Puranja pečenka z zelenjavo
Puranje meso je po okusu dokaj podobno piščančjemu mesu, vendar je po sestavi bolj bogato s hranilnimi snovmi. Prav je, da mu v svoji prehrani namenimo več pozornosti.
Za pripravo puranje pečenke z zelenjavo potrebujemo: 1 kg puranjih prsi, 1 bučko, 1 rdečo čebulo, 1 rdečo papriko, 1 zeleno papriko, 1 žlico gorčice, pol žličke mlete paprike, 1 žličko rožmarina, pol žličke timijana, sol in poper, olivno olje.
Čebulo olupimo ter jo narežemo na krhlje. Preostalo zelenjavo operemo, odstranimo semena ter narežemo na tanjše rezine ali manjše kose. Puranje prsi operemo pod tekočo vodo in jih osušimo. V skodelici zmešamo mleto rdečo papriko, gorčico, timijan, rožmarin, 1 žličko soli, ščepec popra in 2 žlici olivnega olja. S pripravljeno marinado premažemo puranje prsi ter jih postavimo v pekač. Postavimo v pečico, ogreto na 200 °C, in pečemo 40 minut. Po tem času v pekač dodamo pripravljeno zelenjavo ter vse skupaj pokapljamo z eno žlico olivnega olja. Pečemo še 20 minut. Po tem času pekač vzamemo iz pečice in pustimo stati 10 minut, da se vsi sokovi umirijo. Prsi narežemo na debelejše rezine ter jih postavimo nazaj v pekač, da se rezine mesa prepojijo s sokovi. Postrežemo k izbrani prilogi.
Za pripravo puranjih medaljonov v kremni omaki s šampinjoni potrebujemo: 0,5 kg puranjega fileja, 250 g svežih šampinjonov, 3 stroke česna, sol in poper, pol dl belega vina, 1 dl kisle smetane, ščepec majarona, 2 žlici olja.
Puranji file operemo ter ga narežemo na medaljone ter posolimo in popramo z obeh strani. Šampinjone operemo in narežemo na lističe, česen nasekljamo. Ponev segrejemo, prilijemo olje in na njem na obeh straneh popečemo pripravljeno meso. Meso preložimo na krožnik in v ponev prilijemo drugo žlico olja. Dodamo česen in šampinjone ter na hitro prepražimo, da vse skupaj zadiši. Prilijemo belo vino in počakamo, da izhlapi. Potresemo z majaronom in dodamo popečeno meso. V pokriti posodi kuhamo 10 minut in nato dodamo še kislo smetano ter po potrebi dosolimo ali popramo. Premešamo in postrežemo k izbrani prilogi.
Nasvet: Za bolj zdravo različico kislo smetano nadomestimo z grškim jogurtom in okus bo ravno tako odličen.