Drama Naš razred je lanskoletna uspešnica Prešernovega gledališča. / Foto: Nada Žgank

Prešernovo gre v Rusijo

V sredo in četrtek se bo ansambel Prešernovega gledališča na mednarodnem gledališkem festivalu LOFT v Sankt Peterburgu predstavil z uprizoritvama Naš razred in Stenica.

Kranj – Dve uspešni in večkrat nagrajeni predstavi, ki so jih v Prešernovem gledališču uprizorili v zadnjih dveh sezonah, bodo ta teden predstavili tudi ruski publiki na uglednem mednarodnem gledališkem festivalu LOFT v Sankt Peterburgu. Ustvarjalce bosta s svojim obiskom počastila tudi častni konzul Sergej Aleksandrovič Vasiljev s slovenskega konzulata v Sankt Peterburgu ter ministrica svetovalka Andreja Šimenc z Veleposlaništva Republike Slovenije v Moskvi.

Najprej bodo v sredo na odru Dramskega gledališča na Vasiljevskem nastopili s predstavo Tadeusza Słobodzianka Naš razred, naslednji dan pa na odru Gatchina GDK še z avtorskim projektom Stenica. Dramo Naš razred je Prešernovo gledališče v koprodukciji z Mestnim gledališčem Ptuj in Mini teatrom Ljubljana premierno postavilo na oder lansko pomlad, jeseni pa je na 53. Borštnikovem srečanju v Mariboru prejela kar tri nagrade: Nina Rajić Kranjac za režijo, Branko Rožman za glasbo, celoten igralski kolektiv pa je bil nagrajen z Borštnikovo nagrado za igro.

Zgodbo drame Naš razred je Słobodzianek utemeljil na resničnem dogodku, ki se je zgodil na Poljskem med drugo svetovno vojno, ko so v majhnem mestu Jedwabne na krut način ubili po nekaterih navedbah tristo, po drugih pa 1600 Judov. Dolgo prikrivana resnica o tem, da so pomor dejansko izvršili njihovi poljski someščani, ne nacisti, je prišla na dan šele pred nekaj leti, saj so po vojni ta grozljivi zločin zamolčali, preživeli pa so – tako rablji kakor žrtve – morali sobivati še naprej, z vsemi osebnimi ranami, krivdo in maščevanji. Avtor sledi usodam desetih učencev nekega povsem običajnega šolskega razreda in skozi zapleten preplet usod prikaže grozovite posledice tako stalinistične kot nacistične ideološke indoktrinacije.

Dan kasneje bodo prešernovci v koprodukciji z Mestnim gledališčem Ptuj nastopili še z avtorskim pro­jektom Stenica, ki ga je po motivih pravljične komedije Vladimirja Vladimiroviča Majakovskega v režiji Jerneja Lorencija. Od premiere februarja 2017 je bila predstava deležna lepega števila nagrad. Združenje dramskih umetnikov Slovenije je podelilo priznanje Aljoši Ternovšku za vlogo Bajana, na 52. Borštnikovem srečanju sta nagrado za igro prejela Gregor Zorc in Maruša Majer, lani na 48. Tednu slovenske drame pa je predstava dobila dve nagradi, Šeligovo in nagrado občinstva.

Uprizoritev obravnava globalizacijo in kapitalistične tržne sisteme ter ameriško pop kulturo, ki se širijo v vse kotičke sveta. Stenico Majakovskega je ansambel v ustvarjalnem procesu prenesel v obdobje socialistične Jugoslavije, in tako je postala (tudi) naša/njihova. »Verjamemo, da bosta obe predstavi, s katerima smo navdušili slovensko občinstvo, pritegnili tudi festivalsko v ruskem Sankt Peterburgu,« so pred odhodom na gostovanje še povedali v Prešernovem gledališču.

Oddajte svoj komentar

Kranj 14°

pretežno oblačno
vlažnost: 94 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

11/24

nedelja

13/18

ponedeljek

13/21

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

PRIREDITVE / Kranj, 26. maj 2019

Praznovanje na Sv. Joštu nad Kranjem

PRIREDITVE / Gorje, 26. maj 2019

Srečanje gorenjskih planincev

OBVESTILA / Škofja Loka, 26. maj 2019

Srečanje bolnih, starejših, osamljenih in invalidov

OBVESTILA / Kranj, 27. maj 2019

Mesečno srečanje in predavanje Prerojenih

PRIREDITVE / Gorenjska, 28. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 29. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 30. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Kranj, 30. maj 2019

Po naravoslovni učni poti Pusti grad

 

 
 

 

 
 
 

Cerkev varen prostor za vse / 08:46, 26. maj

Policija preiskuje in bo preiskovala, vrana pa vrani ne izkljuje oči, itak se ščitiji med sabo te svinje farške...

Štiristo let bisera na Sorškem polju / 16:12, 23. maj

400 let, kar precej se je dogajalo v zakristiji vsa ta leta..

Beluši / 13:18, 23. maj

Tole oboje mi pa ni apetitlih ! Bljak !

Avtomobil direktorja AVP poškodovan, nepravilnosti ni bilo / 19:01, 22. maj

Na predlog AVP je bilo dano v medije za zakonsko znižanje vsebnosti alkohola v krvi med vožnjo! Predlog za znižanje na 0,2 oziroma celo na 0...

Nov parkirni režim pred občino in na Stari Savi / 16:09, 21. maj

Opažam, da je parkirni prostor prevečkrat polno zaseden. Na njem je sicer še veliko neurejenega prostora...

Poziv k zmanjšanju hrupa letal / 10:27, 21. maj

Povsod, kjer so letališča, tam je hrup letal. Večji bo promet, več bo hrupa. Vprašanje se poraja samo, imeti letališče ali ne? Podobno kot odlagališča odpadkov. Vsi so za, samo ne na svojem dvorišču.

Nadškof Anton Vovk in atentat »spontane« množice / 22:57, 19. maj

Groza. Primitivnost Slovenskega človeka se pokaže v vsej veličini v tragični zgodbi škofa Vovka. Vermiki rdeče zvezde so največje zlo, kar je rodila Slovenska mati.