V kranjski dekaniji bodo morali marsikje velikonočne dobrote odnesti v župnijsko cerkev, saj blagoslova pa vaseh ne bo več. / Foto: Tina Dokl

Ponekod brez velikonočnega blagoslova

Ker so duhovniki vedno starejši in preobremenjeni, so se v kranjski dekaniji odločili, da velikonočnih blagoslovov po vaseh ne bo več, kar pa nekaterim župljanom ni všeč.

Kranj – »Stara sem 68 let in kar pomnim, so župniki hodili na soboto pred veliko nočjo žegnat po vaseh, na primer na Javornik, Pševo, Zabukovje, pri Šempetrski kapeli, v cerkvi sv. Jerneja in nazadnje v farni cerkvi sv. Martina v Stražišču. Letos naj bi bilo žegnanje oziroma blagoslov jedi samo v farni cerkvi sv. Martina, in to trikrat v soboto popoldne. Ljudje so nejevoljni. Ali bodo Gasparijeve razglednice ob žegnanju pri križu samo še zgodovina?« se sprašuje ena od naših bralk, ki nam je napisala pismo in dodala, da včasih župniki niso imeli avtomobilov, sedaj pa jih imajo, a si ne vzamejo časa, da bi šli tudi po vaseh.

Podobno pismo je napisala tudi naša bralka Špela iz Struževega. »Krajani Struževega in Rupe smo prejeli obvestilo (oznanilo), da velikonočnih žegnanj po vaseh ne bo več! Menda je to ''želja'' nadškofije, ker da so župniki preobremenjeni,« je zapisala Špela in dodala, da to podira dolgoletno tradicijo prelepega velikonočnega dogodka, saj iz Struževega peš zagotovo ne bodo romali na Zlato polje. »Na teh žegnanjih smo se zbrali malodane vsi krajani in si izmenjali nekaj besed, oddali košare v žegnanje in z denarno pomočjo ''podprli'' župnika in njegov trud,« je dodala.

Za pojasnilo smo zaprosili župnika v župniji Zlato polje Erika Šviglja, ki je povedal, da so krajani Struževega in Rupe obvestilo o tem, da letos ne bo blagoslova, dobili v mesečnih oznanilih Rast, ki jih vsak mesec izdajo in so na voljo v župnijski cerkvi.

V oznanilih je zapisano, da bo blagoslov velikonočnih jedil od letos naprej samo v župnijski cerkvi Zlato polje, in sicer v soboto ob 11., 14., 15., 16. in 17. uri.

»Ker je bistvo velike sobote obisk božjega groba, je prav, da se potrudimo in pridemo čez dan v cerkev. Vsako leto je manj duhovnikov in zelo resno potekajo pogovori o združevanju župnij, kar se bo kmalu poznalo tudi v naši kranjski dekaniji. Z dekanijskimi duhovniki smo se odločili, da bomo vse blagoslove velikonočnih jedil prenesli v župnijske cerkve. Kmalu ne bo več na vsaki župniji svojega župnika in bo treba marsikatero pobožnost in mašo opustiti. Seveda se tega ne zavedamo, dokler se nas konkretno to ne dotika. Ko pa bo prišlo do tega v nekaj letih, pa bodo stvari nekoliko drugačne. Ljudje smo vse preveč razvajeni in je prav, da se malo potrudimo tudi s tem, da ne godrnjamo za vsako stvar oz. spremembo in poskušamo to razumeti,« se glasi zapisano oznanilo.

Župnik Erik Švigelj nas je za več informacij glede takšne odločitve napotil na dekana dekanije Kranj Jožeta Kluna, od katerega odgovora nismo dobili, se je pa na vprašanja naših bralcev odzval generalni vikar Ljubljanske nadškofije msgr. Franc Šuštar in pojasnil, da s strani škofije ni bilo nikakršnih navodil glede blagoslova v posameznih dekanijah in župnijah, pač pa so ob pogovorih o preobremenjenosti predlagali, da se lahko vsak duhovnik glede blagoslova odloči, kot se mu zdi najbolje.

»Slovenski duhovniki so stari povprečno 60,2 leta. Poleg tega imamo precejšnje pomanjkanje duhovnikov in marsikje so svete maše včasih potekale trikrat dnevno, sedaj pa le še enkrat ali dvakrat,« je tudi povedal Franc Šuštar in dodal, da je velikonočni blagoslov res lepa navada, je pa dejstvo, da je velikonočnega dogajanja veliko in prav je, da verniki pridejo v domačo župnijsko cerkev tudi k molitvi in sveti maši.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

pretežno oblačno
vlažnost: 95 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

11/24

nedelja

14/19

ponedeljek

13/22

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

PRIREDITVE / Kranj, 26. maj 2019

Praznovanje na Sv. Joštu nad Kranjem

PRIREDITVE / Gorje, 26. maj 2019

Srečanje gorenjskih planincev

OBVESTILA / Škofja Loka, 26. maj 2019

Srečanje bolnih, starejših, osamljenih in invalidov

OBVESTILA / Kranj, 27. maj 2019

Mesečno srečanje in predavanje Prerojenih

PRIREDITVE / Gorenjska, 28. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 29. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 30. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Kranj, 30. maj 2019

Po naravoslovni učni poti Pusti grad

 

 
 

 

 
 
 

Štiristo let bisera na Sorškem polju / 16:12, 23. maj

400 let, kar precej se je dogajalo v zakristiji vsa ta leta..

Beluši / 13:18, 23. maj

Tole oboje mi pa ni apetitlih ! Bljak !

Avtomobil direktorja AVP poškodovan, nepravilnosti ni bilo / 19:01, 22. maj

Na predlog AVP je bilo dano v medije za zakonsko znižanje vsebnosti alkohola v krvi med vožnjo! Predlog za znižanje na 0,2 oziroma celo na 0...

Nov parkirni režim pred občino in na Stari Savi / 16:09, 21. maj

Opažam, da je parkirni prostor prevečkrat polno zaseden. Na njem je sicer še veliko neurejenega prostora...

Poziv k zmanjšanju hrupa letal / 10:27, 21. maj

Povsod, kjer so letališča, tam je hrup letal. Večji bo promet, več bo hrupa. Vprašanje se poraja samo, imeti letališče ali ne? Podobno kot odlagališča odpadkov. Vsi so za, samo ne na svojem dvorišču.

Nadškof Anton Vovk in atentat »spontane« množice / 22:57, 19. maj

Groza. Primitivnost Slovenskega človeka se pokaže v vsej veličini v tragični zgodbi škofa Vovka. Vermiki rdeče zvezde so največje zlo, kar je rodila Slovenska mati.

So tudi vam ukradli orodje? / 21:38, 19. maj

In gdo so lopovi? Zakaj vedno skrivate njijova imena? A so slovenski Državljani? Ali so Slovenci