Kamen iz vesolja

Pred desetimi leti je na Mežaklo padel meteorit. Kamen iz vesolja, star 4.570.000.000 let. In za svoj cilj je izbral ravno – Zemljo. In na Zemlji – Jesenice. Prav po Jesenicah je dobil tudi ime – meteorit Jesenice. Je eden od le štirih meteoritov, ki so jih doslej našli na slovenskem ozemlju, a edini, ki je bil tudi viden in slišan. Nanj so prvi opozorili gasilci s Hrušice, ki so v tisti pomladni noči 9. aprila 2009 opravljali požarno stražo. Na nebu nad Karavankami se je izrisala svetla sled in nato izginila za Mežaklo, padec pa je spremljalo bobnenje ...

Ob prvi obletnici padca je bil delček meteorita (največja kosa sta sicer varno shranjena v Prirodoslovnem muzeju Slovenije v Ljubljani) na ogled na Jesenicah, izšla pa je tudi knjižica z naslovom Meteorit z Mežakle. In zatem … zatem se nekaj let ni zgodilo nič. Do leta 2016, ko so, da bi ponovno vzbudili zanimanje javnosti in da bi Jesenice postale znane kot občina, na katero je padel meteorit, zagnani prostovoljci Društva za razvoj turizma Jesenice pripravili prvi Dan meteorita. Na ogled so postavili največji najdeni kos meteorita, pripravili delavnice in predavanja o znanosti in fantastiki, v sodelovanju s Prirodoslovnim muzejem razstavo vesolju … Skozi leta se je prireditev razvijala in minuli konec tedna so pripravili že četrti festival Meteorita, ki vsako leto napolni jeseniški Čufarjev trg in avlo ter dvorano Kina Železar. Več sto navdušenih obiskovalcev dokazuje, da znanost o vesolju močno privlači ljudi od blizu in daleč.

Pa so na Jesenicah v desetih letih naredili dovolj za promocijo meteorita? Medtem ko so v Javorjah, kjer so meteorit našli istega leta, že postavili obeležje z odlitkom meteorita in uredili simpatično Meteoritkovo pot (zanimivo, idejo so dali učenci domače osnovne šole), pa se na Jesenicah šele ob deseti obletnici pripravljajo na postavitev table na mestu padca. Tudi voden pohod, ki ga pripravljajo v sklopu festivala, je vselej odlično obiskan. A pohod je organiziran samo enkrat na leto, kaj pa preostalih 364 dni?

Koliko občin (v Evropi, celo na svetu!) se lahko pohvali, da jo je zadel meteorit? Mar ni to izjemna priložnost za razvoj turističnih produktov, za ureditev pohodniške poti do mesta najdbe, za izdelavo spominkov v obliki meteorita? Festival Meteorita je korak v pravo smer. A festival temelji na prostovoljcih (sicer ob finančni podpori Občine Jesenice). In ko na Jesenicah govorijo o razvoju turizma, bi zagotovo morali razmišljati tudi o zgodbah, ki bi jih spletli okrog kamna iz vesolja … Po desetih letih je za to skrajni čas.

Oddaj svoj komentar

Kranj 13°

oblačno
vlažnost: 99 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

13/18

ponedeljek

13/21

torek

11/16

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Kranj, 27. maj 2019

Mesečno srečanje in predavanje Prerojenih

PRIREDITVE / Gorenjska, 28. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 29. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 30. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Kranj, 30. maj 2019

Po naravoslovni učni poti Pusti grad

IZLETI / Kranj, 1. junij 2019

Lovrenška jezera, Ribniški vrh

IZLETI / Tržič, 2. junij 2019

Na tradicionalno romanje v Glinje na Koroško

IZLETI / Kranj, Šenčur, 6. junij 2019

Srečanje upokojencev Gorenjske

 

 
 

 

 
 
 

Cerkev varen prostor za vse / 08:46, 26. maj

Policija preiskuje in bo preiskovala, vrana pa vrani ne izkljuje oči, itak se ščitiji med sabo te svinje farške...

Štiristo let bisera na Sorškem polju / 16:12, 23. maj

400 let, kar precej se je dogajalo v zakristiji vsa ta leta..

Beluši / 13:18, 23. maj

Tole oboje mi pa ni apetitlih ! Bljak !

Avtomobil direktorja AVP poškodovan, nepravilnosti ni bilo / 19:01, 22. maj

Na predlog AVP je bilo dano v medije za zakonsko znižanje vsebnosti alkohola v krvi med vožnjo! Predlog za znižanje na 0,2 oziroma celo na 0...

Nov parkirni režim pred občino in na Stari Savi / 16:09, 21. maj

Opažam, da je parkirni prostor prevečkrat polno zaseden. Na njem je sicer še veliko neurejenega prostora...

Poziv k zmanjšanju hrupa letal / 10:27, 21. maj

Povsod, kjer so letališča, tam je hrup letal. Večji bo promet, več bo hrupa. Vprašanje se poraja samo, imeti letališče ali ne? Podobno kot odlagališča odpadkov. Vsi so za, samo ne na svojem dvorišču.

Nadškof Anton Vovk in atentat »spontane« množice / 22:57, 19. maj

Groza. Primitivnost Slovenskega človeka se pokaže v vsej veličini v tragični zgodbi škofa Vovka. Vermiki rdeče zvezde so največje zlo, kar je rodila Slovenska mati.