Voda je začela spodkopavati breg in načela temelje mostu, zato so morali pot zaradi varnosti sprehajalcev zapreti.

Odstranili most

Zavod Triglavski narodni park je konec marca odstranil poškodovani most na poti do slapa Peričnik. Kdaj ga bodo postavili nazaj, še ni jasno.

Mojstrana – Domačine in turistične delavce v Zgornjesavski dolini v teh dneh vznemirja dejstvo, da so delavci Javnega zavoda Triglavski narodni park pred začetkom poletne sezone odstranili v vremenski ujmi poškodovani most na poti proti slapu Peričnik.

K Peričniku vodi več poti; najlažja in za večino obiskovalcev najzanimivejša je krožna sprehajalna pot, katere del je zdaj zaprt. Kot so pojasnili na TNP, so most odstranili zaradi dotrajanosti in poškodb, ki jih je povzročila vremenska ujma, voda je namreč začela spodkopavati breg in načela tudi temelje mostu.

»Za ponovno vzpostavitev mostu je Javni zavod Triglavski narodni park že izvedel terenski ogled s strokovnimi sodelavci parka, strokovnjakom za inženirsko geomehaniko in gradbeno stroko. Po pripravi strokovnega mnenja bodo določeni nadaljnji koraki.« Kot so še zapisali v pojasnilu, so že leta 2017 pridobili ustrezna soglasja za obnovo lesenega mostu, saj se je izkazalo, da je zaradi zagotavljanja varnosti nujno potrebna sanacija. Lansko jesen je vremenska ujma povzročila še večje geomorfološke spremembe, ki so s spremembo struge stanje poslabšale do mere, da je bilo zaradi nevarnosti most treba odstraniti. Dostop do Peričnika in nazaj je tako do nadaljnjega mogoč le po urejeni poti na desnem bregu potoka Peričnik.

Kot poudarja Matjaž Podlipnik, predsednik Turističnega društva Dovje-Mojstrana, si v kraju in občini želijo, da bi bila pot čim hitreje spet prehodna. »Gre za eno od najpomembnejših sprehajalnih poti v občini, tako priljubljena kot pot do Peričnika je le še pot do Martuljških slapov. Zavedamo se, da tega ni mogoče narediti čez noč: treba je ugotoviti stanje na terenu in pridobiti vso potrebno dokumentacijo za gradnjo oziroma ureditev poti. Tako domačini kot turistični delavci v destinaciji, turistično društvo in Slovenski planinski muzej, pa smo pripravljeni pomagati,« je zagotovi Podlipnik.

Oddajte svoj komentar

Kranj 18°

pretežno jasno
vlažnost: 96 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

15/30

torek

16/33

sreda

18/35

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

IZLETI / Gozd - Martuljek, 25. junij 2019

Izlet na Sv. Višarje

PRIREDITVE / Štefanja Gora, Šenčur, 25. junij 2019

Palačinke na Šenturški Gori

PRIREDITVE / Gorje, 25. junij 2019

Ob začetku poletne sezone

IZLETI / Naklo, 25. junij 2019

Kolesarjenje po občini Naklo

PRIREDITVE / Šenčur, 27. junij 2019

Poletna glasbena srečanja

IZLETI / Kranj, 27. junij 2019

Planinski izlet: Češka koča

IZLETI / Naklo, 27. junij 2019

S kolesom do Vogelj

PREDAVANJA / Šenčur, 27. junij 2019

Predavanje inštruktorja varne vožnje

 

 
 

 

 
 
 

Iz Predoselj v Južno Afriko / 21:45, 24. junij

Pohvalno, da se je gospa odločila dati v hrambo muzeju ker bi bilo škoda, da bi to obležalo nekje v omari.

Tržičani mu rečejo kar grad / 21:26, 24. junij

Piše, kaj pa grad jutri? Neka Tržičanka je v svoji magistrski nalogi vizualno predstavila projekt tržiške knjižnice. Pija Japelj skoraj sos...

Krvava zarja naznanila gorje / 18:41, 24. junij

G. Primož, Anamarija in vsem podobnega mišljenja. Nacizem je zamenjal komunizem. Tega mnogi ne morete in nočete sprejeti. Ne morete sprejeti...

Začenjajo se počitnice / 18:34, 24. junij

Zaradi takega šolstva, ki vzpodbuja povprečnost , smo bili v socializmu, smo in bomo v socializmu.Naše šolstvo štanca. Štanca nezaposljive k...

Začenjajo se počitnice / 15:22, 24. junij

Čestitke vsem učiteljicam in učiteljem za 6 tednov neprekinjenega dopusta. Skupaj letno 3 mesece dopusta. Vsak zdravnik se lahko skrije po količini dopusta. Carji.

Krvava zarja naznanila gorje / 11:44, 24. junij

Janez Novak,
Za ohranjanje zgodovinske sramote pa skrbite kar sami :)

Grožnje niti niso prav redke / 10:54, 24. junij

Umor dekleta iz Radovljice je raziskan, kaj da ne..