Nenavadne redovnice: (z leve) Alenka Godec, Lea Bartha Pesek, Miran Juvan, Gojmir Lešnjak - Gojc, Marjan Bunič in Simona Vodopivec Franko / Foto: Urška Boljkovac

Ko se pleše na Oče naš

Produkcijska hiša Prospot iz Radovljice je v marcu premierno predstavila glasbeno komedijo Nune v akciji! Doslej so jo ponovili že enajstkrat, ogledali pa smo si predstavo v razprodani Linhartovi dvorani.

Radovljica – Po slabih dveh urah so bili nastopajoči na radovljiškem odru deležni stoječega aplavza v polni dvorani, ki je bila sicer razprodana tudi to sredo. A pojdimo od začetka. Po dveh po zasedbi in zahtevnosti produkcije obsežnejših muzikalih Mamma Mia! in Briljantina si je Jurij Franko s svojim podjetjem Prospot tokrat omislil nekoliko manjši, lahko bi rekli intimnejši, a izvedbeno nič manj konkreten muzikal Nune v akciji! (v originalu Nunsense) ameriškega avtorja Dana Goggina, ki je svojo krstno uprizoritev doživel leta 1985 na enem broadwayskih odrov.

Pet redovnic se znajde v denarnih težavah, zato se odločijo, da bodo pripravile dobrodelni šov, v katerem se hoče vsaka od njih izkazati, pravzaprav pa biti glavna zvezda – kot pevka, baletna plesalka ali s humorjem. Nune pri tem seveda izstopijo iz svojega samostanskega vsakdana in se pokažejo v nekoliko drugačni luči, kot smo jih sicer vajeni. Po nizu peripetij, ki zgodbo kot tako bogatijo s plemenitim humorjem, jim na koncu seveda uspe.

Na gledališkem odru je seveda pomembna igra. Ko gre za žanr muzikala, pa poleg zgodbe, ki mora biti dovolj dinamična in zanimiva, v ospredje stopijo še tri bistvene sestavine, na katerih glasbena predstava stoji ali pa pade – to so songi, petje in koreografija. Prvo zvezdico za Nune v akciji! si je prislužil Drago Mislej - Mef, ki je ob sodelovanju Marjana Buniča prevedel in priredil tako besedilo kot songe. Ti so duhoviti, ne na prvo žogo, se rimajo, tam, kjer je treba, predvsem pa živijo v današnjem času in so ob tem še dovolj slovenski.

Drugo zvezdico si zaslužijo nune, ki so v odlični pevski in igralski formi. Simono Vodopivec Franko, Alenko Godec in Leo Bartha Pesek je preprosto lepo poslušati, vse tri tudi na odru delujejo suvereno, zadnja se izkaže tudi z elementi baleta. Presenetljivo dobro pevsko delujeta ostali dve redovnici – Marjan Bunič in Gojmir Lešnjak - Gojc v vlogi matere prednice, oba v sicer homogeni zasedbi odkrivata tudi svoje igralske moči. Peterico na odru vseskozi spremlja šesta redovnica Miran Juvan za klaviaturami z večino glasbe v živo. Tretja zvezdica gre Matevžu Česnu, ki je za nastopajoče pripravil ne pretežko, a dovolj atraktivno koreografijo, v kateri so akterji zares prepričljivi. Četrta zvezdica gre režiserju Jaši Jamniku, ki je ljudi z različnimi talenti znal poenotiti v gledljivo celoto. Skupek stand up nastopov povezuje rdeča nit razigranih redovnic – in ne, publiki ob predstavi zares ni dolgčas. Predstava je seveda lahkotna, kar žanru glasbene komedije seveda pritiče, a v sebi vseeno nosi žlahtnost.

Tu je seveda še peta zvezdica – Jurij Franko, ki ima nos za izbor nastopajočih in sodelavcev v posameznem projektu in predvsem ničesar ne prepušča naključju. Predstavi se nedvomno obeta dolgo življenje, prvič bo na sporedu že 22. aprila v ljubljanskem SiTi Teatru BTC, 17. aprila prihaja v Festivalno dvorano na Bled in 23. avgusta v Poletno gledališče Studenec. In vmes jo bo zagotovo moč videti še kje.

Oddajte svoj komentar

Kranj 16°

zmerno oblačno
vlažnost: 99 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

15/16

sreda

6/19

četrtek

3/17

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 18. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 18. september 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 18. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 18. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

RAZSTAVE / Jesenice, 18. september 2019

Razstava Stara Sava

PRIREDITVE / Gorenjska, 19. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

OBVESTILA / Kranj, 19. september 2019

Naj te zapelje zelena mobilnost

IZLETI / Kranj, 19. september 2019

Pohodniški izlet: Jeruzalem

 

 
 

 

 
 
 

Balade in srednjeveška glasba / 18:03, 17. september

Škofja Loka je obsedena s srednjim vekom.
To je dejstvo.
Ne vem, a je to biznis ali samo črpanje proraračuna.
Bojim pa se, da bi šli predaleč in kakšno zažgal.

Spoznajte ponudnike urbane kulture Kranja / 15:12, 17. september

Kmetje prvič v mestu!?
Hudoooo!

Pri podiranju drevesa se je smrtno ponesrečil Davo Karničar / 10:18, 17. september

Neverjetno kakšnim izzivom je bil kos Davo in na koncu ga ubije domače drevo..
Naj počiva v miru !!

Nočne more nekega zapuščenega otroka / 18:11, 15. september

..in si jo špricala okoli obeh ritnih odprtin...

Haha, 2 ritni odprtini :)

Pozitivne vrednote dobrih vzornikov / 16:06, 15. september

" Cilj izzivov je spodbuda otrok in mladostnikov k samoiniciativnemu vključevanju v družbeno koristne aktivnosti in jim omogočiti izkušnjo, ...

V kovčku tihotapil heroin / 16:13, 14. september

Dvojna stena v kovčku, ker amater.

Novi faktor na TV3 / 16:11, 14. september

Naj takoj na začetku poudarim, da ta ne bo kuhala.

 

 

/* GRAWE */ /* END grawe */