Pri velikonočni krasitvi bazilike sv. Petra v Vatikanu sta tudi letos sodelovala Sabina Šegula in Peter Ribič. / Foto: osebni arhiv

Slovenske orhideje v Vatikanu

Kot edina tujca sta imela Sabina Šegula in Peter Ribič tudi letos čast, da sta sodelovala pri velikonočni krasitvi bazilike sv. Petra v Vatikanu.

Vatikan – Mednarodno priznana mojstrica floristike dr. Sabina Šegula in strokovnjak na področju hortikulture Peter Ribič sta pri velikonočni krasitvi bazilike sv. Petra v Vatikanu sodelovala že osmo leto. A tokrat sta imela po besedah Sabine Šegula še večjo odgovornost, saj je bil projekt veliko obsežnejši kot v preteklih letih. Razvili so novo obliko podlage, pri kateri so kombinirali lončnice z rezanim cvetjem in zelenjem, za krasitev pa sta uporabila slovenske orhideje iz Prekmurja.

Z letošnjim projektom so tako po besedah Sabine Šegula dokazali, da je znanje na tem področju v Sloveniji na visoki ravni. Slovenske orhideje iz Prekmurja je darovalo podjetje Ocean Orchids, ki je na ta način zaznamovalo petnajstletnico delovanja. V Vatikan so odpeljali 150 lončkov orhidej Phalaenopsis, ki so oblikovane v obliki kaskad, in 150 lončkov dvostebelnih orhidej. Priprave so se začele že takoj po božični krasitvi oltarja v baziliki ter trga sv. Petra in balkona, kjer papež podeli svoj blagoslov vsem katolikom na svetu, pri kateri Sabina Šegula in Peter Ribič prav tako sodelujeta že od leta 2013. »Poleg načrta dekoracije je bilo treba izdelati načrt, v kakšni tehniki se bo vse skupaj izvedlo. Kaskadne orhideje Phalaenopsis, ki zdaj krasijo Berninijeve stebre, so morale ostati v lončkih, okoli njih pa je bilo treba narediti podlago iz rezanega cvetja in zelenja,« je razložila Sabina Šegula in dodala, da so za 36 tekočih metrov prav posebno izdelanih podlag po njenem načrtu poskrbeli v podjetju Smithers OASIS. »Revolucionarni produkt prvič združuje v eni podlagi lončnice, rezano cvetje in zelenje. V gobo, ki so jo ojačali z žico, so naredili primerne odprtine za lončke orhidej.«

Na rezultat sta oba s Petrom Ribičem izjemno ponosna, saj je projekt po njenih besedah dokaz njune strokovnosti in zanesljivosti. »Tokrat smo pokazali, da Slovenci zmoremo in imamo ogromno znanja. V Sloveniji pridelane orhideje so stopile ob bok cvetju, ki krasi trg pred baziliko.« Veseli jo, da so ta mogočni svetovni projekt podprla tudi slovenska podjetja, saj to dekoracijo vidi na milijone vernikov po vsem svetu.

Oddajte svoj komentar

Kranj 19°

pretežno oblačno
vlažnost: 69 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

10/20

sreda

7/21

četrtek

8/22

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

PRIREDITVE / Tržič, 22. maj 2019

En godec nam gode, en pevec pa poje 2019

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. maj 2019

Medgeneracijske dejavnosti

OBVESTILA / Kranj, 22. maj 2019

Dnevi odprtih vrat hortikulturnega društva

OBVESTILA / Žiri, 22. maj 2019

Krvodajalska akcija

PRIREDITVE / Škofja Loka, 22. maj 2019

Pa vi ste za v muzej!

PRIREDITVE / Jesenice, 22. maj 2019

Za otroke

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. maj 2019

Medgeneracijske dejavnosti

RAZSTAVE / Kranj, 22. maj 2019

Paralelni svet Tamare Ćetković

 

 
 

 

 
 
 

Nov parkirni režim pred občino in na Stari Savi / 16:09, 21. maj

Opažam, da je parkirni prostor prevečkrat polno zaseden. Na njem je sicer še veliko neurejenega prostora...

Poziv k zmanjšanju hrupa letal / 10:27, 21. maj

Povsod, kjer so letališča, tam je hrup letal. Večji bo promet, več bo hrupa. Vprašanje se poraja samo, imeti letališče ali ne? Podobno kot odlagališča odpadkov. Vsi so za, samo ne na svojem dvorišču.

Nadškof Anton Vovk in atentat »spontane« množice / 22:57, 19. maj

Groza. Primitivnost Slovenskega človeka se pokaže v vsej veličini v tragični zgodbi škofa Vovka. Vermiki rdeče zvezde so največje zlo, kar je rodila Slovenska mati.

So tudi vam ukradli orodje? / 21:38, 19. maj

In gdo so lopovi? Zakaj vedno skrivate njijova imena? A so slovenski Državljani? Ali so Slovenci

Cesta na Ljubelj je odprta / 21:36, 19. maj

Nevem kaj mencajo toliko čssa? Mogoče iščejo poceni izvajalca ?

Sodišče prič ne bo zasliševalo / 21:33, 19. maj

Prav je da jim klinika ne dovoli upravljsti parkirišča njkm sd gre samo za zaslużek.

Južna razbremenilna cesta na Bledu / 21:29, 19. maj

Če nebi bili lastniki toliko lakomni? Bi bila obvoznica že zdavnaj narejena, tako vsi bi prodali za nevem kakšne visoke cene, Jaz mislim da je tu Država naredila pravilno ,ko vas je razlastila,