V šoli imamo tri vrste otrok

Za boljšo šolo (16)

Če zelo posplošeno pogledamo otroke v šoli, bi jih lahko v grobem razdelili v tri skupine. Skoraj dvajset odstotkov imamo nadarjenih otrok, približno enak obseg otrok z učnimi težavami, vmes pa je velika skupina »povprečnih« učencev.

Sistem odkrivanja nadarjenih v osnovni šoli je deležen veliko kritik in nezaupanja, saj po mnenju strokovnih delavcev skozi sito pride preveliko število »nadarjenih«. Včasih smo nadarjenost razumeli kot splošno inteligentnost, sedaj veljavna definicija pa pozna veliko vrst nadarjenosti oziroma talentiranosti. Postopek evidentiranja nadarjenih se pri nas začne na predlog učiteljev tretjega razreda, v četrtem razredu pa so ti učenci testirani. V naši šoli, kjer večinoma prisegamo na šolsko uspešnost in akademska znanja, ki se kažejo predvsem v odličnih ocenah, tako mnogi učenci, predvsem fantje s slabšimi ocenami, niso prepoznani kot nadarjeni in sploh niso testirani. Zamujeno lahko kasneje popravijo učitelji višjih razredov, saj učenci test nadarjenosti lahko opravljajo vse do devetega razreda. Za te učence se v šoli poleg rednega pouka pripravijo še prilagojeni individualni programi. Tem dodatnim programom pa se tudi najbolj sposobni radi ognejo oziroma izberejo »sproščujoče«, saj so že tako preveč obremenjeni z raznimi tekmovanji in zunajšolskimi dejavnostmi.

Druga skupina otrok na nasprotni strani krivulje pa so učenci z različnimi vrstami učnih težav, ki se kažejo v obliki slabšega učnega uspeha in nedoseganja določenih učnih ciljev na več ali na posameznih področjih učenja. Tem otrokom so šole dolžne nuditi petstopenjski model pomoči. Najprej mora otroku pri rednem ali dopolnilnem pouku pomagati učitelj, ki ga poučuje. Sledi pomoč šolske svetovalne službe. Na tretji stopnji se učenec vključi v individualno in skupinsko pomoč, ki jo je dolžna organizirati vsaka šola. Če pomoč otroku na prvih treh stopnjah ne zadošča, šola in starši zaprosijo za sodelovanje zunanje ustanove in strokovnjake, ki izvedejo diagnostično testiranje in šele na osnovi njihovih mnenj se v primeru ugotovljenih specifičnih primanjkljajev na posameznih področjih učenja začne postopek pridobivanja odločbe. Ta otroku omogoča prilagojeno izvajanje pouka. Tudi takšnih otrok je po šolah najmanj petina.

Tretja, največja skupina učencev je izredno heterogena. To so najbolj spregledani otroci – »anonimneži«, ker ne želijo v ničemer izstopati, so praviloma prijazni do šolskega osebja, nimajo disciplinskih težav z vrstniki in učitelji in želijo kar najbolj neopazno preživeti šolski vsakdan. V tej veliki skupini se na eni strani skrivajo izredno sposobni in talentirani učenci s povprečnimi ocenami, zadržani in molčeči, ki ob učiteljevih vprašanjih redko dvigujejo roko in dajejo vtis, da vse znajo. Ti otroci zaživijo šele v srednjih šolah, če jim uspe izbrati pravo. Na drugi strani skupine »anonimnih« so učenci, ki kljub primernim sposobnostim niso preveč motivirani in zainteresirani za učenje in jim šola predstavlja nujno zlo. Do solidnih ocen jim pomagajo priti starši in najeti inštruktorji, saj odklanjajo učno pomoč učiteljev.

Strokovni delavci šol se opisanih problemov večinoma zavedajo in treba bo nekaj spremeniti. Šolska zakonodaja predvideva kar nekaj možnosti za izboljšanje odnosov med učenci in učitelji, npr. svetovalne ure za učence, tedenske razredne ure, individualizacijo in diferenciacijo pouka …

Oddaj svoj komentar

Kranj 12°

oblačno
vlažnost: 90 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

15/16

sreda

10/17

četrtek

3/18

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 18. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 18. september 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 18. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 18. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

RAZSTAVE / Jesenice, 18. september 2019

Razstava Stara Sava

PRIREDITVE / Gorenjska, 19. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

OBVESTILA / Kranj, 19. september 2019

Naj te zapelje zelena mobilnost

IZLETI / Kranj, 19. september 2019

Pohodniški izlet: Jeruzalem

 

 
 

 

 
 
 

Ostal brez tretjine črede / 21:02, 18. september

Volke postrelit in bo gmah!

Odpeljali so ga v bolnišnico / 19:17, 18. september

Madona komplicirajo.
Eno vzgojno okrog ušes, problem rešen.

Ostal brez tretjine črede / 19:15, 18. september

Sliko Primoža na vidnem mestu.
Problem rešen.

Ostal brez tretjine črede / 15:11, 18. september

Dva Kraška ali Nemška ovčarja v ogrado pašnika, to je rešitev !

Ostal brez tretjine črede / 07:46, 18. september

Ni problema. Civilna iniciativa ali država mu naj izplačata tržno vrednost poklanih ovc in bo kmet zadovoljen in ovca mrtva. Temu se reče sobivanje.

Balade in srednjeveška glasba / 18:03, 17. september

Škofja Loka je obsedena s srednjim vekom.
To je dejstvo.
Ne vem, a je to biznis ali samo črpanje proraračuna.
Bojim pa se, da bi šli predaleč in kakšno zažgal.

Spoznajte ponudnike urbane kulture Kranja / 15:12, 17. september

Kmetje prvič v mestu!?
Hudoooo!

 

 

/* GRAWE */ /* END grawe */