Doc. dr. Domen Zupančič s tremi od štirih študentk, ki so izdelale idejno zasnovo prenove dveh dnevnih prostorov in kapele v Domu dr. Franceta Bergelja Jesenice.

Teater in oštarija. Pa kapela.

Skupina študentk arhitekture pod vodstvom profesorja doc. dr. Domna Zupančiča je izdelala navdihujočo idejno zasnovo prenove dveh dnevnih prostorov in ureditve kapele v jeseniškem domu starostnikov. En dnevni prostor bi preuredile kot gledališče, drugega kot bar, s čimer želijo starostnikom pričarati vzdušje življenja »zunaj«, ne v ustanovi ...

Domen Zupančič je povedal, da se zavedajo, da so finančna sredstva omejena, tako da bi v sklopu prenove lahko uporabili tudi nekatere predmete stanovalcev, denimo njihove najljubše fotelje, obnovljeno staro pohištvo ...

»Teater in oštarija. Pa kapela.« S temi besedami je duhovito ponazoril idejno zasnovo svojih študentk predavatelj in mentor na Fakulteti za arhitekturo doc. dr. Domen Zupančič (sicer Gorenjec iz Gozda - Martuljka). Štiri bodoče arhitektke: Ana Mari Mićić, Maša Šporn in dve študentki iz Nemčije Anna Wesselmann in Lenka Bühler (v Sloveniji sta na študijski izmenjavi Erasmus+) so dobile izjemno priložnost, da so izdelale idejno zasnovo preureditve skupnih prostorov v Domu upokojencev dr. Franceta Bergelja na Jesenicah. V projekt so vključile prenovo dveh starih, dotrajanih dnevnih prostorov in kapele.

Njihove zamisli so drugačne, drzne, a prilagojene stanovalcem doma. Kot so si zamislile, bi prvi dnevni prostor preuredile tako, da bodo stanovalci v njem imeli občutek, kot da so v gledališču. Že sam vhod naj bi ponazarjal vhod v gledališče, prostor naj bi bil na dva dela razdeljen z (leseno) zaveso, po stenah bi viseli filmski plakati. »Gledališče je prostor, kjer se sprostiš, kamor rad prideš, zato smo želeli pričarati takšno vzdušje,« so povedale študentke in dodale, da bi v prostoru lahko zares prirejali kakšne manjše gledališke dogodke, obiske otrok s predstavami ...

Še drznejša je zamisel prenove drugega dnevnega prostora, ki je zaradi krožne oblike zanimiv že sam po sebi; študentke so si ga zamislile kot bar, s klopcami ob oknih, vitrinami s spominki ter tradicionalnimi slovenskimi vzorci na vezeninah. Tretji prostor, za katerega so izdelale idejni projekt, pa je kapela, katere središče bo osvetljena slika, ki jo je domu že pred časom podaril župnik France Urbanija. Študentke so narisale oltarno mizo, lesen pano z izrezljanim križem, klopjo v niši in dvižnimi sedali v prehodu.

»Za študentke je to prvi projekt v realnosti, dobile so neprecenljive izkušnje, pri čemer so 'naročniki' starostniki, zato so se morale vživeti v njihove potrebe in želje. Dom upokojencev je živ objekt in take izkušnje študentom ne morem odpredavati,« je povedal Zupančič.

Nad navdihujočimi zamislimi bodočih arhitektk je navdušena direktorica doma Mojca Pavšič. Kot je povedala, je dom star 79 let, skozi leta so ga dograjevali in danes ga sestavljajo kar štiri stavbe. »Za zagotavljanje kakovostnega bivanja je treba ves čas skrbeti za redno vzdrževanje in prenovo stavb. Tudi potrebe starostnikov so se skozi desetletja spreminjale. Zato smo se odločili, da bomo pripravili načrt celostne prenove doma in ga predstavili ministrstvu. Denarja za vse potrebe in želje je seveda vselej premalo, v prvi fazi želimo v stavbi A urediti kavarno, veseli pa smo tudi navdihujočih predlogov študentk o prenovi dveh dnevnih prostorov in kapele. Posebej dragoceno ob tem se mi zdi medgeneracijsko sodelovanje, saj so študentke prebile kar nekaj časa s starostniki, da so prepoznale njihove potrebe in želje,« je povedala Pavšičeva in dodala, da bo prenova potekala postopno, v skladu s finančnimi zmožnostmi.

Oddajte svoj komentar

Kranj 15°

pretežno oblačno
vlažnost: 95 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

14/30

petek

14/30

sobota

16/30

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 20. julij 2019

Na Porze

IZLETI / Šenčur, 20. julij 2019

Čez Luknjo v Zadnjico

PRIREDITVE / Kranj, 20. julij 2019

Slovesnost na Šmarjetni gori

PRIREDITVE / Preddvor, 20. julij 2019

Spominska slovesnost v Kokri

PRIREDITVE / Žabnica, 20. julij 2019

Gasilska veselica

PRIREDITVE / Preddvor, 20. julij 2019

Spominska slovesnost

PREDAVANJA / Kranj, 20. julij 2019

Proučevanje Svetega pisma

 

 
 

 

 
 
 

Ohranjanje spomina / 21:10, 17. julij

G Primož pa še kdo in ne jemati osebno.Po zaslugah "herojev" NOB je v YU nastal totalitarni komunistični sistem z več kot 500000 žrtev izve...

Ohranjanje spomina / 14:10, 17. julij

Ne pozabimo, pohodniki povzročajo po hribih erozijo tal.
Kredarica je pa najvišje ležeče smetišče v Sloveniji.
Če kdo tega ne razume, naj me kontaktira.
A še kej?

Ohranjanje spomina / 13:58, 17. julij

Se strinjam, Primož
lp

Na vzponu v Davčo je slavil Aleš Pirih / 13:56, 17. julij

Super!

Ohranjanje spomina / 11:58, 17. julij

Deželan,
Zmerjam? Samo pišem dejstva, taka je pač zgodovinska resnica, so heroji in so zarukanci, takle mamo ja..
Ponosen sem, da sem potomec heroja !

Poklukar odhaja v Ljubljano / 11:47, 17. julij

Tako je, bo pa zanimivo videti kako se bo spopadel v Ljubljani z raznoraznimi lobiji, na Jesenicah jim je menda dobro pariral..

Poklukar odhaja v Ljubljano / 11:38, 17. julij

Čestitke za pogum!

Eden bolj sposobnih ljudi, kar jih poznam