Na dnevu inovativnosti v Iskratelu so približno stotim dijakom in študentom poleg pomena inovativnosti predstavili tudi pomen inženirskih poklicev. / Foto: Tina Dokl

Brez inovacij ni prihodnosti

Če se podjetje spreminja počasneje od okolja, je to znak, da bo propadlo, so poudarili na dnevu inovativnosti, ki ga je minuli četrtek pripravila kranjska družba Iskratel.

Kranj – »Brez inoviranja, brez prilagajanj, iskanja novih rešitev in pristopov v poslovanju je danes vsako podjetje, tudi če uspešno posluje, obsojeno na smrt ali vsaj stagnacijo,« je glavni direktor Iskratela Željko Puljić povedal na okrogli mizi Bodi inovativen in zmagaj, ki je minuli četrtek potekala v okviru Iskratelovega Dneva INovativnosti – Bodi !N. Inovativnost je zato po Puljićevih besedah tudi del kulture največjega slovenskega IKT-podjetja, ki si želi tudi s takšnimi dogodki, kot je bil Dan inovativnosti, postati ambasador inovativnosti in prispevati k razvoju slovenskega gospodarstva in družbe.

Enakega mnenja so bili tudi ostali udeleženci okrogle mize Tomaž Lanišek iz Knauf Insulationa, Miha Valentinčič iz Petrola, Darja Ferčej Temeljotov iz Leka in Tilen Travnik iz podjetja D.Labs. »Če se podjetje spreminja počasneje kot okolje, je to znak, da bo propadlo. Treba je torej poznati okolje, ki nas prisili v iskanje inovativnega poslovnega modela,« je na primer dejal Valentinčič in dodal, da so morali zaradi tega tudi v tako velikem in uspešnem sistemu, kot je Petrol s pet tisoč zaposlenimi in 5,5 milijarde evrov letnih prihodkov, v preteklosti spreminjati kulturo podjetja.

Po besedah Tilna Travnika pa je inoviranje danes tako kot marsikaj drugega, kar se dogaja v podjetju, predvsem ekipno delo, medtem ko so včasih inovatorji ideje razvijali večinoma sami, zato te največkrat tudi niso bile uspešno uporabljene na trgu. »Bojazen, da bomo na trg prišli s premalo izdelano idejo, s premalo dovršenim izdelkom, je sicer največja zavora inoviranja,« je dodal.

»Spodbudno delovno okolje in kultura v podjetju sta temelj za razvoj inovativnosti pri zaposlenih,« pa je povedala direktorica sektorja za kadre in korporativno komuniciranje v Iskratelu Jelica Lazarević Lajovic, ki je skupaj z upravljavcem inovacij v podjetju Gregorjem Smolejem gostom predstavila Iskratelovo inovativno okolje. Inovativnost spodbujajo z različnimi aktivnostmi – od sistemske obravnave idejnih predlogov, srečanj za »vžig kreativnosti« in usmerjenih inovacijskih kampanj do (ne)denarnega nagrajevanja, sta izpostavila.

Na dnevu inovativnosti je Iskratel gostil več kot dvesto obiskovalcev iz vse Slovenije, med drugim so približno stotim dijakom in študentom predstavili utrip podjetja, njegovo skrb za razvoj kadrov in sodelovanje z mladimi, inovativne prakse, Iskratelov Startup program in proizvodnjo. Poleg širjenja pomena inovativnosti so jih obenem opozorili na pomen inženirskih poklicev, kar je tudi namen vseslovenskega projekta Inženirke in inženirji bomo!, katerega partner je kranjska družba.

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

13/18

ponedeljek

13/21

torek

11/16

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Kranj, 27. maj 2019

Mesečno srečanje in predavanje Prerojenih

PRIREDITVE / Gorenjska, 28. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 29. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 30. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Kranj, 30. maj 2019

Po naravoslovni učni poti Pusti grad

IZLETI / Kranj, 1. junij 2019

Lovrenška jezera, Ribniški vrh

IZLETI / Tržič, 2. junij 2019

Na tradicionalno romanje v Glinje na Koroško

IZLETI / Kranj, Šenčur, 6. junij 2019

Srečanje upokojencev Gorenjske

 

 
 

 

 
 
 

Cerkev varen prostor za vse / 08:46, 26. maj

Policija preiskuje in bo preiskovala, vrana pa vrani ne izkljuje oči, itak se ščitiji med sabo te svinje farške...

Štiristo let bisera na Sorškem polju / 16:12, 23. maj

400 let, kar precej se je dogajalo v zakristiji vsa ta leta..

Beluši / 13:18, 23. maj

Tole oboje mi pa ni apetitlih ! Bljak !

Avtomobil direktorja AVP poškodovan, nepravilnosti ni bilo / 19:01, 22. maj

Na predlog AVP je bilo dano v medije za zakonsko znižanje vsebnosti alkohola v krvi med vožnjo! Predlog za znižanje na 0,2 oziroma celo na 0...

Nov parkirni režim pred občino in na Stari Savi / 16:09, 21. maj

Opažam, da je parkirni prostor prevečkrat polno zaseden. Na njem je sicer še veliko neurejenega prostora...

Poziv k zmanjšanju hrupa letal / 10:27, 21. maj

Povsod, kjer so letališča, tam je hrup letal. Večji bo promet, več bo hrupa. Vprašanje se poraja samo, imeti letališče ali ne? Podobno kot odlagališča odpadkov. Vsi so za, samo ne na svojem dvorišču.

Nadškof Anton Vovk in atentat »spontane« množice / 22:57, 19. maj

Groza. Primitivnost Slovenskega človeka se pokaže v vsej veličini v tragični zgodbi škofa Vovka. Vermiki rdeče zvezde so največje zlo, kar je rodila Slovenska mati.