta leta..

Beluši / 13:18, 23. maj

Tole oboje mi pa ni apetitlih ! Bljak !

Avtomobil direktorja AVP poškodovan, nepravilnosti ni bilo / 19:01, 22. maj

Na predlog AVP je bilo dano v medije za zakonsko znižanje vsebnosti alkohola v krvi med vožnjo! Predlog za znižanje na 0,2 oziroma celo na 0...

Nov parkirni režim pred občino in na Stari Savi / 16:09, 21. maj

Opažam, da je parkirni prostor prevečkrat polno zaseden. Na njem je sicer še veliko neurejenega prostora...

Poziv k zmanjšanju hrupa letal / 10:27, 21. maj

Povsod, kjer so letališča, tam je hrup letal. Večji bo promet, več bo hrupa. Vprašanje se poraja samo, imeti letališče ali ne? Podobno kot odlagališča odpadkov. Vsi so za, samo ne na svojem dvorišču.

Nadškof Anton Vovk in atentat »spontane« množice / 22:57, 19. maj

Groza. Primitivnost Slovenskega človeka se pokaže v vsej veličini v tragični zgodbi škofa Vovka. Vermiki rdeče zvezde so največje zlo, kar je rodila Slovenska mati.