Premalo otrok na letovanjih

Lani bi z zdravstveno indikacijo lahko letovalo kar 87 otrok z območja Jesenic, a jih je le enajst.

»Veliko staršev niti ne ve, da pediater lahko napiše predlog za zdravstveno letovanje, če je bil otrok dvakrat na leto pri zdravniku, četudi le zaradi viroze,« je dejala Jelka Jelovšek Srebot.

Jesenice – Društvo prijateljev mladine (DPM) Škofja Loka vsako leto med poletnimi počitnicami organizira letovanja za otroke in mladino na morju ali v hribih. To je namenjeno tudi otrokom in mladostnikom z zdravstveno indikacijo, torej takšnim, ki so pogosteje bolni. Takšno zdravstveno letovanje je subvencionirano s strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Kot je povedala Jelka Jelovšek Srebot iz DPM Škofja Loka, bodo letos poleti organizirali zdravstvena letovanja za otroke in mlade z območij upravnih enot Jesenice, Kranj, Radovljica, Škofja Loka in Tržič. A če so v večini omenjenih upravnih enot zdravstvena letovanja dobro obiskana in so vsa prosta mesta skoraj v celoti zapolnjena, pa je slabši odziv z območja Jesenic.

Po podatkih Jelovšek Srebotove bi tako lani z zdravstveno indikacijo lahko letovalo kar 87 otrok z območja Jesenic, a jih je le enajst. To pomeni, da je bilo izkoriščenih le slabih trinajst odstotkov razpoložljivih mest, ves preostali denar pa je ostal neporabljen. In kaj je razlog? Po besedah Jelke Jelovšek Srebot zdravniki z jeseniškega območja napišejo manj predlogov za zdravstveno letovanje, kot bi jih lahko, prav tako so starši slabše seznanjeni z možnostjo tovrstnega letovanja.

V DPM Škofja Loka bodo zato, kot je napovedala, prek jeseniških osnovnih šol skušali o tej možnosti informirati starše, prav tako pa navezati boljše sodelovanje z zdravniki. Velika škoda namreč je, da javni denar za otroke ostane neporabljen.

Vprašanje, zakaj napišejo manj predlogov za zdravstveno letovanje, smo postavili tudi pediatru Franciju Krajniku iz Zdravstvenega doma Jesenice. Kot je pojasnil, je zdravstvena zavarovalnica pred leti postavila zelo stroga pravila glede napotitve otrok na zdravstveno letovanje. Nekateri gorenjski pediatri so, ker naj bi bila napotitev v nasprotju s pravili, celo morali plačati penale. Zato so bili pediatri v preteklosti prisiljeni omejiti pisanje predlogov, v teh letih pa so se tudi starši nekako »odvadili«, da bi izkoristili to pravico za otroke. Tako tudi danes starši manj sprašujejo po tej možnosti, je pa Krajnik zatrdil, da je vsekakor v interesu pediatrov, da otroci to možnost izkoristijo. A če so pred leti napisali od 40 do 45 predlogov, jih zadnja leta le še od deset do dvajset letno. »A če nekdo izrazi interes, predlog vsekakor napišemo,« je še dodal Franci Krajnik.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

zmerno oblačno
vlažnost: %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

13/26

ponedeljek

14/26

torek

15/17

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 16. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 16. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 16. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PREDAVANJA / Kranj, 16. september 2019

Srečanje z atlasologom

PRIREDITVE / Radovljica, Kranj, 16. september 2019

Ex/Odus radosti

PRIREDITVE / Gorenjska, 17. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

IZLETI / Kranj, 17. september 2019

Kolesarski izlet

PRIREDITVE / Gorenjska, 17. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

 

 
 

 

 
 
 

Nočne more nekega zapuščenega otroka / 18:11, 15. september

..in si jo špricala okoli obeh ritnih odprtin...

Haha, 2 ritni odprtini :)

Pozitivne vrednote dobrih vzornikov / 16:06, 15. september

" Cilj izzivov je spodbuda otrok in mladostnikov k samoiniciativnemu vključevanju v družbeno koristne aktivnosti in jim omogočiti izkušnjo, ...

V kovčku tihotapil heroin / 16:13, 14. september

Dvojna stena v kovčku, ker amater.

Novi faktor na TV3 / 16:11, 14. september

Naj takoj na začetku poudarim, da ta ne bo kuhala.

S šolo ni nihče povsem zadovoljen / 14:41, 14. september

"David Rupnik: biti mora dobro načrtovan, dobro narejen in z ljubeznijo vzdrževan!"-------------------Jesenske počitnice (krompirjeve) 28. 1...

V spomin na padle borce / 11:15, 14. september

Hudo je biti simpatizer domobranstva, brez dvoma. Nihče te ne mara. Nič ne zavidam Janezu Novaku..

Milijonska naložba v logistiko / 20:55, 13. september

Meni je pa čudno, da so se špedicijske firme naselile okoli potniškega letališča in Šenčurja. A to ne bi bilo bolj logično, da bi se okoli M...

 

 

/* GRAWE */ /* END grawe */