Voda je začela spodkopavati breg in načela temelje mostu, zato so morali pot zaradi varnosti sprehajalcev zapreti.

Odstranili most

Zavod Triglavski narodni park je konec marca odstranil poškodovani most na poti do slapa Peričnik. Kdaj ga bodo postavili nazaj, še ni jasno.

Mojstrana – Domačine in turistične delavce v Zgornjesavski dolini v teh dneh vznemirja dejstvo, da so delavci Javnega zavoda Triglavski narodni park pred začetkom poletne sezone odstranili v vremenski ujmi poškodovani most na poti proti slapu Peričnik.

K Peričniku vodi več poti; najlažja in za večino obiskovalcev najzanimivejša je krožna sprehajalna pot, katere del je zdaj zaprt. Kot so pojasnili na TNP, so most odstranili zaradi dotrajanosti in poškodb, ki jih je povzročila vremenska ujma, voda je namreč začela spodkopavati breg in načela tudi temelje mostu.

»Za ponovno vzpostavitev mostu je Javni zavod Triglavski narodni park že izvedel terenski ogled s strokovnimi sodelavci parka, strokovnjakom za inženirsko geomehaniko in gradbeno stroko. Po pripravi strokovnega mnenja bodo določeni nadaljnji koraki.« Kot so še zapisali v pojasnilu, so že leta 2017 pridobili ustrezna soglasja za obnovo lesenega mostu, saj se je izkazalo, da je zaradi zagotavljanja varnosti nujno potrebna sanacija. Lansko jesen je vremenska ujma povzročila še večje geomorfološke spremembe, ki so s spremembo struge stanje poslabšale do mere, da je bilo zaradi nevarnosti most treba odstraniti. Dostop do Peričnika in nazaj je tako do nadaljnjega mogoč le po urejeni poti na desnem bregu potoka Peričnik.

Kot poudarja Matjaž Podlipnik, predsednik Turističnega društva Dovje-Mojstrana, si v kraju in občini želijo, da bi bila pot čim hitreje spet prehodna. »Gre za eno od najpomembnejših sprehajalnih poti v občini, tako priljubljena kot pot do Peričnika je le še pot do Martuljških slapov. Zavedamo se, da tega ni mogoče narediti čez noč: treba je ugotoviti stanje na terenu in pridobiti vso potrebno dokumentacijo za gradnjo oziroma ureditev poti. Tako domačini kot turistični delavci v destinaciji, turistično društvo in Slovenski planinski muzej, pa smo pripravljeni pomagati,« je zagotovi Podlipnik.

Oddajte svoj komentar

Kranj 15°

oblačno
vlažnost: 98 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

9/18

ponedeljek

11/20

torek

9/21

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

RAZSTAVE / Cerklje, 23. september 2019

Žig in razstava o Borštniku

OBVESTILA / Visoko, 23. september 2019

Vpis gledališkega abonmaja

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. september 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 24. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 24. september 2019

Medgeneracijske prireditve

 

 
 

 

 
 
 

Spreten voznik / 18:09, 23. september

Na Bledu se jim še sanja ne, da bi zgradili ali lift, ali kabino za na Grad, kaj šele Vršič. Mogoče bi pa spet Ruse povabil....

Zmotila ga je županova plača / 18:06, 23. september

Ko je ravno govora o denarju ! V Ljubljani so županovi familji odpisali 29M€, na 16M podlage. 29+16= 45 ! Ma to so male cifre. Nas je recimo...

Žrtvovali so se za svobodo vseh nas / 17:42, 23. september

"Zbrane je nagovoril tudi predsednik Krajevne skupnosti Visoko Sašo Gašperlin, ki je dejal, da so omenjeni dogodki zagotovili, da smo Sloven...

Nagrada za turistični film o občini Domžale / 17:27, 23. september

Turistični film dobil nagrado v Srbiji.

HUDOOO!

Prej bi dobila moža kot sopotnika / 12:08, 23. september

"Nekdo si je zaželel celo fotografije v kopalkah"
----------------
Tole sem razumel kot satitiro.
Torej, tudi jaz bi žele fotografijo v kopalkah, plus, da mi vse plačate.

Spreten voznik / 10:33, 23. september

Avstrijci ali Italijani bi zgradili že pred desetletji gondolo na Vršič in predor pod Vršičem. Slovenci so bolj za planšarije in ponujanje kislega mleka in sira.

Spreten voznik / 09:30, 23. september

Če mene vprašate, je tole mrcvarjenje busa in zapiranje prometa z dolgim turističnim avtobusom ena velika bedarija. Enako tako se cjazi ARRI...