Kranjčanom Robertu, Dejanu in Maticu sta se za pogumno dejanje zahvalila tudi šefa kranjskih in gorenjskih policistov Matjaž Završnik in Boštjan Glavič. / Foto: Simon Šubic

Roparju med tekom dejal, da mu ne more uiti

Pred tednom dni je mlad fant sredi belega dne na Primskovem v Kranju oropal žensko. Svojega plena se ni dolgo veselil, saj so se v lov za njim podali trije občani in ga zadržali do prihoda policistov.

Kranj – »Kar so naredili ti trije občani, je vsekakor pogumno dejanje. Šli so v sledenje storilca, čeprav v trenutku, ko so se za to odločili, niti niso vedeli, kako nevaren je. Kasneje se je seveda vse dobro izšlo, a vedno se ne. Oni na to niso pomislili, brez kakršnegakoli obotavljanja so šli v lov za roparjem. Kar pa je meni še najbolj pomembno, je dejstvo, da napadene ženske niso pustili same, ampak so se vrnili ponjo, ker niso vedeli, ali je poškodovana oziroma v kakšnem stanju sploh je. To nas najbolj veseli, da se občani, ko nekaj opazijo, ne obrnejo stran, da imajo čut za sočloveka. Zato se v imenu slovenske policije in Policijske uprave Kranj zahvaljujem pogumni trojici za njihovo dejanje,« je v petek dejal direktor Policijske uprave Kranj Boštjan Glavič, ki je skupaj s komandirjem kranjske policijske postaje Matjažem Završnikom sprejel trojico Primskovljanov, ki je pred tednom dni zadržala mladega roparja, ki je sredi belega dne v bližini njenega doma oropal Kranjčanko Evo Pauković. Slednji spomin na neljub dogodek izpred tedna dni še dolgo ne bo zbledel. »Še vedno me je strah, kajti to je bil šok. Strah me je, ko sem sama doma. Ne upam iti niti v klet,« je nekaj dni po ropu opisala svoje občutke.

Robertu in Maticu, prostovoljnima gasilcema s Primskovega, in svojemu sokrajanu Dejanu se je za pogumno in nesebično dejanje preko družbenega omrežja takoj zahvalil tudi Evin mož Boban Pauković, znani osebni trener in avtor bloga Zdrav um – zdravo telo: » Včeraj je en kekec sredi belega dne v Kranju oropal in brutalno porinil na cesto mojo ženo. Žena se kljub brutalnosti kekca ni ustrašila, temveč se je hitro pobrala s ceste in začela vpiti in teči za roparjem, ki ji je odtujil denarnico. Takoj sta ji na pomoč priskočila dva prostovoljna gasilca (eden od njiju je vztrajno tekel za roparjem, eden pa je mojo ženo peljal v gasilskem avtomobilu), prav tako pa se še največ zahvaljujem sokrajanu D. P., ki je pokazal največjo dozo poguma, in kljub temu da moje žene ne pozna, stekel za roparjem in mu preprečil pobeg.« Pauković je roparju ob tem še napovedal, da ga poleg kazenske ovadbe čaka tudi civilna tožba.

»Včeraj je bila Eva, jutri ste lahko vi«

Evo Pauković so oropali prejšnji torek okoli 17. ure, ko se je z denarnico pod pazduho napotila v živilsko trgovino na Likozarjevi ulici v Kranju. Mladoletni ropar jo je pahnil na tla in vzel denarnico, nato pa stekel proč. Žrtev je takoj začela vpiti in teči za njim, kar je pritegnilo pozornost prostovoljnih gasilcev s Primskovega Roberta in Matica, ki sta na tem območju pregledovala hidrantno omrežje, in sokrajana Dejana z Likozarjeve ulice, ki se je ravno odpravljal od doma.

»Ravno sem zaklepal vhodna vrata, ko sem slišal, kot bi nekdo tepel otroka ali obračunaval z žensko, zato sem šel takoj preverit, kaj se dogaja. Zagledal sem žensko, mislim, da je bila sestra napadene, ki je z otroškim vozičkom tekla po Likozarjevi. Takoj zatem je mimo mene pritekel mladenič in nekaj sekund sem potreboval, da sem spoznal, da beži in da v roki nekaj drži. Sem dobro športno pripravljen, zato ni bilo dvoma, da ga bom ujel. Ko me je ropar med begom pogledal, sem mu tudi povedal, da mi ne more uiti. Tedaj je vrgel denarnico v avtobusno postajališče, ker je verjetno pričakoval, da se bom ustavil. A potreboval sem le še nekaj korakov in sem bil pri njem. Bil je zelo utrujen, brez sape in v šoku, tako da se je samo še usedel na tla. Dejal mi je, da mu je žal za vse, da ve, da ga je polomil, in naj ga ne tepem. Nisem vedel, ali morda pod majico skriva kakšen nevaren predmet. Čeprav je bil miren, sem se tudi sam bolje počutil, ko sta kmalu zatem do naju prišla še gasilca, saj sem vedel, da ga bomo trije zagotovo lahko obvladali, če bi bilo to potrebno. Dotikali se ga nismo, ker vem, da ne moreš nekoga kar na silo zadrževati, smo mu pa prepovedali, da bi uporabil mobilni telefon,« je razložil Dejan, ki se je tako kot oba gasilca kar nekoliko otepal medijske pozornosti, ki so si jo prislužili s svojim dejanjem. »Včeraj je bila to Eva, danes je lahko moja mati, jutri pa vi,« je Dejan kratko razložil, zakaj se pred tednom dni ni obrnil stran in odšel po svojih opravkih.

