Koliko obdavčiti knjige, časopise

Država namerava izenačiti obdavčitev tiskanih in elektronskih knjig in časopisov na 9,5 odstotka DDV. Pa bo to zadostna rešitev za boljšo prihodnost založništva na Slovenskem?

Kranj – Do srede bo še potekala javna razprava o predlogu finančnega ministrstva, ki namerava s spremembami zakona o DDV za e-publikacije (knjige, časopise in periodiko) znižati stopnjo obdavčitve s sedanjih 22 na 9,5 odstotka, kolikor so že obdavčene tiskane publikacije. Ministrstvo s predlagano spremembo sledi lanski odločitvi evropskih finančnih ministrov, da se tiskane in elektronske izdaje knjig in časopisov davčno obravnavajo enako.

Po zdajšnjih evropskih pravilih splošna stopnja DDV ne sme biti nižja od 15 odstotkov, ob tem pa sta dovoljeni dve znižani stop­nji, pri čemer najnižja ne sme znašati manj kot pet odstotkov. Za knjige, časopise in periodiko pa so dovoljene tudi zelo nizke ali celo ničelne stopnje, vendar le državam, ki so jih za fizične publikacije uporabljale 1. januarja 2017. Slovenija torej ničelne obdavčitve ne more uvesti. Glede na to, da so po podatkih mednarodne zveze založnikov v številnih evropskih državah tiskane knjige in časopisi obdavčeni le petodstotno ali celo nižje (v Združenem kraljestvu imajo na primer ničelno obdavčitev), pa se že pojavljajo razmišljanja, da bi bilo primerno tudi pri nas stopnjo obdavčitve postaviti pri petih odstotkih. Nižja obdavčitev namreč lahko pripomore tudi k pocenitvi publikacij, od česar bi imeli koristi tako potrošniki kot založniki.

Po podatkih republiškega statističnega urada se izdatki gospodinjstev za časopise, knjige in pisalne potrebščine v Sloveniji kljub gospodarski rasti zadnja leta zmanjšujejo, v slabem desetletju za šestino. Leta 2017 so ti izdatki znašali 190,4 milijona evrov. Država bi s polovičnim znižanjem obdavčitve po nekaterih izračunih izgubila manj kot devet milijonov evrov letno, vendar naj bi se ta vsaj delno nevtralizirala zaradi večje prodaje publikacij.

In kaj o znižanju obdavčitev za knjige, časopise in periodiko meni Ivan Sivec, s 153 knjigami eden najplodovitejših in najbolj branih slovenskih avtorjev? »Knjiga je v današnjem elektronskem času sorazmerno naporen medij, zato je po svoje razumljivo, da izgublja priljubljenost, še posebej, ker nas drugi mediji na veliko razvajajo in so nas že skorajda povsem pomehkužili. A vendar je predvsem knjiga tista, ki mlademu človeku razvija domišljijo, starejšemu pa ohranja možganske celice. Res pa je, da je knjiga – glede na to, da nas je malo – še vedno najmanj vsaj enkrat predraga. Zato je razumljivo, da gredo v promet predvsem knjige po deset in manj evrov. Na srečo se da skoraj vsako knjigo izposoditi v knjižnici. Tako tiskana kot elektronske knjiga sta torej težje dostopni prav zaradi denarja. Zato vsaj pri knjigi država ne bi smela iskati dobička in podpiram predlog, da knjiga sploh ne bi bila obdavčena. Ker se proda sorazmerno malo knjig, država zaradi tega ne bi obubožala, ljubiteljem knjig pa bi bile te veliko bolj dostopne,« je dejal.

Oddajte svoj komentar

Kranj 18°

oblačno
vlažnost: 90 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

9/18

ponedeljek

11/20

torek

9/21

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

RAZSTAVE / Cerklje, 23. september 2019

Žig in razstava o Borštniku

OBVESTILA / Visoko, 23. september 2019

Vpis gledališkega abonmaja

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. september 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 24. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 24. september 2019

Medgeneracijske prireditve

 

 
 

 

 
 
 

Prej bi dobila moža kot sopotnika / 12:08, 23. september

"Nekdo si je zaželel celo fotografije v kopalkah"
----------------
Tole sem razumel kot satitiro.
Torej, tudi jaz bi žele fotografijo v kopalkah, plus, da mi vse plačate.

Spreten voznik / 10:33, 23. september

Avstrijci ali Italijani bi zgradili že pred desetletji gondolo na Vršič in predor pod Vršičem. Slovenci so bolj za planšarije in ponujanje kislega mleka in sira.

Spreten voznik / 09:30, 23. september

Če mene vprašate, je tole mrcvarjenje busa in zapiranje prometa z dolgim turističnim avtobusom ena velika bedarija. Enako tako se cjazi ARRI...

Vprašanja o volkovih / 09:13, 23. september

Gaspa, preveč vprašanj za Ljubljano. V Ljubljani so volkovi in medvedi v kletkah, veste. Hribovske vasi so pa predaleč od Ljubljane, da bi v...

Odpuščeni kranjski policist zahteva nazaj svojo službo / 17:27, 22. september

Se strinjam z vami Deželan.
Premestitev na južno mejo, da se za ene pol leta umakne iz Kranja.
Nora kazen je to glede na bankirje in drugo svojat pri koritu!

Ne bodi tak kot krava ... / 17:23, 22. september

Boljš je tale:

POZOR MINE !

Nižja gospodarska rast / 19:35, 21. september

"Levica in koalicija zbližali stališča"
---------------------------
Slovenija nova Švica:
ukinitev dopolnilnega zvarovanja in 1000€ pokojnine .
Hudooo!