Drama Naš razred je lanskoletna uspešnica Prešernovega gledališča. / Foto: Nada Žgank

Prešernovo gre v Rusijo

V sredo in četrtek se bo ansambel Prešernovega gledališča na mednarodnem gledališkem festivalu LOFT v Sankt Peterburgu predstavil z uprizoritvama Naš razred in Stenica.

Kranj – Dve uspešni in večkrat nagrajeni predstavi, ki so jih v Prešernovem gledališču uprizorili v zadnjih dveh sezonah, bodo ta teden predstavili tudi ruski publiki na uglednem mednarodnem gledališkem festivalu LOFT v Sankt Peterburgu. Ustvarjalce bosta s svojim obiskom počastila tudi častni konzul Sergej Aleksandrovič Vasiljev s slovenskega konzulata v Sankt Peterburgu ter ministrica svetovalka Andreja Šimenc z Veleposlaništva Republike Slovenije v Moskvi.

Najprej bodo v sredo na odru Dramskega gledališča na Vasiljevskem nastopili s predstavo Tadeusza Słobodzianka Naš razred, naslednji dan pa na odru Gatchina GDK še z avtorskim projektom Stenica. Dramo Naš razred je Prešernovo gledališče v koprodukciji z Mestnim gledališčem Ptuj in Mini teatrom Ljubljana premierno postavilo na oder lansko pomlad, jeseni pa je na 53. Borštnikovem srečanju v Mariboru prejela kar tri nagrade: Nina Rajić Kranjac za režijo, Branko Rožman za glasbo, celoten igralski kolektiv pa je bil nagrajen z Borštnikovo nagrado za igro.

Zgodbo drame Naš razred je Słobodzianek utemeljil na resničnem dogodku, ki se je zgodil na Poljskem med drugo svetovno vojno, ko so v majhnem mestu Jedwabne na krut način ubili po nekaterih navedbah tristo, po drugih pa 1600 Judov. Dolgo prikrivana resnica o tem, da so pomor dejansko izvršili njihovi poljski someščani, ne nacisti, je prišla na dan šele pred nekaj leti, saj so po vojni ta grozljivi zločin zamolčali, preživeli pa so – tako rablji kakor žrtve – morali sobivati še naprej, z vsemi osebnimi ranami, krivdo in maščevanji. Avtor sledi usodam desetih učencev nekega povsem običajnega šolskega razreda in skozi zapleten preplet usod prikaže grozovite posledice tako stalinistične kot nacistične ideološke indoktrinacije.

Dan kasneje bodo prešernovci v koprodukciji z Mestnim gledališčem Ptuj nastopili še z avtorskim pro­jektom Stenica, ki ga je po motivih pravljične komedije Vladimirja Vladimiroviča Majakovskega v režiji Jerneja Lorencija. Od premiere februarja 2017 je bila predstava deležna lepega števila nagrad. Združenje dramskih umetnikov Slovenije je podelilo priznanje Aljoši Ternovšku za vlogo Bajana, na 52. Borštnikovem srečanju sta nagrado za igro prejela Gregor Zorc in Maruša Majer, lani na 48. Tednu slovenske drame pa je predstava dobila dve nagradi, Šeligovo in nagrado občinstva.

Uprizoritev obravnava globalizacijo in kapitalistične tržne sisteme ter ameriško pop kulturo, ki se širijo v vse kotičke sveta. Stenico Majakovskega je ansambel v ustvarjalnem procesu prenesel v obdobje socialistične Jugoslavije, in tako je postala (tudi) naša/njihova. »Verjamemo, da bosta obe predstavi, s katerima smo navdušili slovensko občinstvo, pritegnili tudi festivalsko v ruskem Sankt Peterburgu,« so pred odhodom na gostovanje še povedali v Prešernovem gledališču.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

oblačno
vlažnost: 89 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

9/17

ponedeljek

14/20

torek

9/20

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

RAZSTAVE / Cerklje, 23. september 2019

Žig in razstava o Borštniku

OBVESTILA / Visoko, 23. september 2019

Vpis gledališkega abonmaja

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. september 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 24. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 24. september 2019

Medgeneracijske prireditve

 

 
 

 

 
 
 

Odpuščeni kranjski policist zahteva nazaj svojo službo / 17:27, 22. september

Se strinjam z vami Deželan.
Premestitev na južno mejo, da se za ene pol leta umakne iz Kranja.
Nora kazen je to glede na bankirje in drugo svojat pri koritu!

Ne bodi tak kot krava ... / 17:23, 22. september

Boljš je tale:

POZOR MINE !

Nižja gospodarska rast / 19:35, 21. september

"Levica in koalicija zbližali stališča"
---------------------------
Slovenija nova Švica:
ukinitev dopolnilnega zvarovanja in 1000€ pokojnine .
Hudooo!

Odpuščeni kranjski policist zahteva nazaj svojo službo / 22:14, 20. september

Morda bi moral prebrati ves članek, pa ga ne bom. Samo to vem, da je naredil neumnost in zato naj sprejme kazen, samo ne tako hudo. Odpustit...

Nižja gospodarska rast / 16:05, 20. september

Opozicija je že spomladi napovedala nižjo gospodarsko rast zaradi gospodarskih težav v Nemčiji. Vendar koalicija ni hotela o tem ničesar sli...

Nižja gospodarska rast / 13:29, 20. september

DDV dvigniti na 25% pa ne bo panike. Letos se je Javni sektor povečal za 6000 zaposlenih. Nekje je treba vzeti. Alipa se dodatno zadolžiti. Otroci častijo svojo prihodnost.

Za naravi prijazen turizem / 20:40, 19. september

Alias Primož, ni bilo tablet !
Tablete vzamem samo takrat kadar mi psiha dol pade kot padejo gate debele mame na anoreksični punci.