Marija Štaut s Podbreško potico in priznanjem za najboljšo potico na tretjem Festivalu velikonočnih potic / Foto: Tina Dokl

Podbreška potica letošnja kraljica

Na Festivalu velikonočnih potic na Gradu Otočec je najboljšo potico v konkurenci 54 potic spekla Marija Štaut iz Podbrezij. Zmagovalna Podbreška potica je imela nadev iz suhih tepk in jabolčnih krhljev.

Otočec, Podbrezje – Na četrtkovi zaključni prireditvi tretjega Festivala velikonočnih potic na Gradu Otočec so predstavili potice iz vse Slovenije. Zmagovalka je tako kot lani postala Podbreška potica, ki jo je tokrat spekla Marija ­Štaut, ki je bila nad zmago prijetno presenečena, obenem je pohvalila dobro vzdušje v festivalskih dneh. Po razglasitvi je podelila nasvet: »Potico moraš peči z ljubeznijo, si vzeti čas za pripravo.« Strokovno komisijo, ki je ocenila vseh 54 prispelih potic, so sestavljali: prof. dr. Janez Bogataj, etnolog in avtor knjig o poticah, mag. Marlena Skvarča, senzorična pokuševalka živil, in Janja Strašek, svetovalka za zdravo prehrano v Termah Krka. Komisija se je sestala že v torek, 16. aprila, in ocenjevala potice, pri čemer je upoštevala zunanji videz, notranjo strukturo, okus in vonj potice pa tudi njeno inovativnost, čeprav so v končni oceni prevladali zlasti videz, okus in povezanost vseh sestavin, kajti »prava tradicionalna slovenska potica mora biti lepa na pogled, pravilno zvita, ravno prav sočna in seveda okusna«, so poudarili vsi člani žirije.

Tepke je treba kuhati v vodi, sladkani z medom

Peka Podbreške potice z nadevom iz suhih tepk in jabolčnih krhljev (dovoljena sta še nadeva iz suhih jabolčnih krhljev in suhih krhljev hrušk viljamovk) je bil tudi za Marijo Štaut poseben izziv. Kot je povedala, je s tepkami malo več dela, saj jih je treba eno uro najprej kuhati v vodi, sladkani z medom, zatem pobrati ven vse peške. Nadev mora biti ravno prav mazljiv, testo pa dobro »sklofano«, da vanj pride dovolj zraka in lepo vzhaja ... v topli kuhinji (brez prepiha). Zagotovo je posebnost tudi dodana pirina moka. »Lansko leto nas je nekaj podbreških gospodinj začelo peči Podbreško potico. Recept zanjo je po starih zapiskih Falentove Rezke, ki ga je v svoji hiši našla Veronika Aljančič, dodelala Barbara Pogačnik. Veronika in Barbara sta ga preizkusili in tako se je rodila Podbreška potica. V njej je 17 sestavin, od tega jih je 12 lokalnega izvora od podbreških kmetov in proizvajalcev, potičnica, v kateri jo pečemo, pa je iz Komende. Naša potica je šla že v Strassbourg, v Nemčijo, v Kanado ..., pri promociji nam pomaga Jernej Jeglič, tako da se kar dogaja,« je pojasnila Marija Štaut, ki smo jo obiskali dan po zaključku festivala na njenem domu v Podbrezjah. Iz pečice je na veliki petek prijetno dišalo po potici, saj se je Marija pridružila pobudi peke Podbreške potice za velikonočno darilo v Vatikan najvišjim predstavnikom Svetega sedeža in 13 visokim vatikanskim dostojanstvenikom (papežu Frančišku, zaslužnemu papežu Benediktu XVI., kardinalu dr. Francu Rodetu ...).

Peke potic jo je naučila stara mama

»Potice, orehove z rozinami, in drugega peciva me je naučila speči stara mama, ko sem bila še dekle. Živela sem v razširjeni družini tedaj še v sedanjem Pirčevem domu ob Taborski cerkvi. Zdaj svoje znanje in izkušnje prenašam na vnukinji, 16-letna Nuša peko že obvlada, še ne šestletna Zala tudi rada sodeluje in zamesi že svojo potičko,« je povedala nagrajena podbreška gospodinja. Da bi njena stara mama kdaj spekla potico iz suhih jabolčnih krhljev ali tepk, pa ne pomni.

Marija Štaut je zelo aktivna v domačem kraju in njegovi bližini. Poleg tega, da je članica Interesnega združenja Podbreška potica, je članica Kulturnega društva Tabor Podbrezje, poverjenica pri Društvu upokojencev Naklo, prostovoljka v projektu Starejši za starejše, članica Glasovih Muc copataric, ki pletejo copatke za novorojence. Na več prireditvah tudi sama postreže z znamenito Podbreško potico. Ta ne manjka niti na doma pogrnjeni mizi ...

Oddajte svoj komentar

Kranj 16°

delno oblačno
vlažnost: 99 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

16/28

nedelja

16/27

ponedeljek

16/28

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

GLEDALIŠČE / Križe, 25. avgust 2019

Vikend gledališkega smeha

GLASBA / Lom pod Storžičem, 25. avgust 2019

Koncert mladih glasbenikov

OBVESTILA / Predoslje, Struževo, 25. avgust 2019

Prikaza oživljanja

PRIREDITVE / Soriška planina, 25. avgust 2019

Spust z gorskimi kolesi

PRIREDITVE / Kranj, 26. avgust 2019

Medgeneracijske prireditve

OBVESTILA / Kranj, 26. avgust 2019

Mesečno srečanje Prerojenih

IZLETI / Kranj, 27. avgust 2019

Pohod na Piz Boe

PRIREDITVE / Kranj, 27. avgust 2019

Medgeneracijske prireditve

 

 
 

 

 
 
 

V hribe osemkrat poletela tudi dežurna ekipa z Brnika / 23:06, 22. avgust

Vsa čast GRS - vsem, ki poznajo kozje stezice v skalah, da rešujejo ljudi. Ponoči, v mrazu, popoldan v nedeljo, kadarkoli. Nad previsi, vse...

Še enkrat bi bila mlada / 21:17, 22. avgust

Ja obisk sorodnikov...……. da se bodo stepli za dediščino. Pa KS, RK in župan pa še kakšen iz RKC. Bolj si star, več se ti jih nalima čestit...

Trikrat preverjali hitrost / 20:58, 22. avgust

Če so ugotovili samo toliko kršitev, potem so fer. Ker za XY km nad dovoljeno hitrostjo (na hinavskih točkah) nekoga lahko olupiš, da bo č...

Volk in kmet (sodobna basen) / 20:07, 22. avgust

Rdeča kapica je vprašala babico, zakaj ima tako velke oči.
Je rekla babica, a ne vidiš, da serjem.

Volk in kmet (sodobna basen) / 18:47, 22. avgust

Medvedja toleranca V Gorjah zvoni, da se turn maje,a medved boji se ga ne.Na Revovci (100 m od hiš v Spodnjih Gorjah) razdre čebelnjak,da po...

Trikrat preverjali hitrost / 17:17, 22. avgust

PREVOD ZGORNJEGA ČLANKA v eni povedi:


polnili so občinski proračun.

Gorenjski bi dodali tudi Vrhniko / 12:38, 22. avgust

Na Vrhniki nočejo biti Gorenjci ?! :)
haha