Gasilca Robert in Matic iz PGD Kranj - Primskovo sta v času ropa v bližini pregledovala hidrant, ko sta zaslišala žensko vpitje. »Bil sem ravno pri kombiju, ko je mimo pritekel fant. Maticu sem rekel, naj gre za njim, jaz pa sem se po ulici zapeljal s kombijem, da bi mu presekal pot. Ko sem izstopil iz kombija, sta bila Matic in Dejan že ob fantu, ki je sedel na tleh, stisnjen v kot. Potem sem se s kombijem vrnil do napadene ženske, bila je v šoku. Ko se je usedla v kombi, je poklicala policijo in ta je prišla hitro, v nekaj minutah,« je svoje videnje dogodka opisal Robert. Njegov kolega Matic pa je dodal: »Ko sem stekel za roparjem, sem videl, da gre za mladeniča, nisem pa pomislil, da bi lahko imel pri sebi tudi kakšen nevaren predmet. Vse se je odvijalo zelo hitro. Sprva sem mislil, da mi je že ušel, a sem ga spet zagledal med hišami, nato pa je bil pri njem že Dejan.«

Do šest uličnih ropov na leto

Komandir kranjskih policistov Matjaž Završnik je razložil, da lahko vsak državljan do prihoda policistov zadrži storilca kaznivega dejanja, pomembno pa je, da brez potrebe ne prekorači sile. Storilcu sme vzeti tudi telefon in mu s tem prepreči, da bi poklical pomoč, vendar pa naprave ne sme namerno poškodovati. »Kranj je še vedno varno mesto. Letos smo doslej na območju Policijske postaje Kranj obravnavali dva ulična ropa, v povprečju pa vsako leto obravnavamo štiri do šest roparskih tatvin. Njihova raziskanost je več kot 50-odstotna, kar pomeni, da odkrijemo vsakega drugega storilca,« je še poudaril Završnik. »Policija brez pomoči občanov ne more dobro opravljati svojega dela. Zelo pomaga že, da nas obvestijo o nevsakdanjih stvareh, o sumljivih osebah ali vozilih v njihovi okolici,« je dodal šef gorenjskih policistov Boštjan Glavič.

Oddajte svoj komentar

Kranj 14°

zmerno oblačno
vlažnost: 85 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

11/24

nedelja

14/17

ponedeljek

13/20

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

PRIREDITVE / Kranj, 26. maj 2019

Praznovanje na Sv. Joštu nad Kranjem

PRIREDITVE / Gorje, 26. maj 2019

Srečanje gorenjskih planincev

OBVESTILA / Škofja Loka, 26. maj 2019

Srečanje bolnih, starejših, osamljenih in invalidov

OBVESTILA / Kranj, 27. maj 2019

Mesečno srečanje in predavanje Prerojenih

PRIREDITVE / Gorenjska, 28. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 29. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 30. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Kranj, 30. maj 2019

Po naravoslovni učni poti Pusti grad

 

 
 

 

 
 
 

Cerkev varen prostor za vse / 08:46, 26. maj

Policija preiskuje in bo preiskovala, vrana pa vrani ne izkljuje oči, itak se ščitiji med sabo te svinje farške...

Štiristo let bisera na Sorškem polju / 16:12, 23. maj

400 let, kar precej se je dogajalo v zakristiji vsa ta leta..

Beluši / 13:18, 23. maj

Tole oboje mi pa ni apetitlih ! Bljak !

Avtomobil direktorja AVP poškodovan, nepravilnosti ni bilo / 19:01, 22. maj

Na predlog AVP je bilo dano v medije za zakonsko znižanje vsebnosti alkohola v krvi med vožnjo! Predlog za znižanje na 0,2 oziroma celo na 0...

Nov parkirni režim pred občino in na Stari Savi / 16:09, 21. maj

Opažam, da je parkirni prostor prevečkrat polno zaseden. Na njem je sicer še veliko neurejenega prostora...

Poziv k zmanjšanju hrupa letal / 10:27, 21. maj

Povsod, kjer so letališča, tam je hrup letal. Večji bo promet, več bo hrupa. Vprašanje se poraja samo, imeti letališče ali ne? Podobno kot odlagališča odpadkov. Vsi so za, samo ne na svojem dvorišču.

Nadškof Anton Vovk in atentat »spontane« množice / 22:57, 19. maj

Groza. Primitivnost Slovenskega človeka se pokaže v vsej veličini v tragični zgodbi škofa Vovka. Vermiki rdeče zvezde so največje zlo, kar je rodila Slovenska mati.