Marija Štaut s Podbreško potico in priznanjem za najboljšo potico na tretjem Festivalu velikonočnih potic / Foto: Tina Dokl

Podbreška potica letošnja kraljica

Na Festivalu velikonočnih potic na Gradu Otočec je najboljšo potico v konkurenci 54 potic spekla Marija Štaut iz Podbrezij. Zmagovalna Podbreška potica je imela nadev iz suhih tepk in jabolčnih krhljev.

Otočec, Podbrezje – Na četrtkovi zaključni prireditvi tretjega Festivala velikonočnih potic na Gradu Otočec so predstavili potice iz vse Slovenije. Zmagovalka je tako kot lani postala Podbreška potica, ki jo je tokrat spekla Marija ­Štaut, ki je bila nad zmago prijetno presenečena, obenem je pohvalila dobro vzdušje v festivalskih dneh. Po razglasitvi je podelila nasvet: »Potico moraš peči z ljubeznijo, si vzeti čas za pripravo.« Strokovno komisijo, ki je ocenila vseh 54 prispelih potic, so sestavljali: prof. dr. Janez Bogataj, etnolog in avtor knjig o poticah, mag. Marlena Skvarča, senzorična pokuševalka živil, in Janja Strašek, svetovalka za zdravo prehrano v Termah Krka. Komisija se je sestala že v torek, 16. aprila, in ocenjevala potice, pri čemer je upoštevala zunanji videz, notranjo strukturo, okus in vonj potice pa tudi njeno inovativnost, čeprav so v končni oceni prevladali zlasti videz, okus in povezanost vseh sestavin, kajti »prava tradicionalna slovenska potica mora biti lepa na pogled, pravilno zvita, ravno prav sočna in seveda okusna«, so poudarili vsi člani žirije.

Tepke je treba kuhati v vodi, sladkani z medom

Peka Podbreške potice z nadevom iz suhih tepk in jabolčnih krhljev (dovoljena sta še nadeva iz suhih jabolčnih krhljev in suhih krhljev hrušk viljamovk) je bil tudi za Marijo Štaut poseben izziv. Kot je povedala, je s tepkami malo več dela, saj jih je treba eno uro najprej kuhati v vodi, sladkani z medom, zatem pobrati ven vse peške. Nadev mora biti ravno prav mazljiv, testo pa dobro »sklofano«, da vanj pride dovolj zraka in lepo vzhaja ... v topli kuhinji (brez prepiha). Zagotovo je posebnost tudi dodana pirina moka. »Lansko leto nas je nekaj podbreških gospodinj začelo peči Podbreško potico. Recept zanjo je po starih zapiskih Falentove Rezke, ki ga je v svoji hiši našla Veronika Aljančič, dodelala Barbara Pogačnik. Veronika in Barbara sta ga preizkusili in tako se je rodila Podbreška potica. V njej je 17 sestavin, od tega jih je 12 lokalnega izvora od podbreških kmetov in proizvajalcev, potičnica, v kateri jo pečemo, pa je iz Komende. Naša potica je šla že v Strassbourg, v Nemčijo, v Kanado ..., pri promociji nam pomaga Jernej Jeglič, tako da se kar dogaja,« je pojasnila Marija Štaut, ki smo jo obiskali dan po zaključku festivala na njenem domu v Podbrezjah. Iz pečice je na veliki petek prijetno dišalo po potici, saj se je Marija pridružila pobudi peke Podbreške potice za velikonočno darilo v Vatikan najvišjim predstavnikom Svetega sedeža in 13 visokim vatikanskim dostojanstvenikom (papežu Frančišku, zaslužnemu papežu Benediktu XVI., kardinalu dr. Francu Rodetu ...).

Peke potic jo je naučila stara mama

»Potice, orehove z rozinami, in drugega peciva me je naučila speči stara mama, ko sem bila še dekle. Živela sem v razširjeni družini tedaj še v sedanjem Pirčevem domu ob Taborski cerkvi. Zdaj svoje znanje in izkušnje prenašam na vnukinji, 16-letna Nuša peko že obvlada, še ne šestletna Zala tudi rada sodeluje in zamesi že svojo potičko,« je povedala nagrajena podbreška gospodinja. Da bi njena stara mama kdaj spekla potico iz suhih jabolčnih krhljev ali tepk, pa ne pomni.

Marija Štaut je zelo aktivna v domačem kraju in njegovi bližini. Poleg tega, da je članica Interesnega združenja Podbreška potica, je članica Kulturnega društva Tabor Podbrezje, poverjenica pri Društvu upokojencev Naklo, prostovoljka v projektu Starejši za starejše, članica Glasovih Muc copataric, ki pletejo copatke za novorojence. Na več prireditvah tudi sama postreže z znamenito Podbreško potico. Ta ne manjka niti na doma pogrnjeni mizi ...

Oddajte svoj komentar

Kranj 7°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

5/11

četrtek

5/11

petek

7/12

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

IZLETI / Kranj, 21. november 2019

Na Semiško goro

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. november 2019

Za otroke

PRIREDITVE / Tržič, 21. november 2019

Obisk stare gospe

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. november 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Škofja Loka, 21. november 2019

Blaznikov večer o španski gripi

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. november 2019

Za otroke

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. november 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Žiri, 22. november 2019

Visoška kronika v poljanskem narečju

 

 
 

 

 
 
 

Nov trgovski center v Lescah / 19:41, 20. november

Saj res! Na Gradnikovi je še vedno ograjen prostor, kjer je bila sicer trgovina mercator, v bistvu pa zaklonišče za naselje 'isospan', zdaj pa hočejo graditi še nove stanovanjske enote !

Nov trgovski center v Lescah / 19:38, 20. november

No, tukaj bi pa Primožu lahko samo pritrdil. Še več. Tale zemljišča so kmetje prodali za res mali denar, danes jim pa občina pozlati vložke...

Nov trgovski center v Lescah / 11:35, 20. november

Ni še dost? Za eno ornk igrišče ali dvorano pa denarja ni ?!

Le suha drva dobro grejejo / 11:34, 20. november

Hvala zvezi potrošnikov za nasvet, menda Gorenjci kurimo mokra drva, ker dalj časa gorijo.. jaooo

Krekov večer o Ivanu Omanu / 10:35, 20. november

Elita in buržuazija na kupu, moti edinole bivši komunist, danes skrajni desničar, sicer dosmrtni predsednik stranke.. In ja, danes vse več ...

Po ločitvi / 20:35, 19. november

Ločitev ni noben problem. Pišeš Tanji na Glasu in ona ti svetuje, da ostani to kar si.
Problem rešen.

Mahnič o mafiji, Fišer z ovadbo / 12:17, 19. november

Kaj pa primer Milko Nović?
Nedolžnega so oprostili .
A je to pošteno?
heheh