Janez Stergar je bil odlikovan z medaljo za zasluge. Koroški Slovenci so njegova najbolj srčna stvar.

Kako v Kapli »cajt« mine

V okviru tradicionalne prireditve Noč knjige 2019 bodo v torek, 23. aprila, ob 18.30 v knjigarni Haček v Celovcu odprli razstavo v čast 200. obletnice smrti Valentina Vodnika z naslovom Kranjcev prvi poet. Razstavo pripravlja Gorenjski muzej iz Kranja. Istega dne ob 18. uri bo v kulturnem domu v Pliberku bral svoja dela pisatelj Florijan Lipuš.

Za debelo uro smeha so to zimo poskrbeli trije predsedniki Slovenskega prosvetnega društva Zarja v Železni Kapli Jože Blajs, Franci Sadolšek in Wili Ošina. Wili je sedanji predsednik in je poklicno sodelavec Slovenske prosvetne zveze v Celovcu, Jože in Franci, prvi je ravnatelj slovenskega dijaškega doma v Celovcu, drugi pa je upokojeni novinar in moderator slovenskega programa ORF, pa sta enega od najuspešnejših slovenskih društev na Koroškem vodila pred Ošino. Možakarji, ki se tudi v zasebnem življenju pogosto srečujejo in jim gledališka igra ni tuja, so se odločili, da bodo svojo slogo pokazali tudi na odru. Jože Blajs, ki mu teče pero zelo dobro in je spisal že nekaj uspešnih zgodb, je v kapelskem narečju napisal kabaret, v katerem trije možje humorno besedujejo o aktualnih in resničnih dogodkih v Kapli in tudi širše na Koroškem. Igra ima naslov »A cajt mine«, kar pomeni Kako čas mine, saj v Kapli namesto kako rečejo kar a. Pa tudi besedo Kapla je med domačini zelo redko slišati. Namesto Kapla rečejo enostavno Apla. In s to »apelsko špraho« so Jože, Franci in Wili poleg domače napolnili kar nekaj koroških dvoran in bili nagrajeni z iskrenim aplavzom. Zadnja predstava te sezone je bila konec marca v Pliberku. Morda, tako Jože Blajs, bodo predstavo kdaj še ponovili ali zaigrali kaj drugega, prav tako resnega in smešnega obenem, da bo ljudem hitreje čas minil.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je izročil državna odlikovanja šestim posameznikom za zasluge pri ohranjanju slovenske kulture, slovenskega jezika in kulturne dediščine v zamejstvu. Tamara Blažina, nekdanja poslanka v italijanskem parlamentu in senatu, je prejela Red za zasluge zaradi svojega prizadevanja za zakonsko zaščito slovenske skupnosti v Italiji. Alois Debelis je prejel medaljo za zasluge zaradi dolgoletnega truda za zboljšanje položaja slovenskega kmeta v Italiji. Z medaljo za zasluge so bili odlikovani Marija Kozar - Mukič, Franček Mukič in Dušan Mukič, ki skrbijo za ohranjanje slovenske kulture in dediščine v Porabju na Madžarskem. Medaljo za zasluge je prejel tudi profesor zgodovine in geografije Janez Stergar, ki raziskuje zgodovino in sedanjost Slovencev v zamejstvu, še posebej na Koroškem.

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

13/18

ponedeljek

13/21

torek

11/16

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Kranj, 27. maj 2019

Mesečno srečanje in predavanje Prerojenih

PRIREDITVE / Gorenjska, 28. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 29. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 30. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Kranj, 30. maj 2019

Po naravoslovni učni poti Pusti grad

IZLETI / Kranj, 1. junij 2019

Lovrenška jezera, Ribniški vrh

IZLETI / Tržič, 2. junij 2019

Na tradicionalno romanje v Glinje na Koroško

IZLETI / Kranj, Šenčur, 6. junij 2019

Srečanje upokojencev Gorenjske

 

 
 

 

 
 
 

Cerkev varen prostor za vse / 08:46, 26. maj

Policija preiskuje in bo preiskovala, vrana pa vrani ne izkljuje oči, itak se ščitiji med sabo te svinje farške...

Štiristo let bisera na Sorškem polju / 16:12, 23. maj

400 let, kar precej se je dogajalo v zakristiji vsa ta leta..

Beluši / 13:18, 23. maj

Tole oboje mi pa ni apetitlih ! Bljak !

Avtomobil direktorja AVP poškodovan, nepravilnosti ni bilo / 19:01, 22. maj

Na predlog AVP je bilo dano v medije za zakonsko znižanje vsebnosti alkohola v krvi med vožnjo! Predlog za znižanje na 0,2 oziroma celo na 0...

Nov parkirni režim pred občino in na Stari Savi / 16:09, 21. maj

Opažam, da je parkirni prostor prevečkrat polno zaseden. Na njem je sicer še veliko neurejenega prostora...

Poziv k zmanjšanju hrupa letal / 10:27, 21. maj

Povsod, kjer so letališča, tam je hrup letal. Večji bo promet, več bo hrupa. Vprašanje se poraja samo, imeti letališče ali ne? Podobno kot odlagališča odpadkov. Vsi so za, samo ne na svojem dvorišču.

Nadškof Anton Vovk in atentat »spontane« množice / 22:57, 19. maj

Groza. Primitivnost Slovenskega človeka se pokaže v vsej veličini v tragični zgodbi škofa Vovka. Vermiki rdeče zvezde so največje zlo, kar je rodila Slovenska mati.