Kamen iz vesolja

Pred desetimi leti je na Mežaklo padel meteorit. Kamen iz vesolja, star 4.570.000.000 let. In za svoj cilj je izbral ravno – Zemljo. In na Zemlji – Jesenice. Prav po Jesenicah je dobil tudi ime – meteorit Jesenice. Je eden od le štirih meteoritov, ki so jih doslej našli na slovenskem ozemlju, a edini, ki je bil tudi viden in slišan. Nanj so prvi opozorili gasilci s Hrušice, ki so v tisti pomladni noči 9. aprila 2009 opravljali požarno stražo. Na nebu nad Karavankami se je izrisala svetla sled in nato izginila za Mežaklo, padec pa je spremljalo bobnenje ...

Ob prvi obletnici padca je bil delček meteorita (največja kosa sta sicer varno shranjena v Prirodoslovnem muzeju Slovenije v Ljubljani) na ogled na Jesenicah, izšla pa je tudi knjižica z naslovom Meteorit z Mežakle. In zatem … zatem se nekaj let ni zgodilo nič. Do leta 2016, ko so, da bi ponovno vzbudili zanimanje javnosti in da bi Jesenice postale znane kot občina, na katero je padel meteorit, zagnani prostovoljci Društva za razvoj turizma Jesenice pripravili prvi Dan meteorita. Na ogled so postavili največji najdeni kos meteorita, pripravili delavnice in predavanja o znanosti in fantastiki, v sodelovanju s Prirodoslovnim muzejem razstavo vesolju … Skozi leta se je prireditev razvijala in minuli konec tedna so pripravili že četrti festival Meteorita, ki vsako leto napolni jeseniški Čufarjev trg in avlo ter dvorano Kina Železar. Več sto navdušenih obiskovalcev dokazuje, da znanost o vesolju močno privlači ljudi od blizu in daleč.

Pa so na Jesenicah v desetih letih naredili dovolj za promocijo meteorita? Medtem ko so v Javorjah, kjer so meteorit našli istega leta, že postavili obeležje z odlitkom meteorita in uredili simpatično Meteoritkovo pot (zanimivo, idejo so dali učenci domače osnovne šole), pa se na Jesenicah šele ob deseti obletnici pripravljajo na postavitev table na mestu padca. Tudi voden pohod, ki ga pripravljajo v sklopu festivala, je vselej odlično obiskan. A pohod je organiziran samo enkrat na leto, kaj pa preostalih 364 dni?

Koliko občin (v Evropi, celo na svetu!) se lahko pohvali, da jo je zadel meteorit? Mar ni to izjemna priložnost za razvoj turističnih produktov, za ureditev pohodniške poti do mesta najdbe, za izdelavo spominkov v obliki meteorita? Festival Meteorita je korak v pravo smer. A festival temelji na prostovoljcih (sicer ob finančni podpori Občine Jesenice). In ko na Jesenicah govorijo o razvoju turizma, bi zagotovo morali razmišljati tudi o zgodbah, ki bi jih spletli okrog kamna iz vesolja … Po desetih letih je za to skrajni čas.

Oddaj svoj komentar

Kranj 14°

oblačno
vlažnost: 94 %
veter: V, hitrost: 29 km/h

14/20

petek

12/25

sobota

11/23

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

IZLETI / Šenčur, 5. junij 2020

Začetek kolesarjenja šenčurskih upokojencev

RAZSTAVE / Radovljica, 5. junij 2020

Idejna in grafična zasnova Vurnikove poti po Radovljici

RAZSTAVE / Škofja Loka, 5. junij 2020

Zornica

OBVESTILA / Kranj, 5. junij 2020

Srečanje invalidov odpade

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 9. junij 2020

Kolesarski izlet

IZLETI / Naklo, 9. junij 2020

Pohod v dolino Završnice

IZLETI / Kranj, 11. junij 2020

Pohodniški izlet na Pangršico

 

 
 

 

 
 
 

Glavni cilj Dirka po Franciji / 12:31, 3. junij

Srečno na Tour-u. Prepričan sem, da boš med top 10.

Zahvalili so se iz zraka / 09:21, 3. junij

Dragi zdravstveni delavci! Za hip se vam je na nebu prikazal krizni dodatek.
Priletel in odletel. :)))))

Tovornjaki polnijo počivališča na gorenjski avtocesti / 15:16, 1. junij

A zdaj bojo pa osebni avtomobili morali v kolonah čakati? Zaradi tovornjakov čeprav večjo da nemorejo če mejo do ponoči?

Opolnoči v Sloveniji epidemije formalno konec / 14:08, 1. junij

In zmage proslavljamo s preletom vojaških letal ! Ko v stari Jugi.. Vrhunsko, še vojaško parado prosim!

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 11:42, 31. maj

Cel svet stoji oziroma se vrti počasneje zaradi malce močnejše gripe. Nateg stoletja.

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 09:39, 31. maj

Zdravniška stroka pravi maske niso več smiselne, so samo še priporočljive za starejšo populacijo, govorec Jelko pravi, maske so še naprej obvezne !!
Komu verjeti? Stroki ali politiki?

Žalost onkraj sanj / 09:32, 31. maj

Še dandanes je klerikalcem ideal Slovenija v letih pred drugo svetovno vojno, nazadnjaštvo, velik vpliv RKC v kateri ženska igra podrejeno i...