Nenavadne redovnice: (z leve) Alenka Godec, Lea Bartha Pesek, Miran Juvan, Gojmir Lešnjak - Gojc, Marjan Bunič in Simona Vodopivec Franko / Foto: Urška Boljkovac

Ko se pleše na Oče naš

Produkcijska hiša Prospot iz Radovljice je v marcu premierno predstavila glasbeno komedijo Nune v akciji! Doslej so jo ponovili že enajstkrat, ogledali pa smo si predstavo v razprodani Linhartovi dvorani.

Radovljica – Po slabih dveh urah so bili nastopajoči na radovljiškem odru deležni stoječega aplavza v polni dvorani, ki je bila sicer razprodana tudi to sredo. A pojdimo od začetka. Po dveh po zasedbi in zahtevnosti produkcije obsežnejših muzikalih Mamma Mia! in Briljantina si je Jurij Franko s svojim podjetjem Prospot tokrat omislil nekoliko manjši, lahko bi rekli intimnejši, a izvedbeno nič manj konkreten muzikal Nune v akciji! (v originalu Nunsense) ameriškega avtorja Dana Goggina, ki je svojo krstno uprizoritev doživel leta 1985 na enem broadwayskih odrov.

Pet redovnic se znajde v denarnih težavah, zato se odločijo, da bodo pripravile dobrodelni šov, v katerem se hoče vsaka od njih izkazati, pravzaprav pa biti glavna zvezda – kot pevka, baletna plesalka ali s humorjem. Nune pri tem seveda izstopijo iz svojega samostanskega vsakdana in se pokažejo v nekoliko drugačni luči, kot smo jih sicer vajeni. Po nizu peripetij, ki zgodbo kot tako bogatijo s plemenitim humorjem, jim na koncu seveda uspe.

Na gledališkem odru je seveda pomembna igra. Ko gre za žanr muzikala, pa poleg zgodbe, ki mora biti dovolj dinamična in zanimiva, v ospredje stopijo še tri bistvene sestavine, na katerih glasbena predstava stoji ali pa pade – to so songi, petje in koreografija. Prvo zvezdico za Nune v akciji! si je prislužil Drago Mislej - Mef, ki je ob sodelovanju Marjana Buniča prevedel in priredil tako besedilo kot songe. Ti so duhoviti, ne na prvo žogo, se rimajo, tam, kjer je treba, predvsem pa živijo v današnjem času in so ob tem še dovolj slovenski.

Drugo zvezdico si zaslužijo nune, ki so v odlični pevski in igralski formi. Simono Vodopivec Franko, Alenko Godec in Leo Bartha Pesek je preprosto lepo poslušati, vse tri tudi na odru delujejo suvereno, zadnja se izkaže tudi z elementi baleta. Presenetljivo dobro pevsko delujeta ostali dve redovnici – Marjan Bunič in Gojmir Lešnjak - Gojc v vlogi matere prednice, oba v sicer homogeni zasedbi odkrivata tudi svoje igralske moči. Peterico na odru vseskozi spremlja šesta redovnica Miran Juvan za klaviaturami z večino glasbe v živo. Tretja zvezdica gre Matevžu Česnu, ki je za nastopajoče pripravil ne pretežko, a dovolj atraktivno koreografijo, v kateri so akterji zares prepričljivi. Četrta zvezdica gre režiserju Jaši Jamniku, ki je ljudi z različnimi talenti znal poenotiti v gledljivo celoto. Skupek stand up nastopov povezuje rdeča nit razigranih redovnic – in ne, publiki ob predstavi zares ni dolgčas. Predstava je seveda lahkotna, kar žanru glasbene komedije seveda pritiče, a v sebi vseeno nosi žlahtnost.

Tu je seveda še peta zvezdica – Jurij Franko, ki ima nos za izbor nastopajočih in sodelavcev v posameznem projektu in predvsem ničesar ne prepušča naključju. Predstavi se nedvomno obeta dolgo življenje, prvič bo na sporedu že 22. aprila v ljubljanskem SiTi Teatru BTC, 17. aprila prihaja v Festivalno dvorano na Bled in 23. avgusta v Poletno gledališče Studenec. In vmes jo bo zagotovo moč videti še kje.

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

pretežno oblačno
vlažnost: 98 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

11/24

nedelja

13/18

ponedeljek

13/21

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

PRIREDITVE / Kranj, 26. maj 2019

Praznovanje na Sv. Joštu nad Kranjem

PRIREDITVE / Gorje, 26. maj 2019

Srečanje gorenjskih planincev

OBVESTILA / Škofja Loka, 26. maj 2019

Srečanje bolnih, starejših, osamljenih in invalidov

OBVESTILA / Kranj, 27. maj 2019

Mesečno srečanje in predavanje Prerojenih

PRIREDITVE / Gorenjska, 28. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 29. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 30. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Kranj, 30. maj 2019

Po naravoslovni učni poti Pusti grad

 

 
 

 

 
 
 

Cerkev varen prostor za vse / 08:46, 26. maj

Policija preiskuje in bo preiskovala, vrana pa vrani ne izkljuje oči, itak se ščitiji med sabo te svinje farške...

Štiristo let bisera na Sorškem polju / 16:12, 23. maj

400 let, kar precej se je dogajalo v zakristiji vsa ta leta..

Beluši / 13:18, 23. maj

Tole oboje mi pa ni apetitlih ! Bljak !

Avtomobil direktorja AVP poškodovan, nepravilnosti ni bilo / 19:01, 22. maj

Na predlog AVP je bilo dano v medije za zakonsko znižanje vsebnosti alkohola v krvi med vožnjo! Predlog za znižanje na 0,2 oziroma celo na 0...

Nov parkirni režim pred občino in na Stari Savi / 16:09, 21. maj

Opažam, da je parkirni prostor prevečkrat polno zaseden. Na njem je sicer še veliko neurejenega prostora...

Poziv k zmanjšanju hrupa letal / 10:27, 21. maj

Povsod, kjer so letališča, tam je hrup letal. Večji bo promet, več bo hrupa. Vprašanje se poraja samo, imeti letališče ali ne? Podobno kot odlagališča odpadkov. Vsi so za, samo ne na svojem dvorišču.

Nadškof Anton Vovk in atentat »spontane« množice / 22:57, 19. maj

Groza. Primitivnost Slovenskega človeka se pokaže v vsej veličini v tragični zgodbi škofa Vovka. Vermiki rdeče zvezde so največje zlo, kar je rodila Slovenska mati.